abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    dnes 13:33 | Komunita

    Byla založena nadace Open Home Foundation zastřešující více než 240 projektů, standardů, ovladačů a knihoven (Home Assistant, ESPHome, Zigpy, Piper, Improv Wi-Fi, Wyoming, …) pro otevřenou chytrou domácnost s důrazem na soukromí, možnost výběru a udržitelnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:00 | Nová verze

    Společnost Meta otevírá svůj operační systém Meta Horizon OS pro headsety pro virtuální a rozšířenou realitu. Vedle Meta Quest se bude používat i v připravovaných headsetech od Asusu a Lenova.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:33 | IT novinky

    Společnost Espressif (ESP8266, ESP32, …) získala většinový podíl ve společnosti M5Stack, čímž posiluje ekosystém AIoT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 3.5 svobodného multiplatformního softwaru pro editování a nahrávání zvukových souborů Audacity (Wikipedie). Přehled novinek také na YouTube. Nově lze využívat cloud (audio.com). Ke stažení je oficiální AppImage. Zatím starší verze Audacity lze instalovat také z Flathubu a Snapcraftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:44 | Zajímavý článek

    50 let operačního systému CP/M, článek na webu Computer History Museum věnovaný operačnímu systému CP/M. Gary Kildall z Digital Research jej vytvořil v roce 1974.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:22 | Pozvánky

    Byl zveřejněn program a spuštěna registrace na letošní konferenci Prague PostgreSQL Developer Day, která se koná 4. a 5. června. Na programu jsou 4 workshopy a 8 přednášek na různá témata o PostgreSQL, od konfigurace a zálohování po využití pro AI a vector search. Stejně jako v předchozích letech se konference koná v prostorách FIT ČVUT v Praze.

    TomasVondra | Komentářů: 0
    včera 03:00 | IT novinky

    Po 48 letech Zilog končí s výrobou 8bitového mikroprocesoru Zilog Z80 (Z84C00 Z80). Mikroprocesor byl uveden na trh v červenci 1976. Poslední objednávky jsou přijímány do 14. června [pdf].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    včera 02:00 | IT novinky

    Ještě letos vyjde Kingdom Come: Deliverance II (YouTube), pokračování počítačové hry Kingdom Come: Deliverance (Wikipedie, ProtonDB Gold).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    KDE Plasma 6
     (71%)
     (10%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 688 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Týden na ITBiz: Google vs. Oracle, další kolo

    9. 4. 2018 | Redakce | Různé | 1886×

    Pokračování sporu mezi firmami Oracle a Google. Power 9 pod křídly OpenPOWER Foundation. Nový český open-source router Turris MOX.

    České firmy už nekupují účetnictví, ale ERP

    České firmy už začínají ERP systém vybírat podle důležitých aspektů, jako jsou výroba, a ne jako dříve podle financí a účetnictví, říká Pavel Bláhovec, obchodní ředitel společností IFS Czech a IFS Slovakia, které na českém a slovenském trhu dodávají ERP řešení IFS Applications. Už prý chápu, že si nekupují účetnictví, ale systém, který jim zefektivní jejich klíčové procesy.

    CEBIT 2018 se blíží, co nabídne?

    Veletrh CEBIT se letos od 11. června zaměří na osm trendových témat digitalizace: Artificial Intelligence, Internet of Things, Augmented and Virtual Reality, Security, Blockchain, drony a samořídící systémy, Future Mobility a Human Robotics. Vystoupí na něm mimo jiné Jaron Lanier, průkopník virtuální reality a kritik sociálních sítí a internetových korporací. Dan Lyons promluví o startupovém pekle a na programu jsou i další zajímaví řečníci.

    Google vs. Oracle: Kdo tahá za kratší konec?

    Po 8 letech právních sporů vstoupila soudní tahanice mezi Googlem a Oraclem do dalšího kola. Nakolik lze rozhraní API pokládat coby duševní vlastnictví za předmět ochrany a co je to vlastně „férové použití“?

    Power 9 už nepotřebuje samotnou IBM

    Světová datacentra v současné době skloňují tři procesorové platformy – ARM, Power a x86. OpenPOWER Foundation přitom představuje ekosystém pro sílu – společnou snahu, jak přemoci dominanci tradiční architektury x86. Každým rokem se k tomuto konsorciu hlásí stále více poskytovatelů a zákazníků. IBM totiž otevřela svoji platformu Power světu.

    Zprávičky

    Čína snižuje daně pro výrobce polovodičů. Krok přichází v době, kdy rostou obavy z obchodní války mezi USA a Čínou.

    Huawei loni zvýšil zisk o 28 procent. Tržby z prodeje telekomunikačních zařízení v roce 2017 výrazně zvolnily tempo růstu na 2,5 %.

    Poslanci už mají na stole zákony k nařízení GDPR. Vláda oba materiály předložila poslancům tak, aby je mohli schválit ve zrychleném režimu již v prvním čtení.

    Apple prý hodlá v počítačích Mac nahradit čipy Intelu vlastními. Projekt je označován Kalamata. Cena akcií Intelu v reakci poklesla o 9 %.

    Datový sklad jako automatizovaná cloudová služba. Společnost Oracle uvádí Oracle Autonomous Data Warehouse Cloud, první službu založenou na své nové databázové technologii Oracle Autonomous Database.

    Čtvrtletní zisk tchajwanské firmy Foxconn stoupl o 4 %. K zisku přispěla vysoká poptávka po iPhone X. Polovina příjmů společnosti je za dodávky Applu.

    Spotify byla při vstupu na burzu oceněna na téměř 30 miliard USD. S akciemi největší světové služby pro streamování hudby Spotify se včera začalo obchodovat na newyorské burze.

    Střelba v centrále YouTube. Žena, která v úterý v kalifornské centrále společnosti YouTube postřelila tři lidi, se na internetový videokanál hněvala kvůli údajně malé sledovanosti svých videí.

    GFI Software uvádí nový model předplatného. Nová softwarová knihovna mění model distribučního prodeje řešení pro ochranu sítí a komunikaci určené SMB firmám za jednotné předplatné.

    Turris MOX: Bezpečnost a hardwarová konfigurace na přání. Nový český open source router z dílny neziskového sdružení CZ.NIC startuje na crowdfundingové platformě Indiegogo.

    Nový software zavinil výpadek v plánování letů v Evropě. „Jsme přesvědčeni, že nešlo o vnější zásah,“ uvedl Eurocontrol v reakci na spekulace o možném hackerském útoku.

    Oběť GDPR? Služba Spolužáci.cz po 14 letech fungování v září skončí. Službu používalo na začátku letošního roku přes 20 000 lidí denně, především absolventů.

    Kvůli zneužití dat uživatelů Facebooku chystá EK systémové řešení. Lidé věnující se sběru dat mohli díky e-mailovým adresám a telefonním číslům získat jména osob a další osobní informace.

    Vnitro začne od července vydávat pouze občanky s čipem. Lidé se přes občanský průkaz budou moci přihlašovat k portálu veřejné správy a tam vyplňovat formuláře.

    Pokrytí tunelů metra signálem vyjde operátory na půl miliardy Kč. Překážkou v zavádění signálu v metru byla otázka, zda za to má platit město operátorům, či naopak.

    Státní CDP koupí až 5% podíl v Telecom Italia. Největším akcionářem firmy Telecom Italia je nyní francouzská společnost Vivendi.

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.