abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    dnes 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 17:55 | IT novinky

    Společnost Volla Systeme stojící za telefony Volla spustila na Kickstarteru kampaň na podporu tabletu Volla Tablet s Volla OS nebo Ubuntu Touch.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 17:44 | IT novinky

    Společnost Boston Dynamics oznámila, že humanoidní hydraulický robot HD Atlas šel do důchodu (YouTube). Nastupuje nová vylepšená elektrická varianta (YouTube).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 15:11 | Nová verze

    Desktopové prostředí LXQt (Lightweight Qt Desktop Environment, Wikipedie) vzniklé sloučením projektů Razor-qt a LXDE bylo vydáno ve verzi 2.0.0. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    včera 14:22 | IT novinky

    Nejvyšší soud podpořil novináře Českého rozhlasu. Nařídil otevřít spor o uchovávání údajů o komunikaci (data retention). Uvedl, že stát odpovídá za porušení práva EU, pokud neprovede řádnou transpozici příslušné směrnice do vnitrostátního práva.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 05:33 | Zajímavý článek

    Minulý týden proběhl u CZ.NIC veřejný test aukcí domén. Včera bylo publikováno vyhodnocení a hlavní výstupy tohoto testu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 29
    včera 04:44 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 3.5.0 svobodné implementace protokolu RDP (Remote Desktop Protocol) a RDP klienta FreeRDP. Přehled novinek v ChangeLogu. Opraveno bylo 6 bezpečnostních chyb (CVE-2024-32039, CVE-2024-32040, CVE-2024-32041, CVE-2024-32458, CVE-2024-32459 a CVE-2024-32460).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (11%)
     (2%)
     (20%)
    Celkem 539 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Týden na ScienceMag.cz: 3D tisk desek plošných spojů

    10. 3. 2019 | Redakce | Různé | 1982×

    Další ostravský superpočítač, tentokrát pro umělou inteligenci. Rollover v GPS. Baterie s křemíkovou elektrodou. Chtěli by lidé vidět i v infračerveném spektru? Jak rozbít asteroid.

    Ostravský superpočítač NVIDIA DGX-2 pro umělou inteligenci

    Systém nově nainstalovaný v Ostravě v národním superpočítačovém centru IT4Innovations je navržen tak, aby řešil nejnáročnější úlohy umělé inteligence, při kterých dosahuje špičkového výkonu 2 PetaFLOPs. NVIDIA DGX-2 je osazen šestnácti nejvýkonnějšími akcelerátory pro datová centra NVIDIA V100 Tensor Core GPU, které jsou navzájem propojeny pomocí revolučních přepínačů NVSwitch o celkové propustnosti 2,4 TB/s. Celková HBM2 paměť činí 512 GB. NVIDIA DGX-2 dále nabízí 30 TB interní kapacity na rychlých NVMe SSD.

    Problém v GPS? 6. dubna přijde rollover

    O půlnoci světového času z 6. na 7. dubna nastane tzv. rollover, neboli přetečení čítače týdnů systému GPS (GPS Week number). Odborníci tuto situaci přirovnávají k problému Y2K z roku 2000. Na vědce z ČVUT se již obrátily první české subjekty s otázkami na možnosti testování a ověření jejich zařízení. Specialisté z vlastních měření provedených na několika komerčních přijímačích však poukazují na dobrou připravenost výrobců.

    Stačí injekce do očí a člověk uvidí infračervené spektrum

    Injekce nanočástic účinkuje jako technologie rozšířené reality – testováno tedy prozatím pouze na myších. Podle studie publikované v Cell pak myši dokázaly 10 týdnů vidět tvary v blízkém infračerveném světle, a to i během dne. Mají takové techniky ještě smysl i v době chytrých brýlí?

    3D tiskárna umožňuje tisknout desky plošných spojů

    Společnost AMTECH představí DragonFly 2020 Pro, systém aditivní výroby umožňující 3D tisk desek plošných spojů (DPS). Toto řešení podle dodavatele otevírá obrovský potenciál podnikům z odvětví vývoje a výroby high-tech produktů a spotřební elektroniky. 3D tisk DPS je v případě systému DragonFly proces, při kterém tisková hlava tiskne souběžně kapky nevodivého foto-polymeru a vodivého nano-stříbrného inkoustu.

    Další pokus o elektrodu z nanodrátků křemíku

    V lithium iontové baterii by se jako materiál pro elektrodu vyplatil z hlediska energetické hustoty namísto grafitu křemík, taková elektroda by však neměla potřebnou mechanickou a chemickou stabilitu. Na University of Alberta přišli s myšlenkou zvýšit mechanickou odolnosti tím, že elektrodu vyrobí z nanoformy křemíku – trubičky/nanodrátky by měly zabránit tomu, aby usazující se ionty lithia anodu rozlámaly nebo vytvořily dendrity vyvolávající zkrat.

    Krátce

    Priony – nebo viry? Někteří vědci se domnívají, že za chorobami typu kuru a BSE stojí zatím neznámý virus. Bílkoviny by se přece v trávicím traktu měly rozložit… (úryvek z knihy Bill Schut: Přírodopis kanibalismu)

    Co se stane, když se srazí 2×10 Zemí? Planetární systém Kepler-107 je relativně typickým kompaktním systémem…

    Kde vznikl složitý život? Prý v hlubinách. Po otázce po samotném vzniku života (dna oceánů versus mělké rybníčky) můžeme stejný problém řešit i pro vznik větších organismů, tedy dejme tomu ediakarské fauny před cca 570 miliony lety.

    Rozbít asteroid není jen tak. Ve sci-fi filmech je to oblíbená situace: na Zem se řídí asteroid a hrdinové ho musí vyhodit do povětří, eventuálně rozstřílet či nějak změnit jeho dráhu jiným objektem.

    Příliš mnoho zajíců. Když lidi na Blízkém východě začali provázet psi, projevilo se to změnou skladby lovené zvěře.

    3D tisk zvládne i koloběžku. Prototyp se odlišuje hmotností, rám o váze 3,2 kilogramu je zhruba o čtvrtinu lehčí, než kdyby byl vyrobený tradiční metodou.

    Chování živých nádorových buněk umožňuje analyzovat nová zobrazovací metoda. Koherencí řízená holografická mikroskopie a fázové zobrazování.

    Jak druh stromu ovlivňuje stabilitu organického uhlíku v lesní půdě? Půda osázená borovicí lesní vykazovala nejen vysoký obsah uhlíku v půdě, ale i relativně vysokou stabilitu tohoto uhlíku.

    Pavel Houser

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.