abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    23.4. 23:22 | IT novinky

    Evropský parlament dnes přijal směrnici týkající se tzv. práva spotřebitele na opravu. Poslanci ji podpořili 584 hlasy (3 bylo proti a 14 se zdrželo hlasování). Směrnice ujasňuje povinnosti výrobců opravovat zboží a motivovat spotřebitele k tomu, aby si výrobky nechávali opravit a prodloužili tak jejich životnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    23.4. 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 24
    23.4. 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 29
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 726 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Týden na ScienceMag.cz: feromagnetický uhlovodík triangulen

    7. 1. 2022 | Redakce | Různé | 1931×

    Černé díry o hmotnosti planet. Magnetické pole předpoví tsunami. Život v mracích Venuše. Oteplení a malá doba ledová. Obří skupina planet bez hvězdy. Exotický izotop hořčíku. Rok 2021 na Sciencemagu.

    Magnetické pole vlny tsunami lze změřit ještě před pohybem mořské hladiny

    Nová studie zjistila, že magnetické pole generované vlnou tsunami lze detekovat o několik minut dříve než změny mořské hladiny, což by mohlo zlepšit současné výstražné systémy. Existence tohoto jevu byla předpovězena již dříve, teprve nyní se ho ale podařilo prokázat. Vlna tsunami vytváří magnetické pole, protože přesouvá vodivou mořskou vodu přes magnetické pole Země.

    Proč psi naklánějí hlavu – a na kterou stranu?

    Předpokládá se, že psi naklánějí hlavu při soustředění, zejména tedy když se soustředí na nás – což může obnášet jak „hypnotizování“ (prosba o jídlo), tak i naslouchání spojené se snahou pochopit sdělení. Nový výzkum to potvrzuje, ale přidává zajímavé poznatky navíc. Další část výzkumu se soustředila na to, zda psi přednostně naklánějí hlavu na jednu stranu. Je již známo, že u psů se pravolevé asymetrie projevují v chování, jako je vrtění ocasem, při čichání nebo dokonce upřednostňování jedné tlapky.

    Temnou hmotu mají tvořit černé díry o hmotnosti planet

    Černé díry se jako možné vysvětlení temné hmoty navrhují již nějakou dobu; do modelů zapadají tím, že se svým okolím interagují (skoro) pouze gravitačně. Černých děr s hmotnostmi hvězd ale prostě není dost, temné hmoty potřebujeme víc. Nová studie počítá s primordiálními černými děrami, tedy takovými, které by se formovaly ne z hvězd, ale krátce po velkém třesku. Mělo by jít o objekty s hmotnostmi planet nebo menšími – tomu odpovídá velikost jablka nebo dokonce zrnka písku (pro hmotnost odpovídající planetce).

    Zase po roce: o vědě se dnes píše všude, ale stále stejněji

    Dostáváme se k paradoxu – navštěvovaný web by vlastně v této logice měl psát o tomtéž, co ostatní, a tudíž by pro čtenáře neměl žádný speciální význam. Jak psát o vědě za situace, kdy se o ní píše všude a dobře fungují i automatické překladače?

    Krátce

    Proč může kometa zezelenat, ale ocas už ne. Komety se během přibližování ke Slunci různě barevně mění. Jádra řady komet mnohdy zelenají, nicméně směrem proti jejímu pohybu zelené ubývá a maximálně ve vzdálenosti jednoho až dvou ohonů už tento odstín mizí zcela.

    Malá doba ledová začala oteplením. Máme se bát? Co způsobilo malou dobu ledovou, tedy chladné období trvající v Evropě zhruba ve 14.-17. století? Nová teorie praví, že to paradoxně bylo předcházející oteplení.

    Další teorie o životě v mracích Venuše počítá s amoniakem. Zastánci života v atmosféře Venuše přicházejí s dalším modelem: místní mikroorganismy by mohly produkovat amoniak, který by je současně chránil před extrémně kyselým prostředím kyseliny sírové.

    Sestavili protein složený z pravotočivého i levotočivého řetězce. Zajímavé je, že Linus Pauling a Robert Corey popsali tuto formu beta-listu (ripplet sheet) již v roce 1953, pak ale strukturu dále nikdo nezkoumal a její existence byla vlastně jen teoretická.

    Náhražka masa z kakaového másla a 3D tiskárny. Různých náhražek masa existuje velké množství. Následující kombinace rostlinných složek je navržena přímo pro 3D tisk. Novou součástí receptu má být kakaové máslo.

    Připravili nejlehčí hořčík, má v jádře jen 6 neutronů. Hořčík má v jádře 12 protonů a na Zemi se vyskytuje jako stabilní izotop s 12 neutrony (24Mg). Až dosud nejlehčí uměle připravené jádro mělo 7 neutronů, nyní se tedy podařilo dojít ještě o krok dál.

    Ramenonožec si dokáže z tvrdé skořápky udělat pružnou. Vědci zjistili, proč ochranná skořápka (krunýř) ramenonožce Discinisca tenuis ve vodě extrémně změkne a na vzduchu opět ztvrdne.

    Poprvé připravili triangulen, feromagnetický uhlovodík. Triangulen (triangulene), molekula se souhrnným vzorcem C22H12, byla předpovězena už před asi 70 lety, její úspěšnou syntézu ale oznámili až nyní.

    Glifloziny jsou víc než jen antidiabetika. Glifloziny inhibují činnost transportéru pro sodík a glukózu v ledvinách, čímž zvyšují vylučování glukózy močí a pomáhají tak udržet hladiny krevního cukru.

    Čeští vědci z Intersucha a Windy.com předpoví sucho pro celý svět. Vznikl nástroj, který umožňuje v reálném čase sledovat intenzitu sucha a předpovědět vývoj pro nejbližších 10 dní.

    Dalekohledy ESO objevily velkou skupinu toulavých planet. V Galaxii by mohlo být až několik miliard volně putujících obřích planet bez vazby na svou mateřskou hvězdu. Až dosud jich bylo ale známo jen málo.

    Rok 2021 v medicíně: v ČR jsou dostupné CART buněčné terapie. Jedná se o svého druhu ‚živé léky‘ připravované na míru konkrétním pacientům z jejich vlastních bílých krvinek, které se se upravují v několika málo laboratořích světa.

    Top 2021: Nejčtenější na Sciencemag.cz. Přehled nejčtenějších článků podle Google Analytics.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Diskuse k tomuto článku

    Vložit první komentář
    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.