Portál AbcLinuxu, 24. dubna 2024 22:10

KDE: tipy a triky - I (KWin)

18. 4. 2005 | Robert Krátký
Články - KDE: tipy a triky - I (KWin)  

Mnohé z funkcí a vlastností KDE nejsou na první pohled vidět. Přečtěte si, jak šikovněji používat správce oken, Konqueror nebo DCOP.

Správce oken - KWin

Kwin není nějaký extra funkcemi nabitý okenní manažer. Spokojuje se se základní funkčností, která běžnému uživateli většinou postačuje. Určitě se ale najde mnoho uživatelů, kterým práce s KWin nevyhovuje. Pokud se přesto rozhodnou používat KDE, mohou desktopové prostředí snadno přinutit, aby na KWin zapomnělo a používalo jiného správce oken. U mnohých samostatných správců oken je s touto možností počítáno, a proto je možné je zkompilovat s podporou pro KDE (nebo GNOME).

Neznamená to, že bez této podpory by v KDE nešly používat - jen jsou pak pro integraci lépe/hůře připraveny.

Samotné nahrazení můžeme provést buď přímo za běhu KDE (například pokud si chcete spolupráci KDE s vybraným správcem oken jen vyzkoušet) nebo ještě před startem desktopového prostředí (to bude preferovaný způsob, rozhodnete-li se ponechat si nové nastavení.

Za běhu (KDE) je možné okenní manažer nahradit pouze takovým, který podporuje parametr --replace (podle specifikace ustanovené v Inter-Client Communication Conventions Manual (ICCCM) http://tronche.com/gui/x/icccm/sec-2.html#s-2.8. Například OpenBox tuto funkci podporuje (KWin samozřejmě také). Stačí tedy z prostředí KDE spustit:

openbox --replace

kde: tipy a triky - openbox

A docílíte toho, že správu oken převezme OpenBox. Jednoduché. Na screenshotu si všimněte také čtyř ploch, které jsou ve spodním panelu - Kickeru - nabízeny. Na tom by nebylo nic zajímavého, kdybych neřekl, že běžně mám nastaven počet ploch jen na 2. V konfiguraci OpenBoxu jsou určeny plochy 4, a proto KDE správně zareagovalo a aktualizovalo i applet, který se o přepínání ploch stará.

Pokud chcete náhradu zařídit ještě před spuštěním KDE, využijte proměnnou KDEWM. Před startem prostředí ji "naplňte" požadovaným správcem oken. Zůstane-li prázdná, bude použit výchozí správce - KWin. Např. do souboru ~/.profile vložte řádek podobný následujícímu:

export KDEWM=openbox

KWin také ujde

Standardní správce oken KDE však také není k zahození. Jak už jsem zmínil výše, poskytuje tak akorát funkcí na to, aby jej šlo v rámci desktopového prostředí pohodlně používat. Existuje však množství sympatických funkcí, které zůstávají zrakům běžného uživatele skryty, pokud se neponoří do čtení dokumentace nebo různých návodů na internetu, kde si tyto fígle uživatelé sdělují.

Manipulace s okny

Pokud vám vyhovuje používat myš i klávesnici zároveň, můžete okna posouvat i měnit jejich velikost, aniž byste museli vybalancovávat kurzor myši na okraji okna. Chcete-li kterékoliv okno posunout, stiskněte Alt a kdekoliv v prostoru okna klikněte levým tlačítkem myši. Pokud chcete změnit velikost, postupujte stejně, ale použijte pravé tlačítko. Takových možností ovládání je mnohem více. Podívejte se do Ovládacího centra na položku:

Pracovní plocha -> Chování oken -> Činnosti

kde: tipy a triky - okna

Veškeré akce jsou samozřejmě konfigurovatelné, takže pokud vám nevyhovuje výchozí nastavení, které jsem popisoval, můžete jednotlivým klávesovým zkratkám, kombinacím klávesnice + myš a myším akcím přiřadit úplně jiné funkce.

Ale tohle není žádná věda. Na to by přišla i učitelka výpočetní techniky a ministr informatiky. Podívejme na něco zajímavějšího.

kstart

Znáte utilitku kstart? Používá se k tomu, abychom mohli správci oken vysvětlit, jak si představujeme, že bude s právě spouštěnou aplikací zacházet. Nejsme tu nijak omezeně tím, o jakou aplikaci se jedná - tzn. nemusí to být KDE aplikace. Program kstart má velice snadno pochopitelné parametry, jejichž výpis získáte po zadání:

kstart --help

Příklad použití by mohl vypadat třeba takto:

kstart --windowclass konsole --fullscreen --desktop 2 \
--skiptaskbar --activate konsole

Tak co jsme to provedli?

ksystraycmd

Další šikovnou utilitkou je ksystraycmd. Z názvu je zřejmé, že se stará o tzv. SysTray (někdy také nazýváno Dock) - česky systémovou část panelu. To je místo, kde jsme většinou zvyklí vídat třeba vlaječku pro přepínání rozložení klávesnice nebo minimalizovaného IM klienta pro komunikaci pomocí Jabber nebo ICQ.

Díky ksystraycmd však do systémové části panelu můžeme vecpat jakoukoliv aplikaci. Ta se pak bude chovat jako klasická "SysTray aplikace" - tzn. nebude zobrazena v pruhu úloh a její okno budeme moci otevírat a zavírat kliknutím na ikonku v SysTray. Každá takto otevřená aplikace bude mít své základní kontextové menu, které otevřeme (jako u jiných SysTray aplikací) kliknutím na ikonku pravým tlačítkem myši.

Ukážeme tentokrát na příkladu programu XTerm (abyste věřili, že aplikace nemusí být součástí KDE, aby na ni tyto finty fungovaly):

ksystraycmd --hidden --startonshow --quitonhide xterm

Takže:

Je jasné, že parametry --startonshow a --quitonhide jsou při tomto příkladu použití zbytečné. Vlastně nejen zbytečné, ale spíše škodlivé, protože když každou minimalizací terminálu přijdete o práci, kterou v něm máte rozdělanou, není to žádná výhoda. Tyto parametry se naopak hodí při úlohách, u kterých je rozumné je mít spuštěné pouze po dobu, kdy se na ně díváme. Dokumentace KDE uvádí jako příklad sledování souboru s logy. Jde-li vám pouze o to, abyste se čas od času mohli podívat na několik posledních řádků logu, není nutné, aby se něco vypisovalo i tehdy, když se nekoukáte.

Příště

V pokračování se dostane na málo známé funkce webového prohlížeče (a správce souborů) Konqueror. Například se dozvíte, jak v rámci jedné záložky vytvořit rozdělený pohled na dvě webové stránky, přičemž při kliknutí na odkaz v jedné části se odkazovaná stránka otevře v druhé části okna, zatímco ta, ve které jste klikli, zůstane beze změny. Zní složitě? Není. Naopak, je to jednoduché a praktické.

Seriál KDE: tipy a triky (dílů: 3)

První díl: KDE: tipy a triky - I (KWin), poslední díl: KDE: tipy a triky - III (DCOP a KDialog).
Následující díl: KDE: tipy a triky - II (Konqueror)

Související články

KDE: tipy a triky - II (Konqueror)
KDE: tipy a triky - III (DCOP a KDialog)
Novinky v KDE 3.4
Vylepšete si KDE
Seriál: Začíname KProgramovať
Seriál: Správci oken

Odkazy a zdroje

Dokumentace KDE

Další články z této rubriky

Praktický test komprese ZPAQ v programu lrzip
Porovnávání souborů PDF
Microsoft rozdává zadarmo stovky e-knih
Minimalistické prezentace s Markdown
Kde hledat Creative Commons a alternativy

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.