Portál AbcLinuxu, 20. dubna 2024 00:13

Týden na ScienceMag.cz: Algoritmus z ČVUT zkazil radost příznivcům UFO

11. 7. 2021 | Redakce
Články - Týden na ScienceMag.cz: Algoritmus z ČVUT zkazil radost příznivcům UFO  

Ovládat elektrickou vodivost materiálů je možné také jejich přepínáním mezi 2D a 3D formou. V mracích Venuše to na život moc nevypadá. Otázka páté základní interakce. Horizont černých děr se po srážce zvětšil. COVID-19 se podle matematických modelů začal šířit dříve, než se předpokládá.

Bosony W‘ v CERNu nenašli

Od objevu Higgsova bosonu v roce 2012 se fyzikové soustředí na vlastnosti této částice. Důležitá je hlavně otázka jeho hmotnosti. Dosavadní experimenty stanovily hmotnost Higgsova bosonu na 125 GeV, Standardní model však předpokládá hmotnost mnohem vyšší. Jedním z možných vysvětlení tohoto rozdílu by bylo, kdyby vedle 4 základních interakcí existovala ještě nějaká navíc.

Potvrdili Hawkingův teorém o černých dírách, horizont se po srážce zvětšil

Přesněji řečeno jde o celkovou plochu horizontu/ů událostí. Při veškerých změnách černých děr by měla plocha horizontu růst (nebo se alespoň nezmenšovat), analogicky jako roste entropie. Stephen Hawking svou větu odvodil (pouze matematicky) již v roce 1971, na test si tedy počkala půl století. Fyzikové z MITu a dalších vědeckých institucí teprve nyní analyzovali, jak v tomto ohledu dopadla srážka/splynutí dvou černých děr pozorovaná pomocí gravitačních vln. Šlo o událost GW150914, tedy vůbec první detekovaný signál gravitačních vln, který v roce 2015 zachytila observatoř LIGO.

Místo UFO raroh velký

Na záběrech z dronu z roku 2016 byl v americkém státě Utah zachycen neznámý, rychle letící objekt a řada lidí od té doby žila v domnění, že jde o UFO. Pět let poté, 4. června tohoto roku, se podařilo prokázat, že šlo ve skutečnosti o sokolovitého ptáka raroha velkého. K vyvrácení hypotézy o UFO přispěla podrobná analýza dostupných záběrů s pomocí metody DeFMO.

Krátce

Dračí člověk má prý k Homo sapiens blíže než neandrtálci. Homo longi (Dračí člověk) by mohl být nejbližším (sesterským) druhem Homo sapiens spíše než neandrtálci. Takové jsou alespoň závěry nové studie analyzující tzv. lebku z Charbinu.

Změna rozměrů krystalu umožňuje kouzla s vodivostí. Ovládat elektrickou vodivost materiálů je možné také jejich přepínáním mezi 2D a 3D formou. Zajímavé je ovšem i to, že takové vratné přepínání je vůbec možné.

Studie vylučuje život v mracích Venuše. Hlavním problémem má být nedostatek vody. Prakticky všechna voda je navázána do kapiček hygroskopické kyseliny sírové, která tvoří hlavní součást mraků Venuše.

Enzymy na bázi DNA: Hledání funkčních sekvencí je trochu alchymie. Již nějakou dobu víme, že funkci enzymu dokáže vedle proteinů zastávat i RNA. Ukazuje se ale, že podobnou aktivitu může vykazovat i samotná DNA.

Kyslíková fotosyntéza může být výjimečná – a s ní i komplexní život. Proč jsem zatím nenarazili na žádnou mimozemskou civilizaci? Nová studie ukazuje další možné „úzké místo“ vývoje života ve vesmíru.

Těstoviny se do žádoucího tvaru složí až při vaření. Zábavná kuriozita, nápad zasluhující cenu Ig Nobel – nebo je za celou technologií něco víc?

Vzpomínky bezhlavého švába. Koordinace pohybů nohou se děje jen na úrovni hrudních nervových ganglií, což vysvětluje i to, že prakticky jakýkoli dekapitovaný hmyz je schopen chodit. (úryvek z knihy Jan Žďárek: Ohroženi hmyzem)

Studenti VUT představili první elektrickou formuli. Jen battery box obsahuje kromě samotných článků baterie i množství elektroniky. Každý ze šesti segmentů má svou vlastní kontrolní desku...

Kdy vznikl covid-19? Mnohem dříve a šířil se rychleji, než naznačují potvrzené případy. Výsledky studie podporují tezi narůstajících důkazů o tom, že pandemie vznikla dříve a šířila se rychleji, než se oficiálně uvádí.

Defekt genu TP53 mění průběh rakoviny. Pacienti, u nichž je v leukemických buňkách nalezen defekt genu TP53, v současnosti indikováni k terapii cílenými biologickými léčivy místo chemoimunoterapie.

Neurální kódování pachů v myším mozku. Myši mají stabilní reprezentaci pro rozpoznání poddruhu, se kterým se již nemohou pářit.

Předběžná zpráva k vyhodnocení tornáda na jihu Moravy. Silná tornáda jsou jedním z extrémních projevů velmi silných konvektivních bouří a jejich výskyt je velmi ojedinělý.

Upravená luciferáza září stabilně. Díky nově vzniklé metodě vědci upravili dynamiku proteinu luciferázy do takové míry, že změnili charakter světelného signálu ze zábleskového v sekundách na stabilní záření v minutách.

Pavel Houser

Další články z této rubriky

Týden na ScienceMag.cz: Model Lambda CDM celkem sedí, ale kosmologická konstanta se může měnit
Týden na ITBiz: Vysokoteplotní supravodivá dioda
Týden na ScienceMag.cz: V kvantovém materiálu objevili částici podobnou gravitonu
Týden na ITBiz: Efektivní podnikání se bez edge computingu neobejde
Týden na ScienceMag.cz: Supravodivost i v silném magnetickém poli

Diskuse k tomuto článku

Jendа avatar 11.7.2021 22:56 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden na ScienceMag.cz: Algoritmus z ČVUT zkazil radost příznivcům UFO
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Algoritmus z ČVUT zkazil radost příznivcům UFO
Nebo to jenom ptáka často vidělo v trénovacích datech a nikdy to nevidělo mimozemskou loď.

To bude super až takhle neuronka někomu dokreslí obličej na videu z bezpečnostní kamery, soudce tomu nebude rozumět a zavřou ho.
Já to s tou denacifikací Slovenska myslel vážně.
12.7.2021 01:10 _
Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden na ScienceMag.cz: Algoritmus z ČVUT zkazil radost příznivcům UFO
zavřou koho?
Jendа avatar 12.7.2021 19:38 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden na ScienceMag.cz: Algoritmus z ČVUT zkazil radost příznivcům UFO
Gréta avatar 14.7.2021 13:16 Gréta | skóre: 36 | blog: Grétin blogísek | 🇮🇱==❤️ , 🇵🇸==💩 , 🇪🇺==☭
Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden na ScienceMag.cz: Algoritmus z ČVUT zkazil radost příznivcům UFO
13.7.2021 08:28 Y
Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden na ScienceMag.cz: Algoritmus z ČVUT zkazil radost příznivcům UFO
Přesně. FEL dělá v AI cool věci, ale s tím marketingem to dost přeháněj a občas vykládaj bludy.

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.