abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    dnes 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 753 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Týden na ScienceMag.cz: Fermiho paradox a perkolační teorie

    26. 2. 2021 | Redakce | Různé | 1814×

    Vývoj softwaru pro autonomní drony. Umělá inteligence a etymologie. Excitony pod lupou. Získávání energie z černých děr. DNA složená do kvádrů. NASA navrhuje detekovat mimozemšťany podle oxidu dusičitého.

    Pohled na vývoj autonomních dronů

    Tvorba algoritmů pro drony přináší řadu výzev, se kterými se musí jejich autoři vypořádat. Podporu jim poskytují současné simulační a vizualizační nástroje, bez kterých by vývoj často nebyl vůbec možný. Základem simulace dronů a obecně UAV zařízení (Unmanned Aerial Vehicles) je dynamika jejich letu. Míra přesnosti modelu závisí na způsobu, jakým dynamiku modelujeme. Dle toho můžeme zvolit různé prostředky, které jsou v simulačních nástrojích k dispozici. V prostředí MATLAB můžeme pro rychlé vytvoření prototypu využít zjednodušené navigační modely fixed-wing a multirotor.

    Černé díry jsou budoucí gigantický zdroj energie

    Největším zásobníkem k těžbě čisté energie ve vesmíru by mohly být supermasivní černé díry, které se nacházejí ve středu galaxií. Jak známo, ze samotných černých děr sice neunikne ani světlo, ale v těsném okolí těchto mimořádně hmotných kosmických těles by se energie dala těžit díky jejich rotaci. Magnetické pole má roli katalyzátoru umožňujícího odčerpání rotační energie. Magnetizované supermasivní černé díry tedy fungují jako gigantické urychlovače částic.

    NASA navrhuje detekovat mimozemšťany podle oxidu dusičitého

    Chemicky nestabilní, mimo chemickou rovnováhu se nacházející atmosféra exoplanet, například obsahující vedle sebe kyslík a metan, může být pokládána za argument ve prospěch života. Nová studie vědců z NASA tvrdí, že podobně by existenci technologické civilizace mohla dokládat vyšší koncentrace oxidu dusičitého.

    Excitony mají duální charakter

    Excitony, tedy kvazičástice složené ze vzájemně svázaného elektronu a kladně nabité díry, fungují v pevných látkách jako přenašeče energie. Vědci se nyní zaměřili na otázku, jak excitony interagují se světlem a jaká je vlastně jejich struktura. Závěr výzkumu praví, že po excitony na sebe mohou brát dvě různé formy – podle toho, jak pevně je svázán elektron a kladně nabitá díra.

    Umělá inteligence zatím pořádně nechápe přebírání slov

    Vezměme množinu textů v jednom jazyce a přidejme slovníky jiných jazyků. Úkolem je zjistit, která slova v textech jsou cizí a odkud byla převzata. Současným systémům umělé inteligence to moc nejde. Pokud by AI zvládala výpůjčky identifikovat spolehlivě (což bychom ověřili na případech, kde jsme si sami jisti), určitě by nám to rozšířilo obzory.

    Fermiho paradox a perkolační teorie

    Perkolační teorie tvrdí, že mimozemšťany nepotkáváme kvůli obrovským vesmírným vzdálenostem a omezenému (jakkoliv z lidského pohledu také obrovskému) času. Kolonizace celé galaxie bude pro libovolnou civilizaci nákladnou a dlouhodobou (předpokládáme nepřekonatelný limit v podobě rychlosti světla) záležitostí. V jakékoliv fázi mohou obyvatelé dané oblasti vymřít nebo model kolonizace zavrhnout.

    Krátce

    Na COVID-19 by mohl zabírat i Prozac. Fluoxetin je běžně používané antidepresivum z kategorie SSRI, nejčastěji se s ním lze setkat pod obchodní značkou Prozac.

    Jaderná energetika nezabírá půdu. V debatách o vhodných zdrojích elektřiny obvykle schází jejich územní nároky: větrné elektrárny zaberou 530x více místa než jádro, pozemní fotovoltaika 107x.

    Jednou musí vyrůst (téměř) každý – i plazi. Až donedávna panovala mezi laiky i mezi vědci představa, že plazi se od ostatních obratlovců odlišují jednou unikátní vlastností – celoživotním růstem těla.

    Objev nového genu pšenice umožní využít vlastnosti jejích planých příbuzných. Pšenice vznikla křížením tří druhů trav, a obsahuje proto tři sady velmi podobných chromozomů.

    Motolští lékaři poprvé využili pro operaci nádoru ucha 3D mikroskop. Na rozdíl od klasického mikroskopu chirurg nesleduje operační pole skrze okulár, ale na monitoru v trojrozměrné projekci za použití 3D brýlí.

    Americký patent otevírá českým vědcům dveře na největší jaderný trh. Řešení je založeno na pokrytí povrchu palivových článků tenkou polykrystalickou diamantovou vrstvou.

    Observatoř Pierra Augera dává k dispozici data o kosmickém záření nejvyšších energií. Energetické spektrum kosmického záření bylo změřeno až za hranici 10 na 20 eV.

    Elektronický systém namísto rentgenu. Po zavedení hřebu do pažní kosti do něj chirurgové vložili radiofrekvenční sondu.

    Mikroatomizér sprejuje koncentrovaná cytostatika. Malý katetr s tryskou na konci, která aplikuje silně koncentrovaná chemoterapeutika ve formě spreje přesně tam, kde je jich třeba.

    Hospoda u Apolináře, studenti i psychiatr Heveroch. Jak zní jméno hospody s nejdelší tradicí v Praze? Odpověď je jasná: Jedová chýše. (úryvek z knihy Radim Kopáč, Petr Stančík: Praha ožralá)

    Možná našli exoplanetu v obyvatelné zóně Alfa Centauri. Zatím není jasné, zda se jedná o instrumentální artefakt, exoplanetu o velikosti Saturnu či Neptunu nebo prachový disk.

    K čemu je DNA složená do kvádrů. Kromě dvoušroubovice však existují i jiné alternativní struktury DNA. Jednou z takových struktur jsou guaninové kvadruplexy, zkráceně G-kvadruplexy, které se vytvářejí v oblastech DNA bohatých na guanin.

    Žádné důkazy o planetě Devět. Mezinárodní tým vědců tvrdí, že neobjevili žádné důkazy speciálního shlukování transneptunických planetek.

    Sucha jsou kratší, ale intenzivnější. Kratší letní sucha postupně hrají čím dál významnější roli a nahrazují dřívější, méně intenzivní a s delším trvání.

    Pavel Houser

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.