Portál AbcLinuxu, 19. dubna 2024 17:00

Týden na ScienceMag.cz: 3D tisk kovových skel nahrazuje odlévání

29. 4. 2018 | Redakce
Články - Týden na ScienceMag.cz: 3D tisk kovových skel nahrazuje odlévání  

Mamograf budoucnosti. Černé díry a temná hmota. Ultracitlivý detektor elektronů umožňuje mikroskopovat živé vzorky. Vratná hibernace v kapalné dusíku.

Další černé díry z raného vesmíru navrženy pro vysvětlení temné hmoty

Co tvoří temnou hmotu? Nedávno se objevila myšlenka, podle které by mohlo jít o miniaturní černé díry vzniklé v počátcích vesmíru; tato teorie ovšem předpokládala dosti exotické objekty vytvořené pomocí Higgsova pole. Nově navržená hypotéza si vystačí s černými dírami tradičnějšími a hlavně lépe detekovatelnými.

Miska s lasery, ultrazvuk a fotoakustika

Přesněji a bez radiace: Výzkumníci z Brna vyvíjí přístroj, který by mohl nahradit dnešní mamografy. Projekt PAMMOTH unikátně kombinuje dvě zobrazovací technologie – ultrazvukovou a fotoakustickou mamografii. Systém tak dokáže vyhodnotit různé vlastnosti tkáně, např. hustotu, tuhost nebo okysličení.

3D tisk kovových skel

Slitina musí ztuhnout velmi rychle, aby se nestačila vytvořit krystalová struktura. Z toho zase vyplývá určitá maximální tloušťka odlitku, která se např. u železných skel dosud pohybovala pouze v rozměrech několika milimetrů. Naopak na 3D tiskárně se nyní podařilo připravit váleček s tloušťkou řádově překračující maximální rozměry při klasickém odlévání. Postupuje se po vrstvách prášků tlustých pouze 20 mikrometrů, které se v každé fázi taví laserem.

Světově unikátní detektor elektronů

Nový detektor je tak citlivý, že dokáže zachytit informaci i při velmi nízkých proudech elektronového svazku, tedy v podmínkách, kde většina ostatních detektorů „vidí“ pouze šum. Mikroskop vybavený tímto detektorem umožňuje zkoumat i ty nejcitlivější biologické vzorky často v přirozeném stavu tak, že jim elektronový paprsek prakticky neublíží. Projekt je dílem Ústavu přístrojové techniky AV ČR.

Krátce

Na Proximě Centauri došlo k apokalyptické erupci. Podobné spršky záření by postupně zničily ozónovou vrstvu.

Genetická adaptace na potápění: obří slezina. Genetickým srovnáním indonéského národa Bajau se sousední populací (Saluan) se ukázalo, že lidé Bajau mají gen PDE10A, který zvyšuje hladinu hormonů štítné žlázy T4.

Jídlo ovlivňuje náladu, maso ji zlepšuje. Ve věkové kategorii 18-29 let ovlivňuje náladu především dostupnost prekurzorů neurotransmiterů (serotoninu a dopaminu) a jejich koncentrace v mozku. V pozdějším věku už maso nefunguje.

O data Evropské chemicko-biologické databáze budou pečovat velké infrastruktury z ČR. Sdružení CESNET poskytuje široké spektrum služeb pro přenos, ukládání či zpracování dat a spravuje i velká datová úložiště pro ukládání a sdílení dat.

Larva octomilky přežije hibernaci v kapalném dusíku. Biologické centrum AV ČR zahájilo provoz nových laboratoří na výzkum metabolismu.

Pradávné slévání galaxií. Kupy galaxií se začaly tvořit už asi 2 miliardy let po velkém třesku – tj. dříve, než se dosud předpokládalo.

Pavel Houser

Další články z této rubriky

Týden na ScienceMag.cz: Model Lambda CDM celkem sedí, ale kosmologická konstanta se může měnit
Týden na ITBiz: Vysokoteplotní supravodivá dioda
Týden na ScienceMag.cz: V kvantovém materiálu objevili částici podobnou gravitonu
Týden na ITBiz: Efektivní podnikání se bez edge computingu neobejde
Týden na ScienceMag.cz: Supravodivost i v silném magnetickém poli

Diskuse k tomuto článku

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.