Portál AbcLinuxu, 28. března 2024 23:02

Týden na ScienceMag.cz: Supravodivý je i hydrid hafnia

9. 9. 2022 | Redakce
Články - Týden na ScienceMag.cz: Supravodivý je i hydrid hafnia  

Elektřinu na Marsu by mohlo vyrábět lano natažené až z Phobosu. Dala by se úpravou gravitačních rovnic nahradit i temná energie? Objevili nový zdroj vysokoenergetických neutrin: blazar. Samořízená auta a trolley problémy.

Elektřinu na Marsu by mohlo vyrábět lano natažené až z Phobosu

Phobos má stejně jako pozemský Měsíc také vázanou rotaci, lano by tedy prostě viselo z přivrácené strany a řídkou atmosférou Marsu se pohybovalo rychlostí asi 530 m/s. To už je dost velká rychlost na to, aby i v řídké atmosféře šla efektivně provozovat větrná elektrárna (samotné větry na rudé planetě to umožní sotva). Na Mars by se pak vyrobená elektrická energie přenášela pomocí mikrovln; teoreticky je samozřejmě možné i prostě odhazovat na padácích dolů nabité baterie.

Dala by se úpravou gravitačních rovnic nahradit i temná energie?

Rozpínání vesmíru se podle všeho zrychluje a pro vysvětlení tohoto jevu byla jako další veličina zavedena temná energie. Nicméně – nešlo by vše vyřešit prostě i úpravou gravitačního zákona? Podobně jako namísto temné hmoty lze nějak změnit chování gravitace v závislosti na vzdálenosti, zde bychom zavedli nějakou závislost gravitace na čase. Takový pokus byl proveden v rámci nové studie mezinárodního projektu Dark Energy Survey. Studie nicméně vedla k závěru, že chápání gravitace tak, jak ho přináší obecná teorie relativity, stále nejlépe odpovídá naměřeným datům…

Objevili nový zdroj vysokoenergetických neutrin: blazar

Na antarktické neutrinové observatoři IceCube zachytili a analyzovali vysokoenergetická neutrina, o nichž se předpokládá, že by mohla pocházet z oblastí mimo Mléčnou dráhu. Existence těchto částic by mohla přinést také novou fyziku nad rámec Standardního modelu.

Supravodivý je i hydrid hafnia

Objev vysokoteplotních supravodičů v polyhydridech vybízí k hledání nových typů supravodičů bohatých na vodík. Většina experimentálně popsaných polyhydridových supravodičů s vysokou teplotou supravodivého přechodu (kritická teplota, Tc) jsou binární hydridy kovů vzácných zemin (La, Y atd.), i když do této skupiny spadají i hydridy uranu, vápníku (vzorec je mimochodem CaH6) nebo síry (H3S, takže se neomezujeme ani na kovy). A co takhle HfH14?

Krátce

TOI-1452 b je ideálním kandidátem na vodní svět. Nově objevená exoplaneta TOI-1452 b by mohla být vodním světem. Její celý povrch možná pokrývá hluboký oceán. TOI-1452 b obíhá kolem malé hvězdy ve dvojhvězdném systému nacházejícím se v souhvězdí Draka asi 100 světelných let od Země.

Nejstarší bobr žil před 30 miliony lety. Nová analýza fosilie nalezené v Montaně naznačuje, že k vývoji polovodních bobrů mohlo dojít nejméně o 7 milionů let dříve, než se dosud předpokládalo, a to spíše v Severní Americe než v Eurasii.

Fúze galaxií mohou ukončit hvězdotvorbu. Vědci zjistili, že galaxie přestala tvořit hvězdy ne proto, že by spotřebovala všechen plyn, ale proto, že většina jejího paliva byla vyvržena ze systému při splynutí s jinou galaxií.

V REM spánku odpovídají pohyby očí pohledům na snový svět. Podle nové studie se při pohybu očí během spánku REM díváme na věci ve snovém světě, který si vytvořil náš mozek. Trochu kuriózní na tom je, že zjištění není založeno na výzkumu u lidí, ale myší…

Webbův dalekohled poprvé dokázal analyzovat atmosféru exoplanety. Detekce se podařila u WASP-39b, planety o hmotnosti Saturnu, která obíhá velmi blízko hvězdy podobné Slunci ve vzdálenosti asi 700 světelných let od Země.

Webbův dalekohled si posvítil na Jupiter. Obří bouře, rychlý vítr, polární záře, extrémní teploty a tlaky – to vše se dá najít na Jupiteru. Teleskop Jamese Webba nyní pořídil nové fotky této planety.

Samořízená auta a trolley problémy. Jedním z nejikoničtějších myšlenkových experimentů v oblasti etiky je trolley problém, který se nyní může objevit i v reálném světě, jakmile se začnou využívat autonomní vozidla. (úryvek z knihy Kolektiv autorů: Automatizované řízení vozidel a autonomní doprava)

Mohyla z Lousiany je nejstarší stavbou v Americe. Vědci prozkoumali 2 mohyly vzdálené vysoké asi 6 metrů a zjistili, že stavba té starší z nich začala kolem roku 9000 př. n. l.

Na MITu vyvinuli nanočástice, které překonávají hematoencefalickou bariéru. V současné době existuje jen málo dobrých možností léčby glioblastomu, agresivního typu nádoru mozku s vysokou úmrtností…

Přesně za měsíc narazí sonda NASA do měsíčku Dimorphos. Večer 26. září NASA otestuje technologii odklonění nebezpečného asteroidu metodou „kinetic impactor“. Sonda DART narazí do měsíčku binárního asteroidu č. 65803 Didymos.

Ve FN Olomouc robot poprvé v ČR odebral ledvinu pro transplantaci od živého dárce. Operace pomocí robota je bezpečnější pro dárce a komfortnější pro operatéra než operace otevřená nebo laparoskopie…

Reliéf Rychlebských hor vymodelovala zemětřesení způsobená tíhou ledovce. Vědci zjistili, že reliéf severomoravského pohoří Rychlebské hory vymodelovala dávná silná zemětřesení, která byla s největší pravděpodobností vyvolána tlakem a pohybem ledovce.

Další články z této rubriky

Týden na ITBiz: Americká vláda poskytne Intelu téměř 20 miliard dolarů na podporu výroby čipů v USA
Týden na ScienceMag.cz: Umělá inteligence analyzovala vlastnosti temné energie
Týden na ITBiz: Při virtuálních schůzkách lidé bojují s nudou
Týden na ScienceMag.cz: Očekávaný Weylův polokov prý neexistuje
Týden na ITBiz: 80 % center IT a podnikových služeb chce více šlápnout do automatizace

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.