abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:22 | IT novinky

    Evropský parlament dnes přijal směrnici týkající se tzv. práva spotřebitele na opravu. Poslanci ji podpořili 584 hlasy (3 bylo proti a 14 se zdrželo hlasování). Směrnice ujasňuje povinnosti výrobců opravovat zboží a motivovat spotřebitele k tomu, aby si výrobky nechávali opravit a prodloužili tak jejich životnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    včera 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 19
    včera 13:33 | Komunita

    Byla založena nadace Open Home Foundation zastřešující více než 240 projektů, standardů, ovladačů a knihoven (Home Assistant, ESPHome, Zigpy, Piper, Improv Wi-Fi, Wyoming, …) pro otevřenou chytrou domácnost s důrazem na soukromí, možnost výběru a udržitelnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:00 | Nová verze

    Společnost Meta otevírá svůj operační systém Meta Horizon OS pro headsety pro virtuální a rozšířenou realitu. Vedle Meta Quest se bude používat i v připravovaných headsetech od Asusu a Lenova.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | IT novinky

    Společnost Espressif (ESP8266, ESP32, …) získala většinový podíl ve společnosti M5Stack, čímž posiluje ekosystém AIoT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 706 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Týden na ScienceMag.cz: Hyperbolické metamateriály

    4. 10. 2020 | Redakce | Různé | 892×

    Ceny Ig Nobel, řada kuriozit. Šance pro supravodivost: Obdoba magického úhlu i v grafitu. Se vznikem těžkých prvků ve vesmíru to není tak jednoduché. Chitin jako stavební materiál pro Mars.

    Vznik těžkých prvků ve vesmíru: srážky neutronových hvězd jich nedokázaly vytvořit dostatek

    Nová studie odhaluje zajímavý nepoměr mezi množstvím těžších prvků v současném vesmíru a mechanismy, které je měly vytvořit. Podle výzkumu evoluce galaxií nedochází ke srážkám neutronových hvězd např. dostatečně často na to, kolik je ve vesmíru zlata. Dosavadní modely bude třeba upravit.

    Speciální magnetické detektory – když grafen a diamant spolupracují

    Elektrony v grafenu se chovají zvláštně, jejich proud se přirovnává ke kapalině. Jak ale takové elektrické proudy přesně zaznamenávat a podrobněji analyzovat? Právě to by mohla umožnit jiná modifikace uhlíku, diamant. Příslušný detektor by se přitom dal využít třeba i ke zkoumání vysokoteplotních supravodičů.

    Hyperbolické metamateriály fungují tak, jako by čas měl 2 dimenze

    Nanostruktury v podobě hyperbolických matemateriálů jsou podle nového výzkumu schopny speciálně řídit chování elektromagnetických vln v tzv. optickém časoprostoru. Co to vůbec je? „2T fyzika“ představuje model, kdy se poloha částice popisuje pomocí dvou dimenzí časových a dvou prostorových, namísto běžné kombinace 1+3. V hyperbolických metamateriálech, navíc určitého typu (ferro-fluid-based hyperbolic metamaterials), lze prý pohyb světla (nebo obecně vývoj systému) opravdu popisovat takto.

    Na Marsu bychom prý mohli stavět z chitinu

    Chitin používají členovci jako materiál pro své exoskelety a nachází se rovněž v buněčných stěnách hub. Vědci nyní navrhují, že bychom chitin a látky od něj odvozené mohli ve velkém využívat i na Marsu, a to jak k budování obytných apod. komplexů, tak třeba i k výrobě nástrojů typu nožů či klíčů, respektive chirosanu či biolithu.

    Šance pro supravodivost: Obdoba magického úhlu i v grafitu

    Podobné vlastnosti jako dvě vrstvy grafenu s magickým úhlem by mohl mít i samotný grafit – respektive jeho další varianta, kde je základní jednotkou uspořádání nikoliv běžný šestiúhelník, ale rovnoběžnostěn (rombohedral) – těleso se základnou v podobě kosočtverce a zkosenými hranami.

    Krátce

    Ig Nobel: Nůž ze zmrzlých výkalů, vztah líbání k HDP. Již potřicáté byly na Harvardu uděleny ceny Ig Nobel, tentokrát virtuálně. Víte, že/proč se odborníci na hmyz bojí pavouků?

    V supratekutém heliu He-3 neexistuje rychlostní limit. Podle dosavadní teorie existuje kritická Landauova rychlost, a pokud by ji pohybující se předmět překročil, superatekutý stav kapaliny by byl zničen. Pokusy na Lancaster University ale tuto představu mají vyvracet…

    Objevili velké vymírání v karnu, které umožnilo nástup dinosaurů. Je zvláštní, že bychom vůbec mohli objevit nové hromadné vymírání, protože to by mělo být z paleontologického záznamu zřejmé od začátku, nicméně právě to nová studie tvrdí.

    Kyslíková atmosféra zachránila Zemi vodu. Zemi před sterilním osudem Marsu a Venuše uchránil sám život. (úryvek z knihy Nick Lane: Kyslík. Molekula, která stvořila svět)

    Lidské stopy v Arabské poušti staré 120 000 let. Doklad přítomnosti Homo sapiens na Blízkém východě při první vlně migrace z Afriky. Ta však ještě k expanzi do zbytku světa nevedla…

    15 let robotických operací v ČR. Vysoké rozlišení a 3D zobrazení vede k lepším funkčním i onkologickým výsledkům.

    Syntéza nových polymerů pro displeje a nanoelektroniku. Specifickému vnitřnímu uspořádání vazeb, tzv. p-konjugaci, molekul vstupujících do reakce odpovídají určité vibrační stavy.

    Kloubní náhrady pacientům na míru. V současnosti se musí kost upravit na míru zvolenému implantátu, pacient tak lokálně v relativně velkém rozsahu přichází i o zdravé části tkáně.

    Prý objevili první exoplanetu v cizí galaxii. Objevit exoplanetu mimo Mléčnou dráhu by současnými technologiemi praktiky nemělo být možné, leda za velmi speciálních okolností.

    Věda a koronavirus

    Před koronavirem prý mohou podstatně ochránit obyčejné brýle. Pouze 6 % za 276 pacientů hospitalizovaných s koronavirem v nemocnici Suizhou Zengdu nosilo denně brýle.

    Bez příznaků je u koronaviru 20 % infikovaných. Bez příznaků se myslí opravdu bez příznaků a po celou dobu infekce. Tento podíl je docela důležitý, jenže…

    Ochranná látková maska s nanofiltrem. Maska je vyrobena ze zdravotnické bavlny ošetřené technologií aktivních stříbrných iontů

    Vakcína proti onemocnění COVID-19 se pravděpodobně bude testovat i v Brně. V Brně by měla probíhat klinická studie ve třetí fázi, kdy je vakcína testována na vysokém počtu dobrovolníků a nepředpokládá se tedy výskyt velkého množství nežádoucích účinků.

    Pavel Houser

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    9.10.2020 14:16 cyxc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden na ScienceMag.cz: Hyperbolické metamateriály
    V roce 2050 budeme stavět základy na Marsu.
    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.