abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    dnes 13:33 | Komunita

    Byla založena nadace Open Home Foundation zastřešující více než 240 projektů, standardů, ovladačů a knihoven (Home Assistant, ESPHome, Zigpy, Piper, Improv Wi-Fi, Wyoming, …) pro otevřenou chytrou domácnost s důrazem na soukromí, možnost výběru a udržitelnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:00 | Nová verze

    Společnost Meta otevírá svůj operační systém Meta Horizon OS pro headsety pro virtuální a rozšířenou realitu. Vedle Meta Quest se bude používat i v připravovaných headsetech od Asusu a Lenova.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:33 | IT novinky

    Společnost Espressif (ESP8266, ESP32, …) získala většinový podíl ve společnosti M5Stack, čímž posiluje ekosystém AIoT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 3.5 svobodného multiplatformního softwaru pro editování a nahrávání zvukových souborů Audacity (Wikipedie). Přehled novinek také na YouTube. Nově lze využívat cloud (audio.com). Ke stažení je oficiální AppImage. Zatím starší verze Audacity lze instalovat také z Flathubu a Snapcraftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:44 | Zajímavý článek

    50 let operačního systému CP/M, článek na webu Computer History Museum věnovaný operačnímu systému CP/M. Gary Kildall z Digital Research jej vytvořil v roce 1974.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:22 | Pozvánky

    Byl zveřejněn program a spuštěna registrace na letošní konferenci Prague PostgreSQL Developer Day, která se koná 4. a 5. června. Na programu jsou 4 workshopy a 8 přednášek na různá témata o PostgreSQL, od konfigurace a zálohování po využití pro AI a vector search. Stejně jako v předchozích letech se konference koná v prostorách FIT ČVUT v Praze.

    TomasVondra | Komentářů: 0
    včera 03:00 | IT novinky

    Po 48 letech Zilog končí s výrobou 8bitového mikroprocesoru Zilog Z80 (Z84C00 Z80). Mikroprocesor byl uveden na trh v červenci 1976. Poslední objednávky jsou přijímány do 14. června [pdf].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    včera 02:00 | IT novinky

    Ještě letos vyjde Kingdom Come: Deliverance II (YouTube), pokračování počítačové hry Kingdom Come: Deliverance (Wikipedie, ProtonDB Gold).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    21.4. 19:11 | Komunita

    Thunderbird 128, příští major verze naplánovaná na červenec, přijde s nativní podporou Exchange napsanou v Rustu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 26
    KDE Plasma 6
     (71%)
     (10%)
     (2%)
     (18%)
    Celkem 679 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Týden na ScienceMag.cz: Fermiho paradox a perkolační teorie

    26. 2. 2021 | Redakce | Různé | 1814×

    Vývoj softwaru pro autonomní drony. Umělá inteligence a etymologie. Excitony pod lupou. Získávání energie z černých děr. DNA složená do kvádrů. NASA navrhuje detekovat mimozemšťany podle oxidu dusičitého.

    Pohled na vývoj autonomních dronů

    Tvorba algoritmů pro drony přináší řadu výzev, se kterými se musí jejich autoři vypořádat. Podporu jim poskytují současné simulační a vizualizační nástroje, bez kterých by vývoj často nebyl vůbec možný. Základem simulace dronů a obecně UAV zařízení (Unmanned Aerial Vehicles) je dynamika jejich letu. Míra přesnosti modelu závisí na způsobu, jakým dynamiku modelujeme. Dle toho můžeme zvolit různé prostředky, které jsou v simulačních nástrojích k dispozici. V prostředí MATLAB můžeme pro rychlé vytvoření prototypu využít zjednodušené navigační modely fixed-wing a multirotor.

    Černé díry jsou budoucí gigantický zdroj energie

    Největším zásobníkem k těžbě čisté energie ve vesmíru by mohly být supermasivní černé díry, které se nacházejí ve středu galaxií. Jak známo, ze samotných černých děr sice neunikne ani světlo, ale v těsném okolí těchto mimořádně hmotných kosmických těles by se energie dala těžit díky jejich rotaci. Magnetické pole má roli katalyzátoru umožňujícího odčerpání rotační energie. Magnetizované supermasivní černé díry tedy fungují jako gigantické urychlovače částic.

    NASA navrhuje detekovat mimozemšťany podle oxidu dusičitého

    Chemicky nestabilní, mimo chemickou rovnováhu se nacházející atmosféra exoplanet, například obsahující vedle sebe kyslík a metan, může být pokládána za argument ve prospěch života. Nová studie vědců z NASA tvrdí, že podobně by existenci technologické civilizace mohla dokládat vyšší koncentrace oxidu dusičitého.

    Excitony mají duální charakter

    Excitony, tedy kvazičástice složené ze vzájemně svázaného elektronu a kladně nabité díry, fungují v pevných látkách jako přenašeče energie. Vědci se nyní zaměřili na otázku, jak excitony interagují se světlem a jaká je vlastně jejich struktura. Závěr výzkumu praví, že po excitony na sebe mohou brát dvě různé formy – podle toho, jak pevně je svázán elektron a kladně nabitá díra.

    Umělá inteligence zatím pořádně nechápe přebírání slov

    Vezměme množinu textů v jednom jazyce a přidejme slovníky jiných jazyků. Úkolem je zjistit, která slova v textech jsou cizí a odkud byla převzata. Současným systémům umělé inteligence to moc nejde. Pokud by AI zvládala výpůjčky identifikovat spolehlivě (což bychom ověřili na případech, kde jsme si sami jisti), určitě by nám to rozšířilo obzory.

    Fermiho paradox a perkolační teorie

    Perkolační teorie tvrdí, že mimozemšťany nepotkáváme kvůli obrovským vesmírným vzdálenostem a omezenému (jakkoliv z lidského pohledu také obrovskému) času. Kolonizace celé galaxie bude pro libovolnou civilizaci nákladnou a dlouhodobou (předpokládáme nepřekonatelný limit v podobě rychlosti světla) záležitostí. V jakékoliv fázi mohou obyvatelé dané oblasti vymřít nebo model kolonizace zavrhnout.

    Krátce

    Na COVID-19 by mohl zabírat i Prozac. Fluoxetin je běžně používané antidepresivum z kategorie SSRI, nejčastěji se s ním lze setkat pod obchodní značkou Prozac.

    Jaderná energetika nezabírá půdu. V debatách o vhodných zdrojích elektřiny obvykle schází jejich územní nároky: větrné elektrárny zaberou 530x více místa než jádro, pozemní fotovoltaika 107x.

    Jednou musí vyrůst (téměř) každý – i plazi. Až donedávna panovala mezi laiky i mezi vědci představa, že plazi se od ostatních obratlovců odlišují jednou unikátní vlastností – celoživotním růstem těla.

    Objev nového genu pšenice umožní využít vlastnosti jejích planých příbuzných. Pšenice vznikla křížením tří druhů trav, a obsahuje proto tři sady velmi podobných chromozomů.

    Motolští lékaři poprvé využili pro operaci nádoru ucha 3D mikroskop. Na rozdíl od klasického mikroskopu chirurg nesleduje operační pole skrze okulár, ale na monitoru v trojrozměrné projekci za použití 3D brýlí.

    Americký patent otevírá českým vědcům dveře na největší jaderný trh. Řešení je založeno na pokrytí povrchu palivových článků tenkou polykrystalickou diamantovou vrstvou.

    Observatoř Pierra Augera dává k dispozici data o kosmickém záření nejvyšších energií. Energetické spektrum kosmického záření bylo změřeno až za hranici 10 na 20 eV.

    Elektronický systém namísto rentgenu. Po zavedení hřebu do pažní kosti do něj chirurgové vložili radiofrekvenční sondu.

    Mikroatomizér sprejuje koncentrovaná cytostatika. Malý katetr s tryskou na konci, která aplikuje silně koncentrovaná chemoterapeutika ve formě spreje přesně tam, kde je jich třeba.

    Hospoda u Apolináře, studenti i psychiatr Heveroch. Jak zní jméno hospody s nejdelší tradicí v Praze? Odpověď je jasná: Jedová chýše. (úryvek z knihy Radim Kopáč, Petr Stančík: Praha ožralá)

    Možná našli exoplanetu v obyvatelné zóně Alfa Centauri. Zatím není jasné, zda se jedná o instrumentální artefakt, exoplanetu o velikosti Saturnu či Neptunu nebo prachový disk.

    K čemu je DNA složená do kvádrů. Kromě dvoušroubovice však existují i jiné alternativní struktury DNA. Jednou z takových struktur jsou guaninové kvadruplexy, zkráceně G-kvadruplexy, které se vytvářejí v oblastech DNA bohatých na guanin.

    Žádné důkazy o planetě Devět. Mezinárodní tým vědců tvrdí, že neobjevili žádné důkazy speciálního shlukování transneptunických planetek.

    Sucha jsou kratší, ale intenzivnější. Kratší letní sucha postupně hrají čím dál významnější roli a nahrazují dřívější, méně intenzivní a s delším trvání.

    Pavel Houser

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.