Portál AbcLinuxu, 27. dubna 2024 01:36

Týden na ScienceMag.cz: Magnet po úderu laserem

12. 5. 2019 | Redakce
Články - Týden na ScienceMag.cz: Magnet po úderu laserem  

V centrech výzkumu a vývoje chybí IT experti. Chování kvarků stále pořádně nerozumíme. Stephen Hawking analyzuje šipku času. Opravdu jsme objevili exoměsíc, nebo jde o omyl?

Kvarky v nukleonech a kvarky v jádře

Před 35 lety fyzici zjistili, že nejmenší známé částice kvarky se uvnitř volných protonů a neutronů chovají jinak než v těch, které jsou vázány v atomovém jádru. Příčina této anomálie je dodnes záhadou, určitá vysvětlení však existují.

Jak se magnet zotaví po zásahu laserem

Již několik let je známo, že když ultratenký magnet zasáhne laserový pulz, dojde k jeho demagnetizaci. Na University of Colorado v Boulderu nyní zkoumali, co se děje potom – a ukázalo se, že magnet se opět vytvoří už za zlomek sekundy, může se však přitom přepólovat.

Stephen Hawking a 3 šipky času

Představme si, že by neuspořádanost vesmíru měla postupně klesat. Viděli bychom střepy, jak se skládají dohromady a vyskakují nám na stoly v podobě hrnků. Lidé by žili ve vesmíru s klesající neuspořádaností. Domnívám se, že jejich psychologická šipka času by mířila obráceně než směr kosmického vývoje. To znamená, že by si pamatovali budoucí události, ne však události, které se odehrály v jejich minulosti. Nad rozlámaným šálkem by si pamatovali, jak byl na stole, ale když pak je šálek na stole, nepamatovali by si ho rozbitý. (úryvek z knihy Stephen Hawking: Stručná historie času, v češtině nyní vychází znovu)

Krátce

Mapa s více než miliardou hvězd. Dalekohled ESO/VST pomohl zpřesnit dráhu kosmické observatoře Gaia a umožnil tak vytvoření nejpřesnější prostorové mapy obsahující více než miliardu hvězd.

Zpochybněna existence prvního exoměsíce …a poté zpochybněno zpochybnění.

Loví masožravky kořist podtlakem? Architektura důmyslných pastí bublinatek.

Jak léčit mikroprostředí rakovinných nádorů. Chronický zánět podporuje transformaci chronicky zanícených tkání a další rozvoj onemocnění ve vyvinutých nádorech.

Chybí experti na umělou inteligenci a Internet věcí. Zaměření pracovníků center výzkumu a vývoje se často od klasických IT expertů liší, jde více do hloubky a kombinuje programátorské dovednosti s dalšími disciplínami.

Umělý brzlík může vrátit imunitu lidem s AIDS nebo leukémií. V laboratoři vytvořený organoid je zjednodušenou verzí původního lidského brzlíku.

Autonomní helikoptéry ve zlatém dole. Autonomní helikoptéry a roboty Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze úspěšně prozkoumaly zlatý důl u Denveru v rámci soutěže DARPA ministerstva obrany USA.

Unicorn College, vysoká škola, která připravuje na budoucnost. Zajímá vás, kde se můžete o IoT dozvědět další informace a lépe mu porozumět? Potom zjistěte více o vysoké škole Unicorn College a její víkendové akademii WeCanCode!

Reintrodukce zubra evropského do české přírody. Počátkem 20. století byl zubr v přírodě zcela vyhuben. Pouze 54 kusů přežilo v zajetí v zoologických zahradách a soukromých chovech.

Proč začaly výpravy Vikingů? Přesněji řečeno, otázka zní: Proč zrovna koncem 8. století a ne už dříve? Odpověď je docela složitá a samozřejmě značně spekulativní.

Pavel Houser

Další články z této rubriky

Týden na ITBiz: Fotonické čipy ze stolní tiskárny
Týden na ScienceMag.cz: Model Lambda CDM celkem sedí, ale kosmologická konstanta se může měnit
Týden na ITBiz: Vysokoteplotní supravodivá dioda
Týden na ScienceMag.cz: V kvantovém materiálu objevili částici podobnou gravitonu
Týden na ITBiz: Efektivní podnikání se bez edge computingu neobejde

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.