abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:22 | IT novinky

    Evropský parlament dnes přijal směrnici týkající se tzv. práva spotřebitele na opravu. Poslanci ji podpořili 584 hlasy (3 bylo proti a 14 se zdrželo hlasování). Směrnice ujasňuje povinnosti výrobců opravovat zboží a motivovat spotřebitele k tomu, aby si výrobky nechávali opravit a prodloužili tak jejich životnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 14
    včera 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 25
    včera 13:33 | Komunita

    Byla založena nadace Open Home Foundation zastřešující více než 240 projektů, standardů, ovladačů a knihoven (Home Assistant, ESPHome, Zigpy, Piper, Improv Wi-Fi, Wyoming, …) pro otevřenou chytrou domácnost s důrazem na soukromí, možnost výběru a udržitelnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:00 | Nová verze

    Společnost Meta otevírá svůj operační systém Meta Horizon OS pro headsety pro virtuální a rozšířenou realitu. Vedle Meta Quest se bude používat i v připravovaných headsetech od Asusu a Lenova.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 708 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Týden na ScienceMag.cz: Drony jako součást letového provozu

    30. 6. 2019 | Redakce | Různé | 1737×

    Borofen, plumben a další kouzla s 2D materiály. Výročí Wi-Fi i údajně největší bitvy historie. Motocykly i jaderné reaktory. Dlouhověcí ptáci, přeměny krevních skupin a ve vedru i něco o ledu…

    Proč je s kvantováním gravitace vůbec problém

    Po detekci gravitačních vln některá média uváděla, že tento objev pomůže pochopit kvantovou gravitaci. To je ale nedorozumění. Gravitační vlna, která k nám po 1,3 miliardy světelných let dorazila, je naprosto klasická vlna. LIGO v žádném případě nezaznamenal jednotlivé gravitony. (úryvek z knihy: Anthony Zee: O gravitaci – krátké seznámení se závažným oborem)

    Borofen vyleze ze směsi se zlatem

    Za relativně vysokých teplot a podmínkách blížících se vakuu měl bórový prášek tendenci vnikat do struktury zlata. Po ochlazení se ovšem bór ze zlata zase vylučoval, a to právě v podobě požadované monoatomární vrstvy na povrchu kovu. Podobně prý funguje uhlík na mědi.

    20 let Wi-Fi

    V červnu 1999 několik technologických společností vytvořilo obchodní sdružení Wireless Ethernet Compatibility Alliance (WECA). Tento moment je považován za počátek bezdrátových sítí dnes známých jako Wi-Fi. Už ve stejném roce vydala společnost Apple svůj iBook, první počítač s vestavěným adaptérem AirPort…

    Drony již nebudou ostatním pilotům neviditelné

    Drony, které se dnes vyrábí, nejsou schopny ostatním účastníkům letového provozu sdílet svou aktuální pozici v reálném čase. Drony se tedy nevidí mezi sebou, ale nevidí je ani letadla nebo záchranářské vrtulníky. Evropská unie chystá zákon, podle kterého všechny drony ve vzduchu budou muset být identifikovatelné…

    Plumben, 2D může být i olovo

    A k tomu Kelvinův matematický problém, dvanáctistěny a čtrnáctistěny. 2D materiály se dosud údajně podařilo vytvořit ze 14 prvků. Poslední v řadě je olovo, jedná se tedy plumben (plumbene).

    Krátce

    Kolik Římanů, Hunů a Germánů bojovalo v „největší bitvě“? Bitva na Katalaunských polích 20. června 451 se někdy považuje za největší vojenské střetnutí starověku, jindy dokonce za největší bitvu celých dosavadních dějin lidstva.

    Kolik exoplanet obíhá okolo červených trpaslíků? Hodně. Okolo červeného trpaslíka prý obíhá v průměru nejméně 2,39 planet.

    Enzymy střevních bakterií umí přeměnit krev na skupinu 0. Dva potřebné enzymy se vyskytují každý v jiném genomu, jde je ale vložit jinam a vyrábět ve velkém.

    Proč ptáci žijí déle než savci. U savců závisí věk především na velikosti, létaví ptáci jsou lehčí, přesto ale dlouhověcí. Jak je to možné?

    Perlička: Jak se v Česku ledařilo. Může ledárna vyhořet? Pekelná vedra vysloveně lákají k tomu, aby si člověk něco přečetl o ledu.

    Robot pro dekontaminaci vyřazených jaderných reaktorů. Pojízdný robot adaptovaný na pohyb v potrubí nese dvě na sobě nezávislé sondy pro odběr vzorku.

    Kdo vymyslel variabilní vidlici pro motocykly? Každá motorka má přední vidlici a motor se zadní částí, mezi kterými je určitý úhel…

    Klíšťové infekce souvisí s přemnoženými hraboši. Hlodavci jsou hlavními hostiteli larev i nymf klíšťat.

    Pavel Houser

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.