abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    včera 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    17.4. 17:55 | IT novinky

    Společnost Volla Systeme stojící za telefony Volla spustila na Kickstarteru kampaň na podporu tabletu Volla Tablet s Volla OS nebo Ubuntu Touch.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    17.4. 17:44 | IT novinky

    Společnost Boston Dynamics oznámila, že humanoidní hydraulický robot HD Atlas šel do důchodu (YouTube). Nastupuje nová vylepšená elektrická varianta (YouTube).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    17.4. 15:11 | Nová verze

    Desktopové prostředí LXQt (Lightweight Qt Desktop Environment, Wikipedie) vzniklé sloučením projektů Razor-qt a LXDE bylo vydáno ve verzi 2.0.0. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (10%)
     (2%)
     (19%)
    Celkem 556 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Týden na ScienceMag.cz: Kvantový Internet a kvantové síťové prvky

    21. 3. 2021 | Redakce | Různé | 1953×

    Jak funguje infrastruktura kvantových sítí? Záhady dvouštěrbinového experimentu: proč foton neprochází třemi štěrbinami současně? Po borofenu přichází borofan. Gravitační vlny starší než reliktní záření. Může primordiální černá díra vyžrat neutronovou hvězdu? Problém tří trojmocí.

    Kvantový Internet, kvantový modem: Co je co

    Kvantová kryptografie, kvantová komunikace, kvantový Internet, kvantový modem nebo router – pojmy často používané dost matoucím způsobem. Pokusme se tedy trochu vyznat, co je vlastně co. Jak si přesně představit, že při kvantové distribuci klíče poznám, že se zprávou někdo manipuloval? Bude infrastruktura pro kvantový Internet dedikovaná? Podrobný rozhovor se zástupci sdružení CESNET, kteří se přímo těmito technologiemi zabývají.

    Záhady dvouštěrbinového experimentu se demonstrují pomocí hry

    Fyzikové se zaměřili na otázku, proč by foton nemohl projít současně ještě větším počtem štěrbin. Třemi? Čtyřmi? Kupodivu to tak nefunguje, jako kdyby u dvou existoval nějaký limit – částice nelze současně delokalizovat na více než dvou místech. Interferenční vzorce, které dostaneme u více štěrbin, se dají popsat tak, jako by částice prošla současně právě dvěma z nich. Máme matematický aparát, který situaci dobře popisuje a teorie dokáže správně předpovědět, jak který pokus s více štěrbinami dopadne, ale pochopitelné to není už prakticky vůbec. A navíc logicky vzniká otázka – má příslušný limit nějakou fundamentální fyzikální příčinu?

    Stabilizovali borofen na borofan, nepotřebuje vakuum

    Borofen, tedy atomární vrstva bóru, by oproti grafenu mohl nabízet některé výhodnější vlastnosti, je např. lehčí, pružnější a pevnější. Jenže až dosud využití tohoto 2D materiálu zásadně omezovala jeho nestabilita – vyžadoval ultravysoké vakuum, protože na vzduchu dochází k okamžité oxidaci. Vědci nyní vytvořili modifikovaný borofen zvaný borofan (borophane), který by měl být stabilní za běžných teplot a tlaků a v atmosféře obsahující kyslík.

    Zachytili nízkofrekvenční gravitační vlny z počátků vesmíru

    V rámci projektu NANOGrav se údajně poprvé podařilo detekovat gravitační vlny o velmi nízké frekvenci/vysoké vlnové délce. Podobně jako reliktní mikrovlnné záření by i detekované gravitační vlny byly „vychladlé“, přeměněné k vyšším vlnovým délkám. Na rozdíl od reliktního záření by však měly pocházet z doby ještě starší než 300 000 let po velkém třesku, kdy kvarky a gluony existovaly jako samostatná částice a teprve se formovala atomová jádra. Vznik vln mohla způsobit fázová změna nebo temná hmota v podobě velmi lehkých axionů.

    Krátce

    Problém tří trojmocí: našli nové řešení pro 3. Tipují, že jich je nekonečně. Lze všechna čísla mezi 1 a 100 vyjádřit jako součet tří trojmocí? Existuje pro každé číslo více řešení? Nebo dokonce nekonečně mnoho? Uplatňuje se i hrubá síla…

    Rozdílný jídelníček snížil náklady na domestikaci vlka. Lidé na rozdíl od vlků ani psů nesnesou stravu založenou na bílkovinách, proto jim libové maso přebývalo, tvrdí nová studie.

    Nová fyzika se nekoná. Struny vs. kvantová gravitace. Standardní model stále platí. Poslední výsledky nejsou překvapením. Supersymetrické částice nebyly pozorovány. (úryvek z knihy Rovelli Carlo: Realita není, čím se zdá – cesta ke kvantové gravitaci)

    Kyslíková atmosféra Země zanikne za miliardu let. Za miliardu let bude Slunce dodávat tolik energie, že se v atmosféře prý začnou rozpadat molekuly oxidu uhličitého. V horizontu nějakých 10 000 let pak kvůli tomu vyhynou rostliny.

    Může primordiální černá díra vyžrat neutronovou hvězdu? Nebo snad mohou podobně fungovat částice temné hmoty? Hypotetické spojení hned několika bizarních dějů.

    Vystopovali původ nejrychlejších částic ze Slunce. Jeden typ těchto částic má z neznámých důvodů jiné složení než hmota proudící ze Slunce v podobě slunečního větru.

    Obíhá okolo slavné hvězdy Vega exoplaneta? Vega patří mezi nejjasnější hvězdy na pozemské obloze…

    ESA přemýšlí o průzkumu lunárních jeskyní. Sonda na laně vs. hejno malých robotů. Pět návrhů bylo vybráno k podrobnějšímu rozpracování formou studií.

    Kamenná kultura neandertálců a raného moderního člověka koexistovala víc než 100 000 let. Jedna z prvních kultur kamenných nástrojů, známá jako Acheuléen, pravděpodobně přetrvávala o desítky tisíc let déle, než se dříve myslelo.

    Kukačka dokáže snést vejce za 4 s. Zajímavé je i to, že kukačka předpokládá, že hostitel umí počítat – jedno vejce vždy odstraňuje.

    Astrofoto: Mléčná dráha. Mléčnou dráhu považovali staří Babyloňané za stvořenu z ulomeného ocasu prabožstva slané vody dračice Tiamat.

    Antigenní testy pro plošné testování? Jen pokud se často opakují. Citlivost antigenního testu se obecně u bezpříznakových jedinců pohybuje kolem 44 %.

    Opomíjená parazitární nemoc zasahuje až do Evropy. Tasemnice většinou svému hostiteli téměř neškodí, larvy některých druhů ale mohou způsobovat závažná onemocnění.

    Hýlové táhnou do Indie jinak, než se pak vracejí. Jídlo, nebo vítr. To je volba ptáků migrujících na indoevropské letové trase. Vědci pomocí počítačových simulací zjišťovali, čemu dávají ptáci při cestách přednost.

    Pavel Houser

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.