Portál AbcLinuxu, 23. dubna 2024 09:31

Týden na ScienceMag.cz: Amazon chce „překládat“ přízvuk

10. 8. 2018 | Redakce
Články - Týden na ScienceMag.cz: Amazon chce „překládat“ přízvuk  

Jak na sebe působí kvarky v protonu. Domácí mazlíčci jako oběti kybernetické kriminality. Proč se psi snaží čůrat co nejvýš?

Fyzikové poprvé změřili tlak uvnitř protonu

Vědci zjistili, že v centrální části protonu panuje extrémně vysoký tlak, který směřuje ven z protonu. Na jeho okraji naměřili naopak tlak mnohem nižší směřující dovnitř. Za toto rozložení je zodpovědná především jedna ze čtyř základních fyzikálních sil, které uvnitř každého protonu drží pohromadě tři kvarky.

Amazon si nechal patentovat překladač přízvuku

Amazon chce využívat informace o poloze účastníků hovoru, ale i další parametry (telefonní číslo je odkud? s kým je uživatel nejčastěji v kontaktu?). Potom lze měnit přízvuk i při přenosu hovoru v témže jazyce, eventuálně se překlad v reálném čase doladí pro konkrétní parametry adresáta.

Kybernetická kriminalita a domácí mazlíčci

13 % chovatelů tvrdí, že se hackeři nabourali do zařízení jejich mazlíčků. Neexistuje záruka, že například chybný regulátor teploty vody neudělá z akvária hrnec s vroucí vodou. Nebo že automatický dávkovač krmiva nenechá kočku několik dní bez granulí.

Krátce

Pár matematických triků. Indický matematik D. R. Kaprekar objevil, že číslo 6174 má následující zajímavou vlastnost. Zvolme libovolné čtyřciferné číslo n1… (úryvek z knihy Kouzlo čísel).

Meteorický roj Perseidy má letos ideální podmínky. Letošní maximum každoročního srpnového meteorického roje Perseid nastane v noci z neděle 12. na pondělí 13. srpna.

Sonda New Horizons se chystá na Ultimu Thule. Zatím víme, že Ultima Thule má okolo 30 km a má patrně velmi protáhlý tvar. Mohlo by se také jednat o těsnou binární planetku.

GMO rýže proti AIDS. Nová varianta rýže má přidány geny, které syntetizují proteiny bránící přenosu HIV.

Za evolucí lidské ruky prý stál morek. Evoluce lidské ruky souvisela s výrobou a používáním nástrojů, jak ale přesně? Prý zde hrála roli mlsnost.

Vysokofrekvenční EKG pro diagnózu srdce. U nemocného srdce, například po rozsáhlém infarktu, může docházet ke zpoždění aktivace levé komory.

Slitiny s tvarovou pamětí pod lupou. Deformační mechanismus v paměťových slitinách NiTi při zvýšených teplotách.

Lžou močící psi o své velikosti? Pejskaři si to tak vykládají už tradičně, nicméně teď to možná potvrzuje i rigoróznější věda.

Oblast mezi třemi galaxiemi. Titul Česká astrofotografie měsíce za červenec 2018 obdržel snímek Leo Triplet.

Pavel Houser

Další články z této rubriky

Týden na ITBiz: Fotonické čipy ze stolní tiskárny
Týden na ScienceMag.cz: Model Lambda CDM celkem sedí, ale kosmologická konstanta se může měnit
Týden na ITBiz: Vysokoteplotní supravodivá dioda
Týden na ScienceMag.cz: V kvantovém materiálu objevili částici podobnou gravitonu
Týden na ITBiz: Efektivní podnikání se bez edge computingu neobejde

Diskuse k tomuto článku

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.