Portál AbcLinuxu, 19. dubna 2024 16:48

Exkurze do světa live distribucí

16. 11. 2004 | Vlastimil Ott
Články - Exkurze do světa live distribucí  

Na světě existuje množství distribucí, my se jedním okem podíváme na některé z nich.

Na světě existuje množství distribucí, mnoho z nich je také vydáváno v tzv. live formě. Taková živá distribuce je charakteristická několika znaky:

  1. Běží přímo z cédéčka nebo jiného výměnného či zásuvného média (flash disk).
  2. Vyžaduje takový počítač či jeho nastavení, které umožní načtení spouštěcí rutiny před startem operačního systému. To obvykle znamená, že počítač musí umět bootovat z CD-ROM či USB zařízení. To se nastavuje v BIOSu počítače.
  3. Vyžaduje stanovené minimum systémových zdrojů, což je v první řadě paměť RAM, ve druhé řadě frekvence procesoru. Dále je samozřejmě nutná CD nebo DVD mechanika či USB rozhraní. Pevný disk není ke spuštění potřeba. Pokud jej však v počítači máte, což je téměř vždy samozřejmostí, distribuce jej přesto nepoužívá. Uživatel má možnost data vzniklá během práce na disk uložit. V takovém případě nehrozí, že by data na disku byla poškozena.* Větším problémem může být velikost RAM. Je-li menší než požadované minimum, systém obvykle nenaběhne. Princip live distribucí je totiž takový, že velkou část dat kopírují do RAM, aby byl běh co nejrychlejší. Pokud je tedy paměť příliš malá, dojde k přepisování dat v paměti a tedy ke zhroucení startovacích rutin. Výsledkem je například hláška No space left on device. Systém se samozřejmě nespustí.

    * Poznámka. Výjimku obvykle představuje souborový systém NTFS, který je využíván v nových verzích MS Windows. I tehdy ale zapisující aplikace oznámí, že hrozí riziko poškození stávajících dat. Uživatel má tedy možnost rozhodnout se jinak.

  4. Práce je ve srovnání s klasicky nainstalovaným systémem až řádově pomalejší, což vyplývá z principu.
  5. Obvykle je nutné při každém spuštění nastavovat určité vlastnosti znovu. Mnoho live distribucí ale umí uložit uživatelská data do souboru (obvykle .tar.gz) na jiné médium; např. diskový oddíl, disketu, flash disk. Některé distribuce dokáží také vypalovat, a to přesto, že jsou spuštěny z CD-RW mechaniky.
  6. Ze zbylých vlastností vzpomenu snad jen to, že live distribuce lze dle zaměření rozčlenit do několika skupin:

Tento přehled je samozřejmě věcí názoru, jsou distribuce, která přesahují, nebo se naopak nehodí ani do jedné škatulky. Na následujících řádcích se ve zkratce věnuji několika live distribucím, které znám a vím, co dovedou.

ABC Linux 2003

ABC Linux 2003 je počinem, kterému věnovali členové týmu AbcLinuxu během loňského léta mnoho času. Nebudu zde samozřejmě chválit vlastní peří, když jej všichni znáte a používáte. Navíc si můžete přečíst úvodní informace.

Kategorie: všeobecná, http://www.abclinux.cz, stáhnout

Slax

Slax je dynamická live distribuce postavená na Slackware. Autorem je Tomáš Matějíček, který jí věnuje mnoho času a energie, za což sklízí zasloužené vavříny. V poslední době se rozhodl, že má příliš volného času a že tedy bude vytvářet tematicky laděná vydání.

Screenshot staršího Slaxu

Slax je distribuce přinášející komfortní a velmi zdařile graficky vyvedené pracovní prostředí. Některé aplikace ve standardní verzi chybějí, proto budou nyní vydávány varianty pro programátory, TeXisty, grafiky, pařany, děti, studenty apod. O názvech a obsahu těchto verzí můžete debatovat na webovém fóru distribuce.

Účelem distribuce zůstává chytlavý a plnohodnotný desktop, který se ale vejde na malé osmicentimetrové cédéčko. Je jasné, že obsahuje opravdu jen to nejlepší. Volitelně lze instalovat další programy formou tzv. balíčků. Nejedná se o žádný standardní formát (uvnitř samozřejmě ano), ale modul, který lze načíst za běhu do paměti - pokud ji máte dostatek.

Nezanedbatelnou výhodou je i fakt, že všechny skripty, s jejichž pomocí Slax vzniká, si můžete i s návodem stáhnout a vytvořit si tak svou live distribuci.

Kategorie: všeobecná, http://www.slax.org, stáhnout

Knoppix

Knoppix snad netřeba představovat. Prototyp live distribuce (postavené na Debianu), která položila základy novému odvětví. Její autor Klaus Knopper nalezl onu pověstnou díru na trhu a přinesl něco naprosto triviálního, a přitom geniálního - jak to tak bývá. Idea živé distribuce, která oživí mrtvé počítačové železo "on-the-fly", byla známá a používána již před Knoppixem, ale teprve Knopper si dal práci se sofistikovanými skripty, které najdou i mikrovlnku, pokud je připojená. Samozřejmě přeháním, autodetekce není všelék a mnoho uživatelů bude proti tomuto názoru právem protestovat. Ale jedno je jisté - bez Knoppixu by se vývoj odvíjel asi jinak.

"Čistý" Knoppix je těžkotonážní desktopový systém, který ale běží téměř na všem (vlastní zkušenost s 200MHz/64 MB RAM) a přináší uživateli poslední verze "všech" významných aplikací. Má kromě pracovního zejména prezentační účel - ukažte, co Linux dokáže. Nevýhodou je někdy právě selhávající autodetekce, dlouhý zápis startovacích parametrů. Výhodou je kromě zmíněných faktů také možnost provozovat terminálový server. Učebna s x počítači tedy ožije za pár minut.

Kategorie: všeobecná, http://www.knoppix.org, stáhnout

Danix

Danix je další český projekt, vychází z Knoppixu. Dnes se jeho vývoji věnuje celý DanixTeam. Podle mého názoru se Knoppix stal "pouze" inspirací, resp. funkčním základem, a Danix se dnes vydává cestou moderní české distribuce pro české uživatele. Sází především na komfort prostředí a počeštěnost. Výhody Knoppixu se však nevytratily a možnosti nasazení Danixu ještě podtrhují. Oproti Slaxu, jehož nové verze autor chrlí jako dělové koule, má Danix nižší frekvenci vydávání, aktuální verze pochází ze srpna. Danix vyžaduje jedno celé cédéčko.

Sympatická je také aktivita, kterou Danix prosazuje - rozdávání cédéček. Na mnoha akcích (a nejen tam, ale třeba i v pražských ulicích) byli lidé svědky, jak členové týmu rozdávají cédéčka s Danixem. Což je v dnešní době minimálně divné. :-) (Tohle prosím berte pouze jako veselou historku z natáčení.)

Každopádně asi nejenom mě samotného zajímá, jak se bude vyvíjet vztah mezi do světa nakročeným Slaxem a doma úspěšným Danixem.

Kategorie: všeobecná, http://www.danix.cz, stáhnout, torrent

Damn Small Linux

Damn Small Linux čili Proklatě malý Linux je minimalistická distribuce určená pro vizitky. ("Vizitka" je obdélníkové cédéčko velikosti vizitky, které se vejde do peněženky.) Doporučuji recenzi starší verze. Hlavní motivací je podle mě trochu ješitný záměr vměstnat na tak malý (datový) prostor co nejvíce aplikací. Výsledkem je tedy notně odlehčený desktop (opět postavený na Knoppixu), který je přes všechno stále ve velké míře funkční.

Obsahuje aplikace pro zkušenější uživatele (typicky např. Dillo), které svou práci udělají úplně stejně jako ty mohutné. Nenajdeme zde tedy samozřejmě OpenOffice.org, ale Ted nebo SciTe by snad pro napsání textu mělo stačit. Vděčnou problematikou je samozřejmě funkční čeština. Aktuální verzi bohužel neznám, ale mám zkušenost, že pokud distribuce záměrně nezavádí omezení, není problém velkou i malou češtinu realizovat během pár minut. Otázkou zůstává, proč by to měl uživatel dělat, když existují české distribuce.

DSL je ukázkou technologie a perné práce. Je fascinující, když vytáhnete z peněženky hranaté(!) cédéčko, necháte ho naběhnout a můžete mailovat, chatovat, přehrávat video či psát texty. Autoři dokonce vydali verzi pro USB pen. DSL lze i nainstalovat na disk.

Kategorie: minimalistická, http://www.damnsmalllinux.org/, stáhnout

Geexbox

Úžasná maximultimediální live minidistribuce, která při své velikosti kolem šesti megabajtů (sic!) kompletně oživí vaši bednu a udělá z ní opravdový jukebox. Podporuje všechna možná vstupní a výstupní zařízení a formáty.

Multimdeiální distribuce GeexBox

Po spuštění se objeví jednoduché prostředí, které opravdu připomíná jukebox. Pomocí OSD (On Screen Display) menu, které obsahuje základní operace, můžete načítat obsah disků a přehrávat nalezené mediální soubory. Lze také sledovat televizi, prohlížet obrázky, kopírovat a mazat soubory. Vše běží pomocí MPlayeru a ve framebufferu

Kategorie: multimediální, http://www.geexbox.org/, stáhnout

Sam

Sam je mládě odrostlé (nebo rostoucí) Mandraku. Testoval jsem starší verzi 0.6, nyní je aktuální verze 1.1. Sam mě příjemně překvapil: nabízí základní prostředky k práci (textový editor Abiword, GIMP, MPlayer a podobné programy), vše fungující v prostředí Xfce. Nejvíce mě ohromil program (neznám jeho označení), který "proleze" místní síť a zobrazí všechna dostupná zařízení. Obrázek vše ilustruje. Divil jsem se, co všechno je v okolní wifi síti k dispozici.

Screenshot staršího Samu

Verze 0.6 měla dvě modifikace: anglickou a německou, podle všeho měla fungovat česká klávesnice, ale byly patrné bugy (mně nefungovala). Všechny přepínače pro bootovací řádku jsou popsány v souboru na CD. Přepínačů existuje velké množství, je vidět inspirace Knoppixem. Praktickému nasazení dosud brání bugy (určitě jsou odstraňovány) a chybějící lokalizace. Ale jinak je dojem velice příznivý.

Kategorie: všeobecná, http://sam.hipsurfer.com, stáhnout




Někdy příště se mezi live distribuce vydáme znovu a přiblížíme si další z nich. Prozatím jeden z mnoha jejich přehledů.

Související články

Co to je ABC Linux
Damn Small Linux
Slackware LiveCD (dnes Slax)
Jak jsem se poprala s ABC Linuxem
Knoppix 3.1
Danix

Odkazy a zdroje

Seznam live distribucí

Další články z této rubriky

Týden na ITBiz: Svět IT a burzy, umělá inteligence, Nvidia a outsourcing
Linuxové foto novinky: pozvolná evoluce
PCLinuxOS 2017.2 MATE - tak trochu zvláštní linuxová distribuce
Krátký pohled na Fedoru 25, Wayland a GNOME 3.22
Naprosto ničím nezajímavé Lubuntu 16.10

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.