abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    dnes 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 753 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Týden na ScienceMag.cz: Kvantová komunikace bez přenosu částic

    30. 1. 2018 | Redakce | Různé | 2363×

    Voda v submolekulárním rozlišení. Časové krystaly a další novinky z fyziky. Přenosová rychlost 300 Gb/s na jediné vlnové délce. Život na pokraji pekla – i u pulsarů? Co se děje na burze během olympiád? Antibiotika s nanočásticemi stříbra.

    Dosažení submolekulárního rozlišení struktury molekul vody

    Čeští a čínští vědci vyvinuli novou metodu umožňující submolekulární rozlišení vodních klastrů na povrchu soli. Metoda využívá působení slabých multipólových elektrostatických sil mezi molekulami vody a speciálně upraveným hrotem mikroskopu, který je zakončen jedinou molekulou oxidu uhelnatého. Tato technika umožňuje zobrazení metastabilních struktur s jejich minimálním rušením.

    Vlákna z kyseliny hyaluronové

    Vědci z Univerzity Pardubice zvláknili kyselinu hyaluronovou. Je základem unikátních krytů ran, které se právě testují. Vyšli se z technologií, které jsou v textilním průmyslu již dlouho známy – z mokrého zvlákňování a dloužení vláken.

    Interference tří fotonů, časové krystaly, blesk vytváří v atmosféře radioaktivní izotopy

    Největší fyzikální objevy loňského roku. Na prvním místě samozřejmě detekce gravitačních vln, pokroky v oblasti mikroskopie, kvantové technologie (kvantová komunikace bez přenosu částic), topologický laser… a samozřejmě témata zmíněná v titulku.

    CESNET a GÉANT představují optický kanál o kapacitě 300 Gb/s

    CESNET při historicky prvním uplatnění platformy Waveserver Ai od firmy Ciena ve výzkumné a vzdělávací komunitě propojil vysokokapacitní routery sítě GÉANT pomocí optického kanálu s přenosovou rychlostí 300 Gb/s na jediné vlnové délce. Propojení bylo realizováno jako cizí vlnová délka (Alien Wavelength) přes 530 km sítě CESNET mezi uzly Praha a Vídeň, nasvícené otevřeným přenosovým systémem Czech Light.

    Krátce

    Obyvatelné planety u pulsarů? Život na okraji pekla? Vědci počítají s existencí světů se superatmosférou.

    Další kousky nitrogenázy: produkce metanu. Až 10 % organismů fixujících vzdušný dusík má údajně genetický kód pro zvláštní variantu enzymu nitrogenázy, která obsahuje pouze železo a produkuje metan, výrazný skleníkový plyn. Klimatické modely s tím zrovna nepočítají.

    Proč včelí královna žije déle než dělnice. Pokud bychom hledali příčiny rozdílů v délce života včel, při letmém posouzení bychom patrně přišli s vysvětlením, že délka života včely zcela jistě souvisí s mírou její přepracovanosti. Jenže…

    Věk lidí i zvířat lze zásadně prodloužit. Cestu k zásadnímu prodloužení života ukazuje proces přeměny diferencované buňky v buňku nádorovou. (komentář)

    První jeskynní rak objeven na jižní polokouli. Rak nažloutlý je prvním nalezeným jeskynním rakem žijícím mimo Severní Ameriku.

    120 let Astronomické observatoře v Ondřejově. 21. ledna 1898 zakoupil Josef Frič zalesněný pozemek na vrcholu Manda u městečka Ondřejov, aby tu vybudoval hvězdárnu.

    Velikost genomu ovlivňuje invazivnost rostlin. Buňky s malým obsahem DNA se rychleji replikují, což vede k rychlejšímu růstu.

    Lovec vážek: nápad zpěváka Dana Bárty už slouží veřejnosti. Nová mobilní aplikace vytvořená vědci z Ostravské univerzity.

    Archeologické naleziště lze najít pomocí mikrobů. Lidská aktivita zanechala stopy ve složení půdních mikrobiálních společenstev, rozdíly jsou patrné po 2500 letech.

    Jak velké sportovní události hýbají s finančními trhy. Emoce samozřejmě chování investorů ovlivňují, jenže jak konkrétně třeba při mistrovství světa ve fotbale?

    Stříbro je nadějí pro řešení antibiotické krize. Bakteriální rezistenci k nanočásticím lze údajně zabránit, stačí potlačit tvorbu jednoho ochranného proteinu.

    Pavel Houser

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    30.1.2018 13:56 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden na ScienceMag.cz: Kvantová komunikace bez přenosu částic
    hydraulonová kyselina? wtf?
    30.1.2018 20:27 pavelhouser
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden na ScienceMag.cz: Kvantová komunikace bez přenosu částic
    pardon, a hned titulek :-(. uz na sm opravuju
    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.