abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 744 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Týden na ScienceMag.cz: Čínský kvantový Internet

    17. 1. 2021 | Redakce | Různé | 2138×

    Nový nejvýkonnější český superpočítač se bude jmenovat Karolina. Proč se supernovy před lidstvem skrývají? Slitiny s vysokou entropií. Může být rychlost světla anizotropní? Nejmladší a nejrychleji rotující magnetar je současně pulzarem.

    V Číně spustili integrovanou kvantovou komunikační síť

    Celková délka 4 600 km (z Pekingu do Šanghaje), 2 bezdrátová spojení přes satelity a 7 optických kabelů. Taková je aktuálně největší síť, která podporuje kvantovou distribuci šifrovacích klíčů (QKD). Poslední aktualizace zahrnují zvýšení rychlosti při generování klíčů na satelitu na 47,8 kb/s (předešlá hodnota 40krát menší). V pevných sítích se zase podařila distribuce klíče na více než 500 km.

    Ladíme magnetické vlastnosti slitin s vysokou entropií

    Slitiny s vysokou entropií jsou známy teprve asi 15 let. Jedná se o látky, kde je více prvků (zejména kovů, např. 5 různých kovů) smícháno v podobných poměrech – ne tedy jako v tradičních slitinách, kdy je v mědi trocha cínu nebo v oceli 1 % uhlíku (tedy 1 dominující prvek a příměs). Slitiny s vysokou entropií bývají pevné, mohou mít zajímavé magnetické vlastnosti, jsou odolné proti korozi apod.

    Proč se supernovy před lidstvem skrývají?

    Statistka praví, že v naší galaxii každé století vzplane několik supernov. Poslední pozorování, které lze zaznamenat v nějakém spolehlivějším zdroji, pochází ale z roku 1604 – to byla známá „Keplerova“ supernova SN 1604, kterou tehdy v Praze popsal Kepler. Pak už nic.

    S hodnotou rychlosti světla je to překvapivě složité

    Nemůže být rychlost světla anizotropní? Základní předpoklady je někdy obtížné dokázat, dokonce i změřit. To, co se skutečně měří, je to, za jak dlouho se světlo vrátí zpět do bodu A. K tomu potřebujeme jediné hodiny a čas pak prostě vydělíme 2. Jenomže rychlost světla nemusí být stejná ve všech směrech.

    V roce 2021 se dočkáme zatmění Slunce, superúplňků i meteorických rojů

    Kromě zajímavých seskupení planet s Měsícem, vydatných meteorických rojů a dvou superúplňků se v roce 2021 můžeme po několikaleté přestávce těšit na zatmění Slunce, které od nás bude pozorovatelné jako částečné. Připomeneme si také 60. výročí letu prvního člověka do vesmíru, zažijeme další milník ve výzkumu Marsu a také vypuštění nového kosmického dalekohledu.

    Čeští vědci s pomocí umělé inteligence objevili téměř 1 000 vzácných vesmírných objektů

    Výzkumný tým použil poprvé v astronomii metodu umělé inteligence nazvanou aktivní hluboké učení (active deep learning), která je založena na interaktivní­m vylepšování předpovědí mnohovrstvé konvoluční neuronové sítě na základě názoru experta. Na rozdíl od běžně používaných postupů si síť sama požádá člověka o radu v těch případech, kde si je nejméně jistá. Metodu čeští výzkumníci s úspěchem aplikovali na čtyřech milionech spekter a objevili skoro tisí­c dosud nepopsaných velmi vzácných vesmírných objektů.

    Nový nejvýkonnější český superpočítač se bude jmenovat Karolina

    Je již tradicí, že jména pro ostravské superpočítače, které jsou provozovány v IT4Innovations národním superpočítačovém centru, vybírá veřejnost. Bylo tomu tak v případě Anselmu, Salomonu i Barbory. Jméno Karolina odkazuje k dalšímu z dolů v Ostravsko-karvinském revíru, který Salomon Rothschild pojmenoval po své manželce Caroline. Superpočítač Karolina bude dosahovat špičkového výkonu 15,2 PFlop/s a stane se tak nejvýkonnějším superpočítačem v ČR s ambicí umístit se do 10. příčky v Evropě a 50. příčky na světě.

    Krátce

    Na Plutu funguje organická chemie jinak než na Titanu. Podle nového výzkumu by základem příslušné chemie Pluta proto mohl být na rozdíl od Titanu kyanovodík. Ten by vznikal v horních vrstvách atmosféry, vymrzal na drobné ledové částice a klesal dolů.

    Psi mají problém se samohláskami. Schopnost psů porozumět lidskému jazyku je určitě nějak limitovaná – v řadě ohledů. Nový výzkum se zaměřuje nikoliv na chápání jako takové, ale čistě na schopnost rozlišit od sebe různé zvuky.

    Parkinsonova choroba jsou ve skutečnosti 2 různé poruchy, startují v mozku nebo ve střevech. Z toho pak vyplývá nejen to, že různí pacienti popisují různé příznaky, ale i že by jim měly pomáhat různé léčby.

    Nejmladší a nejrychleji rotující magnetar je současně pulzarem. S pomocí rentgenové observatoře Chandra dokázali astronomové objevit nejmladší magnetar – tedy typ neutronové hvězdy s obrovským magnetickým polem.

    Jaderná energetika v roce 2021. Svět letos očekává připojení 15 nových jaderných bloků; loni jich bylo pět, včetně prvního „evropského“ reaktoru po 13 letech a úplně prvního na Středním východě.

    Může rostlina trpět? Otázka by neměla znít, jestli jsou, nebo nejsou rostliny inteligentní, ale: „Vnímají rostliny?“ A to si tedy pište, že vnímají. (úryvek z knihy Daniel Chamovitz: Co rostlina ví – průvodce smyslovým světem rostlin)

    Robot, který detekuje koronavirus ze slin. Robotický systém, který by vzorky ve velkém analyzoval, si lze představit jako automat na kávu s kelímky…

    Etiopské krysy se přizpůsobily nevlídnému horskému prostředí díky mitochondriím. Dlouhodobě se předpokládalo, že mitochondriální DNA se vyvíjí neutrálními procesy a její evoluce není ovlivněna přírodním výběrem.

    Národní e-infrastruktura pro vědu a výzkum e-INFRA CZ navýší své parametry, počítá s rychlostí 400 Gb/s. Do budoucna se součástí e-INFRA CZ v rámci mezinárodní iniciativy EuroHPC stane i nejvýkonnější superpočítač v ČR.

    ALMA zaznamenala vzdálenou kolidující galaxii ztrácející schopnost tvořit hvězdy. Galaxie zakončují aktivní fázi svého života v okamžiku, kdy se v nich přestanou tvořit nové hvězdy. Až dosud se ale astronomům nedařilo spolehlivě zdokumentovat tento proces ve vzdáleném vesmíru.

    Pavel Houser

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.