abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:44 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 140 (pdf) a HackSpace 77 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    včera 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 8
    včera 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    17.4. 17:55 | IT novinky

    Společnost Volla Systeme stojící za telefony Volla spustila na Kickstarteru kampaň na podporu tabletu Volla Tablet s Volla OS nebo Ubuntu Touch.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    17.4. 17:44 | IT novinky

    Společnost Boston Dynamics oznámila, že humanoidní hydraulický robot HD Atlas šel do důchodu (YouTube). Nastupuje nová vylepšená elektrická varianta (YouTube).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (10%)
     (2%)
     (19%)
    Celkem 561 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Týden na ScienceMag.cz: Mezi nejvýkonnějšími superpočítači je i ten ostravský

    3. 7. 2017 | Redakce | Různé | 3743×

    Vývoj inovativní nositelné elektroniky pro zdravotnictví. Jak se liší (lišily) řeky na Marsu, Titanu a Zemi? První železo ve vesmíru. Iluze svobodné vůle. Dálkové řízení auta. Český nanosatelit.

    Vývoj inovativní nositelné elektroniky pro zdravotnictví

    Vzhledem k rapidnímu nárůstu počtu nositelných zařízení na trhu a jejich obchodnímu i společenskému potenciálu je při vývoji nositelné elektroniky kladen velký důraz na rychlost návrhu a nasazení inovativních řešení do reálného provozu. Vývojová prostředí, jako je software MATLAB a Simulink, usnadňují vývoj složitých algoritmů a rychlý přechod od simulačních prototypů k nasazení algoritmů na cílové platformy.

    Titan, Mars a Země

    Titan je dnes podle všeho jediným dalším tělesem sluneční soustavy, na jehož povrchu tečou řeky a nacházejí se jezera – i když převážně z metanu (kapalné mohou na povrchu být i další lehké uhlovodíky). V minulosti tekly řeky (vody) také na Marsu. Podobá se Titan spíše Zemi, nebo Marsu?

    Mladý vesmír byl bouřlivější, než si vědci mysleli

    Kdy se dostalo železo do mezigalaktického prostoru, se dlouho nevědělo. Nové výsledky podporují dřívější spekulace, že většina železa ve vesmíru vznikla a rozšířila se po mezigalaktickém prostoru dříve, než se díky gravitaci vytvořily první kupy galaxií. Železo ve vesmíru je starší než 10 miliard let.

    Nejvýkonnější český superpočítač je stále v první stovce

    Na špici žebříčku TOP500 je stále Čína díky svým dvěma superpočítačům – Sunway TaihuLight, s výkonem 93 petaflopů a Tianhe-2 s výkonem téměř 34 petaflopů. Na třetím místě je švýcarský superpočítač Piz Daint, který se díky upgradu posunul z 8. místa. Nejvýkonnější superpočítač v České republice Salomon má LINPACKem naměřený výkon 1,45 petaflopů. Aktuálně je na 78. pozici. V době svého spuštění v červnu 2015 byl 40. nejvýkonnějším superpočítačem světa.

    Mučit teroristu, či nemučit: rozhoduje limbický systém

    Iluze svobodné vůle. Naše mozková kůra (tedy člověk samotný) bývá obvykle pouze postavena před nelehkou úlohu si zpětně své chování zdůvodnit. Rozum se snaží dosáhnout souladu našeho chování s našimi morálními postoji. Jenže na rozdíl od reakcí limbického systému si naše morální postoje upravíme rozumem poměrně snadno. Jinak řečeno: zásady se odvíjejí od toho, jak se chováme v praxi, ne naopak.

    Řízení auta na 30 kilometrů

    Firmy Huawei, China Mobile a SAIC Motor předvedly první dálkové řízení automobilu založené na 5G. Několik videokamer s vysokým rozlišením, nainstalovaných ve vozidle, posílalo řidiči několik HD videí v reálném čase a poskytlo mu 240stupňový pohled na okolí vozidla skrze širokopásmovou síť 5G (včetně periferního vidění bez jakéhokoliv otáčení hlavy, přičemž průměrný člověk má binokulární zorné pole okolo 180–190 stupňů). Řídící povely pro volant, plynový pedál a brzdy byly rovněž přenášeny skrze síť 5G, která zajistila minimální latenci.

    Krátce

    První český nanosatelit VZLUSAT-1 letí do vesmíru. Cílem mise je testování několika unikátních českých technologií, např. rentgenové optiky na principu račího oka.

    Zařízení z rodiny CzechLight získalo americký patent. Patentově chráněné zařízení Cesnetu umožňuje využít spektrálních pásem, která jsou v telekomunikačních vláknech dosud nevyužívána.

    Archaická Sardinie: geny v izolaci. Obyvatelé Sardinie se od okolních populací dost odlišují; když se zkoumal genom Ötziho, slavného muže z ledovce, vyšlo z toho, že se podobá právě současným obyvatelům Sardinie…

    Opalovací krém ze syntetického melaninu. Nově připravené nanočástice se dokáží chovat jako živé buňky: revoluční řešení pro opalování i pro lidi postižené nedostatečnou produkcí vlastního melaninu?

    Bizarní: Dvě exoplanety obíhají okolo sebe. Planety obíhají hnědé trpaslíky, pulsary, potulují se samy vesmírem… o různorodosti planetárním systémů ani nemluvě.

    Odkud pocházejí Skythové? Hérodotos ani další antičtí historikové nezaznamenali, kde se Skythové v severním Černomoří vzali.

    Pavel Houser

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.