Portál AbcLinuxu, 23. dubna 2024 17:51

Týden na ScienceMag.cz: Kovy jako 2D materiály

16. 3. 2018 | Redakce
Články - Týden na ScienceMag.cz: Kovy jako 2D materiály  

Vybíráme první dron. Maxwellům démon, nanotechnologie a vztah informačních strojů k druhému zákonu termodynamiky. Hádanky s nejmenším číslem. Jak do jediného povrchu zakódovat více hologramů. Kuriózní uhlíkové vazby. Pokrok automatických překladačů. Kde se vzalo označování piva podle stupňovitosti.

Gallium jako 2D materiál

Připravit monoatomární vrstvu kovu je docela problém. Kovy jsou kompaktní, rozhodně je nelze vrstvu po vrstvě odlepovat třeba pomocí izolepy (grafen byl poprvé připraven cca takto). Gallium má navíc nízkou teplotu tání, takže se zatím nedařilo získat vrstvu ani usazováním – depozicí – par. I tak se ale technologii přípravy 2D vrstvy podařilo vymyslet…

Jak vybrat svůj první dron

Vybíráte svůj první dron? Není to jednoduché, protože jich je opravdu hodně. Pro začátek si je proto rozdělíme na 2 velké skupiny: na ty, co nemají přijímač satelitního navigačního signálu GPS, a na ty, co ho mají. První skupina dronů bez satelitní navigace jsou skutečně jen hračky.

Maxwellův démon a stroj na informace

Informační stroj sice druhý termodynamický zákon přímo neporušuje, ale podle vědců je prý oproti strojům tepelným podobu zákona třeba trochu zobecnit, zejména co se týče maximální účinnosti zařízení. Do hry opět vstoupí známý Maxwellův démon. Jak se v tom všem vyznat? Nejde jen o teorie, existuje zde přímý vztah k fungování nanostrojků.

Záhady domácí loterie

Jednoduchá společenská hra: Účastníky požádáte, aby každý zvolil kladné celé číslo a napsal je na lístek papíru spolu se svým jménem. Cílem hry je zvolit nejmenší číslo, které si nevybral nikdo jiný. Existuje tu nějaká vítězná strategie? Svádí nás to k představě, že tak či onak dokážeme vybrat malé číslo, které nenapadne nikoho jiného. (úryvek z knihy John D. Barrow: Sto důležitých věcí, které nevíte - matematika všedního dne)

Dva hologramy na jediném povrch

Na slavném Caltechu přišli s technikou, která umožňuje zakódovat do jediného povrchu dva hologramy, aniž přitom dojde ke ztrátě rozlišení. Dosud se nepředpokládalo, že by něco takového bylo vůbec možné. Nově sestavený povrch generuje různé obrazy v závislosti na tom, pod jakým úhlem na něj světlo dopadá.

Krátce

Na exoplanetách se dají objevit i hory. Mohli bychom v nejbližší době pozorovat na povrchu exoplanet nějaké detaily?

Zařízením MATISSE pro interferometr VLTI prošlo první světlo. Nový přístroj dokáže mapovat i oblasti ležící v těsné blízkosti superhmotných černých děr v centrech galaxií.

Objeveny nové geny způsobující onemocnění rohovky. V ČR nemocí trpí nejméně jeden člověk z 80 000, což je celosvětově největší podíl.

Nejdelší vazba mezi atomy uhlíku. Tzv. hyperkovalentní vazba (1,806 angstromů) je delší než očekávaná maximální vzdálenost vázaných atomů uhlíku.

Nástroje pro zpracování přirozeného jazyka dospěly. Na pozicích, které neobnášejí přímé jednání s klienty, již příslušné jazyky nebudou od zaměstnanců vyžadovány. Prý v roce 2025.

Desítku, nebo dvanáctku? 150 let od úmrtí Karla Napoleona Ballinga z Pražské polytechniky, který zavedl označování piva podle stupňovitosti.

Brněnský start-up hledá ložiska metodou DMT. UP21 a Opifer co-investovali do startupu Geo Applications. Základem inovatiovní metody firmy je konstanta W0, profesor Vatrt byl za její objev oceněn v roce 2011 titulem Česká hlava.

Pavel Houser

Další články z této rubriky

Týden na ITBiz: Fotonické čipy ze stolní tiskárny
Týden na ScienceMag.cz: Model Lambda CDM celkem sedí, ale kosmologická konstanta se může měnit
Týden na ITBiz: Vysokoteplotní supravodivá dioda
Týden na ScienceMag.cz: V kvantovém materiálu objevili částici podobnou gravitonu
Týden na ITBiz: Efektivní podnikání se bez edge computingu neobejde

Diskuse k tomuto článku

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.