Portál AbcLinuxu, 30. května 2024 07:34

Týden na ITBiz: Terahertzové vlny si mohou rozumět s těmi spinovými

15. 5. 2023 | Redakce
Články - Týden na ITBiz: Terahertzové vlny si mohou rozumět s těmi spinovými  

Terahertzové vlny si mohou rozumět s těmi spinovými. ChatGPT – pouhé rozhraní a komprese informací, praví autor sci-fi. Gartner: celosvětové výdaje koncových uživatelů veřejného cloudu dosáhnou v roce 2023 téměř 600 miliard dolarů.

Terahertzové vlny si mohou rozumět s těmi spinovými

Mezinárodní výzkumný tým (tiskovou zprávu vydal německý Ústav radiační fyziky Helmholtz-Zentrum Dresden-Rossendorf) vyvinul novou metodu umožňující propojení terahertzových a spinových vln. Jak vědci uvedli v Nature Physics, jejich experimenty v kombinaci s teoretickými modely objasňují základní mechanismy tohoto procesu, který byl dříve považován za nemožný. Výsledky by mohly urychlit využití spintroniky v počítačích příští generace.

ChatGPT – pouhé rozhraní a komprese informací, praví autor sci-fi

K hromadám diskusí o konverzačním programu ChatGPT snad stojí za to přidat jeden poměrně nezvyklý (a skeptický). ChatGPT prý není nic než vyhledávač typu Googlu. Inteligentní je asi tak stejně jako kopírka. Jak že se to vlastně myslí?

Gartner: celosvětové výdaje koncových uživatelů veřejného cloudu dosáhnou v roce 2023 téměř 600 miliard dolarů

Podle nejnovější prognózy společnosti Gartner vzrostou celosvětové výdaje koncových uživatelů na veřejné cloudové služby letos o 21,7 % a v roce 2023 dosáhnou celkové výše 597,3 miliardy dolarů oproti 491 miliardám v roce 2022. Cloud je hnací silou další fáze digitálního byznysu, v níž organizace usilují o dramatickou proměnu prostřednictvím nových technologií, jako jsou generativní umělá inteligence (AI), Web3 a metaverzum.

Zprávičky

Další články z této rubriky

Týden na ITBiz: Výkonný elektromagnet z 3D tiskárny
Týden na ScienceMag.cz: Neutronové molekuly – neutrony se mohou vázat na kvantové tečky
Týden na ITBiz: Polovina českých firem si není jistá blízkou budoucnosti svého oboru, většina ale počítá s velkým vlivem AI
Týden na ScienceMag.cz: Působivá simulace pádu do černé díry
Týden na ITBiz: Platby výkupného za ransomware vzrostly za poslední rok na pětinásobek

Diskuse k tomuto článku

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.