abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    23.4. 23:22 | IT novinky

    Evropský parlament dnes přijal směrnici týkající se tzv. práva spotřebitele na opravu. Poslanci ji podpořili 584 hlasy (3 bylo proti a 14 se zdrželo hlasování). Směrnice ujasňuje povinnosti výrobců opravovat zboží a motivovat spotřebitele k tomu, aby si výrobky nechávali opravit a prodloužili tak jejich životnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    23.4. 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 24
    23.4. 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 29
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 724 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Týden na ITBiz: Jak zmírnit dopady koronaviru v dodavatelských řetězcích?

    23. 3. 2020 | Redakce | Různé | 925×

    Permisivní licence porážejí GPL. Storage Fujitsu Eternus all-flash a hybridní. Jak zmírnit dopady koronaviru v dodavatelských řetězcích? Epson Days 2020 v Praze. Technické trendy, které vám uvolní ruce.

    Permisivní licence porážejí GPL

    Společnost WhiteSource nyní provedla svůj pravidelný průzkum světa open source. Analýza zahrnula 4 miliony balíčků open source a 130 milionů samostatných souborů (mimochodem prý naprogramovaných ve více než 200 jazycích). Výsledek: permisivní licence jsou stále na vzestupu, popularita copyleftových licencí a speciálně GPL mezi vývojáři naopak soustavně klesá. V roce 2019 využívalo permisivní licence 67 % open source softwaru, o 3 % více než před rokem. V roce 2012 byl tento poměr naopak 59 : 41 ve prospěch copyleftových licencí. Tato data odpovídají i statistikám z GitHubu, kde byl silný příklon k permisivním licencím zaznamenán v roce 2015. David Habusha ze společnosti WhiteSource výsledek považuje za ústup od ideologického vidění Free Software Foundtation („hodná“ komunita vs. zlé koprorace apod.). Open source software je dnes základním, nebo kamenem moderních aplikací a současně největší open source projekty spravují velké firmy, Facebook, Google a Microsoft. Velké množství zejména start-upů dnes využívá open source software a současně chce, aby si v jeho rámci mohly vytvořit dále nesdílenou konkurenční výhodu, k tomu se opět hodí právě permisivní licence.

    Storage Fujitsu Eternus all-flash a hybridní

    Na náš trh se dostávají nové storage Fujitsu Eternus AF S2 all-flash a hybridní Eternus DX SH, které byly ohlášeny koncem roku 2019. Eternus AF150 S3 je cenově dostupná storage pro malé a středně velké firmy, Eternus DX900 S5 je midrange hybridní storage kategorie enterprise. Fujitsu tím inovuje a rozšiřuje svoje portfolio s ohledem na rychlé změny dat.

    Jak zmírnit dopady koronaviru v dodavatelských řetězcích?

    Dodavatelské řetězce nebudou po této události nikdy jako dřív. Analytici společnosti Gartner doporučují lídrům odpovědným za dodavatelské řetězce, aby se zaměřili na tři klíčové oblasti a minimalizovali tak dopad opatření souvisejících s koronavirem.

    Epson Days 2020 v Praze

    V O2 Universum se konaly v první polovině března 2020 Epson Days, na kterých byly představeny poslední technologické novinky z projekční techniky i tisku. Návštěvníci mohli nahlédnout do kompletního průřezu aktuálního portfolia a poslechnout si klíčové vize i strategie pro následující měsíce. Mimo to si mohli vychutnat i praktickou ukázku produktů a vyzkoušet si je v praxi. Na akci pak za společnost Epson nechyběli jednotliví zástupci kategorií v čele s Marcelem Divínem, Branch Office Managerem CZ a SK, který klíčové novinky pro rok 2020 uvedl.

    Technické trendy, které vám uvolní ruce (Canon)

    Můžeme jásat nad vzrušujícími objevy z kosmonautiky či kvantové fyziky, vývoj v těchto technologických oblastech má ale opravdu malý vliv na naši práci – na to, kolik času v ní strávíme a co děláme. Pokud vás zajímá, jak se může brzy proměnit váš každodenní život díky digitalizaci pracovního prostředí, vyplatí se sledovat především automatizaci, umělou inteligenci či analýzu dat podporovanou strojovým učením.

    Zprávičky

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.