abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    dnes 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 14
    dnes 13:33 | Komunita

    Byla založena nadace Open Home Foundation zastřešující více než 240 projektů, standardů, ovladačů a knihoven (Home Assistant, ESPHome, Zigpy, Piper, Improv Wi-Fi, Wyoming, …) pro otevřenou chytrou domácnost s důrazem na soukromí, možnost výběru a udržitelnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:00 | Nová verze

    Společnost Meta otevírá svůj operační systém Meta Horizon OS pro headsety pro virtuální a rozšířenou realitu. Vedle Meta Quest se bude používat i v připravovaných headsetech od Asusu a Lenova.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:33 | IT novinky

    Společnost Espressif (ESP8266, ESP32, …) získala většinový podíl ve společnosti M5Stack, čímž posiluje ekosystém AIoT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 3.5 svobodného multiplatformního softwaru pro editování a nahrávání zvukových souborů Audacity (Wikipedie). Přehled novinek také na YouTube. Nově lze využívat cloud (audio.com). Ke stažení je oficiální AppImage. Zatím starší verze Audacity lze instalovat také z Flathubu a Snapcraftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:44 | Zajímavý článek

    50 let operačního systému CP/M, článek na webu Computer History Museum věnovaný operačnímu systému CP/M. Gary Kildall z Digital Research jej vytvořil v roce 1974.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 16:22 | Pozvánky

    Byl zveřejněn program a spuštěna registrace na letošní konferenci Prague PostgreSQL Developer Day, která se koná 4. a 5. června. Na programu jsou 4 workshopy a 8 přednášek na různá témata o PostgreSQL, od konfigurace a zálohování po využití pro AI a vector search. Stejně jako v předchozích letech se konference koná v prostorách FIT ČVUT v Praze.

    TomasVondra | Komentářů: 0
    včera 03:00 | IT novinky

    Po 48 letech Zilog končí s výrobou 8bitového mikroprocesoru Zilog Z80 (Z84C00 Z80). Mikroprocesor byl uveden na trh v červenci 1976. Poslední objednávky jsou přijímány do 14. června [pdf].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    včera 02:00 | IT novinky

    Ještě letos vyjde Kingdom Come: Deliverance II (YouTube), pokračování počítačové hry Kingdom Come: Deliverance (Wikipedie, ProtonDB Gold).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (10%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 695 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Týden na ScienceMag.cz: Dvakrát supravodivost, kryotrony a fullereny

    21. 2. 2021 | Redakce | Různé | 1735×

    Technologie, která měla konkurovat tranzistorům. Superpočítač Anselm končí. Psi preferují sever. Vyhubil dinosaury asteroid, nebo kometa? Slované na Moravě používali germánské runy. Farfarout, nejvzdálenější objekt Sluneční soustavy.

    Supravodivý fulleren

    Již před několika lety se podařilo dosáhnout tzv. indukované a časově omezené supravodivosti pomocí intenzivního laserového pulzu. Tento stav ovšem nebyl stabilní a udržel se pouze v řádu pikosekund. Taková supravodivost byla sotva k nějakému praktickému využití a navíc šla velmi obtížně i dále zkoumat. Na Max Planck Society nyní trvání indukované supravodivosti dokázali prodloužit až o 4 řády. Supravodivost vyvolali konkrétně u molekul K3C60 odvozené od známého fullerenu – „kopacího míče“.

    Ostravský superpočítač Anselm odchází do křemíkového nebe

    Je to více než sedm let, kdy byl do provozu uveden úplně první superpočítač v národním superpočítačovém centru IT4Innovations v Ostravě. Superpočítač Anselm od společnosti Atos byl spuštěn v roce 2013 a od té doby byla jeho výpočetní kapacita k dispozici českým i zahraničním vědcům. Za dobu svého provozu na něm bylo spuštěno více než 2,6 miliónů výpočetních úloh v rámci 725 výzkumných projektů například z oblasti materiálových věd, výpočetní chemie, biověd či inženýrství.

    Sever psy přitahuje, jih odpuzuje

    Ověřilo se, že otáčení psa vedle individuální pravo-levé stranové preference (tzv. laterality) skutečně ovlivňuje také magnetické pole. Psi měli možnost volit mezi dvěma miskami s pamlsky, umístěnými v úhlu 90°od sebe. Přitom se ukázalo, že jinak vyhraněná směrová preference psa je narušena v případě, že pes volí mezi miskou umístěnou na sever a jinou, která je od něj na východ nebo na západ. Sever přitahuje.

    Supravodivost: Josephonův přechod vs. kryotron

    Princip kryotronu navrhl Dudley Buck z MITu již v roce 1956 a zamýšlel ho přímo jako funkční základ tehdejších počítačů, konkurenci vakuových elektronek a tranzistorů. Kryotrony mají podobu stočeného supravodivého drátku kolem drátku rovného. Supravodivost zde není jen funkcí teploty, ale i magnetického pole. Pokud vinutím žádný proud neprochází, je rovný prvek vodivý. Proud ve vynutí vyvolá magnetické pole a to zase vyvolá odpor u rovného drátu, vše tedy funguje jako jednoduchý přepínač.

    Krátce

    Korále předešly Kolumba. Deset modrých skleněných korálků o velikosti borůvek vyrobených v Benátkách bylo objeveno v tundře na Aljašce v předkolumbovských nalezištích. Korálky musely urazit přes 15 000 km…

    50 let od první srážky protonů na kruhovém urychlovači v CERNu. ISR za 13 let svého provozu vyšlapal cestu budoucím urychlovačům.

    Klíč k záhadě? Slavná Tabbyina hvězda je zřejmě dvojhvězdou.Už šest let si vědci lámou hlavu nad záhadou hvězdy KIC 8462852. Kosmický dalekohled Kepler našel u hvězdy poklesy jasnosti, které jsou různě hluboké a nepravidelné.

    Start mise Psyche je opět o krok blíže. Psyche, tvořená hlavně železem a niklem, mohla být středem dávné planety, která nějak přišla o své svrchní vrstvy.

    Chuťové receptory máme v žaludku, střevě i plicích. Mohlo by se zdát, že ve střevě je na ochutnávání potravy už trochu pozdě, ale ve skutečnosti i tam sehrávají chuťové receptory velmi důležitou úlohu. (úryvek z knihy Jaroslav Petr: Desatero smyslů: Jak lidé a zvířata vnímají okolní svět)

    Nález nejstaršího písma u Slovanů. Není to hlaholice, ale nápis ve starogermánských runách. Přelomový objev archeologů ukazuje, že Slované již před zavedením hlaholice přišli do kontaktu s runami, které mohli používat např. k počítání nebo k věštění.

    Výzkum umožní oddělit poškozené spermie od zdravých. Pokud do vzorku přidáme magnetické nanočástice, poškozené spermie lze magnetem ze vzorku odstranit a pro asistovanou reprodukci použít pouze zdravé.

    Klíšťata přenášejí nejen boreliózu a encefalitidu. Výskyt čtyř méně známých klíšťových infekcí, které mohou u osob s oslabenou imunitou ohrozit jejich zdraví, či dokonce život, zmapoval v tuzemsku tým odborníků…

    Život mohl vznikat ve směsích RNA i DNA. Na počátku života prý mohly stát chimerické řetězce – jedno z vláken v podobě RNA, druhé jako DNA.

    Farfarout, nejvzdálenější objekt Sluneční soustavy. Dohlédneme stále dále. Sedna, Farout, Farfarout… Nejvzdálenější známé těleso Sluneční soustavy zřejmě „vystřelil“ Neptun.

    Má dinosaury na svědomí kometa, nebo asteroid? Dosud převažuje názor, že se jednalo o asteroid. Podle nové studie mělo jít ale naopak o kometu s dlouhou oběžnou dráhou, kterou Jupiter vystřelil blíže ke Slunci. Zde se vlivem slapových sil rozpadla na několik kusů a jeden z nich se pak střetl se Zemí.

    Laser L3-HAPLS dosáhl provozního výkonu 0.5 PW na opakovací frekvenci 3.3 Hz. Laserový systém L3-HAPLS představuje novou generaci laserových systémů čerpaných diodami.

    Slovensko dalo svetu nový minerál – dobšináit. Dobšináit je nový člen roselitovej skupiny nerastov s dominantným zastúpením vápnika.

    Pavel Houser

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.