abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 18:00 | IT novinky

    DuckDuckGo AI Chat umožňuje "pokecat si" s GPT-3.5 Turbo od OpenAI nebo Claude 1.2 Instant od Anthropic. Bez vytváření účtu. Všechny chaty jsou soukromé. DuckDuckGo je neukládá ani nepoužívá k trénování modelů umělé inteligence.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 14:22 | IT novinky

    VASA-1, výzkumný projekt Microsoftu. Na vstupu stačí jediná fotka a zvukový záznam. Na výstupu je dokonalá mluvící nebo zpívající hlava. Prý si technologii nechá jenom pro sebe. Žádné demo, API nebo placená služba. Zatím.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    dnes 04:44 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 140 (pdf) a HackSpace 77 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    včera 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    včera 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (10%)
     (2%)
     (20%)
    Celkem 565 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Týden na ScienceMag.cz: Čtení myšlenek z aktivity mozku, kde je problém?

    24. 4. 2020 | Redakce | Různé | 1345×

    Různé scénáře pro budoucí umělou inteligenci. Jak by měla vypadat taková, která nahradí člověka? Pohyb hmoty kolem černé díry, květina vs. elipsa. Magnony a Mahanovy excitony. Skepse k autonomním autům. Koronavirus a psi.

    Další systém má umět číst myšlenky, kde je problém?

    Vědci zkusili nechat neuronové sítě analyzovat mozkové signály 4 žen trpících epilepsií. Všechny měly pro sledování stavu implantované elektrody v mozku, dostaly za úkol vyslovit zadanou větu a neuronová síť se pokoušela odečítané signály přiřadit jednotlivým slovům. Každá věta byla vždy vyslovena dvakrát – jednou pro výcvik sítě, podruhé pro ověření. V nejlepším případě se chybovost dostala na pouhá 3 %. Jenže – proč už podobných oznámení bylo tolik i v minulosti?

    Pohyb hvězdy kolem superhmotné černé díry dává za pravdu Einsteinovi

    Pozorování provedená dalekohledem ESO/VLT poprvé prokázala, že hvězda obíhající kolem superhmotné černé díry v centru naší Galaxie se pohybuje přesně tak, jak předpovídá Einsteinova obecná teorie relativity. Po mnoha obězích dráha hvězdy opíše v prostoru tvar připomínající květinu, nikoliv jednoduchou elipsu, jak říká Newtonova teorie gravitace.

    Jak může vypadat umělá inteligence, která nahradí člověka

    Tři možné scénáře budoucí umělé inteligence. Společný je jim zánik lidstva. Koneckonců si lidé už zvykli na myšlenku, že my i všichni, které známe, tu jednoho dne nebudeme. Jediný rozdíl spočívá v tom, že naši nástupci budou odlišní. (Úryvek z knihy Max Tegmark: Život 3.0. Člověk v éře umělé inteligence)

    Poprvé pozorovány Mahanovy excitony

    Excitony jsou kvazičástice vyskytující se v polovodičích, kombinace elektronu a díry. Pohyb excitonu odpovídá přenosu energie bez toho, aby se přenášel elektrický náboj nebo klidová hmotnost (v tomto se exciton podobá fotonu, excitony mají také úzký vztah k optickým vlastnostem polovodičů/optoelektronickým aplikacím).

    Magnony opět na scéně: Spinové vlny zachyceny ve 2D magnetech

    Jev pozorovaný ve 2D magnetech, který se až dosud považoval za následek mechanického chvění atomové mřížky, je ve skutečnosti způsoben spinovými vlnami (magnony). Přitom samotný objev 2D magnetů je relativně nedávného data, ještě před několika lety se předpokládalo, že při ztenčení materiálu pod určitou hranici zmizí i feromagnetismus.

    Jsou plně autonomní auta za dveřmi, nebo je to chiméra?

    Ještě loni to vypadalo, že první plně autonomní auta, označovaná stupněm 5 (SAE5), budou na trhu velmi brzy. Čím dál víc ale přibývá automobilek i špičkových odborníků, kteří dávají najevo, že tato očekávání jsou přehnaná.

    Krátce

    Těžší izotopy železa unikají z jádra Země. Asi 2 900 km pod povrchem se nachází hranice mezi zemským pláštěm a jádrem a na tomto rozhraní se podle všeho odehrávají podivné věci.

    Objeven nejenergičtější proud z kvasaru. Některé výtrysky z kvasarů mají i dostatek energie na to, aby svou galaxii „zametaly“.

    Čím je cítit durian? Ethioninem. Durian, tropický strom, respektive jeho stejnojmenný plod, je v jihovýchodní Asii oblíbený i přes svůj pronikavý nahnilý zápach…

    Nová ozonová díra nad Arktidou. Nezvyklé atmosférické podmínky včetně nezvykle nízkých teplot ve stratosféře vedly k poklesu úrovně ozonu.

    Impaktní krátery pod ledem Grónska. Na naší planetě je známo asi 200 prokázaných impaktních kráterů – tedy takových, které vznikly dopadem cizího tělesa na povrch Země.

    Receptor PXR nadějným cílem pro léčbu zánětlivých střevních onemocněních. Účinná léčba zánětlivých střevních onemocnění, jako je Crohnova choroba či ulcerózní kolitida.

    Boj proti bakteriím pomocí antimikrobiálních peptidů. Antimikrobiální peptidy jsou součástí přirozené imunitní schopnosti mnoha různých organismů.

    V lesích mizí vzácné druhy rostlin, možná kvůli dusíku. V opadavých lesích Evropy jsou vzácnější druhy rostlin vytlačovány těmi hojnějšími.

    Věda a koronavirus

    Testy na koronavirus i z povrchů nebo z vody. Nový senzor by měl přítomnost viru odhalit nejen v tělních tekutinách, ale i v jiných vzorcích, jako jsou stěry z různých povrchů nebo voda.

    Fyzikální ústav AV ČR zahajuje spolu s desítkou českých firem sériovou výrobu ochranných masek. Oproti prozatímní produkci na 3D tiskárnách se ale budou klíčové díly vyrábět ne desítky minut, ale desítky sekund.

    Evoluce SARS-CoV-2: Koronaviry, CPG, ZAP a psi. Je SARS-CoV-2 původně „střevní chřipkou“ nejen netopýrů, ale i psů? Tahle studie má určitě potenciál vzbudit emoce. Přes jaký druh přeskočil původně netopýří virus na člověka. Kandidátem vedle luskounů, hadů či promyk prý mohou být i toulaví psi. A trochu polemiky se závěry studie.

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    24.4.2020 09:13 asdfb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden na ScienceMag.cz: Čtení myšlenek z aktivity mozku, kde je problém?
    "Už před nějakými 10 lety se psalo o tom, že třeba lidé odpovědní za investice si během obchodování budou muset nechat skenovat mozek, aby nejednali pod vlivem přílišných emocí – a nic"
    V kterékoliv firmě kam přijdete vám nabídnou 100k měsíčně. Proč byste si nechávali vrtat elektrody do mozku? Kvůli 150k?
    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.