Portál AbcLinuxu, 29. března 2024 00:00

Týden na ITBiz: Chystá se zprovoznění nejrychlejšího českého superpočítače

19. 10. 2020 | Redakce
Články - Týden na ITBiz: Chystá se zprovoznění nejrychlejšího českého superpočítače  

Jak pandemie promění digitální prodej? Litografie i pro 2D materiály. Chystá se zprovoznění nejrychlejšího českého superpočítače. Podnikové služby se do pěti let zařadí mezi nejdůležitější sektory české ekonomiky. HELIOS Orange: pomocník pro dokonalé služby. Trendy v kontejnerizaci aneb kam kráčí OpenShift.

Jak pandemie promění digitální prodej?

Analytici společnosti Gartner identifikovali pět oblastí digitálního a online prodeje, které se promění v důsledku posunů v chování zákazníků a akcelerace digitálních investic v reakci na pandemii koronaviru. Lídři odpovědní za aplikace a IT musí chápat dopady fenoménů jako je bezkontaktní prodej, vizuální konfigurování, živý prodej B2B konzumerizace a podniková tržiště, aby odpovídajícím způsobem nastavili digitální investiční priority.

Litografie i pro 2D materiály

Elektronické součástky často vyžadují, aby 2D materiály byly připraveny v přesných tvarech. Litografické techniky používané např. při výrobě klasických čipů jsou ale v případě 2D materiálů použitelné jen obtížně. „Vyřezávání“ tvaru pomocí rychlých elektricky nabitých částic nebo agresivních chemikálií by snadno mohlo zničit celý 2D materiál.

Chystá se zprovoznění nejrychlejšího českého superpočítače

Počátkem října došlo k podpisu smlouvy na pořízení nejvýkonnějšího superpočítače v ČR, který se zařadí i mezi nejvýkonnější v Evropě. Smlouva byla podepsána mezi Evropským společným podnikem pro vysoce výkonnou výpočetní techniku (EuroHPC JU), společností Hewlett Packard Enterprise, která systém dodá, a IT4Innovations národním superpočítačovým centrem při VŠB – Technické univerzitě Ostrava, kde bude nový superpočítač umístěn. Superpočítač bude sloužit nejen akademické obci, ale také průmyslovým podnikům.

Podnikové služby se do pěti let zařadí mezi nejdůležitější sektory české ekonomiky

Mezi nejdůležitější sektory české ekonomiky z hlediska zaměstnanosti i ekonomické výkonnosti se do roku 2025 zařadí obor podnikových služeb. Díky schopnosti fungovat v plně digitálním prostředí a přinášet inovace do všech oblastí podnikání obor i nadále poroste. Za pět let tak bude ve více než 500 centrech podnikových, inovačních a IT služeb v České republice pracovat již 180 tisíc zaměstnanců. Obor tak má potenciál výrazně přispět k transformaci a růstu české ekonomiky.

HELIOS Orange: pomocník pro dokonalé služby

Poskytovat klientům komplexní služby v oblasti prodejních a zákaznicky orientovaných procesů. To je cílem obchodní a marketingové společnosti ONEplanet,ONEbusiness. Od roku 2018 jí v naplňování tohoto cíle pomáhá informační systém HELIOS Orange z dílny Asseco Solutions, a to ve své cloudové podobě, prostřednictvím řešení ERPORT.

Trendy v kontejnerizaci aneb kam kráčí OpenShift (Red Hat)

OpenShift aneb Kubernetes nejen pro podniky ušel za několik let své existence dlouhou cestu. Stal se platformou, na kterou spoléhá nejedna firma, která jej provozuje jak v on-premise prostředí, tak i ve veřejném cloudu. OpenShift pomáhá urychlovat vývoj, zvyšuje stabilitu, snižuje náklady na provoz a stále přináší nové technologie připravené pro stabilní a dlouhodobý provoz. Ale jaké jsou trendy pro následující roky?

Zprávičky

Další články z této rubriky

Týden na ITBiz: Americká vláda poskytne Intelu téměř 20 miliard dolarů na podporu výroby čipů v USA
Týden na ScienceMag.cz: Umělá inteligence analyzovala vlastnosti temné energie
Týden na ITBiz: Při virtuálních schůzkách lidé bojují s nudou
Týden na ScienceMag.cz: Očekávaný Weylův polokov prý neexistuje
Týden na ITBiz: 80 % center IT a podnikových služeb chce více šlápnout do automatizace

Diskuse k tomuto článku

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.