abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    dnes 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:22 | IT novinky

    Evropský parlament dnes přijal směrnici týkající se tzv. práva spotřebitele na opravu. Poslanci ji podpořili 584 hlasy (3 bylo proti a 14 se zdrželo hlasování). Směrnice ujasňuje povinnosti výrobců opravovat zboží a motivovat spotřebitele k tomu, aby si výrobky nechávali opravit a prodloužili tak jejich životnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    včera 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 21
    včera 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 28
    včera 13:33 | Komunita

    Byla založena nadace Open Home Foundation zastřešující více než 240 projektů, standardů, ovladačů a knihoven (Home Assistant, ESPHome, Zigpy, Piper, Improv Wi-Fi, Wyoming, …) pro otevřenou chytrou domácnost s důrazem na soukromí, možnost výběru a udržitelnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 720 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Týden na ITBiz: Jazyky budoucnosti mají být Python a Go

    10. 9. 2019 | Redakce | Různé | 1863×

    Novinky od Aceru a Lenova. Vývoj na trzích IoT a CRM. I strojové učení může selhat.

    Novinky Lenovo: notebooky, monitory i chytrý displej

    Lenovo představilo novinky pro nadcházející sezónu. Největší prostor byl věnován notebookům ThinkPad, Yoga, IdeaPad a ThinkBook. Na světě je například 7. generace ThinkPad X1 Carbon. Uvedeny byly také nové profesionální a běžné monitory, tablety, chytrý displej a all-in-one IdeaCenter pro domácnosti.

    Digitalizace je prioritou, chybí ale specialisté

    Podle ředitelů nákupu (CPO, Chief Procurement Officer) dojde letos ve firmách k dalšímu zrychlování digitalizace nákupních procesů. Cílem je snaha posunout obor od administrativy směrem ke strategické obchodní roli. Tento posun s sebou nese organizování dodavatelské sítě, řízení inovací a růstu, sladění obchodních operací s etickými a sociálními hodnotami, stejně jako řízení rizik.

    Co má Acer nového?

    Acer představil inovované modely ultrapřenosného notebooku Swift a all-in-one stolních počítačů Aspire. Také má nové herní monitory, velké i malé chromebooky, nové herní laptory Predator Triton, unikátní přenosný LED projektor a nové notebooky ConceptD s nVidia Quadro pro ray tracing v reálném čase.

    Nastupující technologické trendy pro rok 2019

    Senzory a mobilita, zlepšování lidských schopností, post-klasická výpočetní a telekomunikační technika, digitální ekosystémy, nebo pokročilá AI a analytika jsou klíčovými trendy podle analytické agentury Gartner.

    Aricoma vstupuje na trh jako největší český ICT holding

    Největší český ICT holding s názvem Aricoma Group představili dnes zástupci investiční skupiny KKCG, která patří podnikateli Karlu Komárkovi. Aricoma Group zastřešuje společnosti Autocont, Cleverlance, CAD studio, DataSpring a AEC. Skupina zaměstnává téměř dvě tisícovky lidí a její celkové loňské tržby přesáhly 6,75 miliardy korun. Název a logo společnosti Aricoma je inspirováno horou v peruánských Andách a vyjadřuje velikost, ambice a sílu.

    Veletrh it-sa už je největší na světě

    Norimberské expo a kongres IT bezpečnostních technologií it-sa, „Home of IT security“, pořádaný 8. až 10. října 2019, už je z hlediska vystavovatelů největší na světě mezi třemi nejdůležitějšími – překonal jak RSA San Francisco, tak infosecurity London.

    Bezpapírová kancelář podle S&T CZ

    Co znamená bezpapírová kancelář a elektronický oběh dokumentů? Lze k jejich digitalizaci využít samotný podnikový informační systém ERP, a který? Která řešení DMS (Document Management System) lze s ERP propojit? Jaké úlohy jsou pro elektronický oběh dokumentů připraveny? Kdy lze ve firmě ještě akceptovat jejich vytištění? Na všechny tyto otázky odpovídal Petr Doležal, SAP Segment Manager ze společnosti S&T CZ.

    Strategické vs. taktické projekty: I strojové učení může selhat

    V jakém oboru došlo zavádění umělé inteligence a strojového učení nejdále? Jednou z možných odpovědí je finanční sektor. Problém je, že tyto projekty mnohdy nepřinesly očekávané výsledky a již se projevuje zklamání.

    Salesforce dále posiluje dominanci na trhu CRM

    Aktuální čísla naznačují, že trh CRM roste rychleji než jiné kategorie podnikových aplikací. Navíc právě zde došla nejdále adopce cloudu. Stále větší zájem je o moduly CRM určené speciálně pro marketing.

    Snížení nákladů, bezpečnost a spousta času navíc? Zkuste hyperkonvergované řešení

    Proč se vůbec zabývat hyperkonvergencí, když všechno funguje, jak má? Důvodů je hned několik. Od úspory času a nervů, zrychlení firemních procesů až po snížení nákladů a vylepšení bezpečnosti. Nastavení nových funkcí systému v rámci firemní sítě i zákaznických aplikací už není noční můrou celého IT oddělení a spousty dalších zaměstnanců. Hyperkonvergované řešení (HCI) na platformě Cisco je jednoduché, účinné a s důrazem na bezpečnost. Své o tom ví Zbyszek Lugsh ze společnosti Soitron, která HCI nasazuje napříč firmami.

    Magnety a spin – co v učebnicích nebylo

    Řada vědeckých studií z poslední doby odhaluje nezvyklé možnosti, které pro další vývoj elektroniky nabízí ovládání magnetického pole a spinu materiálů a související techniky. Mohou být magnety orientovány ve 4 směrech? Může být magnetismus základem nových materiálů s tvarovou pamětí?

    Internet věcí: Utrácejí výrobní firmy i spotřebitelé

    Trh kolem Internetu věcí dosáhne v roce 2022 hodnoty 1 bilionu dolarů, o rok později to bude 1,1 bilionu. Tvrdí to aktualizovaná prognóza Worldwide Semiannual Internet of Things Spending Guide od společnosti IDC. V příštích 5 letech bude objem trhu růst v průměru 12,6 %.

    Jazyky budoucnosti mají být Python a Go

    Průzkum mezi zhruba 7 000 vývojáři (většina zaměstnanci, ale i studenti a samostatní podnikatelé) ukázal, že nevíce programátorů užívá JavaSript, nejvíce z nich se učí Python a největší očekávání jsou spojena s jazykem Go.

    Magnet po zásahu laserem

    Již několik let je známo, že když ultratenký magnet zasáhne laserový pulz, dojde k jeho demagnetizaci. Na University of Colorado v Boulderu nyní zkoumali, co se děje potom – a ukázalo se, že magnet se opět vytvoří už za zlomek sekundy.

    Zákony informatiky: Metcalfe, Gilder a sítě

    Co vytváří hodnotu sítě? Počet vzájemně propojených prvků. Čím jich je více, tím víc roste její význam. S tím se potkáváme už od dob prvních telefonních přípojek. V době zahájení veřejného telefonního provozu v Praze, 11. srpna 1882, měla místní telefonní síť 11 účastníků. Na konci první světové války čítal pražský telefonní seznam 8 214 stanic. Hodnota telefonní sítě tedy vzrostla hned o několik řádů. Podle Metcalfa z 55 na téměř 34 milionů možných spojení.

    Zprávičky

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    10.9.2019 12:04 Nejsem robot, poznám autobus, semafor i hydrant
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden na ITBiz: Jazyky budoucnosti mají být Python a Go
    Osobně fandím spíš Rustu než Go. V čem by mělo být Go lepší?
    10.9.2019 13:22 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden na ITBiz: Jazyky budoucnosti mají být Python a Go
    Obecně na tom mají lidi zřejmě rádi nízkou učící křivku, built-in korutiny a orientaci na snadné psaní síťových services, všelijakých toolů (třeba pro devops a jiné) apod.

    Za mě ty korutiny jsou slušný, celkově ten runtime mi přijde solidní. Dále je fajn, že to kompiluje do nativního kódu a je to celkem úsporné. Ten jazyk nad tim mi přijde takovej meh, jakože psát se v tom dá, ale že by to bylo nějaký terno... Dobrý mi přijdou channels. Špatný mi přijde FFI. Taky se mi moc nelíbí ta korporátní mentalita okolo (ie. "všechno musí být co nejzjednodušenější, abychom mohli levně nahirovat juniory"). Uvidíme, co přinese verze 2, na to jsem celkem zvědav.

    Kdyby nad tím runtime někdo napsal/naportoval nějaký silnější jazyk, mohlo by to být docela zajímavé...
    11.9.2019 20:14 Miloslav Ponkrác
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden na ITBiz: Jazyky budoucnosti mají být Python a Go
    Go měla být snaha (částečně autorů C a unixu) upgradovat C na vyšší jazyk. To je přímo vyjádření autorů jazyka Go.

    Rozhodně je to jazyk lepší než C, to je skoro každý moderní programovací jazyk.

    Překlad do nativního kódu a efektivitu dnes zajistíte u každého jazyka tím, že se napojíte na backend gcc nebo llvm, to není vlastnost jazyka.

    Já mám hlavně pocit, že hlavní devíza jazyka Go je ta, že za ním stojí slavné osobnosti: autor C a autor unixu. O kvalitu jazyka už mnoho nejde. Jinak ten jazyk je takový nedotažený. Pokud by přišel v době C, byl by zlatý, a rozhodně lepší než C. Dnes je to jazyk nedostatečný.

    Snad jen jedna citace od autorů Go: "... it has no implicit numeric conversions, no constr uctors or destructors, no operator overloading, no default parameter values, no inheritance, no generics, no exceptions, no macros, no function annotations, and no thread local storage. ..."

    10.9.2019 18:38 Miloslav Ponkrác
    Rozbalit Rozbalit vše Předpovědi jazyků budoucnosti
    Tyto předpovědi jazyků budoucnosti jsou úplně stejné jako předpovědi volebních výsledků. Tedy realita bude silně jinak, a to tak, že ji nikdo nebude čekat.

    Moje předpověď je, že Go i Rust nakonec zapadne, a jazyky budoucnosti budou zcela jiné jazyky.

    Python nejspíše přežije.

    Dnes je tak snadné a jednoduché napsat vlastní jazyk, že to ještě spousta lidí i společností udělá. Stačí napsat frontend, a to nejtěžší, tedy 99 % práce obejít tak, že to člověk naroubuje na backend gcc nebo llvm. To co bylo dříve nemyslitelné, tedy udělat jazyk stejně efektivní nebo efektivnější než C - v jednom člověku, lážo plážo a po večerech - je dnes možné.

    Je bláhové si myslet, že nevzniknou desítky populárních jazyků. Že Go a Rust nedostanou pořádnou nálož konkurence.
    11.9.2019 14:07 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Předpovědi jazyků budoucnosti
    Já myslím, že jazykem budoucnosti bude astrologická hatmatilka.
    11.9.2019 19:53 Miloslav Ponkrác
    Rozbalit Rozbalit vše Děkuji za reklamu
    Já jsem vám chtěl moc a moc poděkovat, milý _. Ačkoli já osobně jsem se tu nezmínil ani slovem o tom, že dělám astrologii, vy mi děláte reklamu. Jsem vám moc vděčný, že rozšiřujete povědomí a mé renomé. Děkuji vám mnohokrát. :-)

    Mnozí jiní se zde musejí rvát, aby si udělali reklamu, a musejí chválit sami sebe. Ale já mám reklamu od cizích zdarma, a to mě velice těší. O to raději vás, _, mám rád, a vřele vám z celého srdce děkuji!

    Děkuji vám! Prosím, pokračujte v tom!
    16.9.2019 11:36 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Děkuji za reklamu
    Tvoje reklama je taková, že píšeš množství arogantních komentářů včetně poučování Franty Kučery, že špatně používá datové typy v C, ale když pak po tobě někdo chce ty komentáře podložit technickou znalostí pouze se trapně vymlouváš.

    Je tohle dobrá reklama? S astrologií (naštěstí) nemam zkušenost, takže nevim, možná je tohle pro astrologa ta správná vizitka. Nepřekvapilo by mě to.
    ⧠ A = 0 avatar 12.9.2019 09:46 ⧠ A = 0 | skóre: 10 | blog: Technokratovo_zrcadlo | Helsinki
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Předpovědi jazyků budoucnosti
    Popularitu většinou nepřináší kvalita jazyka, nýbrž to, že za ním stojí entity schopné jej dostatečně vyhajpit. Což jeden člověk (třebaže génius) dělající to lážo plážo po večerech v drtivé většině případů nedokáže. Je to smutné, ale je to prostě tak.
    Nevolte zmrdy.
    12.9.2019 15:02 Miloslav Ponkrác
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Předpovědi jazyků budoucnosti
    Určitě s tou první větou souhlasím na 100 %.

    Dnešní moderní a populární jazyky jsou právě spíše o tom hajpění, ale kvalita jazyka pokulhává. To platí jak o Go, tak o Rustu.

    Ale protože dnes je tvorba vlastního programovacího jazyka velice levná - třeba se jednou objeví jazyk kvalitní. Proto si myslím, že Go ani Rust jazyky budoucnosti nebudou.

    Nicméně každý se může rozhodnout mezi kvalitním a populárním jazykem. Tyto dvě množiny se dnes téměr vůbec nepřekrývají.

    ***

    Je to právě to co píši výše o jazyce Go. Programovací jazyk Go za mnoho nestojí, ale stojí za ním autor C a autor unixu. Je to ze stejného ranku jako by byl populární programovací jazyk, který by používal třeba Donald Trump, bez ohledu na kvalitu jazyka.

    Jazyku Rust zase chybí nějaká ta koncovka, která by z něho udělala promyšlený, konzistentní a seriózní jazyk se zárukami a profesionálním vedením. Skoro to vypadá, že Rust si bude tak dlouho hrát, až projede tu možnost etablovat se a zůstat mezi používanými jazyky. Což je běžné prokletí mnoha bohatě dotovaných projektů.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.