Portál AbcLinuxu, 19. dubna 2024 16:55

Týden na ScienceMag.cz: Jak odpařit kov při nízké teplotě

12. 11. 2021 | Redakce
Články - Týden na ScienceMag.cz: Jak odpařit kov při nízké teplotě  

Sterilní neutrina. Účinnost různých perovskitů v solárních článcích. Obří simulace vesmíru a temné hmoty. Exoplaneta z cizí galaxie. Svítící rostliny. Mikroorganismy mohou vytvářet čistý uhlík.

60 bilionů: Největší simulace temné hmoty vedla ke vzniku kup galaxií

Největší soubor simulací vesmíru modeluje celkem chování 60 bilionů (trillions) částic – ve smyslu kusů hmoty/těles, nikoliv částic elementárních. Simulace podle studie mj. ukazují, jak gravitace formovala rozložení temné hmoty ve vesmíru. Modelování vede k výsledkům, které cca odpovídají velkorozměrným strukturám našeho vesmíru, jako je kosmická pavučina a obří kupy galaxií.

Našli mikroorganismy produkující čistý uhlík

Pozemský život je založen na sloučeninách uhlíku, nicméně samotný čistý (atomární) uhlík vzniká nikoliv biologicky, ale rozkladem uhlíkatých sloučenin za vysoké teploty a tlaku bez přístupu kyslíku. Nebo při nedokonalém spalování (saze – amorfní uhlík). Nová studie ale ukazuje, že výše uvedené neplatí na 100 %. Vědci totiž objevili organismy, které dokážou produkovat i čistý uhlík.

Jak poznat oceán na subneptunu

Mezi dosud objevenými exoplanetami je celá řada těch, jejichž obdobu ve Sluneční soustavě nemáme. Planety s průměrem 1,7 až 3,5 Země se často označují jako subneptuny. Pod hustou atmosférou mohou mít skalnatý pevný povrch i vodní oceán, nebo samozřejmě jejich kombinaci.

Psi rozlišují úmysl a omyl

Psi reagují na lidské signály. Pro diskuse o tom, zda (respektive v jaké míře) disponují teorií mysli, je důležité, zda chápou rozdíl mezi úmyslným a neúmyslným jednáním (ve druhém případě prostě náhoda, chyba apod.). Na těchto experimentech bývá často zajímavý už jejich design, a pak samozřejmě interpretace výsledků…

Krátce

Možná poprvé zachytili exoplanetu mimo Mléčnou dráhu. Rentgenová observatoř Chandra zřejmě zaznamenala tranzit přes hvězdu nacházející se mimo naši Galaxii. Možný kandidát na exoplanetu se nachází ve spirální galaxii Messier 51 (M51, Vírová galaxie).

Jak odpařit kov při nízké teplotě. Ke kovu stačí přidat speciálně navržené organické ligandy, čím dojde k podstatnému zvýšení tlaku par materiálů a to umožní jejich odpařování při nižších teplotách.

Souhrnná zpráva k vyhodnocení tornáda na jihu Moravy Z analýzy meteorologických podmínek, které vedly ke vzniku tornáda, vyplynuly návrhy na zlepšení využití dostupných informací pro efektivnější předpovědi nebezpečných jevů.

Proč divočáci vytahují sazenice stromků? Divočák nerozlišuje mezi dřevinami. Stromy jednoduše vytáhne bez jakýchkoli stop poškození kořenového systému.

Na různé druhy zvěře psi štěkají různě. Nejvíce odlišné bylo štěkání na nejnebezpečnější z testovaných zvířat, prase divoké.

Vynález zubní vrtačky V roce 1728 použil francouzský lékař Pierre Fauchard, jenž je často označován za zakladatele moderní stomatologie, vrtačku, jejíž vrták roztáčela šňůra připojená k jakémusi pohyblivému luku. (úryvek z knihy Clifford A. Pickover: Kniha o medicíně. Od šamanů k robotické chirurgii. 250 milníků v historii lékařství)

Sterilní neutrina asi neexistují. Po více než dvě desetiletí zůstávala teorie čtvrtého neutrina slibným vysvětlením anomálií pozorovaných při dřívějších fyzikálních experimentech. Nové výsledky experimentu MicroBooNE vedou k závěru, že žádné rozšíření Standardního modelu se nekoná.

Falklandy navštěvovali lidé už před Evropany. Plus záhada vyhubeného falklandského vlka warraha. Šlo o domácího mazlíčka?

Mars měl nejspíš smůlu už kvůli velikosti. To, že Mars je dnes suchý, není podle nové studie výsledkem jedinečných událostí („mohlo to dopadnout jinak“), ale prostě velikosti naší sousední planety.

Čistě anorganické perovskity by měly být v solárních článcích účinnější. Převládá názor, že organické molekuly v materiálu mají zásadní význam pro dosažení vyššího výkonu, protože potlačují rekombinaci nosičů elektrického náboje způsobovanou defekty.

Budeme si svítit rostlinami? Pomocí specializovaných nanočástic zabudovaných do listů rostlin vytvořili inženýři z MITu rostlinu vyzařující světlo, kterou lze nabíjet přirozeným světlem i pomocí LED diody.

Možná vyřešili záhadu podivného tvaru centra galaxie v Andromedě. Při srážce dvou galaxií způsobují supermasivní černé díry v jejich centrálních oblastech gravitační úder podobný zpětnému rázu brokovnice. Tento impulz může být tak silný, že miliony hvězd srazí na nestandardní dráhy.

Vědci zkoumají geny G. J. Mendela. Zda se podaří zrekonstruovat celý genom otce genetiky, ukážou až další genomické a bioinformatické analýzy.

Ve vzdálené mladé galaxii poprvé detekovali fluor. Nejpravděpodobnějšími producenty fluoru jsou Wolf-Rayetovy hvězdy – velmi hmotné stálice, které žijí pouze několik milionů let.

Pavel Houser

Další články z této rubriky

Týden na ScienceMag.cz: Model Lambda CDM celkem sedí, ale kosmologická konstanta se může měnit
Týden na ITBiz: Vysokoteplotní supravodivá dioda
Týden na ScienceMag.cz: V kvantovém materiálu objevili částici podobnou gravitonu
Týden na ITBiz: Efektivní podnikání se bez edge computingu neobejde
Týden na ScienceMag.cz: Supravodivost i v silném magnetickém poli

Diskuse k tomuto článku

12.11.2021 18:26 Want
Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden na ScienceMag.cz: Jak odpařit kov při nízké teplotě
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Na různé druhy zvěře psi štěkají různě. Nejvíce odlišné bylo štěkání na nejnebezpečnější z testovaných zvířat, prase divoké.
Hm. Fakt převratný objev. Tohle se píše už ve 150 let starých knížkách o myslivosti.
15.11.2021 07:20 Sabaka
Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden na ScienceMag.cz: Jak odpařit kov při nízké teplotě
Priste se zameri jak pes steka na linuxaka a jak na windowsaka. To uz se v te tve knizce nedovis :-)
18.11.2021 02:21 pavel houser
Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden na ScienceMag.cz: Jak odpařit kov při nízké teplotě
pardon, reaguji se zpozdenim. a je to zcela mimo tematickou napln ABCL, za coz se omlouvam. ti lide, co delali vyzkum, jsou z katedry myslivosti na prazske zemedelce, tak bych soudil, ze starsi vyzkumy tykajici se loveckych psu znaji. sam bych zkusil vyzkum, zda by pes dokazal pochopit spojeni treba mezi hrackou-plysovym zajicem a realnym zajicem (jasne, cichova informace atd. dalsi problem je, ze rozpoznavani obecnych kategorii zvladaji nejlepe border kolie, nebo obecne plemena ovcacka, a ta zase maji omezenejsi zajem o zver nebo i dovednosti v tomto ohledu, asi). uzivatele linuxu a windows by se (talentovany) pes s nejakou uspesnosti podle meho nazoru prekvapive rozlisovat naucil. proste byste predpokladali, ze obe skupiny se - statisticky - budou odlisovat. v necem, neresilo by se v cem, asi jako kdyz ucite psa, aby stekal na nemocne s dosud nediagnostikovanou rakovinou, take nevite, co vlastne nakonec identifikuje. tolik kynologicke okenko :-)

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.