Portál AbcLinuxu, 16. dubna 2024 21:42

Týden na ITBiz: E-banking namísto datové schránky

18. 3. 2019 | Redakce
Články - Týden na ITBiz: E-banking namísto datové schránky  

Digitální dvojčata, souboj poskytovatelů cloudu, vývoj českého mobilního trhu, produktový vs. projektový vývoj aplikací.

Veřejný cloud: vítězové a poražení

Cloud typu IaaS, tedy poskytování IT infrastruktury formou služby, je v rukou tří hlavních hráčů. Nezdá se, že by pozici Amazonu, Googlu a Microsoftu mohl někdo další reálně ohrozit. Nicméně situace na trhu se komplikuje s tím, jak stále více podniků nasazuje nejenom čistě IaaS, PaaS nebo SaaS, ale i hybridní modely cloudu.

E-banking namísto datové schránky

Projekty zaměřené na elektronický kontakt občana se státní správou u nás zatím příliš neuspěly. Drtivá většina daňových přiznání se stále podává v papírové podobě. Datovou schránku si prakticky zřizovali jen ti, kdo k tomu byli přinuceni zákonem – tedy nikoliv živnostníci. A není divu, elektronický kontakt má přinášet pohodlí, to ale pro další komunikační kanál se všemi certifikáty a nutností zřizování neplatí. Jednodušší a efektivnější je se bez nové technologie obejít (což může platit i mnohde jinde, ale zde je to evidentní). Podobně je to s novými občanskými průkazy, kdo by se obtěžoval se čtečkami?

Digitálnídvojčata jsou prý již běžně používána

Podle Gartneru takzvaná digitální dvojčata dnes používá 13 % respondentů, plán nasadit je do roka má dalších 62 %. Gartner definuje digitální dvojče jako softwarový prvek reprezentující fyzický objekt s cílem sledovat a chápat jeho stav, reagovat na změny, zlepšovat provozní parametry a vytvářet přidanou hodnotu.

Cílem Cisco je vytvořit SD-WAN platformu

SD-WAN, softwarově definovaná rozsáhlá síť WAN, vzniká kvůli masivnosti, automatizaci a zabezpečení. Cisco to nutí dodávat inovace průběžně, říká Pavel Křižanovský, technický ředitel Cisco ČR.

Zásadní i falešné technologické trendy pro rok 2019

Prakticky všechna odvětví v současnosti procházejí digitální transformací. Je přitom snadné propadnout pocitu, že člověku někde ujíždí vlak. V záplavě nových technologií není jednoduché najít ty podstatné. Přinášíme realistický pohled na to, jaké technické inovace budou v letošním roce nejvíce relevantní z pohledu českých společností.

Corel 2019 konečně už i pro Macintosh

Sada CorelDRAW Graphics Suite 2019 po třiceti letech rozšiřuje svůj dosah za hranice systému Windows se zcela novou profesionální sadou pro MacOS a novou webovou aplikací CorelDRAW.app. Profesionální grafici mají nyní přístup k softwaru pro tvorbu vektorové grafiky, profesionálním nástrojům pro úpravu fotografií, širokým možnostem výstupu a nástrojům pro kreslení využívajícím umělou inteligenci.

Zprávičky

V posledních dvou letech nezměnilo operátora 83 % Čechů. Cena mobilních dat je omezující jenom do určité míry. Člověk, který je chce používat, si nějaký balíček pořídí.

Podíl internetové reklamy je na Slovensku stále nízký. Vývoj na slovenském trhu je ve srovnání s okolními zeměmi nestandardní, lokální hráči neztrácejí.

ČTÚ by mohl začít regulovat mobilní trh kvůli malé konkurenci. Tacitní koluze je forma oligopolu, kdy operátoři neuzavírají formální či neformální dohodu o společném postupu.11. March 2019 09:00 | ČTK

ÚOHS schválil vstup Komárkovy KKCG do IT skupiny Cleverlance. Výši transakce ani jedna z firem neuvedla. Cleverlance group zůstane v CES a AEC menšinovým vlastníkem.

Nvidia kupuje za 6,8 miliardy dolarů výrobce čipů Mellanox. O izraelský Mellanox dodávající hardware pro servery měl zájem také Intel.

Ministerstvo nezveřejnilo instrukce k ochraně práv na internetu. Podle stanoviska ČR je dohodnutý text směrnice vyváženým kompromisem.

USA kvůli Huawei hrozí omezit výměnu tajných informací s Německem. USA prý výslovně varovaly, že odmítnutí vyloučit Huawei z tendru na stavbu 5G sítě bude mít dopad na bezpečnostní spolupráci.

Podniky mění způsob vývoje aplikací, cílem je větší rychlost. 85 % organizací dává přednost produktově orientovanému způsobu poskytování aplikací namísto dosavadního modelu projektového.

Šéf zpravodajců: Zákon o kyberobraně je psán minimalisticky. Novela by umožnila VZ, aby mohlo nepřetržitě monitorovat veřejné komunikační sítě a služby elektronické komunikace.

30 let webu. Před 30 let předložil Tim Berners-Lee v CERNu první návrh systému WWW. Web se stal již v polovině 90. let vedle e-mailu nejdůležitější aplikací internetu.

Sněmovna schválila pravidla ochrany soukromí bez pokut pro obce. Zákon o zpracování osobních údajů od příštího roku zavede výjimky z unijních pravidel pro média nebo vědecké, výzkumné a statistické účely.

EP podpořil posílení unijní agentury pro kybernetickou bezpečnost. Nový certifikační rámec by se měl týkat miliardy zařízení důležité infrastruktury.

Hospodářská komora: Stát přístupem ke GDPR podnikatele znevýhodnil. Za zavádění opatření souvisejících s GDPR podnikatelé utratí celkem zhruba 25 miliard korun.

Babiš dostane od operátorů údaje o reálných cenách mobilních dat. Existuje velké množství podpultových cen a cen mimo oficiální ceníky.

Počet zjištěných zranitelností narostl v roce 2018 o více než 12 %. Do Top 10 nejohroženějšího softwaru vloni patřily linuxové OS, Android, Firefox a Acrobat Reader.

Státy EU se dál neshodují na podobě daně z digitálních služeb. Celosvětové řešení se očekává v rámci Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD).

Obrat českého herního průmyslu loni stoupl o třetinu na 3 miliardy Kč. Nejúspěšnějším českým herním titulem podle počtu prodaných kusů je Euro Truck Simulator 2.

Primární nabídka akcií Uberu by mohla začít v dubnu. Načasování znamená, že Uber zřejmě přijde na trh krátce po konkurenční firmě Lyft.

Spotify viní Apple z porušování pravidel hospodářské soutěže. Apple prý pomocí různých omezení tlačí konkurenční předplatitelské služby k tomu, aby využívaly jeho platební systém.

Infikované aplikace v Google Play měly 147 milionů stažení. 210 aplikací v Google Play se pokouší zamořit telefon oběti reklamou – nejen v samotných aplikacích.

Auta Google Street View se vracejí do Česka. Po dvou letech přiveze Google i Trekker, umožňuje zahrnout i místa, kam se vozidla nedostanou.

Pětina IT manažerů při kybernetickém útoku neví, kdy a jak k němu došlo. Podle globálního průzkumu společnosti Sophos nejpravděpodobněji kybernetické zločince odhalíme na serverech a v sítích, často však vůbec nezjistíme okamžik a způsob průniku.

Další články z této rubriky

Týden na ITBiz: Vysokoteplotní supravodivá dioda
Týden na ScienceMag.cz: V kvantovém materiálu objevili částici podobnou gravitonu
Týden na ITBiz: Efektivní podnikání se bez edge computingu neobejde
Týden na ScienceMag.cz: Supravodivost i v silném magnetickém poli
Týden na ITBiz: Kvantové počítače a kybernetické hrozby

Diskuse k tomuto článku

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.