abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:44 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 140 (pdf) a HackSpace 77 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    včera 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    17.4. 17:55 | IT novinky

    Společnost Volla Systeme stojící za telefony Volla spustila na Kickstarteru kampaň na podporu tabletu Volla Tablet s Volla OS nebo Ubuntu Touch.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    17.4. 17:44 | IT novinky

    Společnost Boston Dynamics oznámila, že humanoidní hydraulický robot HD Atlas šel do důchodu (YouTube). Nastupuje nová vylepšená elektrická varianta (YouTube).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (10%)
     (2%)
     (20%)
    Celkem 557 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Jak na WiFi kartu v Linuxu

    13. 10. 2004 | Zdeněk Štěpánek | Sítě | 40140×

    Stručný popis všech dostupných karet/čipsetů, zhodnocení kvality hardwaru a podpory v Linuxu. Postup zprovoznění a konfigurace. Užitečné utility.

    Na téma WiFi v Linuxu bylo již nápsáno mnoho stran, dokonce bych řekl, že psaní dalších je nošením dříví do lesa. Bohužel se ale zdá, že je zde stále řada lidí, kteří nejsou schopni si relevantní informace najít na internetu v diskuzních fórech a pomocí Googlu. Nebo ve snaze ušetřit koupili nekvalitní kartu a pak se v diskuzích ptají, co s tím. Právě jim je určen tento článek.

    Vybíráme kartu

    Představte si situaci, že máme počítač s Linuxem a rozhodli jsme se připojit do WiFi sítě. První, v podstatě nejdůležitější, krok je vybrat správný typ. Jak už je v Linuxu zvykem, není ani tak důležitý výrobce jako spíš použitý čipset. Čipsetů je na trhu celá řada. My se budeme zabývat těmito:

    1. CISCO - stabilní, ověřený, neověřená regulace, dražší
    2. ORINOCO - stabilní, ověřený, bez regulace, většinou dražší
    3. Texas Instruments ACX100/ACX111 - HW bez dokumentace, free ovladač na bázi reverzního inženýrství, zatím nemá regulaci, velmi levný
    4. Realtek rtl8180 - HW bez dokumentace, binárni ovladač od výrobce, free projekt "NDIS wrapper" umožňuje načítat Win ovladače, velmi levný
    5. Atmel - méně používaný, k nalezení zejména v USB zařízeních, levný
    6. Admtek - méně používaný, k nalezení zejména v USB zařízeních, levný
    7. Ralink - s otevřeným ovladačem, bez regulace, méně používaný, velmi levný
    8. Prism 2/2.5/3 - výborně zdokumentovaný HW, hned dva free ovladače, poměrně levný
    9. Prism 54 - zdokumentovaný, free ovladač, poměrně levný

    Hned v úvodu radši uvedu, se kterými kartami jsem měl tu čest a se kterými ne. Jednou jsem instaloval CISCO do PCI, od té doby jede bez jediného zásahu. ORINOCO jsem měl v ruce, ale v notebooku nemám ovladač, takže nic. ACX100 máme jednu v naší síti. Realtek jsem měl v ruce, ale v Linuxu jsem ho preventivně ani nezkoušel. Atmel, admtek a ralink jsem neviděl, pouze jsem se zeptal pana Googla a prohledal jsem diskuze na www.czfree.net. 626tek (Prism 2.5) jsem viděl dost, spokojeně nám jich v síti vrní skoro 10. S čipsetem Prism 54 jsem se zatím nesetkal, takže opět pomohl pan Google a czfree.

    a) CISCO

    Jak už jsem se zmínil výše, tak PCI kartu Cisco jsem v Linuxu instaloval jen jednou, takže pokud se dopustím nějakých chyb, prosím případné znalce, aby mě opravili v diskuzi.

    Jednalo se vlastně o PCMCIA kartu v redukci do PCI. To se dělávalo dříve, dnes se tohoto modelu drží už asi jen Cisco a Orinoco/Avaya/Lucent (jedna a tatáž firma známá pod různými názvy). Provedení PCMCIA má své nesporné výhody i nevýhody. Výhoda je celkové krytí v plechu, nevýhodou zase větší nahuštění součástek na sebe (věřím ale, že to není problém Cisca ani Orinoca, to jen u těch levných karet) a pravděpodobně vyšší výrobní cena. Možná někdo ocení kvalitu Cisca nebo jejich pozáruční servis, my se ale bavíme o připojení našeho domácího počítače, případně o nějakém AP, kde nemusí být zajištěna stoprocentní dostupnost. Z uvedených důvodů jsem ani na českých webech nenašel zmínku o možnosti regulace výkonu na těchto kartách, což je věc, bez které se dnes těžko obejdete. Použití této karty tak připadá v úvahu snad jen pokud se vám čistě náhodou válí v šuplíku.

    b) ORINOCO

    Dříve velice oblíbené karty, vynikají svojí spolehlivostí a výbornou citlivostí. K dispozici jsou ale pouze v PCMCIA provedení, což použití v PCI slotu poněkud prodražuje. Občas lze narazit na tyto karty i za cenu kolem 800 Kč, musíte mít štěstí. Šušká se, že poslední modely mají i regulaci, ale valná většina karet Orinoco, které se používají, regulaci nemá, takže opět velké mínus. Další mínus je nutnost použití pigtailu se speciálním (=drahým) konektorem, což ji opět prodražuje. Linuxový ovladač funguje, jak má. Zejména kvůli chybějící regulaci a dražšímu nákupu nedoporučuji ani tuto kartu.

    c) Texas Instruments ACX100/ACX111

    Tento čipset je přítomen ve velice oblíbených externích AP D-Link DWL-900AP+ a TP-Link TL-WA200+. Kvalitou příjmu/vysílání se drží někde uprostřed pole. Má jakousi nedodělanou pseudoregulaci (10, 12, 15, 17dBm). Snaha se sice cení, ale moc použitelné to není. Čipset se honosí podporou 802.11b+, tedy 22Mbit. V případě PCI varianty mám zkušenosti s velmi levnou kartou TP-Link TL-WN250+, která o sobě dokonce tvrdí, že umí 44Mbit, ovšem pouze ve Windows. Linux 44Mbit zatím neumí a tuto kartu stejně identifikoval jako obecnou kartu s čipsetem acx100 s podporou 22Mbit. Výhodou je open-source ovladač, který se vcelku zdařile vyvíjí. Reverzní inženýrství je IMHO trestné i u nás.... Trpí řadou dětských problémů, ale věřím, že za čas budou vychytané. Běžela mi přes dva měsíce na trvale zatížené lince (cca 256kbit trvale, čas od času naplno - 985kbps) bez jediného škobrtnutí. V jiném, značkovém, jinak absolutně stabilním, počítači po dvou hodinách i slabého provozu přestala komunikovat. Po návratu do původního zase jede. Linuxový ovladač (možná i karta sama) nepodporuje regulaci výkonu. Její koupi v současné době ještě nedoporučuji. Uvidíme, jak se ovladač popasuje s regulací výkonu a stabilitou. Pak by to mohla být zajímavá volba.

    d) Realtek rtl8180

    Tato karta sice patří k nejlevnějším, ale také k nejhorším kartám vůbec. Záporů je hned několik: nedokumentovaný hardware, obecně nízká kvalita čipsetu, absence regulace výkonu, výrobci ve snaze udělat kartu s levným čipsetem ještě levnějsí šetří i na oplechování a všem možném. VF část těchto karet bývá mizerná. Snaží se součástky dát co nejblíž k sobě, což při jejich kvalitě provedení rozhodně není dobrý nápad. Tady pochopitelně záleží na výrobci, ale viděl jsem jak PCI kartu tak externí krabičku a v podstatě to bylo totéž, jedním slovem hrůza. Realtek dodává binární ovladače pro Linux (rozuměj pro konkrétní verzi RedHatu s konkrétním jádrem). Zprovoznění tohoto ovladače je obecně považováno za zázrak. Také je k dispozici open-source NDIS wrapper, což je program umožňující nahrávání Windows ovladačů. Resumé je jasné, tuto kartu rozhodně nebrat.

    e) Atmel

    Co jsem se dočetl o HW krabičkách, tak atmel se prý připojí zase jenom k atmelu, je to ale nepotvrzená informace a týká se WiFi krabiček. PCI karta se pod Windows k 626ce v Linuxu připojí. Čili zdroj možných problémů. Celý Google zná pouze dvě PCI karty s tímto čipsetem: Askey WLH020 a Edimax EW7125. Doporučuju "prohledat internet" na "EW7125". Atmel se jednoznačně zaměřuje na USB. A že je USB WiFi docela špatný nápad a v Linuxu obzvlášť, snad není potřeba zdůrazňovat, to snad jen pro notebooky s nefunkčním PCMCIA slotem.

    f) Admtek

    I o těchto kartách pan Google a czfree.net docela mlčí nebo mlží. Výrobce prý uvolnil zdrojáky ovladačů, které vcelku v pohodě fungují. Jakousi obskurní metodou to prý jde donutit k regulaci výkonu. Link jsem nenašel. A prý má naprosto mizernou citlivost. Kvalitu karet lze odvodit z diskuzí na www.czfree.net a tahle je tedy podle mého soudu buď nic moc nebo zatím málo vyzkoušená. Takže taky radši nebrat.

    Vyskytují se i jiné varianty tohoto čipsetu. V ruce jsem ji neměl, na internetu lze najít, že s dodávaným ovladačem od fy. Minitar ve formě zdrojáků spolupracuje v pohodě. Ty jsou pod nějakou privátní licencí zakazující snad cokoliv vyjma kompilace. Nevím, jestli v dohodě s firmou Minitar, nebo bez ní, ale existuje GNU GPL ovladač na bázi toho od Minitaru, k nalezení zde: http://sourceforge.net/projects/rt2400. Neumí AP mód a regulaci výkonu. Fyzickým zástupcem je např. ASUS WL-130b, bohužel podle obrázku vypadala dost levně. Někdo píše, že má lepší příjem než 626ka, jiný píše, že je vhodná pro windows klienty s dobrým signálem. Řekl bych, že možná stojí za vyzkoušení, ale nevím nevím. A bez regulace... V této super levné cenové kategorii bych se radši asi přiklonil k acx100.

    h) Prism 2/2.5/3

    Čipset Prism má mezi všemi ostatnímí jedno specifikum. V PCMCIA provedení je k dispozici od vícero výrobců, ale v PCI provedení jsou pouze dvě: Alphawave P24-PCI a Zcom XI-626. P24 byla ke koupi někdy před rokem, ale vzhledem k horšímu krytí a nutnosti novějšího PCI slotu o ni nebyl moc velký zájem a dnes je nesehnatelná. Na trhu tak zbývá jediný, zato však plnohodnotný, zástupce XI-626. 626ka má vše, co je potřeba. Má regulaci výkonu v plném rozsahu, má poměrně kvalitní VF část (někdo tvrdí, že Orinoco je citlivější, další, spolu se mnou, mají přesně opačnou zkušenost), je plně dokumentovaná, a tudíž k ní existuje spolehlivý, plnohodnotný open-source ovladač. Dokonce vlastně dva (hostap a wlan-ng). Má oplechování po celé kartě. A jako jediná umí spolehlivě s ovladačem hostap i AP/master mód. Dřívější problémy se stabilitou jsou již dávno minulostí, sám provozuji několik AP s 626kou několik měsíců bez jediného problému. Spolu s cenou 1546 Kč s DPH se z ní stává jasná a neoddiskutovatelná volba.

    i) Prism 54

    Název Prism 54 není zcela přesný, existujě několik variant tohoto čipsetu: Indigo, Frisbee, Javelin, Xbow, GT, Duette. Původně se vyskytoval v kartě XG-900, to by byla dobrá volba, kdyby se ještě dala koupit. Prý díky neshodám firmy Zcom a ZcomMax se XG-900 přestala dovážet do ČR. Dnes je k dipozici XG-901, která ale pořádně nefunguje, straší v ní. Parametry by měly být podobné jako u XI-626, karty jsou dokonce na první pohled úplně stejné. XG-901 umí 802.11 a/b/g. Lze koupit kartu SMC 2802W, která by podle všeho měla být identická jako XG-900, firemní obrázek na to ovšem nevypadá. Dále také Ovislink WL-5400pci, ta vypadá přesně jako 626/900/901. Existuje pro ně čistokrevný open-source ovladač i s regulací výkonu. Ovšem vzhledem k nízkému zájmu o 54Mbit technologii, problémy s rušením a malým dosahem tyto karty příliš nedoporučuji. Snad jen pokud opravdu vyžadujete 54Mbit technologii.

    Kde rostou ovladače:

    1. CISCO - v jádru
    2. ORINOCO - v jádru
    3. Texas Instruments ACX100/ACX111 - http://acx100.sourceforge.net
    4. Realtek rtl8180 - http://www.realtek.com.tw
    5. Atmel - ???
    6. Admtek - ???
    7. Ralink - http://sourceforge.net/projects/rt2400
    8. Prism 2/2.5/3 - http://hostap.epitest.fi, http://www.linux-wlan.com/
    9. Prism 54 - http://prism54.org/

    Za jasného vítěze klání jsem označil XI-626, takže:

    Nastavení karty XI-626 s hostapem

    Poslední verze hostapu (0.2.4) se skládá ze čtyř balíčků: hostap-driver, hostap-utils, hostapd, wpa_supplicant. Možná jsem zpátečník, ale já i dnes používám verzi 0.1.0. A to hned ze tří důvodů: je na ni patch od Jirky Boháče, neobsahuje bug zvaný wifi0 a mám ji ověřenou na téměř deseti 626kách a jedné picmicce. Hostap dnes už prostě nepadá. Následující popis se tedy vztahuje k verzi 0.1.0, nicméně jsem si jistý, že bude fungovat i k ostatním verzím, ve většině případů bude nastavení iwconfigem fungovat i pro ostatní karty.

    Patch od Jirky Boháče

    Hostap po resetu karty ztratí některé nastavení (power, sensitivity, rate a retry). Tento patch zajistí opětovné nahození těchto parametrů po resetu karty. Patch najdete na http://www.jikos.cz/~jbohac/hostap/. Na domovské stránce je napsáno, že patch nespolupracuje s některými novějšími firmwary, tak si zkontrolujte firmware vaší karty nebo nepoužívejte patch a obnovení hodnot dejte např. do skriptu spouštěného cronem jednou za hodinu.

    Bug wifi0

    Hostap vždy vytvářel síťovku wlan0, poslední verze však nejen mně vytvořila wlan0 a wifi0 zároveň. Nastavení obou se z části překrývá, z části ne. To je minimálně poněkud nepřehledné. Na stanici to lze ignorovat, ale na routeru bych se z toho zbláznil.

    Kompilace a instalace jednotlivých balíčků:

    1. hostap-drivers
      1. Stáhněte balíček a někam ho rozbalte.
      2. Stáhněte patch hostap-driver-0.1.0-psrrr-0.2.patch a uložte ho do rozbaleného adresáře.
      3. V adresáři s hostap-driver aplikujte patch:
        patch -p1 <hostap-driver-0.1.0-psrrr-0.2.patch
      4. Zkompilujte hostap. Pro jádra 2.4 příkazem make a pro jádra 2.6 příkazem make 2.6. Ke kompilaci hostapu musíte mít zdrojáky současného jádra v /usr/src/linux, pochopitelně stačí symlink.
      5. Po úspěšné kompilaci vlezte do adresáře ./driver/modules a najděte soubory (.o pro 2.4, .ko pro 2.6):
        • hostap.ko
        • hostap_pci.ko
        • hostap_plx.ko
        • hostap_cs.ko
        • hostap_crypt_wep.ko
      6. Tyto soubory překopírujte do /lib/modules/2.x.x/kernel/net a spusťte depmod -ae. Z pci, plx a cs stačí vybrat ten, který budete potřebovat. V tomto okamžiku je ovladač zkompilovaný a nainstalovaný, po modprobe hostap_pci by měl najít PCI kartu a ta by měla fungovat. Avšak nepředbíhejme.
    2. hostap-utils
      1. Stáhněte balíček a někam ho rozbalte.
      2. Vlezte do něj a spusťte make, za chvilku to bude hotové.
      3. Vyberte všechny vzniklé binárky a zkopírujte je do /usr/sbin. Tyto podpůrné programy se nám hodí např. při skenování vzduchu, při zjišťování informací o kartě apod. Toť vše.
    3. hostapd

      Přiznám se, že funkce démona hostapd mi zatím zůstala utajena. Z dokumentace plyne, že poskytuje rozšířené bezpečnostní funkce, tj. 802.1X, externí radius server pro autentizaci MAC a dynamickou změnu WEP klíčů. Kompilace je stejná jako v případě hostap-utils.

      Kompilace je hotova. V závislosti na vaší distribuci zajistěte nahrávání modulu hostap_pci nebo hostap_plx pro pcmcia kartu v plx adaptéru nebo nastavte pcmcia služby, aby hotplug poznal vaši kartu a přiřadil k ní ovladač hostap_cs. Např. pro Slackware dejte do souboru /etc/rc.d/rc.netdevice řádek modprobe hostap_pci. Nastavení je pro všechny typy karet identické.

    Skript pro nastavení karty jako klienta

    iwconfig wlan0 mode managed
    # karta bude klient
    sleep 2
    # chvilku počkat, jinak to zlobí
    iwconfig wlan0 essid "moje_essid"
    # ESSID sítě
    sleep 2
    iwconfig wlan0 txpower -50 auto
    # autoregulaci zapnout
    sleep 2
    iwconfig wlan0 txpower -50 fixed
    # autoregulaci vypnout
    sleep 2
    iwpriv wlan0 writemif 62 XY
    # nastavení výkonu zápisem do registru, viz níže
    sleep 2
    iwconfig wlan0 key s:abcde
    # WEP klíč; vynechte, pokud to nepoužíváte
    sleep 2
    ifconfig 192.168.1.1
    # nastavíme kartě nějakou IP

    Jistě jste si všimli poněkud krkolomného způsobu nastavení výkonu. Netvrdím, že je to jediný možný způsob, i Wireless Tools k tomu mají své nástroje, ale zkušenosti ukazují, že ne vždy fungují, nebo že je ovladač ignoruje. Další informace a zejména hodnotu XY naleznete zde: http://www.czfree.net/forum/showthread.php?threadid=2882. Zkoušejte postupně hodnoty od -22,5dBm až do 9.5dBm. K hodnotě, kdy spojení začne uspokojivě chodit, přidejte ještě tři řádky dolů navíc pro případ špatného počasí a uvedené číslo zapište jako XY. Nepřekračujte však limity ČTÚ. Pokud se vám spojení nedaří, pořiďte si lepší anténu, doporučuji plechové paraboly s plechovkou. Čím větší průměr, tím užší vyzařovací úhel, lepší příjem a menší šum.

    Skript pro nastavení karty jako AP

    iwconfig wlan0 mode master
    # karta bude AP
    sleep 2
    # chvilku počkat, jinak to zlobí
    iwconfig wlan0 essid "moje_essid"
    # ESSID sítě
    sleep 2
    iwconfig wlan0 nick "muj_nick"
    # NICK APčka
    sleep 2
    iwconfig wlan0 txpower -50 auto
    # autoregulaci zapnout
    sleep 2
    iwconfig wlan0 txpower -50 fixed
    # autoregulaci vypnout
    sleep 2
    iwpriv wlan0 writemif 62 XY
    # nastavení výkonu zápisem do registru, viz výše
    sleep 2
    iwconfig wlan0 key s:abcde
    # WEP klíč; vynechte, pokud to nepoužíváte
    sleep 2
    iwconfig wlan0 channel 8
    # kanál 8
    sleep 2
    #filtr na MAC
    iwpriv wlan0 maccmd 0
    # vypne filtr
    sleep 1
    # chvilku počkat
    iwpriv wlan0 maccmd 3
    # smaže seznam
    sleep 1
    iwpriv wlan0 addmac 00:11:22:33:44:55
    # MAC do seznamu
    sleep 1
    iwpriv wlan0 addmac 00:11:22:33:44:55
    # další MAC do sezanmu
    sleep 1
    iwpriv wlan0 addmac 00:11:22:33:44:55
    # další MAC do seznamu
    sleep 1
    iwpriw wlan0 maccmd 1
    # jen MAC v seznamu jsou povelené
    sleep 1
    ifconfig 192.168.1.1
    #nastavíme kartě nějakou IP

    To je v podstatě vše, co se týče nastavení karty. Další věci, jako je routování, firewall, QoS atd. nejsou cílem tohoto článku.

    Doplňující prográmky a utility

    Wifimon

    Wifimon je bashový skript, který ukazuje v konzoli sílu signálu v podobě teploměru. V případě karty v režimu klient ukazuje sílu signálu od AP a v režimu AP ukazuje sílu signálu od jednotlivých klientů i s jejich MAC a IP adresou. Pomocí přepínače -col lze výstup obarvit a pomocí -oneline zestručnit. Wifimon má i řadu dalších užitečných přepínačů. Více informací u autora: http://www.simandl.cz/stranky/linux/wifimon/wifimon.htm

    wifimon

    Primitivní stumbler

    Stumbler je program, který vypisuje okolní APčka, která jsou v dosahu. Tenhle je určitě nejjednodušší, jaký existuje:

    Spuštění skenování:

    #!/bin/bash
    # Petr Simandl
    # stumbler s hostap
    iface="wlan0"
    iwconfig $iface mode master
    prism2_param $iface other_ap_policy 2
    prism2_param $iface ap_scan 1
    watch -n 1 cat /proc/net/hostap/$iface/ap

    Skenování ukončete Ctrl-C a ješťě spusťte následující skript pro navrácení karty do výchozího stavu. Skenování funguje zároveň s připojenými klienty, odpojí je pouze skript pro ukončení skenování, pravděpodobně kvůli "mode managed". Můžete zkusit "mode master", třeba to bude fungovat. Radši ale doporučuji kartu znovu nahodit do provozního stavu vaším skriptem pro WiFi kartu.

    Ukončení skenování:

    #!/bin/bash
    # Petr Simandl
    # vypnuti stumblingu
    iface="wlan0"
    prism2_param $iface other_ap_policy 0
    prism2_param $iface ap_scan 0
    iwconfig $iface mode managed
    iwpriv $iface reset 1

    stumbler

    Z dalších programů je užitečný např. wavemon, což je Céčkový konzolový program. Zobrazuje několik teploměrů, více informací o kartě apod. Domovský web umřel, další informace najdete na www.simandl.cz. Dříve jsem ho používal, ale wifimon spolu s iwconfig wlan0 mi bohatě stačí.

    Dále např. kismet, což je sofistikovaný nástroj pro skenování síťí a řadu dalších činností. Po několikadenní kompilaci (!) se mi ho ani nepodařilo rozchodit. Vzhledem k výše uvedeným skriptům jsem se o to ani dále nesnažil.

    Dále např. WeWiMo je skript, který generuje WWW stránku se seznamem připojených klientů podobně jako wifimon. Ke stáhnutí zde: http://www.mobilnews.cz/honza/en_prog_linux_wewimo.php.

           

    Hodnocení: 50 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    hwsoft avatar 13.10.2004 08:09 hwsoft | skóre: 19
    Rozbalit Rozbalit vše Atheros a madwifi
    Pekne Zdenku, ale zapomnel jsi na posledni dobou asi nejlepsi HW pro wifi, a to karty postavene na chipu Atheros. Cena je prizniva a zkusenosti dobre. Ovladace jsou bud binarni pres NDIS wraper (nezkousel jsem), nebo MADWiFi z http://sourceforge.net/projects/madwifi/.
    13.10.2004 08:50 Zdeněk Štěpánek | skóre: 57 | blog: uz_mam_taky_blog | varnsdorf
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Atheros a madwifi
    Zdravim

    O Atherosu jsem slisel, ale zatim jen tak malo ze bych opravdu uz varil z vody. Jestli mas nejaky blizsi zkusenosti tak sem klidne napis postup zprovozneni a nejake info o karte tak jako jsem to napsal ja.

    Zdenek
    www.pirati.cz - s piráty do parlamentu i jinam www.gavanet.org - czfree varnsdorf
    13.10.2004 10:04 Zdeněk Štěpánek | skóre: 57 | blog: uz_mam_taky_blog | varnsdorf
    Rozbalit Rozbalit vše orinoco vs. prism
    Zdravim

    Zapomel jsme na to upozornit, byl to jeden z duvodu proc jsem psal ten clanek. Ovladac orinoco patri ke kartam orinoco a k zadnejm jinejm. Ze to funguje i s 626kou je spise nestastna nahoda. Takze prosimvas, pouzivejte takovy ovladac ktery k 626ce patri. Sahodlouze jsem to rozebiral asi 14 dni nazpet v diskuzi k serialu o wifi.

    Zdenek
    www.pirati.cz - s piráty do parlamentu i jinam www.gavanet.org - czfree varnsdorf
    13.10.2004 10:28 Milan Hejpetr | skóre: 25 | blog: poznamky | Plzen
    Rozbalit Rozbalit vše Re: orinoco vs. prism
    To je sice pravda.... Bohuzel napr. i tak profesionalni distribuce jako SuSE - pokud je uzivatel zacatecnik a konfiguruje kartu pouze bezmyslenkovite pres YaST - pouzije pro XI-626 ovladac orinoco :-( (!!). Napravi se to samozrejme velmi snadno - dokonce i pres ten YaST, ale zacatecnika to dokonale zmate, pripadne mu to muze zpusobit problemy.
    14.10.2004 16:14 gogo | skóre: 5 | brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: orinoco vs. prism
    Můžete mi jako začátečníkovi upřesnit, jak v suse v yastu sjednat nápravu? Díky...
    14.10.2004 16:49 Michal
    Rozbalit Rozbalit vše Vyjmenovana slova
    Ahoj,
    ja chapu,ze pro lidi,kteri delaji s vypocetni technikou neni gramatika az tak dulezita,ale proboha, vzdyt jsou to vyjmenovana slova!!! Slyset,mlyn,blyskat se...!Jednou bych to pochopil,ale to je v kazdem druhem komentari od Vas.Dejte si na to trochu pozor,vite co to cte lidi a jak tak kazite narod?!
    13.10.2004 09:00 Peter Bodnar
    Rozbalit Rozbalit vše cisco, kismet a tak
    co sa tyka cisca, regulaciu vykonu ma a funguje odjakziva iwconfig wifi0 txpower=xx este si treba uvedomit, ze u nas by sa mali predavat iba karty s oznacenim E, t.j. do 50mW vystupneho vykonu, ale s 13 kanalmi, casto sa vsak pouziva karta s americkou normou A - do 100mW vykonu, 11 kanalov - u nas vo firme mame 5 kariet do notebookov, k uplnej spokojnosti

    kismet - neviem ko inde, ale ked ho ma debian ako balicek, tak predpokladam, ze existuju balicky aj pre ine distribucie, doporucujem vyskusat, naozaj vynikajuci program
    13.10.2004 10:22 Milan Hejpetr | skóre: 25 | blog: poznamky | Plzen
    Rozbalit Rozbalit vše Re: cisco, kismet a tak
    Kismet je opravdu perfektni. Je napr. obsazen i v SuSE Pro distribucich, takze neni nutno jej kompilovat. Docela me mrzi, ze tu porad neni nikdo, kdo ma zkusennosti s hostapd. Asi holt budu muset zacit od zacatku :)
    hwsoft avatar 13.10.2004 12:12 hwsoft | skóre: 19
    Rozbalit Rozbalit vše Re: cisco, kismet a tak
    K tem kartam to je nejaka haluz, GL urcuje pouze dva parametry a to EIRP v celem pasmu maximalne 20dBm a uzkopasmove nesmi prelezt 10dBm/MHz. Co by se u nas prodavat nemelo jsou karty s vykonem 200mW, protoze tam bez zatlumeni vysilaji vice.
    13.10.2004 13:10 peter bodnar
    Rozbalit Rozbalit vše Re: cisco, kismet a tak
    ano beriem, trochu nevhodne formulovane vyjadrenie ... tych 50mW zodpoveda 17dBm a rata sa minimalne s integrovanymi antenami 2,2dBm - to dava tych max 20dBm keby si pouzil 100mW, to uz mas rovno 20dBm bez anteny (ked uz chceme ist detailov, tak radio by sa malo predavte len s tou antenou, ktora je k danemu radiu certifikovana, co je vacsinou prave ta integrovana 2.2dBm, ale ..)
    13.10.2004 09:32 Majo
    Rozbalit Rozbalit vše Prism 2/2.5/3 a utility
    Pri tomto cipsete sa zabudlo este na jeden ovladac, ktorym je orinoco. V jednom serveri mam kartu s tymco cipsetom od vyrobcu Intel. S ovladacmi linux-wlan-ng a hostap sa mi karta v nepravidelnych intervaloch "odpojila" od AP a uz sa nepripojila. Pomohlo len odobrat moduly z jadra, opatovne ich nahodit. S orinocom sa mi tento problem odstranil. Netreba to vsak brat ako pravidlo, skor iba ako priklad z praxe. Mozno malo na tom vyrazny podial aj AP providera.

    Dalej by som chcel odporucit mnou najcastejsie pouzivane programy. Prvym je wavemon. Bude Vam napomocny hlavne pri ladeni wifi spoja. Dalsim je jednoznacne bezkonkurencny wifi sniffer kismet. Ja ho pouzivam s Orinoko kartou v notebooku (hlavne, ked sa clovek potrebuje v cudzom meste dostat na internet, ze :-)) Orinoco ovladace vsak musia byt opatchovane, aby podporovali monitor mod. Oba programy su v distribucii Debian, v inych neviem.
    13.10.2004 09:37 Majo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prism 2/2.5/3 a utility
    Este som zabudol, v pripade kombinacie Orinoco karty a kismetu spominany patch najdete na
    http://wireless.ictp.trieste.it/school_2002/software/802.11_and_linux/orinoco_drivers/Orinoco.html .
    4.12.2004 09:37 woodoomaster@centrum.cz
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prism 2/2.5/3 a utility
    To odpojovani od AP mi 626 delala taky.Mel jsem stim dost problemu jak na Win98 ta in na SlackWare 9.1 Zkousel jsem Orinoco i HostAp ale nebylo to karou ani ovladacem. Blba zakladovka.Mel jsem tam 5GA s 430Lx a proste to po nejaky dobe odpadlo od Ap. Ted mam na serveru 486DX100 64MRam SlackWare 9.1 a jede to uz 5mesicu a to mi signal kolisa od -72 do 91dB.Rete mam na 2Mb/s
    13.10.2004 10:56 Zaphod | skóre: 37 | blog: zaphod_blog
    Rozbalit Rozbalit vše Atmel USB
    Mam usb wifi Micronet SP907BB - kupil som ho pretoze vyrobca deklaroval podporu Linuxu. Ma chipset Atmel - popis http://www.abclinuxu.cz/hardware/show/64820

    Atmel drivery:
    - http://atmelwlandriver.sourceforge.net/
    - http://at76c503a.berlios.de

    Pouzivam s iPaq 4150 bez problemov v rezime ad-hoc.
    Jiří Svoboda avatar 13.10.2004 11:54 Jiří Svoboda | skóre: 37 | blog: cat /dev/mind | Prostějov
    Rozbalit Rozbalit vše wifi0 bug v hostap?
    Vidim, ze zase zminujes nejaky wifi0 bug v novych verzich hostapu. O co presne jde? Myslis to, ze se po zavedeni modulu objevi dva interfacy, wifi0 a wlan0? To je ale spravne, to neni bug, to je feature. Viz. FAQ k hostapu.
    Jiří Svoboda avatar 13.10.2004 11:58 Jiří Svoboda | skóre: 37 | blog: cat /dev/mind | Prostějov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: wifi0 bug v hostap?
    Aha, tak nic, nemel jsem to prectene do konce. :-) Nicmene to musim prozkoumat, me se to neprehledne nezdalo...
    13.10.2004 12:09 Michal Čihař | skóre: 61 | blog: Bláboly | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše intel
    Taky chybí zmínka o ipw2100/ipw2200, které se hojně vyskytují v noteboocích :-)
    13.10.2004 14:05 Zdeněk Štěpánek | skóre: 57 | blog: uz_mam_taky_blog | varnsdorf
    Rozbalit Rozbalit vše Re: intel
    Zdravim

    Totez co atheros, na tak tenkej led jsme se poustet nechtel. Clanek je cilenej na PCI karty do desktopu a routeru. Jestli o tom vis neco vic nevahej a napis.

    Zdenek
    www.pirati.cz - s piráty do parlamentu i jinam www.gavanet.org - czfree varnsdorf
    13.10.2004 20:10 ...... | skóre: 41 | blog: ...
    Rozbalit Rozbalit vše Re: intel
    hezkej článek ..něco na způsob takového shrnutí...pěkné...díky
    13.10.2004 15:24 exolon
    Rozbalit Rozbalit vše Sparklan WL-360F
    Ja by som dodal este ze s Prism 2/2.5/3 cipsetom sa dala kupit este jedna karta, a to Sparklan WL-360F, je to prakticky to iste ako Zcom XI-626. Pouzivam toho Sparklana uz vyse roka v linux PC routri s PCI v2.1 zbernicou a zatial uplne bezproblemov. Existuje este jeho nastupca Sparklan WL-360R ale ten ma uz iny cipset (tusim realtek).
    13.10.2004 20:44 slavo
    Rozbalit Rozbalit vše acx100_pci
    Dakujem za clanok.Chcel by som sa spytat, mam wifi kartu kde mi system natahuje acx100_pci modul,ale tento sa nie a nie natiahnut,stale vyhlasi,ze nastala chyba pri nacitani modulu.Dost ma to trapi,potrebujem rozbehat nejaku siet a mam este moznost ich zamenit za Realteky,ale radsej by som bol ak by sa rozchodili tie acx.Su to inac nejake OEM karty,kde nie je ani poriadne uvedeny vyrobca,len 802.11b+/22Mbps.Ak by z Vas niekto vedel ako to rozchodit budem mu velmi vdacny. (MDK 10.0) p.s.skusal som aj ovladac z www, ale vyhlasilo to nejku neznamu chybu,ktoru momentalne neviem identifikovat.
    14.10.2004 09:29 Zdeněk Štěpánek | skóre: 57 | blog: uz_mam_taky_blog | varnsdorf
    Rozbalit Rozbalit vše Re: acx100_pci
    Zdravim

    Pravdepodobne ti tam chybej ty dva soubory co musis vytahnout z wokennich ovladacu. Na abicku v HW zaznamu jsem objevil ze jsou dobre ty z Win98, tak jsem pouzil ty a vic jsem to nezkoumal. Pravdepodobne by to ale asi melo byt jedno, protoze se jedna o firmware do karty. Jsou to soubory RADIO0d.BIN a WLANGEN.BIN a oba je nakopiruj do /usr/share/acx/.

    Zdenek
    www.pirati.cz - s piráty do parlamentu i jinam www.gavanet.org - czfree varnsdorf
    14.10.2004 14:20 slavo | skóre: 5 | blog: blogujem
    Rozbalit Rozbalit vše Re: acx100_pci
    no nakoniec stacilo precitat readme :))). Uz mi to ide.Dakujem za pomoc.
    13.10.2004 22:01 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše pochvala
    Chci pochvalit Zdenka za zdarily clanek. Posledne kritizoval clanek o wifi a dokazal prejit od slov k cinu, ktery jsme si prave precetli.

    Neni to jednoduche jti se svou kuzi na trh, chce to odvahu a je videt, ze ji Zdenek ma. Kezby to byl novy trend :-)
    Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
    14.10.2004 09:49 Zdeněk Štěpánek | skóre: 57 | blog: uz_mam_taky_blog | varnsdorf
    Rozbalit Rozbalit vše chybicka se vloudila
    Zdravim

    Diky za pochvalu, ale asi si ji nezaslouzim, chybicka se vloudila:

    Nastaveni WEPu se provadi timto prikazem:

    iwconfig wlan0 key s:abcde

    Pozadal jsem roberta aby to v clanku opravil.

    Zdenek
    www.pirati.cz - s piráty do parlamentu i jinam www.gavanet.org - czfree varnsdorf
    14.10.2004 09:53 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: chybicka se vloudila
    Opraveno.
    14.10.2004 10:07 glumm
    Rozbalit Rozbalit vše ACX100/ACX111
    ake mate skusentosti s ovladacom ACX100/ACX111?
    14.10.2004 10:52 Zdeněk Štěpánek | skóre: 57 | blog: uz_mam_taky_blog | varnsdorf
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ACX100/ACX111
    Zdravim

    Clovece, vzdyt je to napsany v tom clanku... V jednom kompu jede bez potizi, v jinym (stejnej procak, stejnej cipset) po hodine provozu umrela.

    Zdenek
    www.pirati.cz - s piráty do parlamentu i jinam www.gavanet.org - czfree varnsdorf
    14.10.2004 12:28 glumm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ACX100/ACX111
    pises, ze iba jednu kartu s ACX100 si skusal. chcem vediet nazor ostatnych. (jedna karta, jeden pouzivatel - dost malo na to, aby si ju neodporucal)
    14.10.2004 16:45 Zdeněk Štěpánek | skóre: 57 | blog: uz_mam_taky_blog | varnsdorf
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ACX100/ACX111
    Zdravim

    Aha, ja myslel ze je to otazka mirena primo na me. Taky si rad prectu zkusenosti ostatnich.

    Zdnek
    www.pirati.cz - s piráty do parlamentu i jinam www.gavanet.org - czfree varnsdorf
    16.10.2004 15:05 David Štancl
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ACX100/ACX111
    Sám používám kartu US Robotics s tímto chipsetem a zatím jede bez problémů i s firmware doporučeným tvůrci ovladače. Mám Debian Woody + překompilované jádro 2.4.23.
    14.10.2004 18:31 Honza Houštěk | skóre: 18
    Rozbalit Rozbalit vše Centrino WiFi
    Informace o zprovozneni ipw2x00 by se urcite hodily. Chapu, ze nema-li s tim autor zkusenosti, neni rozumne se nejak rozepisovat, ale mohl by to pro nekoho jineho byt namet na dalsi clanek ci kvalitne zpracovany HW zaznam.
    15.10.2004 14:03 Jiri Bajer | skóre: 34 | blog: Sarimuv koutek | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Centrino WiFi
    Konkretne Atheros popisuju (byt hodne strucne) v zaznamu k notebooku Compaq nc6000.

    http://www.abclinuxu.cz/hardware/show/62520

    Staci stahnout nejnovejsi verzi z CVS pomoci
    cvs -z3 -d:pserver:anonymous@cvs.sourceforge.net:\
    /cvsroot/madwifi co madwifi
    a precist si README.

    v lspci se hlasi jako
    0000:02:04.0 Ethernet controller: Atheros
     Communications, Inc. AR5212 802.11abg NIC (rev 01)
    (nehlede na povoleni pomoci tlacitka na notebooku). Pokud na notebooku bezely/bezi Wokna, je velmi vhodne v nich nechat WiFi povolenou v driveru a jen ji vypnout tlacitkem (udajne ma Linuxovy driver problem s detekci takto disablovane karty, byt je povolena tlacitkem - neovereno).

    =>
    make
    make install
    modprobe wlan/wlan.ko
    modprobe ath_hal/ath_hal.ko
    modprobe driver/ath_pci.ko
    iwlist scan
    ifconfig ath0
    iwconfig ath0
    vysek z /etc/network/interfaces (Debian-specific):
    iface ath0 inet dhcp
        wireless_mode Managed
        wireless_essid essid_nasi_site
        wireless_key hrozne_dlouhej_a_hnusnej_hexa_retezec
    kde wireless_PARAMETR odpovida
    iwconfig ath0 PARAMETR HODNOTA
    Funguje jak v otevrenem (Managed) prostredi, tak s WEP klicem - oboji osobne overeno.
    16.10.2004 13:28 Denny
    Rozbalit Rozbalit vše Pomoc s instalaci
    Mel bych prosbu.

    Jsem zacatecnik a potreboval bych pomoct s instalaci wifi karty Z-COM 626. Mam RedHat 9 s kernelem 2.4.20-8 Linux nepoznal, ze vubec nejakou wifi mam, tak jsem to zkusil podle navodu co je vyse. pri instalaci hostap-driver-0.1.0 po zadani prikazu "depmod -ae" mi napise unresolved symbol ve vsech souborech. Pak mi samozrejme "modprobe hostap_pci" nejde.

    Zkousel jsem instalovat i drivery z prims2 - a snad vsechny verze, ale taky bez uspechu. I kdyz jak je psano v README mam kernel v /usr/src/linux tak mam problem s cestou (chybi mu adresare)

    moc moc dekuju za pomoc

    Denny
    16.10.2004 18:56 Milan Hejpetr | skóre: 25 | blog: poznamky | Plzen
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pomoc s instalaci
    Mohlo by to souviset s verzi jadra a s tzv. Wireless Extensions. Upgrade jadra na alespon 2.4.21 by mohl pomoci.
    17.10.2004 20:56 Zdeněk Štěpánek | skóre: 57 | blog: uz_mam_taky_blog | varnsdorf
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pomoc s instalaci
    Zdravim

    Kdyz nenapises nic konkretniho tak nejde nic konkretniho poradit. Nicmene hostap mel potize se stabilitou se starejmna Wireless Extensions (to je v jadre) a Wireles Tools (to je balicek). Takze doporucuju upgradovat oboje. Jestli je pro tebe problem prejit na 2.6 (coz i tak doporucuju) tak pouzij posledni 2.4, pro redhat urcite bude i balicek. Stejne tak upgraduj WT.

    Zdenek
    www.pirati.cz - s piráty do parlamentu i jinam www.gavanet.org - czfree varnsdorf
    22.10.2004 10:57 banan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pomoc s instalaci
    Ja mam doma Z-com 626 a pouzivam slackware10 a ten to v jadre jako ORINOCO 2426. Vsechno bezi gut
    18.10.2004 17:56 bfield | skóre: 3
    Rozbalit Rozbalit vše avaya
    vlastnim usb wifi adapter avaya gold, cetl jsem ze se nekomu na tom podarilo rozbehat ovladace pro usb orinocco, nicmene zkusenosti s tim nemam.. Neslysel nekdo o tom nebo lepe existuji avaya usb ovladace nekde ??
    19.10.2004 10:30 Zdeněk Štěpánek | skóre: 57 | blog: uz_mam_taky_blog | varnsdorf
    Rozbalit Rozbalit vše Re: avaya
    Zdravim

    avaya=orinoco=lucent

    Posli fotku, nevzpominam si ze by orinoco kdy delalo USB adaptery. Asi je to nejaka novinka.

    Zdenek
    www.pirati.cz - s piráty do parlamentu i jinam www.gavanet.org - czfree varnsdorf
    20.10.2004 14:31 bfield | skóre: 3
    Rozbalit Rozbalit vše Re: avaya
    oba adaptery jsou si velmi podobne, tak by na tom mohlo byt neco pravdy ..

    avaya

    orinocco

    na odkazech jsou zobrazeny oba adaptery.
    10.8.2007 16:52 z0ne
    Rozbalit Rozbalit vše Re: avaya
    Nebylo na Lucentu USB Compex?
    6.1.2005 22:47 bfield | skóre: 3
    Rozbalit Rozbalit vše Re: avaya
    po nekolika pokusech jsem rozbehal usb avaya gold (=lucent=orinoco) pomoci CVS driveru z http://savannah.nongnu.org/projects/orinoco
    19.10.2004 20:36 Vojtěch Liška
    Rozbalit Rozbalit vše REALTEK 8180
    Chtěl bych vás varovat před tímto chipsetem. Pokoušel jsem se ho rozchodit asi 4 dny v kuse a nakonec opravdu chodi pouze s konkrétním redhates s konkrétním jádrem. Ani přes ten wrapper se mi ho nepovedlo v Debianu rozběhonout.
    7.12.2004 08:35 FtL. Tomas
    Rozbalit Rozbalit vše Re: REALTEK 8180
    Ja som sa s nou trapil tyzden v MDK 10.0, kernel 2.6.3-7 a nakoniec sa rozbehla cez ndiswrapper, uplne v pohode.
    20.10.2004 10:11 Petr
    Rozbalit Rozbalit vše a co ASUS ?
    ahoj, chtel bych se zeptat, jestli vite neco o WIFI karte od ASUSu, ktera se dodava jen k nekterym zakl.deskam.(ma to specialni slot)Funguje tohle reseni s linuxem, nebo je to zase jenom nejake WIN ONLY reseni?
    23.10.2004 16:52 lefti | skóre: 18 | blog: OneAndOnlyTrueBlog
    Rozbalit Rozbalit vše kompilace kismet
    Me teda kompilace 3.0.1 trvala chvilinku a byla bezproblemova, a to jsem pri tom jeste kompiloval kdelibs. (na celeronu 733mhz)
    24.10.2004 06:57 fyzik
    Rozbalit Rozbalit vše XI626 a FIRMWARE
    Zdravim

    diky za vyborny clanek. Jenom male doplnen - zokud pouzivate XI626, zkontrolujte versi firmware. Stabilni jsou PRI 1.1.1, SEC 1.5.6, SEC 1.7.4, SEC 1.8.0.

    Pokud mate PRI 1.0.0, SEC 1.3.6, BUDETE mit problemy!

    Vice na foru czfree.net.

    prijmeny den -F
    25.10.2004 15:23 makak | skóre: 16
    Rozbalit Rozbalit vše Re: XI626 a FIRMWARE
    Mam niekolko karet:

    1. LG LW1100P PCI (prism 2) - nainstalovat ju pod linuxom je zazrak . Je to vlastne PCMCIA karta s premostenim na PCI. Pod winami funguje skvele.. Nemozem sa stazovat.. ale poznam len jedineho cloveka, ktory ju rozchodil pod linuxom.

    2. RAlink 2400 - Lacna, ale vyborna karta s tymto cipsetom je wlan 360 PCI, pod linuxom ziaden problem

    3. R8180 - tieto karty (wlan 360R) nekupujte (nestabilita, nestalost signalu, nepouzitelna.. sprava sa ako zmetek..) su velmi lahko zamenitelne s wlan 360 - jedna slovenska firma ich predava ako jednu kartu avsak kvalitou su neporovnatelne..(preco asi ?)

    4. ORINOCO GOLD CARD - cena 5100 SK, driver som este neopachoval.. jej jedine plus je, ze netreba kompilovat driver.. nabehne hned sama... inak je uplne nahovno.. (oproti LG LW1100P pri odskusani s tou istou pevnou antenou bol signal aj vysledna rychlost linky o 1/3 horsi)

    Najlepsie skusenosti mam s prism II ale pod linuxom neskusajte LW 1100P, jedine, ak ste machri...
    8.11.2004 19:35 Uspesny Uzivatel
    Rozbalit Rozbalit vše Re: XI626 a FIRMWARE
    LG LW1100PCI sa da velmi dobre rozbehat, staci opatchovat Texas Instruments driver v kernelu .. patch je k dispozicii na inete. Je to patch pre subor TI113x.h Ja mam v nej naladovany firmware 1.1.1/1.7.4 a slape s nim super aj ako AP (rok), aj ako Client (polroka). Regulacia vykonu funguje, ale cim vyssi kanal, tym mensi vykon. (Je to PrismII)

    RaLink RT2460P (PCI karta) mam zopar kusov, postupne ich rusim, lebo maju sice velmi slusnu rychlost, ale radi prestanu komunikovat (Linux) pri silnom ruseni (proste zamrznu a prechadza len ARPcko). Maju dost slabu citlivost.

    Realtek 8180L - vacsi humus som fakt este nevidel. Citlivost je sice takmer porovnatelna s RaLinkom, ale pomalsie ako 11Mbit komunikovat odmieta (resp. samoregulacia rychlosti podla rusenia) - aj s Windows ovladacmi je uplne nah*vno. A kompatibilita uplne onicom.

    XI626 - super karta, vys.vykon ma vyrovnany na vsetkych kanaloch, taktiez bezim 1.1.1/1.7.4 firmware, jedine su nedoriesene pouzitia IRQ, takze viac kariet "odkgragluje" snad kazde CPU na 286/386 vykon. Taktiez nedosahuje prenosovych rychlosti RaLink, alebo ACX100. (Je to PRISM2.5)

    ADMtek 8211 - velmi slusna karta, regulacia vykonu. Citlivost sa meni asi kus od kusu :-(( Ale POZOR, ma problemy s kompatibilitou WEP!!!!

    ACX100 (DWL520+) - veeelmi slusna karta za tie peniazky, pekna slusna citlivost, problemy s ovladacmi pod Linuxom pri vacsich prenosoch a obcasne nahodne vytuhnutia. Velmi pekne a rychlo vie prisposobit rychlost voci ruseniu.

    Ine WiFi karty okrem mojej BroadCom PCMCIA, ktoru pouzivam na zameriavania uz som nemal k dispozicii. Vsetky vyssie-uvedene pouzivam, alebo som pouzival v roznych castiach mojej siete. Mimochodom zla sprava je, ze PRISM chipset sa prestal vyrabat a karty XI626 su vyrobene zo starych skladovych zasob z roku 2002/2003. Mimochodom najdlhie stabilne spoje (t.j. bez resetu) - priblizne 250dni uptime mi pri priemernom zatazeni 100kB/s funguju na LG1100 a XI626 :-))) Mozno by sli aj dlhsie, ale UPS je KO :-(
    7.11.2004 20:15 pixall
    Rozbalit Rozbalit vše k clanku
    tak toto bol hoooooodne jednostranny clanok... sudim ze keby to bolo v autorovej moci, rovno by nechal vsetky karty okrem 626 stiahnut z trhu :o)

    to, ze mate biedne skusenosti s ostatnymi kartami, neznamena ze su nechodive, nenainstalovatelne, nekvalitne, atd. 626 tiez treba vediet ako nainstalovat, rovnako ako vsetko ostatne..
    22.11.2004 13:55 Lukáš Zapletal | skóre: 42 | blog: lzapův svět | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Nemám ESSID
    Mám malý problém, zdejší síť nemá nastaven ESSID:
    Cell 01 - Address: 00:02:2D:BE:B6:C9
                        ESSID:""
                        Mode:Master
                        Channel:0
                        Bit Rate:1Mb/s
                        Bit Rate:2Mb/s
                        Bit Rate:5.5Mb/s
                        Bit Rate:11Mb/s
                        Quality:0/100  Signal level:-236 dBm  Noise level:-256 dBm
                        Encryption key:off
    Jak se mám ale k takové síti připojit? iwconfig eth1 essid "" nezabírá... :/
    [root@teepee network-scripts]# iwconfig eth1
    eth1      unassociated  ESSID:off/any
              Mode:Managed  Channel=0  Access Point: 00:00:00:00:00:00
              Bit Rate=0kb/s
              RTS thr:off
              Encryption key:off
              Power Management:off
    22.11.2004 13:56 Lukáš Zapletal | skóre: 42 | blog: lzapův svět | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemám ESSID
    Mimochodem, decibelům a různým signálům rozumím asi jak koza petrželi, ale -230 db signál -- to není asi nic moc, co?
    15.2.2005 18:04 dj-bobr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemám ESSID
    Melo by jit prinutit kartu pripojit se na konkretni BSSID - tedy MAC adresu APcka:

    iwconfig eth1 ap 00022dbeb6c9
    26.1.2005 10:18 Saludo
    Rozbalit Rozbalit vše Realtek
    Koukam, ze mam asi stesti. Pouzival jsem kartu Xi-626 se k kterou byly porad nejake problemy, jako samovolne odpojovani, restarty apod. Pak jsem vzal Wline365R, ktera je postavena na zde zatracovanem Realteku. Jednak je citlivejsi, nez 626ky, jednak ma uz od vyrobce regulaci vykonu pro Win i Lin (nevim, kde autor prisel na to, ze nema). Mozna mam jen stesti na kus, ale prijde mi mnohem spolehlivejsi, nez stare 626 nebo snad i D-Linky...
    17.3.2005 14:52 Pavel
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Realtek
    Pozoruhodná shoda,mám stejnou zkušenost. RTL8180 mám v provozu dvě, a 626 taky dvě - vše klienti. Pro klienta se slabým signálem je 626 naprosto nevhodná, citlivost na přijmu je s RTL nesrovnatelná! (RTL jedou přes ndiswrapper), regulaci výkonu mi ve všech případech zajišťuje kolem 20 metrů kabelu (11kč/m). HW AP se dá dnes koupit levněji něž 626, tak její výhody mohou zdůrazňovat hlavně prodejci - je dražší, a ještě si musím koupit dražší kabel, abych pak mohl tlumit výkon softwarem :-) Sorry odborníci, že vám nerozumím.
    18.10.2005 09:06 amater
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Realtek
    Pisem sem cez Realtek 8180. Vyrobca na krabici je "MENTOR". Pod W. chodi karta bez problemov. Horsie je to s Linuxom ,nerozchodil som ju pod Mandrake a Damnsmall. Pokial viem tak sa da udajne rozchodit pod RH7-9. Teda ,chyba nieje v kartach ale v nedostatocnej soft. podpore...
    1.2.2006 17:29 dtto
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Realtek
    RTL8180 automaticky detect a install KANOTIX Linux.
    29.3.2005 15:28 panKrysa
    Rozbalit Rozbalit vše Stumbler a signal?
    Mel bych takovy dotaz. Vyse poisovany stumbler mi haze silu signalu kolem 170. Je nejaky prevodni pomer na dB? Slackware,XI626

    dik za odpoved
    kozzi avatar 30.10.2005 22:46 kozzi | skóre: 55 | blog: vse_o_vsem | Pacman (Bratrušov)
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak na WiFi kartu v Linuxu - zajimavost
    zjistil jsem ze nove ovladace pro atheros http://madwifi.org/ maji podporu pro VAP (virtual acces point). Spojením těchto ovladačů a např. SMCWPCI-G dostaneme docela slušnou náhradu za hostap + Zcom XI-626 a hlavně za mín peněz a z docela slušným howto(english).
    Linux je jako mušketýři "jeden za všechny, všichni za jednoho"

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.