abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 18:00 | IT novinky

    DuckDuckGo AI Chat umožňuje "pokecat si" s GPT-3.5 Turbo od OpenAI nebo Claude 1.2 Instant od Anthropic. Bez vytváření účtu. Všechny chaty jsou soukromé. DuckDuckGo je neukládá ani nepoužívá k trénování modelů umělé inteligence.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 14:22 | IT novinky

    VASA-1, výzkumný projekt Microsoftu. Na vstupu stačí jediná fotka a zvukový záznam. Na výstupu je dokonalá mluvící nebo zpívající hlava. Prý si technologii nechá jenom pro sebe. Žádné demo, API nebo placená služba. Zatím.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    dnes 04:44 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 140 (pdf) a HackSpace 77 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    včera 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    včera 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (11%)
     (2%)
     (20%)
    Celkem 566 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Týden na ScienceMag.cz: Elektronika z magnetických monopólů?

    22. 8. 2021 | Redakce | Různé | 1861×

    Spinové ledy. Elektridy z uhlíku. Filmy na bázi grafenu. Gravitační vlny by mohly jít zachytit i ze samotné neutronové hvězdy. Babylonská trigonometrie. Obyvatelné planety u červených trpaslíků. Multisvazkové obrábění lasery.

    Navrhli spinovou ledovou mřížku s magnetickými monopóly

    Magnetické monopóly byly podle článku publikovaného v npj Computational Materials již pozorovány v kategorii materiálů zvané spinové ledy. Jejich ovladatelnost však omezovala atomární měřítka a nízké teploty potřebné pro jejich stabilitu. To vedlo k vývoji 2D umělého spinového ledu, kde jsou jednotlivé atomové momenty nahrazeny magnetickými nanoostrovy uspořádanými na různých mřížkách.

    Grafenový povlak s aktivními molekulami zabíjí bakterie na medicínských implantátech

    Bakteriální infekce související s lékařskými implantáty představují velký problém. Některé bakterie mohou na implantátech včetně těch zubních a ortopedických, vytvářet celé biofilmy a tyto kompaktní vrstvy jsou pak zvlášť odolné a jimi vyvolané infekce obtížně léčitelné. V rámci studii byl grafenový materiál pokryt kyselinou usnovou, která se získává z lišejníků. Předchozí výzkum ukázal, že kyselina usnová má dobré baktericidní vlastnosti.

    Červení trpaslíci obyvatelné planety usmažit nemusí

    Většina hvězd v naší Galaxii jsou červení trpaslíci. Život bychom tedy měli hledat nejspíš zde. A také jsme objevili řadu kamenných planet u červených trpaslíků, některé z nich počítáme i do „obyvatelné zóny“. Červení trpaslíci se ale bývají mnohem aktivnější než žluté hvězdy podobné Slunci, dochází na nich k obrovským erupcím. Protože červení trpaslíci jsou mnohem chladnější než Slunce, obyvatelná zóna planet se nachází mnohem blíže hvězdě. Erupce a záření by za těchto okolností likvidovala život na blízké planetě… Nebo to může být jinak?

    Nový elektrid z trimerů uhlíku

    Elektridy jsou velmi zajímavé iontové „sloučeniny“, kde v krystalové mřížce ovšem namísto záporně nabitých atomů či jejich skupin najdeme samotné elektrony, které tak nejsou součástí atomového obalu. Zkoumané elektridy mají často navíc povahu 2D materiálů. Vědci nyní připravili nový a za běžných podmínek stabilní elektrid se „vzorcem“ Sc2CO2. Patří do skupiny tzv. Mxenů (Mxenes).

    Gravitační vlny by mohly jít zachytit i ze samotné neutronové hvězdy

    Gravitační vlny dosud detekujeme pouze při srážkách neutronových hvězd a/nebo černých děr, což jsou události extrémní a výjimečné. Vědci nově navrhují, že by to mohlo jít i ze samotného otáčení určitého typu neutronových hvězd; i to prý stačí vyvolat dostatečně intenzivní poruchy ve struktuře prostoročasu.

    Krátce

    Rozklad chloristanů slibuje zúrodnit půdu na Marsu. Katalyzátor vznikne ze sodné soli molybdenu (běžné hnojivo), bipyridinu a palladia s uhlíkem (aktivátor vodíku).

    Tabulka Si.427 má ukazovat zrod babylónské trigonometrie. Babyloňané, jak známo, znali Pythagorovu větu. Tabulka z doby asi 1700 př. n. l. (starobabylonské období) má představovat nejstarší důkaz nejen této znalosti, ale i babylonské goniometrie obecně.

    Na depresi může pomáhat i rajský plyn. Rajský plyn nepůsobí jen okamžitou veselost, není to ani jen anestetikum, ale mohl by na depresi pomáhat i dlouhodobě.

    Mezi Marsem a Jupiterem se patrně pohybují dva transneptuničtí imigranti. Astronomové využili dva dalekohledy, aby se podívali na zoubek dvěma tělesům hlavního pásu planetek mezi Marsem a Jupiterem.

    Odkud přilétl asteroid, který vyhubil dinosaury? Výsledek výzkumu praví: viník události, která zřejmě umožnila nástup savců a tím i existenci lidí, pocházel z vnějšího pásu asteroidů.

    Vztažné soustavy hudby: tóniny. Tónina není nic jiného než hudební soustava souřadnic; sama o sobě hudbu nevytváří ani jí nemůže propůjčit konkrétní emocionální náboj (úryvek z knihy Eli Maor: Hudba v číslech, čísla v hudbě)

    40 401 svazků je nový rekord v multisvazkovém laserovém nanostrukturování. Efektivním řešením pro širší průmyslové využití laserů v této oblasti je multisvazkové obrábění, kterým lze zvýšit rychlost opracování povrchů až tisíckrát.

    Mössbauerova spektrometrie i pro průmysl. Mössbauerův spektrometr je laboratorní přístroj, který se v současné době používá na univerzitách a ve výzkumných organizacích. Slouží k analýze materiálů, které obsahují železo nebo oxidy železa.

    BERABOT, robot chránící rajčata. Inteligentní robotický systém vybavený kamerami bude projíždět celým skleníkem a pečlivě analyzovat jednotlivé rostliny.

    Podivné hroby, vzácné šperky a mince. Už od března 2017 až do letoška prováděli pracovníci Archeologického centra Olomouc průzkum lokalit, kudy povede plánovaná trasa D1 u Přerova.

    Křehké rovnováze akvaponických farem pomohou řasy. Symbióza chovu ryb a pěstování zeleniny v uzavřeném systému, takzvaná akvaponie, je v Česku na vzestupu.

    Zvláštní želva batagur bengálský v Zoo Praha. Zoo Praha jako jediná veřejně přístupná instituce mimo Asii představuje návštěvníkům zcela nový, velmi unikátní druh kriticky ohrožených želv – batagury bengálské.

    Astrofoto: Jupiter a Saturn. Existuje v současné době nedoložitelné pozorování, při kterém čínský astronom Gan De pouhým okem pozoroval jeden z Jupiterových měsíců již v roce 362 př. n. l.

    Pavel Houser

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.