abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 18:00 | IT novinky

    DuckDuckGo AI Chat umožňuje "pokecat si" s GPT-3.5 Turbo od OpenAI nebo Claude 1.2 Instant od Anthropic. Bez vytváření účtu. Všechny chaty jsou soukromé. DuckDuckGo je neukládá ani nepoužívá k trénování modelů umělé inteligence.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 14:22 | IT novinky

    VASA-1, výzkumný projekt Microsoftu. Na vstupu stačí jediná fotka a zvukový záznam. Na výstupu je dokonalá mluvící nebo zpívající hlava. Prý si technologii nechá jenom pro sebe. Žádné demo, API nebo placená služba. Zatím.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    dnes 04:44 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 140 (pdf) a HackSpace 77 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    včera 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    včera 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (11%)
     (2%)
     (20%)
    Celkem 566 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Týden na ScienceMag.cz: Antiprotony místo elektronů

    29. 3. 2020 | Redakce | Různé | 1541×

    Axiony, temná hmota a struny – stále nic nepozorováno. Supravodivost sloučenin niklu. Termojaderná fúze. 2D led. Iontové kapaliny. Koronavirus SARS-CoV-2 nebyl vyvinut jako biologická zbraň. Mohly by na koronavirus fungovat léky proti HIV?

    Supravodivost oxidů mědi a niklu se liší

    V předcházejících letech se podařilo objevit první supravodivé materiály na bázi oxidů niklu. Krystalová struktura těchto látek se blíží oxidům mědi (kuprátům), tedy materiálům, které prozatím z hlediska vysokoteplotní supravodivosti drží rekord, alespoň za normálního tlaku. Mechanismy vzniku supravodivosti jsou zde ale jiné a pořádně jim nerozumíme.

    Kouzla s antihmotou: Atomy helia, ale s antiprotonem

    V CERNu nechali srážet toto helium s pomalými antiprotony. Vznikly „atomy“ antiprotonového helia, kde je jeden elektron nahrazen antiprotonem, částicí stejně elektricky nabitou, ale 1800krát těžší. Antiprotonové helium je obvykle nestabilní, antiproton spadne do jádra a anihiluje. Existují ale konfigurace, kdy k tomu nedojde, nebo alespoň ne hned…

    Axiony nenalezeny, strunové teorie oporu nezískaly

    Axiony představují hypotetické částice, o nichž se hovoří především proto, že jde o kandidáty na temnou hmotou. Souvisejí ale i se strunovými teoriemi a dalšími modely, který aspirují na to být „teorií všeho“. Strunové teorie neobnášejí jen představy smyček namísto bodových částic či úvahy o dodatečných rozměrech, ale podobně jako standardní model fyziky by měly dokázat předpovědět i existenci dosud neznámých částic a jejich vlastnosti.

    Chytrý materiál jedním směrem teplo vede, druhým ne

    Mohlo by se tomu říkat topologický tepelný izolátor? Materiál složený z polystyrenu a skla se chová v každém směru jinak. A využití podobných triků? Potenciálně všude tam, kde se optimalizují přenosy tepla, ať už jde o izolaci budov nebo naopak chlazení elektroniky.

    Krátce

    První pozorování řízeného přenosu elektronu v rámci jedné molekuly. Molekula použitá pro studii obsahuje dva atomy železa chemicky vázaného ve ferrocenových jednotkách.

    Tajemství tenkých vrstev ledu: může být i 2D. Nízkodimenzionální led může vznikat tam, kde je voda uzavřena mezi dvěma pevnými povrchy.

    Magnetické nanočástice a iontová kapalina pro čištění vody Jediná technika by měla dokázat odstranit z vody anorganické a organické kontaminanty, mikroorganismy i mikroplasty.

    Jak funguje termojaderná fúze ve Slunci. Jakmile se do dění zapojí deuterium, záležitost s využitím fúze vyhlíží mnohem slibněji. (úryvek z knihy Garry McCracken, Peter Stott: Fúze – energie vesmíru)

    Proč mají proteiny často délku v násobcích 123 aminokyselin? A co z toho vyplývá pro hypotézu RNA světa?

    S posvátnou borovicí Pueblanů se to mělo jinak. Život a smrt proslulého stromu. „Mysteriózní“ borovice nejspíš v centru puebla Bonito vůbec nerostla.

    Svědci obří vesmírné katastrofy, která létajícím astronomům zamotala hlavu. Hvězdný systém BD +20 307 tvoří dvě hvězdy, které najdeme asi 390 světelných let od nás v souhvězdí Berana…

    Věda a koronavirus

    Žádná zbraň: koronavirus SARS-CoV-2 má přirozený původ. Krátce po zahájení epidemie čínští vědci sekvenovali genom SARS-CoV-2 a zpřístupnili data vědcům po celém světě. Analýza genomů SARS-CoV-2 a příbuzných koronavirů nepřinesla žádný důkaz, že by byl virus vyroben v laboratoři nebo byl jinak uměle upraven.

    České superpočítače pro boj s koronavirem. IT4Innovations národní superpočítačové centrum nabídlo svým uživatelům z řad akademických institucí přednostní přístup k výpočetním zdrojům pro řešení problémů týkajících se výzkumu v souvislosti s nemocí COVID-19.

    Jak stanovit účinnost materiálů k zachycení koronaviru. Dokážou improvizované roušky z kapesníků nebo šátků zachytit virus SARS-CoV-2? A zabrání mu nové materiály z nanovláken?

    Neregistrovaný Remdesivir od Gilead Sciences se smí používat i v ČR. Jedná o experimentální léčbu, tedy její vliv na nový typ koronaviru se stále zkoumá.

    Léky na HIV jsou proti koronaviru neúčinné. Čínští a američtí vědci zkusili ve Wu-chanu podávat pacientům Lopinavir a Ritonavir.

    Roušky z nanovláken. Metoda elektrostatického zvlákňování střídavým elektrickým proudem.

    Nový nanomateriál zachytí koronavir. SPURTex VS vykazuje filtrační účinnost 99% pro velikost částic 400 nm.

    Pavel Houser

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    30.3.2020 16:16 cxc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden na ScienceMag.cz: Antiprotony místo elektronů
    Tak to budou muset do té teorie strun přidat ještě další dva rozměry, aby ty částice nepotřebovali... :-)
    Teorie strun není vědeckou teorií, protože Popperova břitva. Osobně bych prohlásil, že to stačilo, a zrušil jim granty.
    11.4.2020 10:55 MS-BOSS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden na ScienceMag.cz: Antiprotony místo elektronů
    Všechny tyhle axiony lidi jenom otravují. Já bych všechny ty strunové teorie a částice zakázala. - Věra Pohlová, 72 let, důchodkyně
    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.