Portál AbcLinuxu, 11. května 2024 04:13

Týden na ScienceMag.cz: Axiony opět nenalezeny

29. 1. 2021 | Redakce
Články - Týden na ScienceMag.cz: Axiony opět nenalezeny  

Vlastnosti 2D materiálů ovlivňují i jejich okraje. Pátrání po temné hmotě. Dvojitá protilátka na covid-19. Co se při srážce dvou galaxií stane s černými děrami v jejich centru? Největší moře na Titanu. Záhadný systém šesti exoplanet se synchronizovaným pohybem.

2D materiály mají i okraje

Vlastnosti dvourozměrného filmu se mohou lišit podle toho, zda je jeho hrana hladká nebo zda jsou zde atomy uspořádány cik-cak. U 2D vrstev dichalkogenidů přechodných kovů, jako je sulfid molybdeničitý MoS2, může okraj třeba určovat i magnetické nebo katalytické vlastnosti materiálu.

Už zase nenašli axiony

Podle Primakoffova jevu by se v silných magnetických polích mohly axiony, hypotetické částice tvořící temnou hmotu, přeměňovat na fotony (a zase zpět). Řada projektů pro detekci temné hmoty je proto navržena právě takhle, snaží se zachytit příslušné fotony.

Po srážkách galaxií mohou černé díry vyhládnout

Co se při srážce dvou galaxií stane s černými děrami v jejich centru? Až dosud se předpokládalo, že narušení aktuálního stavu způsobí, že více hmoty se dostane do dosahu černých děr a jejich aktivita se v důsledku kolize zvýší (a to i když nedojde k samotného fúzi černých děr). To pak detekujeme v podobě větší intenzity záření v rentgenové nebo ultrafialové oblasti; záření vydává hmota pohlcovaná černou dírou. Nová studie ale tvrdí, že zvýšená konzumace nemusí být pravidlem.

Dvojitá protilátka na covid-19 funguje jako lék i prevence

Čeští vědci otestovali novou „dvojitou protilátku“, která velmi účinně chrání před koronavirem SARS-CoV-2 a všemi jeho testovanými variantami. Zároveň také zabraňuje viru, aby mutoval a stával se rezistentní vůči léčbě. Protilátku vyvinuli švýcarští vědci z biomedicínského výzkumného ústavu v Bellinzoně, jejich čeští kolegové z Biologického centra AV ČR a Českého centra pro fenogenomiku v centru BIOCEV ověřovali účinnost protilátky v preklinické studii.

Krátce

Nadýchanou exoplanetu tvoří skoro jenom plyn. Planeta WASP-107b má velikost Jupiteru, je ale 10krát lehčí.

Mléčná dráha dělá vlny. Naši galaxii si většinou představujeme jako cca rovinný disk, ten je ale ve skutečnosti pokroucený.

TESS našla 10 miliard let starou exoplanetu. Je obyčejná, nebo výjimečná? Systém TOI-561 je starý 10 miliard let, což z něj dělá jeden z nejstarších nebo možná nejstarší známý planetární systém.

Hroziví šavlozubí tygři žili s maminkou. Analýza fosilii ukazuje, že šavlozubý tygr zpočátku rostl rychle (jako dnešní tygr), ale pokračoval v růstu do relativně vysokého věku (jako dnešní lev).

S antioxidanty to není vůbec jednoduché. V mnoha případech není rovnováha mezi riziky a přínosy antioxidantů přerušujících řetězovou reakci příliš zřejmá. (úryvek z knihy Nick Lane: Kyslík. Molekula, která stvořila svět)

Postřik z nanočástic mědi, stříbra a oxidu grafenu ochrání rostliny před bakteriemi. Nový postřik z Mendelovy univerzity v Brně má být mnohem lepší než prostředky, které jsou aktuálně k dispozici.

Kořeny poznají dobrou půdu od zhutněné díky etylénu. Když kořen narazí na zhutněnou půdu, zpomalí svůj růst do délky a jeho špička začne tloustnout.

Astrofoto: Konjunkce Jupitera a Saturnu. Poslední velmi těsné a dobře pozorovatelné přiblížení těchto planet nastalo v roce 1226.

Ze světa koronaviru: mutace a účinnost vakcín. Shrnutí několika zajímavostí z MedicalXpress.com.

Největší moře na Titanu je hluboké až 300 metrů. Metanové, respektive metano-etanové jezero s krásným názvem Kraken Mare obsahuje až 80 % veškerých kapalin přítomných na povrchu Titanu.

Sinice by dokázaly provádět fotosyntézu i u červených trpaslíků. Simulované prostředí dobře zvládly sinice Chlorogloeopsis thermalis obývající horké prameny. Ale dokonce i běžná sinice Synechocystis sp. PCC 6803 dokázala růst v tom málu, co červený trpaslík produkuje ve viditelné oblasti.

Supramolekulové komplexy ze žlučových kyselin. Přidání několika kapek vody do roztoku komplexu vedlo k vytvoření zcela nových materiálů v podobě extrémně symetrických šestihranných částic.

Karbonská erupce zasypala střední a západní Čechy až 1 m mocnou vrstvou popela. Zdrojový vulkán tufu Bělka je podle nové studie altenbersko-teplická kaldera na hranici Čech a Německa v sz. části Českého masivu.

Jak porazit agresivní lymfony. Jako lymfomy jsou označována nádorová onemocnění, která pocházejí z jednoho typu bílých krvinek – lymfocytů. Byť představují nejčastější hematologické nádory, pro veřejnost je to ve srovnání s leukémií pojem spíše neznámý.

Systém šesti exoplanet se synchronizovaným pohybem je záhadou. Podobné rezonance drah pozorujeme ve Sluneční soustavě u trojice Jupiterových velkých měsíců Io, Europa a Ganymedes.

Pavel Houser

Další články z této rubriky

Týden na ScienceMag.cz: O krok blíže k molekulárním počítačům
Týden na ITBiz: Kvalita a přesnost dat generovaných AI rozhodne o důvěře zaměstnanců v umělou inteligenci
Týden na ScienceMag.cz: Kosmologové se opět zkouší vypořádat se s problémem Hubbleovy konstanty
Týden na ITBiz: GenAI má na evropském trhu umělé inteligence zatím jen velmi malý podíl
Týden na ScienceMag.cz: Upřesnili limity pro klidovou hmotnost neutrin

Diskuse k tomuto článku

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.