Portál AbcLinuxu, 25. dubna 2024 04:00

Co je na tom Solarisu 10 tak úžasného!?

23. 11. 2004 | Filip Korbel
Články - Co je na tom Solarisu 10 tak úžasného!?  

Nová verze přináší množství zajímavých funkcí. Například schopnost spouštět linuxové programy.

Logo Solaris 10Než začnu tento souhrn připravovat, musím si uvědomit, že Robert Krátký to určitě nebude chtít vydat jako článek, ale jako PR. Není to reklama! Toto je souhrn vlastností nové verze Solaris 10, které jako systémový "architekt" považuji za unikátní a které řeším s klienty na denní bázi.

Předem musím poznamenat, že nejsem administrátor ani Linuxu ani Unixu, ale zkompilovat ovladač pro polorozpadlou Fedoru a její eepro100 ovladač pro onboard NIC ještě umím. Mám vedle sebe ale odborníky, kteří nechtějí ztrácet čas tlacháním na papír a raději již půl roku testovali bety Solarisu 10, a to na více strojích. Měl jsem možnost postupně evidovat jeho kvality, ale i neduhy tak, jak se bety nachylovaly k RC. Nejvíce budu čerpat od předního odborníka v ČR na Solaris a Java Enterprise System, našeho kolegy Mirka Seveldy.

Ještě než se pustíme do suchého výčtu jednotlivých parametrů poslední dostupné verze oznámené na akci Sun Network Computing '04 Q4 2004, odbočím trochu k HP-UX. Aniž bych někomu nadržoval, i když se převážně architekturou Sun živím, vyslovím malou modlitbu, ať se nestane to, co HP (s jejich posledními přešlapy). Tak jako Novell veleúspěšně pohřbíval vše, co koupil, nebo s čím fúzoval, to samé se dá říci za posledních pár let o HP a nově absorbovaných technologiích. Pomineme EV6 a vyšší Alphy, které měly hrobku vykopanou ještě dříve, než přišla norma S-VHS. Ale zásadní obchodní chyby, kterých se HP se svojí vlajkovou lodí HP-UX dopouští, jsou alarmující. Přesvědčování klientů o bezpečnosti investice do jakékoliv platformy HP s vidinou zastřešení a integrace pod HP-UX. Jednoduchý pokus o záchranu děravého škuneru Itanium, kterému nepomůže ani 6MB L2 cache na 966MHz a SoI křemíku.

HP prostě svůj slib daný zákazníkům, platícím vysoké sumy světa Unix ještě dražší měnou Itanium, nesplnilo. A jak se zdá, dle prohlášení vysokých představitelů HP, ani nesplní. Prostě se to nepovedlo! HP-UX má se svojí PA-RISC platformou obrovský výpočetní potenciál. Osobně jsem vždy ohromen některými výkony jediného FPU na chipu HP PA-8800 v porovnání s 2 UltraSPARC IIICu a fandím jim. Jen se někde stala chyba a ta se bude těžce napravovat. Je to veliká škoda a HP poškozuje svoje zákazníky.

Abychom jen nepomlouvali, pojďme se raději podívat, na co jsme s kolegou Seveldou tolik vyvalovali oči. Společně se několik let staráme již o desítky "mašin" ať již našich nebo našich klientů. Budiž nám země lehká. Nové vlastnosti bych si dovolil rozdělit na ty, které jsou důležité pro "architekty", jako jsem já a najdete je zejména na datasheetech, a ty, které jsou pro praktický manželský trojúhelník drahá aplikace + OS + drahý server.

Linuxové binárky běží bez úprav pod Solarisem 10

To je prostě bomba a je to náznak cesty, kam Sun vlastně v OS míří. Nerad bych se hádal se zastánci, kteří budou tvrdit, že Sun plně přejde na Linux. To se prostě nestane. Ne kvůli prestiži a Linuxu vůbec, ale kvůli těm miliardám, co jsou ve vývoji a podpoře OS Solaris. Solaris zde bude dlouho a hlavním důvodem je prozaicky to, že za něj někdo platí a platit bude.

Věřím, že provoz binárek tuxe pod Solarisem najde opodstatnění ve výjimečných případech. Může to řešit speciální aplikace bez nároků na Mission Critical apod. Zdravě uvažující admin si nepustí KDE pro 150 uživatelů pod Solarisem, aby čekal, kdy se začne smažit první CPU. Jeden úplně upečený jsem viděl; stál přes 4.000,- USD a chtělo se nám všem hodně brečet. Může se jednat o doplňkové aplikace, které mohou ušetřit nějaký sekundární server jen pro tuto speciální aplikaci a možná admina na další platformu.

Dobře nastaveným Resource Managementem, instancemi a nově tzv. Zones by se mohlo jednat o bezpečné spuštění těchto binárek bez hrozby, že bude narušen běh např. Oracle nebo Lotus Domina. V nejhorším by se daly tyto kritické aplikace prostě z dedikovaného CPU odebrat a nechat je běžet na zbylých 3 CPU. Protože je RAM málo, tak si půjčíme i nějakou banku z dedikovaného CPU, protože ten tux není tak "žravej".

Predictive Self-Healing (ať si to každý přeloží sám)

Tato funkce patří spíše do oblasti sci-fi a nanotechnologií, ale může v některých případech ušetřit administrátorovi hlavně čas a práci. Solaris už umí řadu let dobře pracovat s chybující RAM a to je závada velmi častá zejména při OEM dílech REG ECC.

Se zapnutým systémem "předpovídání samoléčby" nebo "nosočistopleny" budu mít možnost pružněji reagovat na chyby nebo očekávané chyby. Nechám si doporučit postup jak a co udělat a co může být daným krokem ohroženo, nechám se prostě vyrozumět, nebo zařízení jednoduše izoluji. Že by poslal Jonathan Schwartz své vývojáře do MS na školení click-click? Nemusíme se bát! Vše je stále pěkně čistě a jak má být - konzole a jenom konzole.

Zajímalo by mne ale, jak je tato funkce spřažena s provozem tzv. Zones či virtuálních serverů nebo N1 atd.? Toto se musí ještě podrobněji vyzkoušet, ale bude se jednat asi o nižší systémovou úroveň na tzv. master serveru nebo podobně.

Process Rights Management

Aha, takže asi lepší jailování a řízení instancí. Tady měl Solaris ještě ve verzi 8 docela mezeru. To, co se dá o zrušení pouze dvou rolí superusera a usera jen tušit, míří možná někam k LDAPu nebo čistým privilegiím. Rozšíří se nám o něco více management rolí a to je dobře. To se někdy velmi hodí!

Fire Engine - nový TCP/IP zásobník (a není od BSD)

Nejenže již počítá s 100GB TBase, ale je kompletně přepsaný. Tak tady to je něco! Dostáváme se do oblastí, které mají opravdový vliv na náš každodenní život ve světě IT technologií. Vyšší a vyšší výkony za menší a menší peníze. Jestli tomu dobře rozumím, tak Sun přestal v Solaris 10 posílat pakety sem tam bez rozmyslu, ale dle jejich vyhodnocení na UDP, TCP či IP rozdělení jsou rozesílány efektivněji. Snad si to nevezme moc výkonu, když budu mít na jednom patchcordu 3000 sessions konkurentně a každý si jde pro 725 bitů? Parametry této nové fičury ale považuji opravdu za důstojné ke zvážení migrace. Navíc když to slibuje 30% úsporu ve srovnání s x86 zatížením CPU u jiných zásobníků.

ZFS

A máme tu další souborový systém. Tento zní ale opravdu velmi slibně - Zeta-byte File System. Virtuální souborový systém. Že by již žádné mkdir, mnt, krájení a posouvání a počítání i-nodů, sync stripů a sliců? Že by již vůbec žádné inody? 128bitový souborový systém. Musel jsem to přepočítat, ale mají pravdu v tom, že je to 16 miliardkrát více než 32bitové FS. Sun byl historicky zatížen zpětnou kompatibilitou svého krále NFS. Hodně si ukrojily Veritasy Volume a FS, ale jsou drahé a komplikované pro méně rozsáhlé systémy. Tady by se mohlo jednat o posun vpřed formou skoku o tyči. Na tento systém se opravdu hodně těšíme.

Zones

Další megavlastnost. Vlastně to tu již jednou bylo pod hlavičkou Sun N1 grid. Kde je mu konec? Systém virtuálních serverů neboli kontejnerů až jak hluboko to jen jde. Napříč sítí si budu moci izolovat aplikaci, službu nebo instanci nebo si udělám záložní LDAP na třech místech. Už slyším pana Grilla z PES.cz, jak si mne ruce, že má skvělý model pro konečně pořádnou marži na dedikované servery. Na jednom např. 2xCPU serveru Sun si prostě spustím 50 dedikovaných serverů s vlastní IP a konfigurací a databází a Cathalinou a paměť bude potřebovat až do kuchyně ze sklepa. Tak jednoduché to zase nebude. Já osobně bych si prostě takovýto dedikovaný server neobjednal, ani kdyby stál 399,- za měsíc bez DPH.

Zajímavé je, že se tyto izolované služby mohou v rámci infrastruktury libovolně přesouvat. Mám pocit, že některého z praotců Javy si půjčili do vývoje Solarisu. Prostě takový dynamický cluster na objektové úrovni. Tady bych byl při testech hodně přísný a ty nody hodně zatěžoval a hodně přehazoval, dokud nedojdou lopaty.

DTrace

Čím blíže konci, tím lepší. Zatím moje nejvysněnější fičura. Představte si, že máte JBOSSe a jeho výkon je opravdu na nízké úrovni v porovnání s vaším kolegou, který si jej spustil na PIII 866MHz pod Debianem. Den za dnem sledujete logy, došlo už i na sniffer a začínáme přepočítávat bajty v hlavičce a zahozené pakety. Tudy cesta nevede. Jednoduše si běh celé binárky systémem vytracujete, stanovíte kritická místa, prověříte výsledky a ejhle. JBOSSu jsem zapomněl povolit využití jediného CPU nad 5 %. Určitou informaci o běhu procesu dává utilita truss. Ale truss byl velmi invazivní a hlavně sbíral údaje o prostředí nebo uživatelské aplikaci rozdílným způsobem.

Solaris 10 je FREEEEEEEEEEEEEEEE

To není vtip. Do 31. ledna 2005 je zdarma. Pokud chcete nějaký servis a updaty, je nutné si něco připlatit, ale není to taková hrůza. Solaris 10 je k dispozici pro SPARC 32bit i 64bit, x86 a AMD Opteron. Potřebujete alespoň 64 MB RAM a 1 GB pro serverovou instalaci.

Nové logo! Málem jsem se k tomu ani nedostal. Je to věc individuální. Z konzole to logo moc často nevidíte a krabice vybalíte tak dvakrát za rok. Poprvé, když instalujete Solaris na novo a podruhé, když hledáte místo pro tu starou krabici od Solarisu.

Děkuji Mirku Seveldovi za jeho výzkum a Robertovi za to, že tohle vůbec pustí do světa. A nevěřte těm, kteří tvrdí, že Solaris 10 je bez podpory zdarma jen kvůli Red Hatu!

Související články

Co je to Linux

Odkazy a zdroje

Sun: Solaris Preview
Sunay Tripathi's Solaris 10 Performance Weblog
OSnews: Solaris Performance Benchmarks

Další články z této rubriky

Úvod do Dockeru (1)
Paralelizace běžných činností v konzoli pomocí GNU Parallel
Unixové nástroje – 26 (triky pro práci v Bashi)
Unixové nástroje – 25 ((s,c)fdisk, gdisk, parted a findmnt)
Linux: systémové volání splice()

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.