abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:33 | IT novinky

    Společnost Espressif (ESP8266, ESP32, …) získala většinový podíl ve společnosti M5Stack, čímž posiluje ekosystém AIoT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 3.5 svobodného multiplatformního softwaru pro editování a nahrávání zvukových souborů Audacity (Wikipedie). Přehled novinek také na YouTube. Nově lze využívat cloud (audio.com). Ke stažení je oficiální AppImage. Zatím starší verze Audacity lze instalovat také z Flathubu a Snapcraftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:44 | Zajímavý článek

    50 let operačního systému CP/M, článek na webu Computer History Museum věnovaný operačnímu systému CP/M. Gary Kildall z Digital Research jej vytvořil v roce 1974.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:22 | Pozvánky

    Byl zveřejněn program a spuštěna registrace na letošní konferenci Prague PostgreSQL Developer Day, která se koná 4. a 5. června. Na programu jsou 4 workshopy a 8 přednášek na různá témata o PostgreSQL, od konfigurace a zálohování po využití pro AI a vector search. Stejně jako v předchozích letech se konference koná v prostorách FIT ČVUT v Praze.

    TomasVondra | Komentářů: 0
    včera 03:00 | IT novinky

    Po 48 letech Zilog končí s výrobou 8bitového mikroprocesoru Zilog Z80 (Z84C00 Z80). Mikroprocesor byl uveden na trh v červenci 1976. Poslední objednávky jsou přijímány do 14. června [pdf].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    včera 02:00 | IT novinky

    Ještě letos vyjde Kingdom Come: Deliverance II (YouTube), pokračování počítačové hry Kingdom Come: Deliverance (Wikipedie, ProtonDB Gold).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    21.4. 19:11 | Komunita

    Thunderbird 128, příští major verze naplánovaná na červenec, přijde s nativní podporou Exchange napsanou v Rustu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 20
    21.4. 04:44 | Komunita

    Byly vyhlášeny výsledky letošní volby vedoucího projektu Debian (DPL, Wikipedie). Novým vedoucím je Andreas Tille.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    21.4. 00:11 | Nová verze

    Po osmi měsících vývoje byla vydána nová verze 0.12.0 programovacího jazyka Zig (GitHub, Wikipedie). Přispělo 268 vývojářů. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    20.4. 23:55 | Pozvánky

    Poslední měsíc byl plný zajímavých akcí, o kterých Vám bastlíři z projektu MacGyver mohou povědět, protože se na ně sami vydali. Kde všude byli, ptáte se? Objevili se na Installfestu, Arduino Day, Hackaday Europe a tajném srazu bastlířů z Twitteru. A z každé akce pro vás mají zajímavé poznatky.

    … více »
    bkralik | Komentářů: 1
    KDE Plasma 6
     (71%)
     (10%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 670 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Týden na ScienceMag.cz: Drony jako součást letového provozu

    30. 6. 2019 | Redakce | Různé | 1737×

    Borofen, plumben a další kouzla s 2D materiály. Výročí Wi-Fi i údajně největší bitvy historie. Motocykly i jaderné reaktory. Dlouhověcí ptáci, přeměny krevních skupin a ve vedru i něco o ledu…

    Proč je s kvantováním gravitace vůbec problém

    Po detekci gravitačních vln některá média uváděla, že tento objev pomůže pochopit kvantovou gravitaci. To je ale nedorozumění. Gravitační vlna, která k nám po 1,3 miliardy světelných let dorazila, je naprosto klasická vlna. LIGO v žádném případě nezaznamenal jednotlivé gravitony. (úryvek z knihy: Anthony Zee: O gravitaci – krátké seznámení se závažným oborem)

    Borofen vyleze ze směsi se zlatem

    Za relativně vysokých teplot a podmínkách blížících se vakuu měl bórový prášek tendenci vnikat do struktury zlata. Po ochlazení se ovšem bór ze zlata zase vylučoval, a to právě v podobě požadované monoatomární vrstvy na povrchu kovu. Podobně prý funguje uhlík na mědi.

    20 let Wi-Fi

    V červnu 1999 několik technologických společností vytvořilo obchodní sdružení Wireless Ethernet Compatibility Alliance (WECA). Tento moment je považován za počátek bezdrátových sítí dnes známých jako Wi-Fi. Už ve stejném roce vydala společnost Apple svůj iBook, první počítač s vestavěným adaptérem AirPort…

    Drony již nebudou ostatním pilotům neviditelné

    Drony, které se dnes vyrábí, nejsou schopny ostatním účastníkům letového provozu sdílet svou aktuální pozici v reálném čase. Drony se tedy nevidí mezi sebou, ale nevidí je ani letadla nebo záchranářské vrtulníky. Evropská unie chystá zákon, podle kterého všechny drony ve vzduchu budou muset být identifikovatelné…

    Plumben, 2D může být i olovo

    A k tomu Kelvinův matematický problém, dvanáctistěny a čtrnáctistěny. 2D materiály se dosud údajně podařilo vytvořit ze 14 prvků. Poslední v řadě je olovo, jedná se tedy plumben (plumbene).

    Krátce

    Kolik Římanů, Hunů a Germánů bojovalo v „největší bitvě“? Bitva na Katalaunských polích 20. června 451 se někdy považuje za největší vojenské střetnutí starověku, jindy dokonce za největší bitvu celých dosavadních dějin lidstva.

    Kolik exoplanet obíhá okolo červených trpaslíků? Hodně. Okolo červeného trpaslíka prý obíhá v průměru nejméně 2,39 planet.

    Enzymy střevních bakterií umí přeměnit krev na skupinu 0. Dva potřebné enzymy se vyskytují každý v jiném genomu, jde je ale vložit jinam a vyrábět ve velkém.

    Proč ptáci žijí déle než savci. U savců závisí věk především na velikosti, létaví ptáci jsou lehčí, přesto ale dlouhověcí. Jak je to možné?

    Perlička: Jak se v Česku ledařilo. Může ledárna vyhořet? Pekelná vedra vysloveně lákají k tomu, aby si člověk něco přečetl o ledu.

    Robot pro dekontaminaci vyřazených jaderných reaktorů. Pojízdný robot adaptovaný na pohyb v potrubí nese dvě na sobě nezávislé sondy pro odběr vzorku.

    Kdo vymyslel variabilní vidlici pro motocykly? Každá motorka má přední vidlici a motor se zadní částí, mezi kterými je určitý úhel…

    Klíšťové infekce souvisí s přemnoženými hraboši. Hlodavci jsou hlavními hostiteli larev i nymf klíšťat.

    Pavel Houser

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.