abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 735 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Týden na ScienceMag.cz: Google miluje černé díry

    27. 12. 2019 | Redakce | Různé | 4575×

    Plazmony zařídí různé teploty sousedních věcí. Vodivé kabely z bakterií. Diody a paměti z fullerenů. Atomová jádra s 34 neutrony. 3D tisk bot. Evoluce pivních kvasinek pro různé typy piv. Incest a individualismus. Mars rover 2020. Černé díry v raném vesmíru. Genová terapie nádorů.

    Jak v nanoměřítku vytvářet gradienty teploty – pomocí plazmonů

    Dvě dotýkající se zlaté tyčky mohou být různě teplé, a to stabilně. Na první pohled to nedává příliš smysl. V nanoměřítku jsou věci tak blízko sebe, že když zkusíme zahřát jednu, energie se rozptýlí i do nejbližšího okolí, navíc budeme mít problém energii tak přesně vůbec zacílit. Přesto ale nějaké způsoby, jak řídit rozložení teplot, existují i v nanosvětě.

    Přepínatelné diody a paměti z fullerenů: krok k molekulární elektronice

    Pomocí kvantově chemických výpočtů se podařilo určit, jaké molekuly by bylo zajímavé ve fullerenu C70 uvěznit, aby se nemohly snadno otáčet a určovaly tak kladný a záporný konec své klece, ale současně, aby jejich polohu bylo možné pod elektrickým napětím obrátit. Taková molekula by se pak chovala jako dioda a usměrňovač napětí nebo mohla i přímo kódovat informaci.

    Bakterie vytvářejí vodivé kabely

    Bakterie na mořském dně se dokáží seskládat až do délky řádu centimetrů. Tisíce buněk v řadě za sebou si pak předávají elektrony, jako kdyby šlo o měděný vodič. Vlákno se dokonce podařilo izolovat a zprovoznit i v laboratoři po připojení na běžné elektrody.

    34, nové magické číslo pro neutrony

    Atomová jádra obsahující 34 neutronů by měla být relativně stabilnější. Tato hypotéza byla navržena již dříve, nyní ji potvrdily experimenty v japonském vědeckém centru RIKEN. Dosud známá neutronová čísla zajišťující vyšší stabilitu atomového jádra jsou 2, 8, 20, 28, 50, 82 a 126, ale bude asi existovat celá řada dalších.

    Trendy v 3D tisku v roce 2020: obuv, optika, stomatologie

    Zrychlí se kódování digitálních informací do tištěných 3D textur. 3D tisk podpoří elektrifikaci vozidel. Jak roste obliba elektromobilů, výrobci automobilů budou i nadále objevovat možnosti 3D tiskových systémů pro kov i plast, aby urychlili návrh a vývoj.

    Nejčtenější články roku 2019: Google miluje černé díry

    Top roku na Sciencemag.cz: články seřazené dle čtenosti, a tedy mezi čtenáři nejoblíbenější, alespoň z jednoho úhlu pohledu. Člověk míní, Google mění…

    Krátce

    Řada exoplanet dál neroste, snědí svou atmosféru. Limit 3 Zemí a žádné kamenné exoplanety o velikosti Neptunu.

    Chladní jupiteři jsou 8krát běžnější než ti horcí. Obří planeta podobná Jupiteru by se tak měla vyskytovat okolo 7 % hvězd.

    Jak voda protéká cévami rostlin. Dřeviny své široké cévy buď shlukují dohromady (jasan), nebo tvoří cévy v malém rozpětí průměrů (javor).

    Zásobníky plynu vyživovaly černé díry už v mladém vesmíru. Jak mohly superhmotné černé díry narůst do takových rozměrů už v rané fázi vývoje vesmíru?

    Mravenci vs. termiti. Mravence lovící termity totiž najdeme i ve 130 milionů let starém jantaru. (úryvek z knihy Miroslav Šimek a kol.: Živá půda)

    Mars rover 2020: Curiosity se těší na mladšího brášku. Příští rok vyrazí k Marsu hned čtyři mise, z nichž tři mají obsahovat rover.

    Vozítko Mars 2020 obstálo v testu. Příští jízda už bude na povrchu rudé planety.

    Nově objevené mykénské hrobky plné zlata: lvi z doby počínajícího luxusu. V loňském roce se v Pylu na Peloponésu podařilo objevit a odkrýt další hroby tehdejší elity.

    První buněčná genová terapie nádoru v ČR. Pacientovi byly odebrány bílé krvinky, do nichž je pak vložena speciální genetická informace.

    Velký výzkum pivních kvasinek (1): chuť belgických piv. Podíváme se na evoluci pivních kvasinek, různé hybridizace a šlechtění, ať už jde o starší evropská svrchně kvašená piva, belgické speciály nebo o vznik kvasinek pro výrobu piv plzeňského typu. Věda a sváteční opilství.

    Incest a individualismus: může to spolu souviset? Prý nepřímo úměrně, praví nová hypotéza. Ústup incestu v důsledku politiky katolické církve mohl přispět k tomu, že vznikla západní civilizace vyznávající individualismus.

    Pavel Houser

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.