Portál AbcLinuxu, 25. dubna 2024 14:27

Mé oblíbené dockapps - II

25. 3. 2005 | Vlastimil Ott
Články - Mé oblíbené dockapps - II  

Už podruhé, a ne naposledy. Sympatické prográmky, které patří do výbavy mnoha dobrých desktopů. Tentokráte se více zaměříme na multimédia.

wmhdplop

Chytlavý prográmek, který si jistě zamilujete. Předem uvádím, že vyžaduje jádro 2.6.x. Účelem programu je zobrazit zajímavou formou diskovou aktivitu. To je realizováno různobarevnými gejzíry. Žlutá a zelená barva symbolizuje čtení, červená chyby při čtení. Při nelineárním čtení se zobrazí mřížka s červenými či zelenými poli. To je případ swapování. Protože se to může dít často a může to snižovat informační hodnotu, lze swapování ignorovat parametrem --noswap.

Disky a diskové oddíly, které jsou sledovány, se automaticky načítají ze souboru /etc/fstab. Pohyb mezi nimi lze provést kolečkem myši či kliknutím levým tlačítkem. Rychlost přenosu se zobrazuje v megabajtech za sekundu. Pokud běží démon hddtemp, zobrazuje se také teplota disku. Oba dva programy existují také ve verzi pro gkrellm. Ukázka programu v akci (animovaný GIF).

wmradio

Program české provenience slouží k ovládání radiokarty. Stanice je možné automaticky naladit, do souboru je musíte uložit sami. Dalším parametrem je skin (v současnosti čtyři) a zařízení rádia.

 preset0=101.40
 preset1=93.70
 preset2=89.00
 preset3=95.00
 preset4=92.80
 preset5=99.30
 device=/dev/radio
 skin=wave.skin

Pro ovládání pomocí dálkového ovladače je nezbytný skript, který prostřednictvím roury posílá programu příkazy. Je jich pár, ostatně víc ani není třeba:

 $ wmradio-remote             
 Usage: /usr/bin/wmradio-remote COMMAND [param]
  valid commands are:
    POWER            # vypnutí
    TUNE_MINUS       # ladění zpět
    FINE_TUNE_MINUS  # jemné ladění zpět
    TUNE_PLUS        # ladění vpřed
    FINE_TUNE_PLUS   # jemné ladění vpřed
    SET_PRESET       # volba uložené předvolby
    SAVE_PRESET      # uložení předvolby
    SCAN             # najde silný signál stanice

Ploška programu obsahuje několik ovládacích prvků: ladění vpřed a vzad, tlačítko pro vypnutí tlačítka předvoleb. Mezi nimi lze přepínat kolečkem myši, nebo kliknutím na symbol (tečka nebo číslice). Mezi parametry programu patří kromě "naslouchacího" režimu (sleduje rouru) také příkazy:

Trochu mě mrzí, že vývoj programu ustrnul. Našlo by se pár věcí, které bych chtěl zlepšit (sám to neumím).

wmxmms

Tento plugin je součástí balení xmms. Umožňuje ovládat přehrávač pomocí malinkého panelu, kde je kromě typických tlačítek také ovládání hlasitosti a průběh písničky. Je to starý známý, ale velice praktický prográmek, bez kterého by to snad ani nešlo.

wmdrawer

Jedná se o spouštěč, který je realizován prostřednictvím nabídky. Na tak malý program má ohromné množství parametrů, jimiž lze určit, kterým směrem nabídka "vyjede", jestli je průhledná, její rozměry, jaké ikony se mají použít apod. Vše je ale jednoduše pochopitelné: pro základní funkčnost postačí znát jméno programu, doplnit jeho název a z toho odhadnout název ikony - nabízí se využití ikon z prostředí KDE či GNOME. Podle počtu a definice se ikony poskládají do řad či sloupců.

 [column]
 (mrxvt)   (gnome-term.png)       (mrxvt)
 (Sejmi obrázek)  (ksnapshot.png)        (ksnapshot)
 (OpenOffice.org) (stock_openoffice.png) (soffice)
 (NEdit)   (nedit.png)            (nedit)
 (ICQ klient)     (sim.png)              (sim)
 (Přejmenovat)    (krename.png)          (krename)

tvib

Na první pohled ptákovina - ale ono to funguje, a to celkem dobře! Televize v appletu 68x68. Jde v podstatě jen o náhled na televizi, ale něco vidět přece jen je. Kliknutím lze spustit "velkou" aplikaci, ta je už ovšem externí, typicky xawtv. Možnosti nastavení jsou bohaté, mimo jiné lze vybrat, jakým kanálem se má začínat po spuštění.

Po kliknutí na obraz a spuštění externí aplikace se zobrazí hodiny. Pokud již předtím televize běžela, obraz je trhaný - je nutné prvně spuštěný program ukončit. Po ukončení aplikace spuštěné z tvib se hodiny opětovně změní na náhled; a tak stále dokola. Program vyžaduje Gtk2. Nastavení kanálů se bere ze souboru .xawtv stejnojmenné aplikace, která je základem pro používání televize v Linuxu.

wmxkb

Tento applet zobrazuje mapu klávesnice tak, jak je definována v konfiguračním souboru X.org (XFree). Pro češtinu bohužel není vlajka, ale není problém ji odněkud přikopírovat. Aplikace má mnoho parametrů, pro spuštění jako dockapp je nutný parametr

$ wmxkb -wmode docked

Pokračování...

Ač se to nezdá, stále je mnoho materiálu pro pokračování, na které se můžete těšit.

Související články

Mé oblíbené dockapps
Seriál: Správci oken
Novinky v KDE 3.4
Vylepšete si KDE

Odkazy a zdroje

wmhdplop
wmradio
wmxmms
wmdrawer
tvib
wmxkb

Další články z této rubriky

Týden na ITBiz: Svět IT a burzy, umělá inteligence, Nvidia a outsourcing
Linuxové foto novinky: pozvolná evoluce
PCLinuxOS 2017.2 MATE - tak trochu zvláštní linuxová distribuce
Krátký pohled na Fedoru 25, Wayland a GNOME 3.22
Naprosto ničím nezajímavé Lubuntu 16.10

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.