abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 739 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Šifrované filesystémy - I

    4. 7. 2003 | Petr Novický | Systém | 16829×

    Jak vytvořit bezpečný úložný prostor přímo na vašem harddisku. Ve dvou dílech se dozvíte, jak systém připravit, konfigurovat a účelně využívat.

    Úvod a motivace

    Mnoho problémů s bezpečností linuxových strojů může být připisováno chabému zabezpečení, pokud má útočník fyzický přístup k počítači. Tehdy si s ním může dělat co si jen zamane (včetně získání všech dat na počítači uložených). Napadne nás jistě pousta scénářů, kdy k něčemu podobnému může dojít a kdy zneužití (prozrazení) může náš život přinejmenším zkomplikovat.

    Je tedy jistě vhodné tomu nějak zabránit. Jednou z nepříliš rozumných možností by bylo před naším počítačem hlídkovat nebo jej uložit někde do trezoru. Tento postup je jistě vhodný, ale musíme být dostatečne silní, aby se našeho harddisku stejně nikdo nezmocnil.

    Daleko elegantnější bude, když obsah našeho disku zašifrujeme a případný útočník pak dostane pro něj naprosto nepoužitelnou hromádku dat. Postup jak šifrovaný filesystém vytvořit si právě zde vysvětlíme.

    Linux CryptoAPI

    Úvod

    Než se pustíme do vytvoření šifrovaného filesystému, je potřeba začít poněkud zeširoka. V dnešní době můžeme pomocí externích patchů linuxového jádra zašifrovat disk, síťové spojení atd. V tomto článku se zaměříme hlavně na Linux CryptoAPI.

    Nemusíme si zde jistě dlouze vysvětlovat, o co to vlastně v šifrování jde. Pokud si v této oblasti někdo není příliš jistý, na internetu se jistě dá objevit spousta materiálů, které pomohou nejasnosti eliminovat.

    Tím, že jsme přidali podporu šifrování do "kernel space", jsme získali spoustu nových možností jak důležité informace více zabezpečit. Od šifrování disků po IPsec a jiné druhy šifrování komunikace.

    V současné době jsou k dispozici dvě možnosti podpory šifrování na úrovni kernelu. Je jím loop-AES a CryptoAPI, kterým se budeme zabývat dále. Obě z těchto variant umožňují použití bez nutnosti kompilace nového kernelu (stačí pouze zkompilovat příslušné moduly), a dokonce bez nutnosti restartu stroje. Oba způsoby tedy umožňují podporu šifrování v kernelu formou modulů. V našem seriálu si ukážeme jak zprovoznit CryptoAPI při kompilaci kernelu.

    Loop-AES je navržen pouze pro šifrování filesystému. Pro šifrování používá Advanced Encryption Standard (AES). Jeho implementace je rychlá a pro Intel x86 procesory je dokonce přímo v assembleru (pro ostatní platformy musíme použít implementaci v jazyce C). Další informace najdeme na domovské stránce tohoto projektu http://loop-aes.sourceforge.net/.

    Naopak CryptoAPI poskytuje daleko rozsáhlejší možnosti použití. Obsahuje v sobě rozhraní, které umožňuje ostatním modulům využít možnosti šifrování dat. Šifrování filesystému je pouze jednou z aplikací. Další výhodou je možnost využití 12 různých šifrovacích technik a podpora použití filesystémů šifrovaných pomocí loop-AES.

    Instalace

    Budeme se zde zabývat instalací s kernelem řady 2.4, v případě 2.5 je problém jednodušší, jelikož podpora je přímo součástí jádra. K instalaci CryptoAPI tedy budeme potřebovat zdrojový kód kernelu (je také dobré vědět, o jaký kernel se jedná), dále pak zdrojové kódy CryptoAPI. Zde je nutno říci, že díky lehce zavádějícím informacím na domovských stránkách projektu CryptoAPI. instalace není úplně triviální záležitostí, Možností, jak CryptoAPI nainstalovat je více. My si zde povíme o jedné z nich, která by měla fungovat.

    Předpokládejme kernel 2.4.20, jistě jej spousta z nás používá. Je nutné si stahnout zdrojové kódy tohoto kernelu (pokud je na svém stroji již nemáme). Dále získáme patch z adresy: http://www.kernel.org/pub/linux/kernel/people/hvr/testing/. Pro náš příklad se bude jednat o soubor patch-int-2.4.20.1.gz. Následující postup není jedinou možností, nicméně v praxi fungoval. Tedy vzhůru do práce!

    Nejprve musíma patch rozbalit a poté aplikovat na zdrojové kódy připraveného kernelu. Čili zkopírujeme jej do adresáře se zdrojovými kódy kernelu a aplikujeme následujícím příkazem:

    patch -p1 < patch-int-2.4.20.1

    Nyní musíme nastavit konfigurační soubor kernelu, abychom poté mohli získat potřebné moduly (nebo jádro s přímou podporou CryptoAPI). Po aplikování patche nám přibude ve výběru (jádro nejlépe nastavíme utilitou spuštěnou příkazem make menuconfig případně xconfig) další položka v menu s názvem Cryptography support (CryptoAPI). V ní je nutné zaškrtnout položky CryptoAPI support a v Crypto Devices položku Loop Crypto support. Dále si vybíráme z několika možných šifer a tzv. one-way (jednocestné) funkce. Je vhodné vybrat alespoň jednu šifru, jelikož bychom pak neměli čím šifrovat. Při výběru té správné nám částečně pomůže následující kapitola. Také nesmíme zapomenout zaškrtnout podporu Loopback device v sekci Block devices! Je to jediná položka, kterou potřebujeme a která je mimo sekci Cryptography support. Proto je celkem jednoduché ji vynechat.

    Předpokládejme, že již máme vybrány všechny nutné volby. Můžeme se tedy pustit do kompilace kernelu. Postup se od tohoto okamžiku neliší od běžné praxe, proto jím nebudeme zdržovat a půjdeme dále.

    Dalším nezbytným krokem je stahnutí a nainstalování programu losetup, který je součástí balíčku util-linux. Ukážeme si tedy, jak jej správně nainstalovat.

    Nejdříve si musíme balíček stáhnout. Najdeme jej například na serveru ftp.kernel.org nebo na dalších mirrorech se zdrojovými kódy kernelu. Pro správný chod tohoto softwaru ještě potřebujeme patch, který najdeme například zde.

    Jelikož není k dispozici patch pro nejnovější verzi util-linux, použijeme verzi 2.11r. Stáhneme tedy util-linux-2.11r.tar.gz a odpovídající patch util-linux-2.11r.patch.gz. Rozbalíme util-linux i patch a patch na nej aplikujeme běžným způsobem:

    patch -p1 < util-linux-2.11r.patch

    Dále postupujeme podle přiloženého souboru INSTALL, obvykle klasickou kombinací příkazů:

    ./configure
    make
    make install

    Nyní máme vše připraveno a můžeme začít používat šifrované filesystémy.

    Srovnání šifer z hlediska rychlosti

    Výběr šifry, kterou použijeme pro náš filesystém, je jistě také důležitou volbou. Nebudeme si zde uvádět fakta o bezpečnosti jednotlivých šifer, zaprvé se to na tento server tolik nehodí a navíc by to bylo moc obsáhlé. Všem zájemcům doporučuji použít vyhledávače a najít si potřebné informace na internetu, určitě neco najdou.

    Kromě bezpečnosti nás však bude zajímat i rychlost jednotlivých šifer, jelikož nikdo si nechce svůj počítač příliš zpomalovat. Hodnoty uvedené v tabulce nesouvisí přímo s CryptoAPI a dokonce nebyly získány na operačním systému Linux. Nám však mohou posloužit k porovnání jednotlivých šifer mezi sebou, o což nám jde.

    U každé šifry je uveden počet zašifrovaných bytů dat za sekundu. Test byl proveden z dnešního hlediska již na zastaralém počítači (s procesorem Intel Celeron 450MHz). V dnešní době dosáhneme hodnot výrazně vyšších.

    Sifra B/s
    AES (Rijndael) 11751322
    Blowfish 9013043
    CAST5 (CAST-128) 9019403
    DES 7372170
    GOST 5216999
    IDEA 6388278
    MARS 16690115
    RC5 26025058
    RC6 20230270
    Serpent 6982324
    Twofish 10168780
    3DES 2457390

    Zavěr

    To je pro dnešek vše. Příště si povíme něco o vytváření a používání šifrovaných filesystémů.

           

    Hodnocení: 39 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    6.7.2003 21:46 fb
    Rozbalit Rozbalit vše patch
    V čem se liší patch-int-2.4.x.1 od patch-int-2.4.x.0? Pro verzi jádra, kterou používám, 2.4.21, patch patch-int-2.4.21.1 chybí.
    7.7.2003 14:33 Peter Golis | skóre: 64 | blog: Bežné záležitosti | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše 2.4.22-pre3
    a jako je to s prirodzenou (bez zaplat z kerneli.org) podporou CryptoAPI v jadre 2.4.22-pre3 ?
    8.7.2003 09:39 Petr Cernoch
    Rozbalit Rozbalit vše Super!
    Zda se ze se tady konecne objevilo neco po cem se uz dlouhou dobu rozhlizim. Prosim, co nejdrive dalsi dily...
    8.7.2003 20:44 ales
    Rozbalit Rozbalit vše pgpdisk
    existuje neco jako PGPdisk pro linux?Diky
    theo avatar 9.7.2003 01:23 theo | skóre: 15 | Rožnov ... hádej který?
    Rozbalit Rozbalit vše super
    jen houst a vetsi kapky. konecne poradny clanek o necem zajimavem.
    Sine ira et studio
    9.7.2003 13:11 Jitka
    Rozbalit Rozbalit vše Jadro v Mandrake 9.1
    Zdravim vsechny, ctu clanek (mimochodem velmi zajimavy) ale ve sve distribuci Man9.1 nemohu na ceste usr/src/ zadne jadro najit.Poradi nekdo spise zacinajici?
    9.7.2003 13:41 zikar
    Rozbalit Rozbalit vše Jadro v Mandrake 9.1
    zda (asi tak na 100%) se ze nemas nainstalovany kernel-source. muzes overit (rpm -qa | grep kernel) ze mas jen kernel a nemas kernel-source. je to samostatny balik (rpm), pekne tucnej. takze z CD nebo po siti musis doinstalovat. zdravim, Radek
    9.7.2003 13:42 Filip Kuchař
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jadro v Mandrake 9.1
    Mno, zdrojáky nejspíš nejsou nainstalovány. Takže na instalačních CD nebo FTP serveru najít něco jako kernel-source-xxxxx.rpm a nainstalovat.
    9.7.2003 21:04 Aleš
    Rozbalit Rozbalit vše Chyba kompilace
    Při sestavení util-linux-2.11r. mi hlásí in function pivot_root undefined reference errno collect2: ld returned 1 exit status Nevíte co s tím, mám také Mandrake 9.1, při kompilaci jádra bylo vše v pořádku Díky všem
    12.7.2003 09:34 kix
    Rozbalit Rozbalit vše Chyba kompilace
    Také mi to dělalo. Do souboru pivot_root.c (je v adresari mount) jsem pridal #include >errno.h< a kompilace prosla.
    17.7.2003 10:50 Josif
    Rozbalit Rozbalit vše Do clanku se asi Kdo ma problem
    Kdo ma problemy s Crypto Api (napriklad mu nejde opatchovat pre-release verze jadra nebo se mu nechce cele jadro kompilovat) doporucuju LoopAES - nemusi se kompilovat s jadrem a kdys se prikompiluji moduly z balicku ciphers zvlada blowfish, twofish a i. - a co me nejvic potesilo, dokaze pracovat i v "SuSE compatibility" modu - velmi uzitecne jestli nechcete stale pouzivat SuSE kernel.
    17.7.2003 10:55 Josif
    Rozbalit Rozbalit vše Kdo ma problem
    Pardon, zblbnul jsem nadpis. A skoro jsem zapomnel dodat, ze s loopAES nemusit pouzivat zadne prehistoricke util-linux :D Balicek obsahuje patch na 2.11z.
    Nejsemtu avatar 11.3.2005 12:44 Nejsemtu | skóre: 14 | blog: Nejde Smazat
    Rozbalit Rozbalit vše Aktualizace
    Tento článek už je poměrně starý. Jak je to patchi na 2.4.29 (používám) nebo dokonce na 2.6.1x.x (asi časem přejdu)? ~ M ~
    10.5.2005 21:05 George | skóre: 18 | blog: haluz | Usobrno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Aktualizace
    pouzivam loopAES na 2.4.27 vse OK

    je to v README velmi dobre popsano. Akorat se bude muset kompilovat kernel . Pokud nema distro primo jadro AES. jde o

    CONFIG_BLK_DEV_LOOP=n #standart je y

    Je to primarne na jadro 2.4.xx

    http://loop-aes.sourceforge.net/

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.