abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 735 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Týden na ScienceMag.cz: Bifenylenová síť konkuruje grafenu

    4. 6. 2021 | Redakce | Různé | 1680×

    Další 2D uhlík, tentokrát s vlastnostmi kovu. Vlákna temné hmoty propojují galaxie. Krystal vzniká v mnoha krocích. Superzářivý světelný zdroj na bázi 2D polovodičů. Skok ve výzkumu házení žabek. Hrátky s hypnózou, i o prvočíslech. Proč se v bohatých zemích zastavuje růst populace.

    Bifenylenová síť: je to 2D uhlík, ale není to grafen

    V zajímavé 2D síti se střídají osmiúhelníky, šestiúhelníky a čtverce. Nově připravená modifikace uhlíku byla označena jako bifenylen, respektive bifenylenová síť. Bifenylen se od grafenu podstatně liší svými elektrickými vlastnostmi. Úzké pruhy sítě, široké pouze 21 atomů, se chovají jako kov. Stabilních forem 2D uhlíku by mohla existovat celá řada. Všechny přitom mají s grafenovými šestiúhelníky společné to, že každý atom uhlíku se váže vždy na 3 sousedy.

    Mapa temné hmoty ukazuje mosty mezi galaxiemi

    Mezinárodní tým nyní došel k nové mapě distribuce temné hmoty s pomocí strojového učení. Zajímavé je, co se stane, když tuto mapu položíme na mapu běžné hmoty. Zčásti se překrývají, ale temná hmota jakoby přemosťuje jednotlivé galaxie, vytváří mezi nimi vlákna. Model nazvaný Illustris-TNG využil data z katalogu galaxií Cosmicflow-3. Tento katalog obsahuje komplexní údaje o distribuci hmoty a pohybech více než 17 tisíc galaxií v blízkosti Mléčné dráhy, až do vzdálenosti 200 megaparseků.

    Jak se rodí krystal: přelévání mezi řádem a chaosem

    Krystal z kapalné fáze vzniká nukleací. Tento proces si ale můžeme představovat různě, zjednodušeně jako prosté rozšiřování krystalizačního jádra atom po atomu. Jenže některá pozorování spíše naznačovala složitější proces, kdy se nejprve vytvoří speciální vysokoenergetická struktura a až z ní pak finální krystal jakoby najednou. Nový výzkum provedený v Lawrence Berkeley National Laboratory ukazuje, že proces je nejspíš ještě komplikovanější.

    Sestrojili superzářivý světelný zdroj na bázi 2D polovodičů

    V navrženém konceptu se superzářivý zdroj nespoléhá jako konvenční laser na velkou populaci fotonů v laserové dutině, ale na synchronizovanou emisi fotonů v opticky vybuzeném 2D materiálu. Konkrétně superzářivost vzniká zářivou relaxací vybuzených párů elektron–díra (tzv. excitony) ve dvou atomárně tenkých vrstvách 2D polovodiče (WSe2) oddělených několika vrstvami nitridu boru.

    Anizotropní magnetorezistence v novém světle

    Anizotropní magnetorezistence (AMR) je elektrický jev, při kterém dochází ke změně rezistence (odporu) magnetického materiálu při manipulaci s jeho magnetizací, například pomocí vnějšího magnetického pole. Výše elektrického odporu se přitom mění s úhlem, který svírá směr proudu a magnetizace kovu: pokud se proud šíří rovnoběžně s magnetizací, je odpor větší, než když se šíří kolmo na ni.

    Krátce

    Neutronové hvězdy mohou být větší. A jak to souvisí s jádrem olova…

    Proč nenacházíme exoplanety o velikosti mezi Neptunem a Zemí. Přesněji řečeno, příslušná mezera se má týkat exoplanet s poloměrem mezi 1,4 a 2 Zeměmi, s minimem křivky mezi 1,6-1,8.

    Skok ve výzkumu žabek. Zdánlivé hříčce věnují vědci pozornost po delší dobu. S výzkumem začali překvapivě kvůli hydroplánům, které jsou při přistání na vodě vystaveny podobným silám.

    Hrátky s hypnózou: rozumně znějící výmysly. Vysvětloval jsem například hypnotizovanému člověku, co je to prvočíslo. Když jsem se přesvědčil, že je vše jasné, uvedl jsem osobu do hypnózy a požádal jsem, aby řekla libovolné pěticiferné prvočíslo. (úryvek z knihy Andrzej Dragan: Kvantechismus aneb Klec na lidi)

    V genomu planých ječmenů je DNA prosa. Způsob přenosu DNA není znám, ale jedná se zřejmě o tzv. horizontální přenos.

    V půdě chybí zinek a selen, oba prvky přitom chrání imunitu. V české krajině chybí zinek a selen, což se následně projevuje v potravinovém řetězci.

    Globální vegetační změny se zrychlují poslední 4 000 let. Ekologové mají často sklon si myslet, že drastičtější změny ve vegetaci začaly v poslední době…

    RNA aptamer RBM-007: nový způsob léčby achondroplazie. Achondroplázie je genetická forma trpasličího vzrůstu, výška v dospělosti u postižených touto nemocí je průměrně 125 cm.

    Je evoluce předvídatelná? Záleží na měřítku. Dá se předvídat, pomocí kterých genů se organismy vypořádají se změnami prostředí? Jak se geneticky přizpůsobí ke změnám klimatu, znečištění přírody nebo k novým patogenům?

    V Evropě mohou začít klinické testy nové léčby Huntingtonovy choroby. Liběchovská miniprasata představují zcela unikátní model pro výzkum Huntingtonovy choroby.

    Proč se v bohatých zemích zastavuje růst populace? V dostatečně rozvinutých zemích se v posledních zhruba 70 letech zdravotní stav obyvatel zlepšil natolik, že se lidé vrátili k pomalé strategii … Čím zdravější člověk je, tím slabší pociťuje sexuální touhu.

    10. června nastane částečné zatmění Slunce. Maximum nastane ve 12:39, kdy Měsíc bude zakrývat zhruba jednu pětinu slunečního disku.

    Pavel Houser

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.