abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 743 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Týden na ScienceMag.cz: 2D materiál dokáže uchovávat qubity při pokojové teplotě

    22. 5. 2022 | Redakce | Různé | 2760×

    Magnetické pole si může převrátit i černá díra. V atmosféře přibývá helia, je tam víc i izotopu 3He. Další teorie postuluje neexistenci času. Simulace NASA ukazují, že sopky mohou klima i oteplovat. Účinný vodíkový palivový článek se obejde bez drahých kovů.

    2D materiál dokáže uchovávat qubity při pokojové teplotě

    Dvoudimenzionální hexagonální nitrid bóru může při pokojové teplotě z defektů ve své atomární struktuře emitovat jednotlivé fotony. Emitované světlo přitom poskytuje informaci o spinu, což znamená, že materiál by mohl být využitelný pro kvantové počítání, respektive pro generování fotonů pro kvantovou komunikaci. Důležité má být, že ke kvantové informaci o spinu (k příslušnému qubitu) lze přistupovat prostřednictvím světla a při pokojové teplotě.

    Magnetické pole si může převrátit i černá díra

    Zemské magnetické pole se překlápí řádově po stovkách tisíc let. Slunce to provádí dokonce každých 11 let, což pak představuje základ celého „slunečního cyklu“. U černých děr dosud nikdo nic podobného nepozoroval, až teď. Technicky vzato nejde o magnetické pole samotné černé díry, ale jejího akrečního disku.

    V atmosféře přibývá helia, je tam víc i izotopu 3He

    Samotný vzestup koncentrace běžného izotopu 4He zřejmě souvisí s těžbou fosilních paliv. To, že roste i množství 3He, je ovšem velmi zajímavá novinka, pokud se vše samozřejmě dále potvrdí. S tímto izotopem se totiž počítá jako s palivem pro termonukleární fúzi nebo surovinou pro kryogeniku; o tom, jak moc se k němu upínáme, svědčí i plány těžby helia-3 na Měsíci.

    Roje dronů s umělou inteligencí provádějí inspekci elektrického vedení

    Silná bouřka způsobila výpadky elektřiny. Z dobíjecích stanic umístěných na stožárech vysokého napětí vylétá skupina dronů. Proletí určenou trasu a jejich kamery snímají vybrané prvky elektrického vedení. Získané záběry jsou již během letu analyzovány s využitím strojového učení a zaslány pro finální vyhodnocení pracovníkům inspekce. Ti tak mohou okamžitě identifikovat místo poruchy a zahájit opravu v mnohem kratším čase, než je dnešní běžná praxe.

    Další teorie postuluje neexistenci času

    Když fyzikové hovoří o neexistenci času, mohou se tím myslet různé věci… Co znamená, že čas ve fundamentální fyzice neexistuje? Jistě v ní také neexistují židle a nijak z toho nevyplývá, že židle neexistují na jiné úrovni. Jenže židle prostě vyvstávají z fundamentálnějších, nakonec fundamentálních fyzikálních objektů, alespoň v nějakém modelu (molekul, atomů, kvarků…, když se pohybujeme směrem „dolů“). Problém je v tom, že čas takto ze základních veličin složit neumíme; tudíž před sebou máme problém skutečný, nikoliv pouze hru se slovy. Nedokážeme vysvětlit vznik času (na rozdíl od židle) a proto je možné, že čas pořádně (fyzikálně) neexistuje na žádné úrovni. Tolik alespoň jeden z pohledů na věc…

    Krátce

    Astronomové zveřejnili první snímek černé díry v srdci naší Galaxie.Zářící plyn okolo odhaluje temnou centrální oblast označovanou jako stín černé díry a jasný prstenec kolem.

    Lužní lesy jsou historicky mladé. Pokud bychom chtěli někde hledat opravdové pralesy s velmi dlouhou kontinuitou až někam do středního holocénu, byly by to nejspíše suťové lesy na prudkých, nedostupných svazích. (úryvek z knihy Kolektiv autorů: Český a moravský les)

    Mixotrofní obrněnky mohou zachycovat uhlík do sedimentu. Fytoplankton v oceánech provádí fotosyntézu, přičemž část jeho hmoty klesne na dno a není znovu zoxidována v potravním řetězci.

    Konečně! JWST má plně nastavená zrcadla. Dlouhý a mimořádně pečlivý proces zarovnávání optických prvků Teleskopu Jamese Webba byl dokončen.

    Účinný vodíkový palivový článek se obejde bez drahých kovů. Výzkumníci navrhli katalyzátor na bázi niklu, pokrytého ultratenkou (2 nm) vrstvou uhlíku dopovaného dusíkem. Takto funguje anoda, kde se oxiduje vodík.

    Simulace NASA ukazují, že sopky mohou klima i oteplovat. Dopady vulkanismu mohly hrát roli i při vývoji Marsu nebo Venuše.

    Opavští fyzikové měří „obezitu“ neutronových hvězd. Navazují na výzkum legendárního Kipa Thorna. V nedávné vědecké práci se vědci zaměřili na poměrně nově zkoumanou vlastnost – míru kompaktnosti blízko jejího povrchu, kterou obrazně nazvali pracovně „obezitou“.

    Urychlovačová hmotnostní spektrometrie i v ČR. Tento speciální druh hmotnostní spektrometrie umožňuje stanovení dlouhodobých radionuklidů některých prvků a štěpných produktů v koncentracích až milionkrát nižších než měřením jejich radioaktivní přeměny.

    Vědci vyvíjí jedlé obaly na potraviny. Jedlé obaly představují jednu z cest, jak redukovat velké množství syntetických plastových obalů, které se v přírodě rozkládají až desítky let.

    Na křídlech lásky – evoluce vzdušného předvádění u pěvců. Druhy ptáků, jejichž samci se v letu předvádějí, obývají spíše otevřené než uzavřené (lesní) prostředí a mají častěji více partnerek. Mívají protáhlejší křídla…

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.