Portál AbcLinuxu, 16. dubna 2024 13:49

Týden na ScienceMag.cz: Nanotrubičky z nitridu boru překonávají ty uhlíkové

18. 11. 2022 | Redakce
Články - Týden na ScienceMag.cz: Nanotrubičky z nitridu boru překonávají ty uhlíkové  

Umělá inteligence porazila lidské odborníky při předpovědi chování proteinů. Našli černou díru nejblíž Zemi. Dá se inflační kosmologie falzifikovat? Polarizované rentgenové paprsky odhalují tvar a orientaci hmoty kolem černé díry. Kafe a koronavirus.

Našli černou díru nejblíž Zemi, spí

Odhadujeme, že v Mléčné dráze by se mohlo nacházet asi 100 milionů černých děr hvězdné velikosti, tedy s hmotností do 100 Sluncí. Dosud jich však byla potvrzena pouze hrstka a téměř všechny jsou aktivní – to znamená, že jasně září v rentgenové oblasti spolu s tím, jak pohlcují materiál z blízkého hvězdného průvodce (druhé dvojhvězdy v příslušném páru). Opakem jsou černé díry, které označujeme jako spící.

Umělá inteligence porazila lidské odborníky při předpovědi chování proteinů

Ze samotného pořadí aminokyselin těžko poznat, zda výsledek bude fungovat jako hemoglobin nebo jako kolagen. Navíc některé proteiny se pak mohou sestavovat i spolu s dalšími látkami nebo navzájem do ještě složitějších komplexů…

Dá se inflační kosmologie falzifikovat? Odpovědí může být kosmické gravitonové pozadí

Jakmile se vesmír stal pro gravitony průhledným, mělo by vzniknout reliktní pozadí tepelného gravitačního záření s teplotou o něco nižší než 1 stupeň nad absolutní nulou: kosmické gravitační pozadí (CGB). Teorie velkého třesku ve své klasické podobě s inflací však existenci CGB nepřipouští, protože předpokládá, že exponenciální inflace nově vzniklého vesmíru rozředila relikty, jako je CGB, do té míry, že jsou dnes nedetekovatelné.

Kolapsy a klesající produktivita složitosti

Kolaps není ve své podstatě katastrofou. Je to racionální a úsporný proces. Společnosti kolabují, když působící tlak vyžaduje jisté organizační změny. … V situaci, kdy by mezní užitečnost ještě větší složitosti byla příliš nízká, představuje kolaps úspornou alternativu. (úryvek z knihy Joseph A. Tainter: Kolapsy složitých společností)

Způsobil vyhynutí neandrtálců sex?

Aneb proč v genomech neandrtálců nenacházíme geny Homo sapiens. Titulek samozřejmě neznamená, že by neandrtálci třeba pro samou erotománii zanedbávali obživu, ani že by se jim staly osudné sexuálně přenosné choroby. Jde o sex mezi neandrtálci a Homo sapiens.

Krátce

Nanotrubičky z nitridu boru překonávají ty uhlíkové. Vědci vytvořili struktury centimetrových velikostí, které které jsou naplněny stovkami miliard zarovnaných nanotrubiček z hexagonálního nitridu boru. Stěny nanotrubiček mají tloušťku 1 atomu.

Rakovinu slinivky by mohlo jít zjistit o léta dříve. Ukázalo se, že dramatický úbytek hmotnosti u lidí s rakovinou slinivky břišní obvykle začal již dva roky před stanovením diagnózy.

Obří planety dokážou zpomalit stárnutí svých hvězd. Na první pohled tvrzení v titulku moc smysl nedává. Hvězda si prostě spaluje svůj vodík (atd.), jak by jí do toho planety v systému mohly dokázat mluvit?

Kafem proti koronaviru? Že by šálek kávy mohl chránit před infekcí COVID-19, to zní přímo jako ukázkové šarlatánství. Podle nového výzkumu je to nicméně celkem možné až pravděpodobné.

Nanodiamanty dokážou pronikat kůží a lze je dále sledovat. Vědci vyvinuli nanodiamanty, které proniknou všemi vrstvami lidské kůže včetně podkožního tuku. Tímto způsobem by se mohly podávat léky nebo i kosmetické přípravky.

Chemické reakce lze spouštět i chladem. Celé je to samozřejmě neintuitivní, protože chemické reakce mají svou aktivační energii – k jejich startu jsme tedy zvyklí teplo dodávat.

Zpochybnili teorie o vzniku eukaryotické buňky, mohlo jít o postupný proces. Nová studie ukazuje se, že buňky mohou narůst do značného objemu a získat alespoň některé vlastnosti komplexních buněk, přičemž zůstávají primárně prokaryotického charakteru a bez přítomnosti mitochondrií.

MarbleMat, spin-off na technologii olejových kuliček. Technologie enkapsulace tekutých olejových kuliček, využitelná ve farmaceutické a potravinářské produkci…

Virtuální prohlídky největších observatoří světa. Mnoho astronomických nadšenců jen máloco vzbudí tolik vzrušení jako návštěva u jednoho z prvotřídních dalekohledů a výzkumných center, které jsou součástí NOIRLab NSF.

Stres si rostliny pamatují více, než se předpokládalo. Různé stresové podmínky v rodičovské generaci rostlin mohou mít silně negativní, ale také velmi pozitivní vliv na růst a reprodukční úspěch potomků.

Jak funguje Dicer: savčí nůžky na RNA. Proč má savčí Dicer tak zachovalou helikázu, když její aktivitu nepotřebuje, je hádanka stará dvacet let…

Polarizované rentgenové paprsky odhalují tvar a orientaci hmoty kolem černé díry. Nová vědecká pozorování černé díry hvězdné hmotnosti v souhvězdí Labutě odhalují nové detaily o uspořádání extrémně horké hmoty v bezprostředním okolí této černé díry, zvané Cygnus X-1.

Co drží na uzdě globální biodiverzitu? Vyšší diverzita vede k nižší rychlosti vznikání nových druhů a k rychlejšímu vymírání.

Protein CMTM4 a autoimunitní nemoci. Vědcům se podařilo popsat další součástku v „přijímači“ zánětlivých signálů – protein CMTM4.

Sinice mohou v oceánech požírat plast. Aktuálně se vědci soustřeďují na dva možné přístupy, jak plasty z vody odstranit. První z nich je založený na použití geneticky modifikovaných organismů.

Další články z této rubriky

Týden na ITBiz: Vysokoteplotní supravodivá dioda
Týden na ScienceMag.cz: V kvantovém materiálu objevili částici podobnou gravitonu
Týden na ITBiz: Efektivní podnikání se bez edge computingu neobejde
Týden na ScienceMag.cz: Supravodivost i v silném magnetickém poli
Týden na ITBiz: Kvantové počítače a kybernetické hrozby

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.