Portál AbcLinuxu, 20. dubna 2024 01:05

Týden na ScienceMag.cz: Antihmota v grafenu

11. 2. 2022 | Redakce
Články - Týden na ScienceMag.cz: Antihmota v grafenu  

V grafenu dokázali vytvářet páry elektronů a pozitronů. Záhadná vlákna v centru Mléčné dráhy. Binární černé díry – relativistická obdoba problému tří těles. Dámy na obří šachovnici n x n. Tisíc tun jednou rukou: 2D materiál s nejnižším součinitelem tření.

Nanovlákna z fosforenu zvyšují účinnost solárních článků

Fosforenová nanovlákna (PNR, Phosphorene Nanoribbons), tedy málem 1D forma fosforu, byla poprvé připravena v roce 2019. Od té doby prý už stovky teoretických studií předpověděly, jak by jejich vlastnosti mohly vylepšit nejrůznější zařízení, včetně baterií, biomedicínských senzorů a kvantových počítačů…

V centru Mléčná dráhy popsali skoro 1 000 záhadných vláken

Nový astronomický snímek odhalil množství záhadných vláken, které se „vznášejí“ („visí“?) v bouřlivém prostředí jádra naší galaxie. Tato jednorozměrná vlákna (filamenty), která se táhnou až 150 světelných let, se nacházejí ve dvojicích a shlucích, často poskládaných ve stejných rozestupech vedle sebe – tisková zpráva Northwestern University je přirovnává ke strunám na harfě.

V grafenu dokázali vytvářet páry elektronů a pozitronů

Normálně ke vzniku párů částice a antičástice dochází v extrémních prostředích, kolem magnetarů nebo při srážkách elektricky nabitých atomových jader o vysoké energii. Vědci z Národního institutu grafenu na britské University of Manchester (kde byl grafen objeven) dokázali nyní vytvořit z vakua páry částice-antičástice (konkrétně elektron a pozitron) i pomocí silných elektrických proudů protékajících speciálně navrženými zařízeními na bázi grafenu. Tým vedl spoluobjevitel grafenu a nositel Nobelovy ceny Andre Geim…

Binární černé díry – relativistická obdoba problému tří těles

Dochází před fúzí černých děr k nějaké rezonanci jejich rotací? Jak známo, problém tří těles nemá v newtonovské dynamice obecné analytické řešení, což ovšem nebrání více či méně přesně jej řešit iteračně. Méně se už ví, že v obecné teorii relativity (respektive v Einsteinových rovnicích) stačí k podobnému „zmatení rovnic“ pouhá dvě tělesa, a to sice vzájemně obíhající černé díry.

Krátce

Antidepresivní účinky ketaminu potvrzeny. V poslední době přibývá studií potvrzujících, že halucinogeny mohou fungovat v roli antidepresiva. A to jak při pravidelném podávání mikrodávek, tak i při jednorázové nebo opakované „plné dávce“.

Grafenový sendvič otevírá cestu k nové třídě sloučenin. 2D materiály mají i svou druhou tvář. Jak ukazuje nová studie, mezi dvěma vrstvami grafenu mohou existovat i takové sloučeniny, které by jinak byly nestabilní.

Dámy na obří šachovnici n × n. Problém s 8 dámami na šachovnici 8 × 8 byl zformulován v roce 1848 a najít odpověď tehdy trvalo několik let. Obecný problém n dam na šachovnici n × n se objevil v roce 1869. Michael Simkin z Harvardu jej vyřešil až na konci loňského roku, a to jde ještě jen o částečné řešení.

Na cestě ke kosmickému dotankování. Firma vyvinula svůj první tanker/zásobník pro skladování pohonných látek na nízké oběžné dráze a plánuje vypustit svůj první tanker na geostacionární dráhu.

Genový editor CRISPR a protinádorový protein p53 se vzájemně ovlivňují. Při editování genů pomocí techniky CRISPR se aktivuje protein p53, který chrání buňky před poškozením DNA. Rovněž je známo, že mutace genu p53 může zvyšovat riziko rakoviny.

Alžbětinská Anglie: Vynálezci, podnikatelé a úsvit vědy. Vědecko-technická revoluce, která bývá obvykle spojována až s dobou viktoriánskou, má své kořeny už v Shakespearově Anglii. (úryvek z knihy Martin Hilský: Shakespearova Anglie: Portrét doby)

Grafenová kyselina slibuje účinnější li-ion baterie. Nová anoda předčí dříve popsané podobné anodové materiály a umožňuje skladovat elektrický náboj podstatně lépe než vysoce kvalitní jednovrstvý grafen.

Dokončili restauraci studny staré přes 7 000 let. Vědci pomocí letokruhů prokázali, že stromy použité na stavbu dubové studny byly pokáceny mezi roky 5 256 a 5 255 před naším letopočtem.

Vedra 2018 vedla k dehydrataci kmenů, ale ne k výraznému poklesu růstu lesů. Jak vlna veder a sucho v roce 2018 ovlivnily růst a stres lesních dřevin?

Následky covidu jsou velmi individuální, u těžkých případů mohou být i trvalé. Aby pacient měl lehký covid a těžké následky je extrémně vzácné.

Studie archaické DNA naznačuje, že Keltové přišli do Británie už v době bronzové. Nová studie dokládá, že příchozí v jižní Británii mezi léty 1300–800 před Kristem tvořili zhruba polovinu genetického původu pozdějších populací.

Jak na hydroponické pěstování máty a bazalky. Obsah a složení biologicky aktivních látek však velmi závisí na podmínkách pěstování.

Kdy na COVID-19 (ne)podávat virostatika. V některých zařízeních nepodávají lékaři virostatika pacientům, u kterých už uplynulo sedm a více dní od pozitivního testu.

Vědci objevili vůbec první tisícinožku. Napočítali jí 1306 nohou. Zvíře s nejvíce nohama na světě našli výzkumníci 60 metrů pod zemí poblíž jižního pobřeží Západní Austrálie.

Tisíc tun jednou rukou: 2D materiál s nejnižším součinitelem tření. Dvourozměrné materiály jako superlubrikant. Zvolená kombinace materiálů s velkým rozdílem mřížkové konstanty, což je například MoS2 vs. grafen, zaručuje nízké tření nezávislé na směru pohybu.

Další články z této rubriky

Týden na ScienceMag.cz: Model Lambda CDM celkem sedí, ale kosmologická konstanta se může měnit
Týden na ITBiz: Vysokoteplotní supravodivá dioda
Týden na ScienceMag.cz: V kvantovém materiálu objevili částici podobnou gravitonu
Týden na ITBiz: Efektivní podnikání se bez edge computingu neobejde
Týden na ScienceMag.cz: Supravodivost i v silném magnetickém poli

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.