abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    dnes 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    dnes 13:33 | Komunita

    Byla založena nadace Open Home Foundation zastřešující více než 240 projektů, standardů, ovladačů a knihoven (Home Assistant, ESPHome, Zigpy, Piper, Improv Wi-Fi, Wyoming, …) pro otevřenou chytrou domácnost s důrazem na soukromí, možnost výběru a udržitelnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:00 | Nová verze

    Společnost Meta otevírá svůj operační systém Meta Horizon OS pro headsety pro virtuální a rozšířenou realitu. Vedle Meta Quest se bude používat i v připravovaných headsetech od Asusu a Lenova.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:33 | IT novinky

    Společnost Espressif (ESP8266, ESP32, …) získala většinový podíl ve společnosti M5Stack, čímž posiluje ekosystém AIoT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 3.5 svobodného multiplatformního softwaru pro editování a nahrávání zvukových souborů Audacity (Wikipedie). Přehled novinek také na YouTube. Nově lze využívat cloud (audio.com). Ke stažení je oficiální AppImage. Zatím starší verze Audacity lze instalovat také z Flathubu a Snapcraftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:44 | Zajímavý článek

    50 let operačního systému CP/M, článek na webu Computer History Museum věnovaný operačnímu systému CP/M. Gary Kildall z Digital Research jej vytvořil v roce 1974.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 16:22 | Pozvánky

    Byl zveřejněn program a spuštěna registrace na letošní konferenci Prague PostgreSQL Developer Day, která se koná 4. a 5. června. Na programu jsou 4 workshopy a 8 přednášek na různá témata o PostgreSQL, od konfigurace a zálohování po využití pro AI a vector search. Stejně jako v předchozích letech se konference koná v prostorách FIT ČVUT v Praze.

    TomasVondra | Komentářů: 0
    včera 03:00 | IT novinky

    Po 48 letech Zilog končí s výrobou 8bitového mikroprocesoru Zilog Z80 (Z84C00 Z80). Mikroprocesor byl uveden na trh v červenci 1976. Poslední objednávky jsou přijímány do 14. června [pdf].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    včera 02:00 | IT novinky

    Ještě letos vyjde Kingdom Come: Deliverance II (YouTube), pokračování počítačové hry Kingdom Come: Deliverance (Wikipedie, ProtonDB Gold).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    KDE Plasma 6
     (71%)
     (10%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 689 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    KDE: tipy a triky - II (Konqueror)

    27. 4. 2005 | Robert Krátký | Tipy a triky | 17788×

    Konqueror: prohlížeč webu, správce souborů. Jak s ním šikovněji brouzdat po internetu, jak jej využít ke komunikaci přes SSH, ripování CD nebo třeba stahování obrázků z digitálního fotoaparátu.

    Internetový prohlížeč

    Dlouho jsem měl na Konqueror dost vyhraněný názor - nepoužitelný program. Pro prohlížení webových stránek se mi nelíbil. Všude samá ikona, vůbec se nepodobal Mozille, na kterou jsem byl zvyklý. Jako správce souborů by mě ho také nikdo nedonutil používat. Kam se hrabe na dvoupanelový Midnight Commander...

    Postupem času jsem však změnil názor na Konqueror: prohlížeč webových stránek. Vytvořil jsem si konfiguraci, která je zbavená naprosté většiny přebytečných ikonek nikdy nepoužívaných nástrojů. Přestal jsem se potýkat s neúspěchy při nastavování požadovaného vzhledu písem v KDE, a proto i Konqueror přestal trpět nečitelnými fonty. A v neposlední řadě jsem si oblíbil jeho rychlost a integraci se zbytkem desktopového prostředí.

    To poslední zní jako děsné klišé a pravděpodobně je to právě jeden z hlavních důvodů, proč by některé lidi ani nenapadlo Konqueror používat. Mně to však vyhovuje.

    Takže už asi tři roky používám k brouzdání po internetových stránkách především Konqueror. Uznávám, že má občas s některými stránkami potíže, zatímco Gecko si poradí lépe, ale tyto případy jsou výjimečné a v drtivé většině se jedná o stránky, u kterých spíše oželím příští návštěvu, než abych to nějak řešil.

    Rozdělené záložky (taby)

    Taby už má dneska kdejaký prohlížeč. I do MS IE byste je s pomocí nějakých nadstaveb asi dostali (tuhle jsem o tom cosi četl...). Ale co když chcete otevřít v rámci jednoho tabu více pohledů na různé stránky? K čemu to může být dobré? Třeba pokud na jedné stránce vyhledáváte a chtěli byste, aby se po kliknutí na nalezené odkazy otevíraly odkazy hned vedle.

    S taby to lze vyřešit tak, že na odkazy klikáte prostředním tlačítkem myši a stránky se otevírají v nových tabech (místo aby nahradily stránku s výsledky vyhledávání). Ale pak nikdy nevidíte zároveň výsledky vyhledávání i nově otevřené odkazy. Proč si to neusnadnit? Když si jeden tab rozdělíte na dva pohledy, můžete mít v jednom na očích výsledky vyhledávání a v druhém se budou střídat odkazy, na které budete klikat v pohledu prvním.

    konq-taby

    Na obrázku jsem si v tabu otevřel Google a dal vyhledat "kde tipy a triky". pak jsem pravým kliknutím na stavovou lištu (vodorovná lišta na spodním okraji okna programu) vyvolal menu, ve kterém jsem nejprve zvolil vertikální rozdělení a potom zaškrtl "Zamknout na současném umístění" (v levém pohledu). Nakonec jsem kliknutím na oba čtverečky v pravých spodních rozích pohledů "svázal" pohledy dohromady. Od té chvíle funguje tab tak, že po kliknutí na odkaz v levém pohledu se výsledek otevře v pravém pohledu.

    konq-taby2

    Vlastní akce v menu

    V diskuzi Konqueror a stahování externí aplikací řešil jeden tazatel na AbcLinuxu následující problém: chtěl, aby se po kliknutí pravým tlačítkem myši na odkaz na internetu v kontextovém menu ukázala i volba "Přidat do fronty". Její funkcí by bylo zapsat URL odkazu do souboru, který by potom použil jako seznam adres pro stažení programem wget.

    Jelikož je velmi snadné přidat si do Konqueroru tzv. service menu, není řešení takového požadavku žádný problém. Poradil jsem, aby do souboru ~/.kde/share/apps/konqueror/servicemenus/link.desktop (na jméně nezáleží, důležitá je přípona) vložil např. následující obsah:

    [Desktop Entry]
    ServiceTypes=all/all
    Actions=pridej_k_souboru
    X-KDE-Priority=TopLevel
    
    [Desktop Action pridej_k_souboru]
    Name=Přidat do fronty
    Exec=echo %u >> soubor-pro-wget

    konq-menu

    Seznam proměnných, které můžete využít v řádku Exec, najdete zde: The Exec option in .desktop files.

    Správce souborů

    Konqueror: správce souborů, to je i na mě moc. Midnight Commander stále vede a nepředpokládám, že by o svoji výsadní pozici v dohledné době přišel. Správa souborů v Konqueroru (a jemu podobných) mi přijde těžkopádná, neintuitivní a příliš závislá na myši (kterou ale jinak využívám rád a často).

    Co však na Konqueroru oceňuji, to jsou všestranné možnosti využití tzv. KIO-Slaves. Mnohé KDE aplikace (a Konqueror také) umožňují práci s nejrůznějšími protokoly, které jsou přímo přístupné právě díky KIO-Slaves.

    ic-proto

    V praxi to například znamená, že do dialogového okna pro otevření souboru v textovém editoru můžete zapsat adresu souboru na FTP a pak daný soubor editovat a ukládat jakoby byl přímo na vašem počítači. Tohle není nic moc zvláštního a lze to provádět i bez KIO-Slaves. Zajímavější je totéž, ale třeba přes SSH. Adresu adresáře si můžete uložit do záložek (a to i v tom dialogovém okně pro otevírání souborů) a pak na server přistupovat vždy jen kliknutím na položku. Pokud nechcete ukládat heslo, zadáte adresu bez hesla a KDE se vás na něj pokaždé zeptá.

    Info, man

    Protokolů, které můžete v aplikacích využívat, je celá řada. Jejich seznam (a popis) získáte z Informačního centra, položky "Protokoly". Které zajímavé protokoly (KIO-Slaves) lze využít v rámci Konqueroru? Tak například si můžete pohodlně prohlížet manuálové nebo info stránky. Věřím, že pro začátečníka může být velmi užitečné, když si např. info stránku k programu info nejprve přečte v pohodlném prostředí Konqueroru, aby pak příště nebyl zaskočen, až bude muset nějakou info stránku navigovat v terminálu...

    konq-info

    SSH

    Již zmíněné SSH se také může hodit. Máte-li adresu svého počítače uloženou v záložce a ještě dáte svůj veřejný klíč do ~/.ssh/authorized_keys nebo ponecháte heslo uložené v URL záložky, můžete se na vzdálený počítač dostat jedním kliknutím. Tam označíte soubory, které potřebujete překopírovat, a přetáhnete je myší do požadovaného adresáře na lokálním disku. Sice mi klikací správa souborů běžně nevyhovuje, ale tohle je pohodlné.

    fish://jméno@server.cz/adresář/

    konq-fish

    Na screenshotu jsou v prostřední záložce (tabu) otevřeny dva pohledy. První ukazuje adresář s PDF Abíčky ve webovém prohlížeči tak, jak jej můžete vidět na adrese http://www.abclinuxu.cz/download/abicko/2005/. V druhém pohledu je otevřen ten samý adresář přes SSH přímo na serveru abclinuxu.cz.

    Audio CD a digitální foťák

    A co třeba ripování CD? Stačí mít mezi záložkami tuto adresu:

    audiocd:/

    audiocd

    Vždy, když na ni kliknete (a zároveň máte v mechanice hudební CD), nabídne vám Konqueror seznam stop, který jednoduše přetáhnete. Pokud chcete výsledek ve formátu OGG nebo MP3, zkopírujete prostě soubory z příslušného adresáře.

    Máte-li digitální fotoaparát, můžete si díky KIO-Slave (který využívá knihovnu libgphoto2) prohlížet obrázky přímo na foťáku na adrese:

    camera:/

    Příště

    V třetím díle přiblížím možnosti propojení klasických shellových skriptů s KDE. Chcete například, aby vás skript informoval o výsledcích/ukončení práce prostřednictvím dialogového okna KDE? Žádný problém. Nebo byste chtěli ze svého skriptu ovládat chování kteréhokoliv KDE programu nebo některé ze součástí desktopu? K tomu se zase hodí DCOP.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    27.4.2005 07:45 Karel Borkovec | skóre: 28 | blog: HP_NX9010 | Tábor
    Rozbalit Rozbalit vše Vyborne
    Dekuji za clanek. Pekne jsem se poucil o Konqueroru.
    Jiří Hubka avatar 27.4.2005 07:53 Jiří Hubka | skóre: 17
    Rozbalit Rozbalit vše Odtrhávací (tear-off) nabídky v K-menu
    Diky za seriál rád se dovím víc o KDE :)

    Ale mám dotaz, za žádnou cenu nemůžu v KDE rozběhat "otrhávací nabídky" (jako má naříklad GIMP). Kdysi mi to v KDE chodilo ale teď už mi to několik verzí nejde. Proč ? (Vzhled motivy->Styl->Efekty: Odrthávací nabídky -> uroveň aplikace). Neco mi v systemu chybí. Nikde na to nemůžu najít odpověď.
    27.4.2005 07:57 Tomáš Tichý | skóre: 16
    Rozbalit Rozbalit vše Krusader
    Na správu souborů doporučuji krusader, který spojuje uživatelskou přívětivost dvoupanelového filemanageru se silou prostředí KDE. Jinými slovy - ovládá se jako MC a nabízí možnosti jako konqueror a možná i něco navíc.

    I když s tou uživatelskou přívětivostí je to velice relativní, dnešním uživatelům, kteří už nevyrůstali na nortonu, připadá dvoupanelová správa souborů neintuitivní :-)
    27.4.2005 08:22 eagle
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Krusader
    Kdysi jsem ho zkoušel a by příšerně nestabilní. Před několika měsíci (2? 3?) jsem si řekl, že by to mohlo být už o něco lepší - z 0.něco.pre.něco už se myzitím vyklubala verze 1.5x. Spustil jsem jej, zkusil pohyb mezi adresáři... Ok. Pak jsem zkusil změnit nastavení a po kliknutí na první checkbox, který jsem uviděl, byl Krusader mrtev. :-)

    Nu což - normální práci zvládl dobře, tak jsem prostě neklikal na ty checkboxy :-). Verze 1.60 tím už netrpí. Ale co mě na Krusaderu zaujalo, jsou ty záložky. Údajně je to "opsané" z Total Commanderu, ve Windwos, ale ten používám. A taky se mi líbí možnost snadné práce se vzdálenými soubory.

    Co se týče jedno- a více-panelového UI, mám dojem, že běžný uživatel takřka neprovádí operace přesunu a kopírování souborů. On je prostě vytváří a edituje. A maže. Někteří uživatelé mažou soubory velmi zákeřným způsobem (např. ty, které ještě neproběhly zálohovacím cyklem). :-) Proto někomu stačí jeden panel Exploreru nebo Konqueroru.
    27.4.2005 09:48 kavol
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Krusader
    taky doporučuju Krusader - ve verzi 1.60 už jsou mnohé neduhy odstraněny, takže začíná být prudce použitelný (i když oproti mc mi tam silně chybí "dokonalá" integrace s příkazovou řádkou :-( )

    když jsem četl článek, tak jsem vyloženě úpěl, jak autor píše o tom, že mu na správu souborů děsně nevyhovuje styl a la Explorer a druhým dechem doporučuje používat Konqueror na scp apod., ačkoliv by mohl doporučit Krusader, který spojuje výhody KDE s "commander" stylem ...

    btw, co takhle Konqueror - Nastavení => Načíst profil pohledu => Midnight Commander? ;-)
    27.4.2005 10:05 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Krusader
    když jsem četl článek, tak jsem vyloženě úpěl, jak autor píše o tom, že mu na správu souborů děsně nevyhovuje styl a la Explorer a druhým dechem doporučuje používat Konqueror na scp apod., ačkoliv by mohl doporučit Krusader, který spojuje výhody KDE s "commander" stylem ...

    btw, co takhle Konqueror - Nastavení => Načíst profil pohledu => Midnight Commander? ;-)
    Redukoval jsi rozdíl mezi Midnight Commanderem a Konquerorem na dvoupanelový vs. jednopanelový. To jsem však v článku neříkal. Dokonce tam i mluvím o tom, jak rozdělovat pohled v Konqueroru, takže potíž není v tom, že bych nevěděl o možnosti to tak nastavit.

    Pro mě prostě není řešením Krusader - z mého pohledu není ekvivalentem MC. Docela dlouho jsem se snažil přejít na Krusader, ale nepodařilo se mi ho přiohnout tak, aby mi MC nahradil. Takže platí to, co jsem psal: pro správu souborů mi Konqueror nevyhovuje, ale pro určité úkony ho rád využiji.
    27.4.2005 12:32 Tomáš Tichý | skóre: 16
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Krusader
    Co umí MC a Krusader ne, abych věděl jestli o něco přicházím? :-)
    28.4.2005 09:39 Fuck You | skóre: 16 | blog: NeOpToLeMoS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Krusader
    Napríklad stručný výpis súborov a s ním logicky spojené vypisovanie súborov "vedľa" seba a nie pod seba. A to mi tam SAKRA chýba. Toto má jak MC, tak Total Commander, tak nevidím jediný dôvod prečo by to nemohol mať aj Krusader. Pravdupovediac je to jedina vec ktorá mi na krusaderovi chýba ale je bohužiaľ jedna z najdôležitejších (pre mňa samozrejme :-))
    27.4.2005 12:37 kavol
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Krusader

    já neříkám, že Krusader je plnou náhradou MC (ostatně zmiňuji i jednu z věcí, co mi vadí) - já pouze říkám, že pláčeš-li nad myšoidností ovládání, pak Krusader je mnohem bližší aproximace MC (resp. TC aka WC ;-)), která zvládne de facto stejné činnosti, jako Konqueror, a tudíž je divné jej zavrhnout

    zkusím to jinak - mějme tři programy, č. 1 Konqueror, 2 Krusader, 3 MC, a tři klíčové featury, A používání kio_slave, B nemyšoidní dvoupanelové ovládání a C "vše co umí MC navíc"

    program 1 umí A
    program 2 umí A a B
    program 3 umí B a C

    jestliže toužíš v ideálním případě po všech třech featurách, proč používáš program 1 a ne program 2?

    to, že program 2 neumí C, jej přece nedělá horším než program 1, protože ten C také neumí - a i když vlastnost B "redukuji na dvoupanelový vs. jednopanelový" (což rozhodně není jen o vzhledu, ale i o zmíněných možnostech ovládání z klávesnice nebo o činnostech "mezi panely", jako synchronisace adresářů apod.), neznamená to, že zanedbávám vlastnost C, jenom prostě ze dvou variant, které C nemají, volím tu, která má kromě A alespoň i (použitelné) B

    p.s. ta poznámka o profilech nebyla míněna jako obvinění z neznalosti nýbrž jako špatný vtip, neb kdo to zná, ví, že je to jako náhrada MC, i když se to po něm jmenuje, absolutně na nic ... no nic, já vím, že my dva se ve smyslu pro humor neshodneme, ale tož, aspoň ten smajlík ... :-)

    27.4.2005 12:48 Jiří (BoodOk) Kadeřávek | skóre: 19 | blog: BoodOk | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Krusader
    ABCD kocka prede. Zkus si znovu precist nadpis clanku a snad pochopis, proc se Robert o Krusaderu nezminuje.
    Věda má v sobě určitou zpupnost, že čím dokonalejší techniku vyvineme, čím více se dozvíme, tím lepší budou naše životy.
    27.4.2005 14:18 kavol
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Krusader
    protože píše v závorce "Konqueror"? :-) - no ale taky se tam píše "Tipy ... pro KDE", a že existuje něco jako Krusader je imho užitečný tip ;-)
    27.4.2005 13:24 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Krusader
    Rozumím tvojí logice, ale asi jsem to v předchozím komentáři formuloval nejasně. Ačkoliv vím, že Krusader zvládá zmiňované funkce stejně jako Konq. a je způsobem ovládání bližší MC než Konq., tak pro mě je zbytečný, protože:
    • Pro nahrazení MC jej nepoužiji (viz výše).
    • Pro nahrazení Konq. také ne, protože nemám důvod používat ještě třetí program.
    Konqueror využívám jako web browser. Když chci některou z funkcí (KIO) popisovaných v článku, stačí mi otevřít další tab, ve kterém to provedu. Kdybych pro tyto funkce používal Krusader, musel bych mít nainstalovaný další program a také ho spouštět. Tzn. v tvém "přehledu" chybí jedna zásadní featura: D - je to Konqueror ;-). A tím je to myslím vysvětlené. Z mého pohledu to tedy vypadá takto:

    Konqueror: A a D
    Krusader: A a B
    MC: B a C

    Abych měl A, B, C i D, použiji první a třetí - a cokoliv navíc je nadbytečné.

    27.4.2005 14:53 kavol
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Krusader
    já stále nerozumím ... :-(

    "Pro nahrazení MC jej nepoužiji (viz výše)." - a částečné nahrazení nemá smysl?

    "featura" D je unfair - browsení po webu a správa souborů nemá nic společného, tedy alespoň co jsem si zkompiloval KDE 3.4, nemám pocit, že by šlo tahat odkazy z www stránky přímo do nějakého adresáře ...

    píšeš "Správa souborů v Konqueroru (a jemu podobných) mi přijde těžkopádná, neintuitivní a příliš závislá na myši (kterou ale jinak využívám rád a často)." - přes toto všechno hodláš nadále používat Konqueror, a program, kde správa souboru není "těžkopádná, neintuitivní a příliš závislá na myši", zavrhuješ jen proto, že je to další program? - nebylo by v tom případě na místě zavrhnout Konqueror, protože mc přece taky umí zobrazovat formátované html přes lynx filtr, kdežto Konqueror musíš mít nainstalovaný a spouštět jako další program (a to navíc s celými KDE-závislostmi :-))? nebo co to povídám, proč nezůstat rovnou v shellu, vždyť cd, cp, mv, rm, ftp, tar, gzip, rpm atd. tam funguje, tak na co další zbytečný program mc? ;-)

    a co se týče přehledu featur - zcela zanedbáváš jednu věc, a to že ty featury jsou vzájemně provázané, B ovlivňuje komfort a rychlost práce s A, takže mám tomu rozumět tak, že pár megabajtů místa a paměti ušetřené neinstalací a nespouštěním dalšího programu je cennějších, než uživatelské pohodlí?
    27.4.2005 15:17 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Krusader
    já stále nerozumím ... :-(
    To vidím :).

    Jde mi o to, že nemám potřebu MC "částečně nahrazovat". V Konqueroru provádím jen a pouze ty operace se soubory, které souvisí s využitím KIO. Na všechno ostatní mám MC. A protože mi MC zcela postačuje, nemá mi Krusader co nabídnout.

    Takže já chci: web browser (což je Konq.) a file management (MC). Kromě toho občas využiji možnosti KIO přístupu. A k tomu je úplně postačující další otevřený tab v mém (beztak neustále otevřeném) web browseru.
    "featura" D je unfair - browsení po webu a správa souborů nemá nic společného
    Správně. Schválně jsem ji uvedl, aby bylo zřejmé, že Konqueror tak jako tak z rovnice nevypustím, protože je to můj web browser. Já pomocí Konq. soubory nespravuji. Jen provedu nutnou (KIO) operaci a dále s nimi pracuji v MC. Kvůli takovém (krátkému) mezikroku je zbytečné mít Krusader. Z Krusaderu bych totiž stejně využil jen ty KIO operace - nic víc.
    28.4.2005 09:17 kavol
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Krusader
    ... Já pomocí Konq. soubory nespravuji. Jen provedu nutnou (KIO) operaci a dále s nimi pracuji v MC. Kvůli takovém (krátkému) mezikroku je zbytečné mít Krusader. Z Krusaderu bych totiž stejně využil jen ty KIO operace - nic víc.
    hm, no pokud krátká KIO operace spočívá ve stažení jednoho souboru z ftp za proxy (příklad, MC nerad http proxy, pokud se nepletu), a tím končí veškeré tvé potřeby v Konqueroru, pak budiž ... já ovšem celkem běžně kopíruju "složitější" adresářové struktury mezi různými počítači různými protokoly, pravidelně využívám asi čtyři bookmarky začínající fish:// a synchronisace adresářů nebo hromadné přejmenování jsou mé oblíbené funkce, takže zamítnutí Krusaderu s argumentem, že je to další program mi přišlo ujeté; na jeden soubor si radši napíšu scp na příkazové řádce v mc ;-)
    28.4.2005 10:03 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Krusader
    pravidelně využívám asi čtyři bookmarky začínající fish:// a synchronisace adresářů nebo hromadné přejmenování jsou mé oblíbené funkce
    No, moje ne... Co se týče SSH, tak si vystačím se zkopírováním nebo smazáním pár souborů. Hlavní předností je to, že mohu mít adresy strojů lehce přístupné přes bookmarky. Občas stáhnu nějaké audio CD. Na FTP používám MC (a kdybych nebyl líný a rozchodil konečně SSHFS, padlo by používání fish...).
    28.4.2005 10:18 kavol
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Krusader
    No, moje ne... Co se týče SSH, tak si vystačím se zkopírováním nebo smazáním pár souborů.
    no a o tom to zřejmě je - já jsem si nějak nedovedl představit, že bych se kvůli pár věcem měl babrat s Konquerorem ...
    Hlavní předností je to, že mohu mít adresy strojů lehce přístupné přes bookmarky.
    hm, přednost Konqueroru oproti scp, nikoliv Krusaderu, že :-)
    Na FTP používám MC
    existuje jednoduchý postup, jak v MC rozchodit ftp skrz Squid, případně liší se tento pro verzi MC < 4.6.0? - teď už mě to nepálí, leč když jsem to potřeboval, nezadařilo se mi (a nestojím o odpověď typu "Googluj znovu návod najdeš", návod nepotřebuju, stačí mi ano/ne)
    28.4.2005 10:47 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Krusader
    já jsem si nějak nedovedl představit, že bych se kvůli pár věcem měl babrat s Konquerorem ...
    Stále umíněně ignoruješ to, že já Konq. používám tak jako tak - je to můj primární (stále otevřený) web browser. Takže kdyby mi šlo o to, že bych stál před rozhodnutím, jestli kvůli nějakému kopírování souborů přes SSH raději spustit Krusader nebo Konq., asi bych Konq. nezvolil. Ale když už ho mám spuštěný, nevyplatí se mi kvůli pár kliknutím "babrat" s Krusaderem.
    existuje jednoduchý postup, jak v MC rozchodit ftp skrz Squid
    Nevím, nikdy jsem nepotřeboval.
    2.5.2005 08:59 kavol
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Krusader
    já jsem si nějak nedovedl představit, že bych se kvůli pár věcem měl babrat s Konquerorem ...

    Stále umíněně ignoruješ to, že já Konq. používám tak jako tak - je to můj primární (stále otevřený) web browser.
    neignoruju - jen říkám, že je to pro mě nepochopitelné ;-)

    budiž analogie: pokud ti vyhovuje styl práce, že edituješ soubor v emacsu, a pro odreagování si v něm zahraješ piškvorky, prosím, je to tvoje věc, já si pro změnu radši pustím extra piškvorkový program ... leč co mi vadí je, že říkáš něco jako že ty piškvorky v emacsu stojí za houby, ale přesto je budeš hrát, jenom protože jsou v emacsu a nemusíš spouštět další - na piškvorky lepší - program ...
    14.5.2005 11:33 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Krusader
    jenom protože jsou v emacsu a nemusíš spouštět další - na piškvorky lepší - program ...
    V podstatě to tak je. I když nechápu, proč ti to vadí. Pokud mi ty jednoduché/nedokonalé piškvorky vyhovují, není co řešit. Ale hlavně jde o to, že mi vyhovuje styl práce takový, kdy mám piškvorky přímo pod nosem. Kdybych byl náruživý piškvorkář, asi bych se s tím nespokojil. Ale to nejsem. Jsem jen sváteční hráč a sečtu-li všechny výhody i nevýhody samostatného programu na piškvorky, vyjde mi, že je pro mě lepší spokojit se s těmi zabudovanými.
    28.4.2005 09:31 Tomáš Tichý | skóre: 16
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Krusader
    Škoda, že jsme se stále nedozvěděli ty zázračné featury, které MC má a krusader ne (tedy pokud to není, že nechodí v terminálu :-)). Opravdu tím nechci prudit, jen se chci dozvědět nové možnosti. Třeba by se mi také hodily a třeba bych pak na MC přešel.
    28.4.2005 09:55 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Krusader
    Ale já přeci neřekl, že Krusaderu něco chybí. Mně stačí, že mi nic nechybí v MC a ještě navíc mi vyhovuje vzhledem, a proto ho používám.
    3.5.2005 08:10 Lukas Lipavsky | skóre: 8
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Krusader
    Tak tohle se mi nedavno stalo taky... jsem stahl novou verzi a ta presne takhle padala. Pomohlo stahnout nove knihovny KDE. (ta nova verze jela s knhovnami pro kde 3.4!!!). A vse jede bezvadne
    27.4.2005 13:08 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Krusader
    Na správu souborů doporučuji krusader, který spojuje uživatelskou přívětivost dvoupanelového filemanageru se silou prostředí KDE. Jinými slovy - ovládá se jako MC a nabízí možnosti jako konqueror a možná i něco navíc.
    To by me zajimalo, co ma Krusader oproti Konqueroru navic... zatim jsem nic nenasel. Vzhledem k tomu, ze vzhled (panely) i ruzne jine moznosti je mozne v Konqueroru nastavovat a dokonce si vytvorit ruzne profily pro jakoukoliv prilezitost, jevi se Krusader jako znacne omezeny a jednoucelovy filemanager.
    27.4.2005 14:07 Radomír Fojtík | skóre: 33 | blog: jen to zkouším | Tísek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Krusader
    Nechapu. Konqueror jako webbrowser pouzivam jiz dlouho a nedam na nej dopustit. Ovsem Krusader prevysuje Konqueror ve spouste veci - bavime-li se o dvoupanelovych filemanagerech.

    Dalo by se o tom psat dlouho. Jen namatkou - synchronizace adresaru, taby, spoluprace s kdiff, krename. Samozrejme profily Krusader taky ma. Dokonce snad prijou i profily dynamicke. Casto navstevujete velke adresare? Muzete si v Krusaderu vypnout "mime magick" a pak to teda odsejpa. Co takove "oznaceni souboru" .... radeji uz mlcim.
    27.4.2005 14:10 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Krusader
    Nechci polemizovat... jen podotknu, že taby by se snad Konqueroru upírat neměly, ne? ;-)
    27.4.2005 14:15 Radomír Fojtík | skóre: 33 | blog: jen to zkouším | Tísek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Krusader
    Samozrejme ze taby umi, ale v tom "mc profilu"?

    Pravdou je, ze jsem si s tim mc profilem nikdy moc nehral. Takze jinak vlastne ani nevim, zda-li je mozne navolit alespon ty klasicke kl.zkratky - Fx.
    27.4.2005 14:47 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Krusader
    Samozrejme ze taby umi, ale v tom "mc profilu"?
    Ten. tzv. mc profil není ničím jiným, než tabem rozděleným na dva pohledy (podobně jako u příkladů v článku). Takže není problém otevřít třeba 5 tabů, z nichž v každém bude dvou nebo vícepanelový správce souborů. Což ovšem neznamená, že by to jako náhrada MC bylo nějak rozumně použitelné...
    27.4.2005 15:00 kavol
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Krusader
    ehm, otázka nezní více panelů v jednom tabu, ale více tabů v jednom panelu ;-)
    27.4.2005 15:23 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Krusader
    Aha. Takže Krusader umí otevřít taby v jednotlivých pohledech? K čemu je to dobré? Resp. v čem je výhoda oproti otevírání více tabů s neomezeně pohledy? Já bych sice asi nevyužil ani jedno ani druhé, ale proč se nezeptat...
    27.4.2005 16:11 Radomír Fojtík | skóre: 33 | blog: jen to zkouším | Tísek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Krusader
    Priznavam, ze jsem se v tech tabech docela ztratil. Ale ponevadz jsem zde ty "krusaderovy taby" zminil, zkusim to trosku vysvetlit.

    Otevru krusadera a mam levy a pravy panel a v kazdem je otevren jeden adresar. Casto se stava, ze potrebuji mit otevrenych adresaru vice. Pokud v pravem panelu kliknu prostr. mysitkem na lib. adresar, otevre se mi v novem tabu - cili v levem panelu mam 1 adresar a v pravem najednou 2. Taktez mohu z praveho panelu kliknou prostr. mysitkem na libovolnou zalozku (adresar, ftp) a tudiz mam v pravem panelu 3 taby/adresare. Pro predstavu - tak nejak. A muzu vykonavat potrebne operace mezi L a P panelem.

    Neni to nic neobvykleho, ze mam v jednu dobu otevrenych napr. 10 tabu/adresaru v krusaderu. Docilit toho v mc = otevrit si vice mc instanci. Docilit toho v "dvoupanelovem konqueroru" = slozite pootvirat vice tabu s "mc profilem".
    27.4.2005 16:19 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Krusader
    Docilit toho v "dvoupanelovem konqueroru" = slozite pootvirat vice tabu s "mc profilem".
    Jak je komu libo, ja bych dal prednost napr. jednoduchemu rozdeleni aktivniho panelu na libovolny pocet casti... a kdyz budu chtit zvlastni tab, neni problem jakykoliv tab (nebo dokonce okno) prece duplikovat, jakypak "slozite pootvirani" :)
    27.4.2005 15:41 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Krusader
    ehm, otázka nezní více panelů v jednom tabu, ale více tabů v jednom panelu ;-)
    cili totez jako 2 taby se stejnym panelem :)
    Luboš Doležel (Doli) avatar 27.4.2005 14:29 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Krusader
    Krusader je šmejd nejhoršího typu (co se stability týče). Každý týden mi alespoň několikrát udělá SIGSEGV.

    Vytáhnu flashku: crash
    Rychle zaklikám: crash
    Zmáčknu F3 na binárním souboru: crash
    Ukončuju KDE: crash

    Dal by se připodobnit ke KDevelopu - ten taky nepatří k nejstabilnějším KDE programům...

    27.4.2005 14:33 Radomír Fojtík | skóre: 33 | blog: jen to zkouším | Tísek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Krusader
    A pouzivate Mandrakelinux? V tom pripade vam to verim.
    27.4.2005 14:57 kavol
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Krusader
    používám aktuální Mandrivu a Krusader mi nepadá ... má se jít kvůli tomu oběsit nebo se dočkám nějaké věcné pointy předchozího příspěvku?
    27.4.2005 15:09 Radomír Fojtík | skóre: 33 | blog: jen to zkouším | Tísek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Krusader
    Pokud obcas navstivite "krusader.forum", zjistite, ze spoustu lidem Krusader na Mandraku nefunguje tak, jak ma a jak je zvykem na vsech ostatnich distrech. Podivte se napr. na tento thread. Vsimnete si take, jak odpovidaji vyvojari Krusaderu. Zjednodusene - sami si s tim nevi rady a Frank se chystal poslat mail primo vyvojarum Mandrake. Jak to dopadlo, nevim, mozna uz je to v poradku. Staci?
    28.4.2005 10:50 kavol
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Krusader
    hm, jak má - jak je zvykem na všech ostatních distrech? a proč tedy tomuto člověku tuhne Krusader na Fedoře? a co takhle krach na Arch Linuxu, Mandrake a SuSE zároveň?

    takže znovu opakuji dotaz, co básník myslel tím předchozím příspěvkem, považuje snad za extrémně užitečné zveřejnit, čemu se diví či nediví? ... chápal bych ještě, kdyby u toho byla připojena poznámka ve stylu "v tom případě zkuste zakázat fam" a odkaz patřičný příspěvek ve zmiňovaném threadu, ale samo o sobě to zavání FUDem a koledou o flame (jo, musím se chytit ;-))
    Luboš Doležel (Doli) avatar 27.4.2005 15:38 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Krusader
    Přesně tak...:-(
    27.4.2005 15:06 kavol
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Krusader
    ... jevi se Krusader jako znacne omezeny a jednoucelovy filemanager.
    ano, a to je přesně to, co to je

    stejně jako NC, MC, TC ... že mu (zatím) chybí některé featury jeho vzorů je otázka jiná, ale, proboha, nechtějte po něm aby za vás vypral prádlo a nakrmil psa - je to jenom filemanager, a to je to, v čem je Krusader mnohem lepší, než Konqueror ("co ma Krusader oproti Konqueroru navic" - hint: kde si v Konqueroru nastavím, aby mi po stisku F5 kopíroval označené soubory z adresáře otevřeného v jednom panelu do adresáře otevřeného v druhém panelu?)
    27.4.2005 15:37 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Krusader
    - hint: kde si v Konqueroru nastavím, aby mi po stisku F5 kopíroval označené soubory z adresáře otevřeného v jednom panelu do adresáře otevřeného v druhém panelu?)
    Nastavení > Nastavit klávesové zkratky > Konqueror > Kopírovat soubory... > Klávesová zkratka > Vlastní > F5 (výchozí je F7, pak nezapomenout predefinovat Obnovit z F5).

    Aby se vam objevilo to spravne menu, mel byste byt v Konqueroru jako spravci souboru, ne web prohlizece.
    27.4.2005 23:54 Radomír Fojtík | skóre: 33 | blog: jen to zkouším | Tísek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Krusader
    Neda mi to, abych si nezkusil jak muze fungovat Konqueror coby dvoupanelovy filemanager. Divam se do nastaveni a ano - F7=kopir.soubory. Prepnu na "mc profil", mackam F7 ale co to dela za "ptakarny"? Chcete rict, ze vam to funguje? Mozna jsem nesika.

    Nevadi. Zkousim dale. Jak si ted upravim "rezim vyberu mysi"? Pro KDE mi vyhovuje nastaveni na "jednoklik". Pro dvoupanelovy filemanager je vsak nevyhovujici. V Krusaderu mam moznost zvolit si mezi krusader_mode, konqueror_mode, TC_mode a custom_selection_mode.

    Dale zkousim napr. zakomentovat jeden radek v /etc/portage/package.unmask - v Krusaderu zmacknu F4 a okamzite se otevre snad nejaky interni editor. Ale jak na to v Konq? Cekat 2 a vice sec. na spusteni kwritu ci kate? Nebo to musim doinstalovat neco jineho?

    Stale mam oznacen soubor package.unmask a potrebuji zkopirovat jeho nazev+cestu k nemu. V Krusaderu muzu vyuzit useraction a klikam na "copy curent item to clipboard" a dostanu co potrebuji. Jak na to v Konqueroru?

    Abych jen nechvalil. Nejvic mi nyni v Krusaderu chybi policko "vyprazdnit listu s umistenim" abych mohl do adr. radku prostrednim mysitkem vlozit obsah clipboardu. Nebo lepe - vlozit obsah clipboardu pomoci middle-kliku v miste tabu. Je v TODO. Chybi to take nekomu? Pak dejte hlas teto feature na strankach Krusaderu.
    28.4.2005 09:31 kavol
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Krusader
    ještě jednou:
    - hint: kde si v Konqueroru nastavím, aby mi po stisku F5 kopíroval označené soubory z adresáře otevřeného v jednom panelu do adresáře otevřeného v druhém panelu?)
    mám profil MC ... v levém panelu adresář /home/kavol/Documents, v pravém panelu /home/kavol a označený (kliknutím myší) soubor p.zip, který chci zkopírovat do Documents ... praštím do F7 (F5 si předefinovávat nebudu :-p) a nabídne mi kopírovat do /home/kavol ... hm???
    Aby se vam objevilo to spravne menu, mel byste byt v Konqueroru jako spravci souboru, ne web prohlizece.
    ... což je featura, kterou poněkud nechápu, ale na tom to fakt nevisí :-)
    28.4.2005 10:30 Jan Molič
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Krusader
    Shrnme si vyhody Krusaderu oproti Konqueroru:

    1. prechazeni mezi L a P panelem pomoci TABU
    2. pohyb ve stromu jen pomoci sipek, v Konqueroru nevim, jak se dostat nahoru (chybi '..' a leva sipka nic nedela)
    3. F3, F4, F5, F6, F7, F8 - jsou proste dobre, no comment
    4. CTRL-O pro celokonzolovy rezim
    5. prikazova radka jen jako jeden inputbox, v Konqueroru muzu zapnout terminal, ale vzdy zabere velky prostor
    6. rychly skok na soubor - staci napsat jeho jmeno

    Tohle VSE by mohl Konqueror bez problemu umet, a divim se jeho vyvojarum, proc to neimplementuji, napr. jako "MC behavior module". V ostatnich vecech ma Konqueror spoustu vyhod. Krusader se mi proto zda jako zbytecna prace, kdyz uz tu neco je, jenom to upravit - ale ja toho schopen nejsem :-))

    27.4.2005 12:09 Espinosa | skóre: 24 | blog: Espblog | London
    Rozbalit Rozbalit vše Práce s archivy
    Jedním z důvodů, proč stále používám MC je práce s archivy (zip, gz, tar, rpm..) I když se jedná o projekt velmi starý, který se vyvíjí minimálně, je v této oblasti nepřekonatelný. Jako jediný dokáže zobrazit obsah archivu vloženého do jiného archivu. Nevíte o nějakém projektu, který by přinesl vymoženosti MC do Konqueroru?

    Díval jsem se na projekt knihovny AVFS, ale jde víceméně mrtvý projekt.

    Krusader má svůj vlastní KIO-slave krarc. Pokud si nainstalujete Krusader budete moct používat krarc i pod Konquerorem. Hlavní výhodou je, že např. je možné přidávat soubory do Zip archivu, což v Konqueroru (přesněji v KIO-zip) není možné. Umí částečně pracovat i s RPM (ale hůř než MC)

    Krusader má navíc propracovanější vyhledávač souborů, umí částečně pracovat i s archivy - možná by šel použít i z konqueroru, ale nevím jak.
    27.4.2005 12:16 digero
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Práce s archivy
    Co takhle total commander .... :)
    27.4.2005 12:31 Espinosa | skóre: 24 | blog: Espblog | London
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Práce s archivy
    Myslel jsem něco pod Linux :)

    Jinak TC je v možnostech práce s archivy zatím nepřekonaný. Pracuje s nimy velmi jednoduše, tuším že při pokusu o čtení obsahu souboru jednoduše celý archiv rozbalí to tempu. Po případném zápisu to zase celé zabalí. Jednoduché leč účelné. Díky tomu podporuje zápis do všech archivů. Snad pouze se ZIP soubory pracuje sofistikovaněji. Jsou do něj pluginy pro tgz, bzip2 a dokonce i rpm! Rekurzivní archivy jsou samozřejmostí.

    Nevím o žádném SW pod Linux který by uměl vyhledávat v archivech soubory podle jejich obsahu. Na to je zatím krátkej MC i Krusader :(
    27.4.2005 12:42 kavol
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Práce s archivy
    ... tuším že při pokusu o čtení obsahu souboru jednoduše celý archiv rozbalí to tempu.
    mno, tak to si tedy myslím, že je chytřejší, neb ne vždy mám v tempu tolik místa, aby tam rozbalil celý rozsáhlejší archiv, nehledě na čas, který by to teoreticky zabralo, což nezabírá - TC si rozbalí jen to, co opravdu potřebuje (nejen u ZIPu, ale u všude, kde to jde) ...
    27.4.2005 13:35 Espinosa | skóre: 24 | blog: Espblog | London
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Práce s archivy
    Souhlas. Takhle by měl souborový manažer optimálně chovat.

    Při čtení ZIPu to jde poměrně snadno, soubory jsou zabalené samostatně a na začátku souru je tabulka/index souborů, kde přesně který leží a není problém vytáhnout pouze vyžádaný soubor, nebo dokonce jen jeho část!

    S ostatními formáty to může být složitější - RAR, ACE zpravidla, TAR.GZ a TAR.BZ zcela jistě balí soubory "do sebe", je obtížné vůbec vyžádaný soubor lokalizovat a navíc je nutné rozbalit i předchozí a následující soubor, to v lepším případě, v horším celý archiv, zvláště pokud je vyžádaný soubor někde na konci archivu.

    Situace je ještě více komplikuje, pokud měníte obsah souboru v archivu tak, že se změní jeho velikost. Standardní ZIP nepovoluje fragmentaci souboru, takže většímu či menšímu přepisům se nevyhnete. Existuje několik strategií - zaslepit starý soubor a modifikovaný přidat na konec (rychlé ale archiv neúměrně naroste) nebo přepsání celého archivu (i tady lze použít různé optimalizace - není nutné celý archiv rozbalit a pak zabalit, ale už se to k tomu blíží)

    Hrál jsem si s TC 5.x a i při čtení ZIPu nepostupuje tak přímočaře. Při několika několika náhodně vybraných souborů jsem v tempu našel daleko více souborů, než jsem otevíral. Možná je to pokus o nějakou optimalizaci :) (čtení po větších segmentech ..) U RARu mi přišlo že rozbalí celý archiv až k místu kde je vyžádaný soubor, odpovídalal by tomu i různá doba odezvy při čtení souborů.
    27.4.2005 20:52 Peter
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Práce s archivy
    Pozor asi nepoznas TC.

    TC pracuje s archivmi inteligentne. Zbytocne nerozpakuje cely archiv. Ak potrebujes zobrazit jeden subor, rozpakuje iba tento jeden. Pokial len po archive browsujes, nerozbaluje nic.
    27.4.2005 13:43 Peter Lehotsky | skóre: 26 | Prague
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Práce s archivy
    Pod wine funguje paradne, ale asi bych to na praci nepouzival.
    27.4.2005 13:18 Ivo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Práce s archivy
    TotalCommander nie je dobry ani pod Win. JA pouzivam FreeCommander. Je ovela lepsi.
    27.4.2005 13:42 Peter Lehotsky | skóre: 26 | Prague
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Práce s archivy
    Ten nema v porovnani s TC napr. command line ;-).
    27.4.2005 14:08 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše .
    "Tipy a triky"? to je nazev jak nekde na zive.cz
    27.4.2005 15:12 kavol
    Rozbalit Rozbalit vše Re: .
    co název, ale ta diskuse! ;-)
    27.4.2005 14:43 Bubo
    Rozbalit Rozbalit vše SSH
    Prosil by som o radicku ako sa spojit s konquerorom cez ssh s rozdielnym portom od 22?
    27.4.2005 14:56 Libor Klepac | skóre: 45 | Mýto
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSH
    normalne?

    fish://host:20000
    Urine should only be green if you're Mr. Spock.
    27.4.2005 15:08 Bubo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSH
    S tym fish://... mi to vobec nefunguje, ked dam ssh:uzivatel@server tak sa otvori okno, kde ma vyzve na heslo, ale kedze mam zly port tak to nefachci. Opakujem pri fish://... to zahlasi:

    Pri nacitavani fish//host:port: Nemozem sa pripojit k hostitelovi ...
    27.4.2005 15:34 Bubo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSH
    Vie niekto aspon ako na ten rozdielny port v MC?
    9.1.2006 19:07 Michal Karas | skóre: 45 | blog: /dev/random
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSH
    Vím, že tahle diskuze už je mrtvá, ale kdyby na to někdo náhodou narazil při vyhledávání jako já: Je to možné pomocí nastavení v ~/.ssh/config. Příklad:
    Host stroj
    Hostname stroj
    User uzivatel
    Port 222
    Potom by mělo v MC stačit uzivatel@stroj.
    27.4.2005 16:02 Jiří (BoodOk) Kadeřávek | skóre: 19 | blog: BoodOk | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSH
    Co sftp:? Pokud jej server podporuje, jenavic vyrazne efektivnejsi nez fish:
    Věda má v sobě určitou zpupnost, že čím dokonalejší techniku vyvineme, čím více se dozvíme, tím lepší budou naše životy.
    27.4.2005 17:40 Radomír Fojtík | skóre: 33 | blog: jen to zkouším | Tísek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSH
    fish://username@hostname:port
    28.4.2005 10:47 Bubo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSH
    Je mozne, ze toto server nepodporuje? Lebo mne to tak jednoducho nejde.
    27.4.2005 21:11 Peter
    Rozbalit Rozbalit vše TC
    TC je jediný program, ktorý mi v Linuxe chýba. Nechytá sa na neho ani MC, ani Konq, ani TuxCmd, ani nič iné.
      Čo si na TC cením je:
    • lister,
    • práca s archívmi,
    • vyhľadávanie,
    • synchronizácia adresárov,
    • porovnávanie súborov/adresárov,
    • transparentná práca so sieťou (smb, ftp),
    • príjemný vzhľad.
    Keď už v Linuxe nie je program, ktorý by to dokázal všetko a kvalitne, napíšte aspoň programy, ktoré pokladáte za najkvalitnejšie v tej ktorej oblasti.
    27.4.2005 21:26 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TC
    Nevím, co je "lister", ale to ostatní MC umí (příjemný vzhled je otázkou vkusu).
    28.4.2005 10:05 kavol
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TC
    ehm? mám MC 4.6.0 a žádnou funkci typu "synchronizácia adresárov," tam nevidím?
    28.4.2005 10:11 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TC
    Nevidím velký rozdíl mezi porovnáváním adresářů a synchronizací adresářů. Je v tom jeden krok navíc, ale to mi nevadí.

    Ostatně, ten člověk tvrdil, že mu to neumožní ani žádný jiný program v Linuxu. Tak se opři na chvilku pro změnu do něj a vysvětli mu, že Krusader to určitě umí, a dokonce má i funkci, která je přesně takhle pojmenovaná.
    28.4.2005 11:03 kavol
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TC
    Nevidím velký rozdíl mezi porovnáváním adresářů a synchronizací adresářů. Je v tom jeden krok navíc, ale to mi nevadí.
    mno, na mém MC 4.6.0 tedy porovnání adresářů jaksi nejde rekurzivně ... nebo dělám něco blbě :-) ... nicméně projití stromu se čtyřmi úrovněmi zanoření, přičemž, místy jsou až desítky podadresářů, by byl krok navíc, který by mi sakra vadil, kdybych to měl dělat ručně
    Ostatně, ten člověk tvrdil, že mu to neumožní ani žádný jiný program v Linuxu. Tak se opři na chvilku pro změnu do něj a vysvětli mu, že Krusader to určitě umí, a dokonce má i funkci, která je přesně takhle pojmenovaná.
    mám dojem, že tak již učinili jiní ... i když jak na to tak koukám, konkrétně o tomto se tam nemluví - no, třeba si to přečte tady ;-)
    27.4.2005 21:41 Radomír Fojtík | skóre: 33 | blog: jen to zkouším | Tísek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TC
    Krusader. :-)
    28.4.2005 00:22 Radomír Fojtík | skóre: 33 | blog: jen to zkouším | Tísek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TC
    Nevedel jsem, co myslite tim lister. Pokud je to F3-zobrazit, tak samozrejme krusader umi. Prohlidnete si textove soubory, obrazky, videa, pdf pomoci klavesy F3.

    Samozrejmosti je take F4, pomoci niz muzete textaky okamzite editovat.

    Jestli jste ho zkusil a nesplnuje to co pozadujete, pak nevim.
    Bohumír Zámečník avatar 27.4.2005 21:44 Bohumír Zámečník | skóre: 19 | blog: bohous
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TC
    TC je jediný program, ktorý mi v Linuxe chýba. Nechytá sa na neho ani MC, ani Konq, ani TuxCmd, ani nič iné.
    TC používám dnes a denně a bez něj se cítím nesvůj. Nejvíc mi ho asi nahrazuje MC, ale některé činnosti mi tam také připadají neohrabané: chybí taby, chudé vyhledávání, chybí drag-and-drop, [de]komprese..., integrace do systému (akce se soubory).

    lister -> less zbytek - nevím

    konqueror: moc jsem nezkoušel, ale asi to bude zajímavé. problém je, že přes textovou ssh relaci ho těžko protlačíme - když nepočítám VNC, ale to stejně není čistý text ;)
    "Dobrý den pane, nevíte, která bije?!"
    Josef Kufner avatar 27.4.2005 23:44 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TC
    ad lister: v mc funguje F3 a zobrazuje co ma a jak ma.

    Taky je fajn pouzivat mailcap a nastavit si vsecko na otevirani (entrem) programem run-mailcap - da se pak totozne nastaveni pouzivat ve vice programech.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    MaT avatar 28.4.2005 01:20 MaT | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TC
    No já nevím, ale co si tak pamatuji, tak "lister" byl obyčejná prohlížečka souborů na F3. To má jak MC, tak Krusader. Práce s archivy - to taky zvládá jak MC, tak Krusader. Nebo co konkrétně si pod tím představujete? Transparentní procházení archivů jako adresářů? Prohlížení jednotlivých souborů? Není problém... Synchronizace adresářů - nevím jak až moc je to propracované v TC - ale v MC používám "porovnání adresářů" a pak si ještě ručně poupravím, co skutečně synchronizuji. A nebo ještě lépe - programy rsync a unison - specialisté na synchronizaci (první na jednostranou, druhý na oboustranou). Porovnání souborů a adresářů - viz předchozí bod, s MC nemám problém. Případně vlastní skript, který to projede přes MD5SUM. Transparentní práce se sítí - v Krusaderu přes kio-slaves nevidím problém. V MC to není úplně transparentní, ale taky použitelné. Příjemný vzhled? Není nad programy puštěné v transparentním atermu. :-)
    Open source software for open minded people. :-)
    Mintaka avatar 28.4.2005 10:36 Mintaka | skóre: 13
    Rozbalit Rozbalit vše Co má TC a jinde se špatně hledá
    Editace jména souboru/adresáře - stisknu shift+F6, nebo 2x po sobě kliknu na název (ne moc rychle, jinak je to dvojklik) Široké možností editace klávesových zkratek. Možnost vypnout zobrazování téměř všech libovolné lišty, popisku, tlačítek. Nastavení barev vzhledu. Od odlišení různých druhů souborů až po barvy prostředí. Záložky. Rychlý přístup k vlastnostem souboru a jejich editace. Hromadné přejmenování souborů včetně historie. Rozšiřující zásuvné moduly. Rychlý a snadný náhled/editace souborů. Historie navštívených adresářů alt+šipka dolů. Stále viditelné informace o velikosti disku, volného místa, spočítání velikosti adresáře, nebo třeba velikosti všech adresářů v panelu. Práce s archivy - test na chyby, kopírování do/z archivu, vytváření adresářů v archivu, spouštění z archivu...
    30.4.2005 08:35 VB
    Rozbalit Rozbalit vše Potrebny clanek
    Velice prijemny clanek!

    Pred nekolika lety jsem slysel, ze prumerny american zna max 30procent funkci sveho domaciho spotrebice. Smal jsem se tomu... Dnes, prestoze linux pouzivam denne jako manager/vyvojar s ui desktop (KDE) i shell, tusim ze znam tak 10procent toho co tam je.

    Dik. VB
    2.5.2005 18:29 Tomáš
    Rozbalit Rozbalit vše Otevřít pomocí...
    Pls. mohl by mi někdo helpnout s tímto problémem: Vždy, když chci editovat html soubor, musí nejdřív pravoklik, pak otevřít pomocí, zvolit ostatní a napíšu třeba kwrite, ale KDE si to nepomatuje a příště tuto proceduru musím zopakovat znova :/ Stačilo by mi, aby ve výpisu aplikací v nabídce "otevří pomocí" kwrite zůstal, dík.
    4.5.2005 15:40 cubic
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Otevřít pomocí...
    ted bohuzel sedim ve skole u woken a nepamatuju si to presne ale v nastaveni kde by melo byt polozka s asociacema programu se soubory...da se upravit nabidka "otevrit pomoci" i co se spusti po dvoukliku (prvni polozka ve zminene nabidce)
    5.5.2005 02:00 Radomír Fojtík | skóre: 33 | blog: jen to zkouším | Tísek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Otevřít pomocí...
    pravy klik na html soubor > vlastnosti > upravit typ souboru > pridat > kwite > posunout dolu
    5.5.2005 12:44 Tomáš
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Otevřít pomocí...
    Díky, už jsem na to sice taky přišel, ale funguje to (musí se tam napsat kwrite, ale to byl jen překlep)
    9.6.2005 14:51 Petr
    Rozbalit Rozbalit vše Servant Salamander je beztak nejlepší ;-)
    Mně nejvíc pod linuxem chybí ladný Servant Salamander (nyní 2.5b8a - www.altap.cz). Zásadně ho preferuji před těžkopádným Total Commanderem (o něco zajímavěji se jeví Total Commnader XP), ač má víc funkcí! Zatím se budu muset spokojit s Krusaderem a ještě perspektivně se jeví Seksi Commander.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.