Portál AbcLinuxu, 26. dubna 2024 10:16

Týden na ScienceMag.cz: Magnony a skyrmiony

3. 1. 2020 | Redakce
Články - Týden na ScienceMag.cz: Magnony a skyrmiony  

Rok 2019 v technologiích a astronomii. Jak vylepšit elektrolyty baterií. Bubliny ve zkumavce, ťukání na pivní lahve, přepočet psího a lidského věku, co se děje s Betelgeuze…

Rok 2019 v technologiích: magnony, skyrmiony, dvouvrstvy, supravodivost, kvantová nadvláda

Co bylo hlavními událostmi ve vědeckých oborech souvisejících s IT? Umělá inteligence, grafen, kvantové počítače nebo něco jiného? Twistronika, magnonika, skyrmiony… Sotva jsme si nějak zvykli na spintroniku, budeme zřejmě muset pochopit i tyto termíny. Všechno jsou to způsoby, jak kódovat, eventuálně přenášet data, v podstatě na principu exotických magnetických jevů.

Rok 2019 v astronomii: Nejenergetičtější foton

Obrázky černých děr, led na Enceladu, chybějící temná hmota, nejobyvatelnější exoplaneta a mise New Horizons. Jak se dnes jmenuje planetka Thule?

Elektrolyty z iontových kapalin slibují zvýšení výkonu baterií

Oproti vodným i organickým elektrolytům by iontové kapaliny měly dokázat zajistit rychlejší výměnu nábojů, tj. dát elektrochemickému článku vyšší výkon. Nově navržená třída iontových kapalin je chemicky příbuzná detergentům, kolem povrchu elektrod vytváří speciální dvojvrstvé struktury…

Krátce

Vědci z FZÚ přispěli k vývoji nového materiálu pro mobilní sítě 5. generace. V materiálu se střídají atomové vrstvy SrTiO3, BaTiO3 a SrO.

Fosfan by mohl být markerem mimozemského života. Na Zemi fosforovodík produkují prakticky výhradně anaerobní organismy typu metanogenů.

Rondely – vcelku nejasná záležitost. Mezi první archeologicky zkoumané rondely v Čechách patří Lochenice u Hradce Králové. (úryvek z knihy Pavel Burgert: Neolit ve východních Čechách)

Bubliny plynu v tenkém svislém sloupci kapaliny nestojí. I v úzké zkumavce prý bublina ve skutečnosti vzhůru stoupá, i když jen velmi pomalu,

Kolik lidských let má váš pes? Jde to i s logaritmy. Vědci se soustředili na různě staré psy a zkoumali postup methylace jejich DNA.

Co se děje s Betelgeuze? Jednou vybuchne jako supernova. Byla by to astronomická událost století.

ČEZ zahájil provoz 4MW baterie. Automatická regulace frekvence je jednou z klíčových podpůrných služeb řízení stability přenosové soustavy.

Ťukat na víčko lahve není k ničemu. Šumivé nápoje v lahvi či plechovce mohou po otevření snadno vypěnit na konzumenta. Lze tomu předejít?

Burzy Denebu Příznivý vliv upírů na stabilitu ekonomického prostředí. Silvestrovská povídka.

Perlička: Retrográdní šachová analýza. Úloha (nejen) na překonání případné novoroční kocoviny.

Čeká nás maximum meteorického roje Kvadrantidy a polostínové zatmění Měsíce. V noci na sobotu 4. ledna vyvrcholí každoročně aktivní meteorický roj Kvadrantidy, při jehož pozorování nebude rušit Měsíc. Ten se pak o necelý týden později, v pátek 10. ledna večer, naopak stane centrem pozornosti v době polostínového zatmění.

Pavel Houser

Další články z této rubriky

Týden na ITBiz: Fotonické čipy ze stolní tiskárny
Týden na ScienceMag.cz: Model Lambda CDM celkem sedí, ale kosmologická konstanta se může měnit
Týden na ITBiz: Vysokoteplotní supravodivá dioda
Týden na ScienceMag.cz: V kvantovém materiálu objevili částici podobnou gravitonu
Týden na ITBiz: Efektivní podnikání se bez edge computingu neobejde

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.