Portál AbcLinuxu, 24. dubna 2024 14:06

Týden na ScienceMag.cz: Syntetizovali grafulleren, superatomární grafen

20. 1. 2023 | Redakce
Články - Týden na ScienceMag.cz: Syntetizovali grafulleren, superatomární grafen  

Existence sterilních neutrin se nepotvrdila. Neutrinová komunikace. Hořčík jako elektrid. Osamělé hvězdy mezi galaxiemi. Objevili nejtěsněji namačkanou dvojhvězdu. HyperQueue umožňuje naplno využívat výpočetních kapacit superpočítačů.

Neutrinová komunikace

Neutrina by mohla být ideálním prostředkem pro komunikaci. Procházejí bez problémů látkou, většinu z nich nezastaví ani tisíce světelných roků olova a neutrinovou zprávu je možné přijmout i na druhém konci viditelného vesmíru. Můžeme začít ale tady u nás na Zemi, kde by se neutrinová komunikace hodila armádě pro vydávání povelů ponorkám, obchodníkům pro komunikaci napříč Zemí či astronomům pro posílání zpráv základně na odvrácené straně Měsíce. (úryvek z knihy Petr Kulhánek: Duchové vesmíru)

Hořčík se za vysokých tlaků změní v elektrid

Za vysokých tlaků je taková konfigurace energeticky výhodnější, protože vyplní větší podíl prostoru. Maximálně úsporné balení koulí v prostoru zabere 74 % objemu, 26 % zůstane prázdných. Do tohoto prostoru lze „nasypat miniaturní kuličky“ (elektrony), tím se objem materiálu nijak nezvýší; naopak klesne, protože se zmenší objem samotných atomů (o jejich valenční vrstvu).

Další uhlíkový materiál: Syntetizovali grafulleren, superatomární grafen

Nově připravené modifikace uhlíku zajímavým způsobem kombinuje grafen a fullereny. V šestiúuhelníkové struktuře grafenu jsou jednotlivé atomy uhlíku nahrazeny právě podjednotkami fullerenu. Výsledek se označuje jako grafulleren. Jedná se o 2D materiál v tom smyslu, že se ho podařilo připravit i v podobě jediné vrstvy.

Existence sterilních neutrin se nepotvrdila

Několik fyzikálních teorií předpokládá existenci čtvrtého typu neutrin, tzv. sterilních. Experimenty provedené v rámci projektu Stereo je však nepotvrdily. Dále tedy platí, že známe tři typy neutrin, elektronová, mionová a tauonová, která se pomocí oscilace mohou měnit jedno v druhé. Takže sterilní neutrina mohou těžko vysvětlit např. temnou hmotu…

Unikátní CT zařízení se testovalo na high-tech surfech z Česka

Mnohonásobně silnější, výkonnější a s možností prozářit i velké bloky leteckých motorů. Speciální počítačovou tomografii na bázi 9MeV lineárního urychlovače, jedinou svého druhu, která je postavena v Cincinnati v USA, nyní otestovali vědci z CEITEC VUT.

Krátce

Kdy měli lidé v minulosti děti? Otcové byli o více než 7 let starší než matky. Nová metoda analýzy mutací DNA umožňuje určit, v jakém věku měli lidé v minulosti děti. A to během celé existence druhu Homo sapiens, tj. po nějakých 250 000 let.

Nespočet osamělých hvězd bloudí mezi galaxiemi už odedávna. Několik konkurenčních teorií zahrnuje možnost, že hvězdy byly vyvrženy z již „hotové“ kupy, nebo k tomu došlo při spojování galaxií do kupy, nebo byly osamělé již na počátku formování kupy před mnoha miliardami let.

Pivní novinka: Spodní a svrchní kvašení lze zkombinovat. Experimentálně uvařili pivo OX-Oxymoron, které je kvašené tzv. podoobojí, tj. spojuje v sobě spodní a svrchní kvašení. Je to vůbec technologicky možné? Jaká byla motivace pro takovou inovaci a co výsledek pokusu?

Nový solární panel s nitridem india a gallia umožňuje efektivnější výrobu vodíku. Nový typ solárního panelu dosáhl 9% účinnosti při rozkladu vody na vodík a kyslík, což oproti konkurenčním projektům znamená až řádově vyšší efektivitu přeměny energie.

Objevili nejtěsněji namačkanou dvojhvězdu. Vzdálenost mezi hvězdami se odhaduje na 1,5 milionu km, tj. asi setina vzdálenosti Země od Slunce.

Halo Mléčné dráhy sahá až skoro ke galaxii v Andromedě. Astronomové objevili ve vnějším halo Mléčné dráhy více než 200 vzdálených hvězd typu RR Lyrae. Jedná se o pulzující proměnné hvězdy někdy označované také jako krátkoperiodické cefeidy.

Mikrořasy ve vesmíru. Dopady kosmické radiace a UV záření na přežití a růst mikrořas…

Astrofoto: polární záře. Obyvatelé polárních oblastí nemusí čekat na mohutné sluneční erupce. Stačí jim i mírně zvýšená aktivita Slunce.

3D tisk protéz ruky. Výroba protézy ruky je složitý technologický proces. Samotné zevní lůžko protézy se konvenčně vyrábí laminací…

HyperQueue umožňuje naplno využívat výpočetních kapacit superpočítačů. Nové superstroje jsou mnohem výkonnější se stovkou jader v rámci jednoho výpočetního uzlu.

Vyluštili záhadný genetický kód nově objeveného parazita. Nový druh cizopasníka objevený v plošticích na Turnovsku představuje mimořádný objev. Ukázalo se totiž, že parazit má naprosto nepředvídatelnou a výraznou odchylku od genetického kódu.

Včely vytvářejí vosková víčka jinak pro larvy a jinak pro med. Včelí plod vyvíjející se ve voskovém plástu se neudusí, ačkoliv vosk je jinak velmi málo propustný pro plyny…

ČEZ testuje baterii, která má pomoci stabilizovat českou energetickou soustavu. Při poklesu frekvence v síti dokáže baterie začít dodávat energii do soustavy v řádu milisekund.

Lékaři nahradili poraněnou hlezenní kost titanovým implantátem vytištěným na 3D tiskárně. Jde o inovativní metodu, která dosud nebyla ani v České republice, ani ve střední a východní Evropě provedena…

Českoslovenští umělci vytvořili vizualizaci života na jiných planetách. Modely života na kamenité exoplanetě TRAPPIST-1e… „Má velké tlapy a drápy, ale zároveň se může kutálet a nechat se pohánět silným větrem.“

Další články z této rubriky

Týden na ITBiz: Fotonické čipy ze stolní tiskárny
Týden na ScienceMag.cz: Model Lambda CDM celkem sedí, ale kosmologická konstanta se může měnit
Týden na ITBiz: Vysokoteplotní supravodivá dioda
Týden na ScienceMag.cz: V kvantovém materiálu objevili částici podobnou gravitonu
Týden na ITBiz: Efektivní podnikání se bez edge computingu neobejde

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.