abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    dnes 13:33 | Komunita

    Byla založena nadace Open Home Foundation zastřešující více než 240 projektů, standardů, ovladačů a knihoven (Home Assistant, ESPHome, Zigpy, Piper, Improv Wi-Fi, Wyoming, …) pro otevřenou chytrou domácnost s důrazem na soukromí, možnost výběru a udržitelnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:00 | Nová verze

    Společnost Meta otevírá svůj operační systém Meta Horizon OS pro headsety pro virtuální a rozšířenou realitu. Vedle Meta Quest se bude používat i v připravovaných headsetech od Asusu a Lenova.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:33 | IT novinky

    Společnost Espressif (ESP8266, ESP32, …) získala většinový podíl ve společnosti M5Stack, čímž posiluje ekosystém AIoT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 3.5 svobodného multiplatformního softwaru pro editování a nahrávání zvukových souborů Audacity (Wikipedie). Přehled novinek také na YouTube. Nově lze využívat cloud (audio.com). Ke stažení je oficiální AppImage. Zatím starší verze Audacity lze instalovat také z Flathubu a Snapcraftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:44 | Zajímavý článek

    50 let operačního systému CP/M, článek na webu Computer History Museum věnovaný operačnímu systému CP/M. Gary Kildall z Digital Research jej vytvořil v roce 1974.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:22 | Pozvánky

    Byl zveřejněn program a spuštěna registrace na letošní konferenci Prague PostgreSQL Developer Day, která se koná 4. a 5. června. Na programu jsou 4 workshopy a 8 přednášek na různá témata o PostgreSQL, od konfigurace a zálohování po využití pro AI a vector search. Stejně jako v předchozích letech se konference koná v prostorách FIT ČVUT v Praze.

    TomasVondra | Komentářů: 0
    včera 03:00 | IT novinky

    Po 48 letech Zilog končí s výrobou 8bitového mikroprocesoru Zilog Z80 (Z84C00 Z80). Mikroprocesor byl uveden na trh v červenci 1976. Poslední objednávky jsou přijímány do 14. června [pdf].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    včera 02:00 | IT novinky

    Ještě letos vyjde Kingdom Come: Deliverance II (YouTube), pokračování počítačové hry Kingdom Come: Deliverance (Wikipedie, ProtonDB Gold).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    21.4. 19:11 | Komunita

    Thunderbird 128, příští major verze naplánovaná na červenec, přijde s nativní podporou Exchange napsanou v Rustu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 28
    KDE Plasma 6
     (71%)
     (10%)
     (2%)
     (18%)
    Celkem 679 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Týden na ITBiz: Rok, kdy se odehrával Blade Runner

    20. 1. 2019 | Redakce | Různé | 2299×

    Vývoj trhu PC. Chatbot pro diabetiky. Kauza Huawei může zpozdit zavádění 5G sítí v Česku.

    CES 2019: Co představil Dell

    Dell na veletrhu CES 2019 uvedl nový model Latitude 7400 2-in-1, který umí sledovat přítomnost uživatele a může jej přihlásit nebo se naopak uzamknout. Hlavní novinkou XPS 13 je umístění webkamery nad displej spolu s podporou Dolby Vision a nová bílostříbrná barva. Inspiron 7000 2-in-1 s hliníkovým tělem má v kloubu úložný prostor pro chytré pero.

    Co zajímavého ukázal CES 2019

    Veletrh CES 2019 využivá tradičně řada výrobců IT a spotřební elektroniky, aby představila nové technologie a produkty. Přinášíme vám shrnující přehled toho, co nás na Consumer Electronics Show letos zaujalo.

    Českým firmám se otevřely dveře ke službám kanceláře budoucnosti

    Česká republika se stala jednou z osmi zemí světa, kde společnost Konica Minolta představila unikátní řešení s názvem Workplace Hub (WPH). Na jejím vývoji se podíleli i odborníci brněnského Business Innovation Center Konica Minolta, kteří vytvořili jádro softwaru. Platforma WPH zrychlí a zjednoduší práci s IT napříč využívanými technologiemi i pracovním prostředím.

    Rok androidů a elektrických oveček

    Co si o roce 2019 mysleli P. K. Dick, R. Scott a I. Asimov a nakolik jim jejich prognózy vyšly?

    Ve 4. kvartále se prodalo o 4,3 % PC méně

    Celkový celosvětový objem dodávek PC činil ve čtvrtém čtvrtletí roku 2018 68, 6 milionů kusů, což představuje meziroční pokles o 4, 3 procenta. Důvodem je podle Gartneru především nedostatek procesorů na trhu, bezmála dvě třetiny (63 %) dodaných PC připadají ve 4Q2018 na Lenovo, HP a Dell.

    Více dat, více cloudů, více IT

    Do roku 2030 se podle prognózy Dell Technologies podaří realizovat další éru partnerství lidí a strojů, ve které budeme pohrouženi do inteligentního života, inteligentní práce a dokonale fungující ekonomiky. Takže, co nás má čekat v roce 2019?

    Zprávičky

    Apple na letošek plánuje tři nové iPhony. Letos ještě zůstane v nabídce model s displejem LCD, Apple ale uvažuje, že 2020 se kompletně přesune k obrazovkám OLED.

    Varování před Huawei může zpozdit 5G v ČR. Síťové prvky Huawei využívají všichni tři tuzemští mobilní operátoři i největší provozovatel telekomunikačních sítí CETIN.

    Vláda a platforma pro AI podepíšou memorandum o spolupráci. Platformu založil loni Svaz průmyslu a dopravy ČR.

    Gartner odhaduje budoucí využití virtuálních asistentů. Prognóza předpokládá nástup virtuálních asistentů zejména v pojišťovnictvích a finanční sféře a také v IT a zákaznických službách.

    Kvůli počasí byly na horách místy nedostupné mobilní služby. O lokálních výpadcích menšího rozsahu operátoři nemají povinnost ze zákona ČTÚ informovat.

    Jak se k řešením Huawei staví evropské státy. Němečtí vládní politici dosud prohlašovali, že nevidí žádný právní základ pro vyloučení jakýchkoliv dodavatelů z výstavby sítě 5G.

    Umělá inteligence IBM pomáhá českým pacientům s cukrovkou. Diabetická asociace ČR představila chatbota založeného na technologii IBM Watson vyškoleného českými lékaři.

    Internet ukrajuje stále větší podíl z celkových tržeb obchodů. Ze zahraničních e-shopů se zvyšuje zejména obliba nakupování v čínských obchodech.

    Výdaje na marketingovou analytiku i CX klesnou. Gartner: změny v chování zákazníků a technologická inovace představují hrozbu pro stávající marketingové strategie.

    Vláda vypracuje do půlky roku strategii pro umělou inteligenci. Strategie se má věnovat i přípravě podniků a pracovní síly na využívání umělé inteligence.

    Insight Venture Partners investuje 500 milionů dolarů do společnosti Veeam. Veeam využije interní firemní strategie Insight Venture Partners, Insight Onsite i kapitálu k urychlení expanze včetně fúzí a akvizic.

    Technologie jako příležitost. 54 % respondentů si myslí, že digitalizace vyžaduje jiné dovednosti, než jakými v současné době disponují.

    Lenovo drží první místo v prodeji počítačů za Q4 2018. Trhu PC se celkově dařilo lépe, než se očekávalo.

    Evropský regulátor zkoumá chybu zabezpečení dat na Twitteru. Postiženi mohli být někteří uživatelé sociální sítě v OS Android, kteří provedli změny v nastavení účtu.

    E-shop s módou Zoot přestal splácet, dluhy skupuje Natland. Za příčinu svých problémů označil Zoot loňský výpadek prodeje jarního zboží, což způsobilo propad tržeb.

    Google kupuje technologii chytrých hodinek od firmy Fossil. Fossil vyrábí chytré hodinky s operačním systémem Wear právě od Googlu.

    Datovou schránku půjde od příštího roku zřídit dálkově. V současnosti je kvůli zřízení datové schránky nutné dojít na úřad nebo CzechPOINT.

    Databáze s 21 miliony hesly. Australan upozornil na dosud patrně největší únik e-mailů a hesel.

    Země EU se neshodly na podobě směrnice o digitálním copyrightu. Proti sobě stojí ekonomické zájmy velkých internetových firem a mediálních domů, padají ostrá slova o „konci svobodného internetu“ a „konci kvalitní žurnalistiky“.

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.