abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:22 | IT novinky

    Evropský parlament dnes přijal směrnici týkající se tzv. práva spotřebitele na opravu. Poslanci ji podpořili 584 hlasy (3 bylo proti a 14 se zdrželo hlasování). Směrnice ujasňuje povinnosti výrobců opravovat zboží a motivovat spotřebitele k tomu, aby si výrobky nechávali opravit a prodloužili tak jejich životnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    včera 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 16
    včera 13:33 | Komunita

    Byla založena nadace Open Home Foundation zastřešující více než 240 projektů, standardů, ovladačů a knihoven (Home Assistant, ESPHome, Zigpy, Piper, Improv Wi-Fi, Wyoming, …) pro otevřenou chytrou domácnost s důrazem na soukromí, možnost výběru a udržitelnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:00 | Nová verze

    Společnost Meta otevírá svůj operační systém Meta Horizon OS pro headsety pro virtuální a rozšířenou realitu. Vedle Meta Quest se bude používat i v připravovaných headsetech od Asusu a Lenova.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | IT novinky

    Společnost Espressif (ESP8266, ESP32, …) získala většinový podíl ve společnosti M5Stack, čímž posiluje ekosystém AIoT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (10%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 700 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Týden na ScienceMag.cz: Kvantová komunikace bez přenosu částic

    30. 1. 2018 | Redakce | Různé | 2363×

    Voda v submolekulárním rozlišení. Časové krystaly a další novinky z fyziky. Přenosová rychlost 300 Gb/s na jediné vlnové délce. Život na pokraji pekla – i u pulsarů? Co se děje na burze během olympiád? Antibiotika s nanočásticemi stříbra.

    Dosažení submolekulárního rozlišení struktury molekul vody

    Čeští a čínští vědci vyvinuli novou metodu umožňující submolekulární rozlišení vodních klastrů na povrchu soli. Metoda využívá působení slabých multipólových elektrostatických sil mezi molekulami vody a speciálně upraveným hrotem mikroskopu, který je zakončen jedinou molekulou oxidu uhelnatého. Tato technika umožňuje zobrazení metastabilních struktur s jejich minimálním rušením.

    Vlákna z kyseliny hyaluronové

    Vědci z Univerzity Pardubice zvláknili kyselinu hyaluronovou. Je základem unikátních krytů ran, které se právě testují. Vyšli se z technologií, které jsou v textilním průmyslu již dlouho známy – z mokrého zvlákňování a dloužení vláken.

    Interference tří fotonů, časové krystaly, blesk vytváří v atmosféře radioaktivní izotopy

    Největší fyzikální objevy loňského roku. Na prvním místě samozřejmě detekce gravitačních vln, pokroky v oblasti mikroskopie, kvantové technologie (kvantová komunikace bez přenosu částic), topologický laser… a samozřejmě témata zmíněná v titulku.

    CESNET a GÉANT představují optický kanál o kapacitě 300 Gb/s

    CESNET při historicky prvním uplatnění platformy Waveserver Ai od firmy Ciena ve výzkumné a vzdělávací komunitě propojil vysokokapacitní routery sítě GÉANT pomocí optického kanálu s přenosovou rychlostí 300 Gb/s na jediné vlnové délce. Propojení bylo realizováno jako cizí vlnová délka (Alien Wavelength) přes 530 km sítě CESNET mezi uzly Praha a Vídeň, nasvícené otevřeným přenosovým systémem Czech Light.

    Krátce

    Obyvatelné planety u pulsarů? Život na okraji pekla? Vědci počítají s existencí světů se superatmosférou.

    Další kousky nitrogenázy: produkce metanu. Až 10 % organismů fixujících vzdušný dusík má údajně genetický kód pro zvláštní variantu enzymu nitrogenázy, která obsahuje pouze železo a produkuje metan, výrazný skleníkový plyn. Klimatické modely s tím zrovna nepočítají.

    Proč včelí královna žije déle než dělnice. Pokud bychom hledali příčiny rozdílů v délce života včel, při letmém posouzení bychom patrně přišli s vysvětlením, že délka života včely zcela jistě souvisí s mírou její přepracovanosti. Jenže…

    Věk lidí i zvířat lze zásadně prodloužit. Cestu k zásadnímu prodloužení života ukazuje proces přeměny diferencované buňky v buňku nádorovou. (komentář)

    První jeskynní rak objeven na jižní polokouli. Rak nažloutlý je prvním nalezeným jeskynním rakem žijícím mimo Severní Ameriku.

    120 let Astronomické observatoře v Ondřejově. 21. ledna 1898 zakoupil Josef Frič zalesněný pozemek na vrcholu Manda u městečka Ondřejov, aby tu vybudoval hvězdárnu.

    Velikost genomu ovlivňuje invazivnost rostlin. Buňky s malým obsahem DNA se rychleji replikují, což vede k rychlejšímu růstu.

    Lovec vážek: nápad zpěváka Dana Bárty už slouží veřejnosti. Nová mobilní aplikace vytvořená vědci z Ostravské univerzity.

    Archeologické naleziště lze najít pomocí mikrobů. Lidská aktivita zanechala stopy ve složení půdních mikrobiálních společenstev, rozdíly jsou patrné po 2500 letech.

    Jak velké sportovní události hýbají s finančními trhy. Emoce samozřejmě chování investorů ovlivňují, jenže jak konkrétně třeba při mistrovství světa ve fotbale?

    Stříbro je nadějí pro řešení antibiotické krize. Bakteriální rezistenci k nanočásticím lze údajně zabránit, stačí potlačit tvorbu jednoho ochranného proteinu.

    Pavel Houser

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    30.1.2018 13:56 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden na ScienceMag.cz: Kvantová komunikace bez přenosu částic
    hydraulonová kyselina? wtf?
    30.1.2018 20:27 pavelhouser
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden na ScienceMag.cz: Kvantová komunikace bez přenosu částic
    pardon, a hned titulek :-(. uz na sm opravuju
    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.