Portál AbcLinuxu, 24. dubna 2024 16:31

Rozšiřte si Firefox!

9. 5. 2005 | Petr Šigut
Články - Rozšiřte si Firefox!  

Rozšíření Firefoxu je velmi mnoho, pojďte si přečíst o několika oblíbených. Přehrávač hudby, správa sezení, lepší stahovač.

Je to už drahno let, co jsem psal článek o Firefoxu. Ach, tehdy ještě ve verzi 1.0... ale nechme patetického vzpomínání, mezitím vyšla nová verze 1.0.3 - doufám, že jste upgradovali, hlavně z bezpečnostních důvodů. A vynořila se další skvělá rozšíření, či se ta starší dostala do použitelného stádia. O těch prvních i druhých bych rád přinesl malý přehled, nebudu se opakovat a radši váš odkážu na předchozí článek, kde je popsáno pár základních rozšíření a postup jejich instalace.

Hned na úvod bych vyzdvihl práci, kterou odvádí tým lidí kolem CZilla.cz - mimo jiné se teď pustili do počešťování rozšíření. I když mi osobně angličtina nevadí, mnoho lidí to ocení. Pokud existuje počeštěná verze, uvádím odkaz na stažení právě na ni.

FoxyTunes

A začneme hned jednou z největších "machrovinek" - kdo by nechtěl ovládat svůj oblíbený přehrávač hudby z prohlížeče. "Já ne, já ne!" Už slyším ty temné hlasy nedůvěry, i já jsem byl takový, než jsem okusil. FoxyTunes je opravdu šikovné rozšíření, po instalaci vám umožní ovládat všechny podstatné funkce přehrávání přímo z pohodlí vašeho prohlížeče (je-li váš přehrávač podporován, můžete jednoduše zkontrolovat.)

Já používám xmms a vše funguje bez problémů. A o co se tedy jedná? Nejlépe to jde vidět na screenshotech - FoxyTunes je maličký proužek tlačítek se symboly pro přehávání, pauzu, další skladbu apod. Zobrazuje se i název skladby... lze si samozřejmě navolit, co chcete vidět a co ne. Nejlepší je ho umístit vedle hlavní nabídky - tj. mezi menu "Soubor" nalevo a točícím se kolečkem napravo, nemáte-li tam už nějaké jiné rozšíření. Můžete samozřejmě měnit hlasitost pomocí kolečka myši. Máte pod plnou kontrolou klávesové zkratky pro ovládání hudby. Pod názvem skladby jste si možná na obrázcích všimli podivného oranžového podtržítka - tím lze posunovat sem a tam, a tím přetáčet skladbu - ukazuje se vám čas skladby a procenta. Oranžová vám nesedí? Nevadí, pro FoxyTunes existují i témata. Ještě bych zmínil, že si hravě poradí s různými znakovými sadami, či nabízí možnost otevřít skladbu i bez vyvolání vašeho přehrávače. K dispozici je budík a časované vypnutí - přehrávání se po zvoleném počtu minut vypne - už žádná vyvařená voda na čaj.

Stáhnout CZ | Stáhnout ENG | Domovská stránka


Nastavte si ovládání


Panel 1


Panel 2


Panel 3

NukeAnything

Už podle jména můžeme vytušit, že toto rozšíření bude provádět nějakou destruktivní činnost - a je tomu tak. Ale určitě méně destruktivní, než různá poblikávající grafika a barevné otravné nesmysly způsobují našim smyslům újmu. Těchto rušivých prvků na stránce se zbavíme snadno - po instalaci rozšíření přibyde do kontextové nabídky u každého prvku na stránce (ať už se jedná o obrázek, pozadí nebo dokonce text) položka Odstranit tento prvek a přesně to se bez zbytečného otálení okamžitě stane. NukeAnything nám tedy umožní odstranit jakýkoli viditelný prvek ze stránky (na flash je nutné použít např. Flashblock.) Velmi užitečné i při tisku stránek. Mně, jakožto laikovi, to přijde jako dobrá ukázka šikovnosti Gecka.

Stáhnout CZ | Stáhnout ENG | Domovská stránka


Klasický Google před použitím NukeAnything


A Google po použití NukeAnything

Sessionsaver .2

Už se nevzpomínám, jaké psychické rozpoležení mi zabránilo nezařadit toto rozšíření už v předchozím článku mezi naprosto nutné. Je totiž naprosto nutné, a to i v případě, že prohlížeč nezavíráte. Přece jenom jsme čas od času nuceni Firefox vypnout - ať už z důvodů instalace nového rozšíření, nebo nám holt odstaví elektrický proud. A tomu smutnému stavu, kdy se zhrouceni na židli a navzdory pokročilé skleróze si snažíte vzpomenout, jaké že jste to měli otevřené taby, vám pomůže Sessionsaver navždy učinit přítrž. Možná jsou jiná, komplexnější, multiuživatelská, schopná exportu sezení do XML či databáze apod. Ale tohle funguje a dělá přesně to, co se po něm chce. Když zavřete prohlížeč s několika otevřenými taby, po opětovném zapnutí se taby znovu obnoví. Samozřejmě si Sessionsaver pamatuje i poslední zaměřený tab a pozici posuvníku na všech stránkách. Je možné si sezení uložit pod několika různými jmény a ovlivnit chování v nastavení.

Stáhnout CZ | Stáhnout ENG | Domovská stránka


Nastavení


Více sezení a jejich správa

DownloadWith

Výchozí stahovač souborů ve Firefoxu není nic moc. A i přesto, že jde všemožně vylepšit, tak se klidně přiznám, že když stahuju například 600MB ISO soubory s distribucí Linuxu (rozuměj Slackware jednou za čas), tak to stejně svěřím wgetu. A k tomu je DownloadWith stvořen - abychom mohli z Firefoxu jednoduše používat externí stahovače. Další věcí, kterou pro mě DownloadWith řeší, je ukládání souborů, jež chci stáhnout v noci z fronty - v domovském adresáři mám soubor fronta.txt a o půlnoci (když už většinou moc lidí u nás doma na Internetu nesurfuje) se z cronu spustí příkaz wget -c -i fronta.txt a soubory se začnou stahovat. Dosud jsem vždy ve Firefoxu zkopíroval jméno souboru, otevřel si ve vimu fronta.txt, vložil adresu, uložil, přepnul se na Firefox... složité. Teď je tomu konec. Do konfigurace rozšíření DownloadWith jsem přidal položku fronta_pridej podle následujícího obrázku a někde do cesty (tak, aby tam ukazovala proměná PATH) jsem přidal soubor fronta_pridej s tímto obsahem:

 #!/bin/sh
 echo $1 >> ~/fronta.txt

Nevím, jestli je to nejčistější a nejdokonalejší - ale funguje to. Samozřejmě rád přivítám připomínky v diskuzi.

Stáhnout CZ | Stáhnout ENG | Domovská stránka

ForecastFox

ForecastFox (dříve WeatherFox), jak je již z názvu patrno, zaručeně uchvátí tu část přátel, kteří nacházejí zalíbení v meteorologii, webových prohlížečích a šikovných malých věcech (0,5 MB). ForecastFox vám, opět zabírajíc jen malinko místa z vašeho prohlížeče, zobrazí aktuální počasí a několikadenní předpověd z vámi zvoleného místa. Na Czilla stránkách tohoto rozšíření je odkaz na seznam míst, jež můžete ForecastFoxu zadat. Našinec si ještě nejspíše přepne zobrazované jednotky na metrické. Nějak mi ten přepočet z fahrenheitů nepřirostl k srdci;) Neuvádím odkaz na počeštění, protože je k dispozici pouze verze starší 0.5.1 a aktuální 0.7.1 má češtinu (samozřejmě mezi jinými jazyky) už v sobě.

Stáhnout | Domovská stránka

CuteMenus

Na konec jsem zařadil rozšíření, jež slouží čistě pro vylepšení vzhledu prohlížeče - CuteMenus. Jistě jste si všimli, že ve výchozím stavu jsou nabídky ve Firefoxu bez ikonek, smutné. Nudí-li vás to, CuteMenus to vyřeší jejich přidáním, nejenže bude menu hezčí, ale trochu to (alespoň pro někoho) zrychlí orientaci. Ještě by bylo pěkné, kdyby to podporovalo rozličná témata. Přikládám obrázky před a po.

Stáhnout CZ | Stáhnout ENG | Domovská stránka

Výčitky na závěr

Ale abych jen nechválil. Bohužel se Firefox nezbavil stále jedné dětské nemoci, a tou je nestabilita způsobená některými rozšířeními či jejich kombinacemi. Tím nevyčítám nic jednotlivým rozšířením, každý udělá chybu a holt by se to řešilo odinstalací rozšíření. Ale nemělo by to dopadat tak, že to prohlížeč totálně zdevastuje a budete muset vymazat profil, což mi přijde jako něco odporného. To je jako kdybych musel vymazat .vimrc po každém neukázněném pluginu pro vim. Dle mého skromného mínění by pomohlo pročistit konfiguraci Firefoxu, zbavit se pravěkých pozůstatků, jako jsou profily a zpřehlednit konfiguraci - vím, je to velký projekt a nebojte, četl jsem článek vysvětlující magická jména souborů. Ale je tohle jediná cesta? Jsme přece v unixu...

Zatím vám jen mohu doporučit zazálohovávat profily. Rád napíšu do bugzilly, až naleznu nějakou determinovatelnou chybu.

Související články

Rozšírte si Firefox a Thunderbird - sami!
Rozšírte si Firefox a Thunderbird - sami! - II
Rozšírte si Firefox a Thunderbird - sami! - 3
Rozšiřte si Thunderbird!
Rozhovor s Pavlem Cvrčkem z týmu CZilla
Sunbird
Thunderbird I
Thunderbird II
Firefox
Liber Mozillae aneb tajemná Kniha Mozilly
Kde známé projekty ke svým jménům přišly...

Odkazy a zdroje

Přejděte na Firefox
CZilla.cz
Mozilla Update

Další články z této rubriky

Týden na ITBiz: Svět IT a burzy, umělá inteligence, Nvidia a outsourcing
Linuxové foto novinky: pozvolná evoluce
PCLinuxOS 2017.2 MATE - tak trochu zvláštní linuxová distribuce
Krátký pohled na Fedoru 25, Wayland a GNOME 3.22
Naprosto ničím nezajímavé Lubuntu 16.10

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.