abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    23.4. 23:22 | IT novinky

    Evropský parlament dnes přijal směrnici týkající se tzv. práva spotřebitele na opravu. Poslanci ji podpořili 584 hlasy (3 bylo proti a 14 se zdrželo hlasování). Směrnice ujasňuje povinnosti výrobců opravovat zboží a motivovat spotřebitele k tomu, aby si výrobky nechávali opravit a prodloužili tak jejich životnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    23.4. 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 24
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 726 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Týden na ScienceMag.cz: Elektricky vodivý beton

    2. 5. 2021 | Redakce | Různé | 1623×

    Obrábění laserem zastudena. Jak se materiály smršťují a roztahují. Exoplanety jako detektory temné hmoty. Většina vodních světů je pod ledem. Pohled na vlastní tvář nás potěší. Vodíkové křehnutí. Život v jednom pohlaví.

    Chytrý materiál se vždy roztáhne

    Běžné elastické materiály fungují tak, že když je v jednom směru natahujete, v kolmém se smršťují. Kromě toho existují materiály tzv. auxetické (neboli se záporným Poissonovým číslem), kde deformace probíhá stejně ve více směrech – asi jako kdyby se materiál na(vy)fukoval – což nakonec ukazuje, že záleží i na tom, zda změny velikosti posuzujeme ve 2D nebo ve 3D. Zajímavým případem je korkový uzávěr lahví…

    Navrhují detekovat temnou hmotu pomocí exoplanet

    Podle nové studie by exoplanety měly lapat temnou hmoty, ta klesá do nitra a při jejím zániku by se mělo uvolňovalo teplot. … Autoři nové studie jsou přesvědčeni, že hustota temné hmoty bude stoupat směrem k centru Mléčné dráhy. Z toho vyplývá, že tímto směrem by mohla růst i teplota jinak podobných exoplanet; bude nám připadat, že jsou teplejší, než by „být měly“.

    Vodních světů je plno, většina ale pod ledem

    Kde ve vesmíru existuje s největší pravděpodobností život cca pozemského typu? Vezměme si naši Sluneční soustavu. Kapalná voda se nachází na povrchu Země – a to je tak všechno. Naopak oceány existují pod povrchem Ganymedu, Europy, Enceladu a nejspíš i mnoha dalších těles – dokonce věčně zdánlivě na kost zmrzlého Pluta.

    Krátce

    Jak vznikají mezihvězdné komety a asteroidy. Kdy do hry vstupuje interakce více hvězd a kdy působení obřích planet?

    Pohled na vlastní tvář potěší, i když se vědomě nepoznáme. Krásný Narkissos se zamiloval do svého obrazu na vodní hladině, narcistní jsme však všichni.

    Selekce antibiotiky mění tvar bakterií. Je to spíše hříčka, nicméně snad zajímavá. Nastanou v souvislosti s růstem antibiotické rezistence i změny tvaru bakterií? Optimalizuje se poměr povrchu a objemu…

    Elektricky vodivý beton vylepšený nanouhlíkem. Přidání nanouhlíku do cementu a podobných materiálů by mohlo podstatně rozšířit funkčnost stavebních hmot. Elektricky vodivý beton by pak například mohl fungovat jako zásobník energie nebo se sám ohřívat.

    Doba kovová v Severní Americe začala a zase skončila. Pokud víme, ve starém světě lidé kovy od jejich objevu nikdy používat nepřestali. Nová studie mapující dobu měděnou v části Severní Ameriky dochází k odlišným výsledkům.

    Starship vrátí člověka na Měsíc. Artemis má nejen zajistit návrat lidí na Měsíc, ale také připravit lidstvo na cestu k Marsu. …NASA bude pokračovat se SpaceX na vývoji dvou typů Starship – první bude nepilotovaný, druhý pilotovaný.

    Dějiny Prahy: Kterak malta soupeřila s betonem. Město Praha bylo vystavěno především proto, aby na jednotlivých domech i celých čtvrtích soupeřící zednářské lóže mohly demonstrovat výhody konkurenčních technologií. (poznámka: není apríl, ale sešlo se to takto)

    Unikátní tomograf dokáže zjistit poškození oceli vodíkem. Vysokopevnostní oceli jsou náchylné k vodíkovému zkřehnutí, pokud do jejich struktury vstoupí atomární vodík.

    Unikátní stroj umí obrábět laserem zastudena. V zařízení se využívá laser s ultrakrátkými pulzy, které trvají tisícinu miliardtiny vteřiny. Krátkost pulzu způsobí, že se materiál v místě dopadu laserového pulzu okamžitě odpaří, aniž by bylo jeho okolí zatíženo teplem.

    Magnetické nanočástice na čipu zpřesní testování na Covid-19. Čip najde využití všude tam, kde je třeba detekce RNA nebo DNA.

    Start sondy JUICE k ledovým měsícům Jupiteru se zpozdil. Naplánovány jsou těsné průlety poblíž jeho měsíců Europa a Callisto, navedení na oběžnou dráhu měsíce Ganymed.

    Sonda z ČVUT pro bezkontaktní sledování odběru energie. Krabička, která se připevní na napájecí kabel, dokáže měřit spotřebu libovolného spotřebiče a na dálku ji odesílat prostřednictvím sítě internetu věcí (IoT).

    Život v jednom pohlaví: skokani u Odry jsou jen samci. Je třeba být trochu zloděj a umět klonovat…

    I za hemeroidy mohou asi geny. Bylo navrženo mnoho mechanismů, které by mohly vznik hemeroidů vyvolávat – obezita, sedavý životní styl, nízký příjem vlákniny nebo poruchy vyprazdňování.

    Nový fond podpoří spolupráci vědců z České republiky a MITu. Program MIT-Czech Republic Seed Fund bude v příštích třech letech rozdělovat každoročně 100 tisíc USD.

    Pavel Houser

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.