abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 23:22 | IT novinky

    Evropský parlament dnes přijal směrnici týkající se tzv. práva spotřebitele na opravu. Poslanci ji podpořili 584 hlasy (3 bylo proti a 14 se zdrželo hlasování). Směrnice ujasňuje povinnosti výrobců opravovat zboží a motivovat spotřebitele k tomu, aby si výrobky nechávali opravit a prodloužili tak jejich životnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    včera 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 15
    včera 13:33 | Komunita

    Byla založena nadace Open Home Foundation zastřešující více než 240 projektů, standardů, ovladačů a knihoven (Home Assistant, ESPHome, Zigpy, Piper, Improv Wi-Fi, Wyoming, …) pro otevřenou chytrou domácnost s důrazem na soukromí, možnost výběru a udržitelnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:00 | Nová verze

    Společnost Meta otevírá svůj operační systém Meta Horizon OS pro headsety pro virtuální a rozšířenou realitu. Vedle Meta Quest se bude používat i v připravovaných headsetech od Asusu a Lenova.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | IT novinky

    Společnost Espressif (ESP8266, ESP32, …) získala většinový podíl ve společnosti M5Stack, čímž posiluje ekosystém AIoT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    22.4. 23:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 3.5 svobodného multiplatformního softwaru pro editování a nahrávání zvukových souborů Audacity (Wikipedie). Přehled novinek také na YouTube. Nově lze využívat cloud (audio.com). Ke stažení je oficiální AppImage. Zatím starší verze Audacity lze instalovat také z Flathubu a Snapcraftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    22.4. 16:44 | Zajímavý článek

    50 let operačního systému CP/M, článek na webu Computer History Museum věnovaný operačnímu systému CP/M. Gary Kildall z Digital Research jej vytvořil v roce 1974.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    22.4. 16:22 | Pozvánky

    Byl zveřejněn program a spuštěna registrace na letošní konferenci Prague PostgreSQL Developer Day, která se koná 4. a 5. června. Na programu jsou 4 workshopy a 8 přednášek na různá témata o PostgreSQL, od konfigurace a zálohování po využití pro AI a vector search. Stejně jako v předchozích letech se konference koná v prostorách FIT ČVUT v Praze.

    TomasVondra | Komentářů: 0
    22.4. 03:00 | IT novinky

    Po 48 letech Zilog končí s výrobou 8bitového mikroprocesoru Zilog Z80 (Z84C00 Z80). Mikroprocesor byl uveden na trh v červenci 1976. Poslední objednávky jsou přijímány do 14. června [pdf].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (10%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 697 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Týden na ScienceMag.cz: Mezi nejvýkonnějšími superpočítači je i ten ostravský

    3. 7. 2017 | Redakce | Různé | 3743×

    Vývoj inovativní nositelné elektroniky pro zdravotnictví. Jak se liší (lišily) řeky na Marsu, Titanu a Zemi? První železo ve vesmíru. Iluze svobodné vůle. Dálkové řízení auta. Český nanosatelit.

    Vývoj inovativní nositelné elektroniky pro zdravotnictví

    Vzhledem k rapidnímu nárůstu počtu nositelných zařízení na trhu a jejich obchodnímu i společenskému potenciálu je při vývoji nositelné elektroniky kladen velký důraz na rychlost návrhu a nasazení inovativních řešení do reálného provozu. Vývojová prostředí, jako je software MATLAB a Simulink, usnadňují vývoj složitých algoritmů a rychlý přechod od simulačních prototypů k nasazení algoritmů na cílové platformy.

    Titan, Mars a Země

    Titan je dnes podle všeho jediným dalším tělesem sluneční soustavy, na jehož povrchu tečou řeky a nacházejí se jezera – i když převážně z metanu (kapalné mohou na povrchu být i další lehké uhlovodíky). V minulosti tekly řeky (vody) také na Marsu. Podobá se Titan spíše Zemi, nebo Marsu?

    Mladý vesmír byl bouřlivější, než si vědci mysleli

    Kdy se dostalo železo do mezigalaktického prostoru, se dlouho nevědělo. Nové výsledky podporují dřívější spekulace, že většina železa ve vesmíru vznikla a rozšířila se po mezigalaktickém prostoru dříve, než se díky gravitaci vytvořily první kupy galaxií. Železo ve vesmíru je starší než 10 miliard let.

    Nejvýkonnější český superpočítač je stále v první stovce

    Na špici žebříčku TOP500 je stále Čína díky svým dvěma superpočítačům – Sunway TaihuLight, s výkonem 93 petaflopů a Tianhe-2 s výkonem téměř 34 petaflopů. Na třetím místě je švýcarský superpočítač Piz Daint, který se díky upgradu posunul z 8. místa. Nejvýkonnější superpočítač v České republice Salomon má LINPACKem naměřený výkon 1,45 petaflopů. Aktuálně je na 78. pozici. V době svého spuštění v červnu 2015 byl 40. nejvýkonnějším superpočítačem světa.

    Mučit teroristu, či nemučit: rozhoduje limbický systém

    Iluze svobodné vůle. Naše mozková kůra (tedy člověk samotný) bývá obvykle pouze postavena před nelehkou úlohu si zpětně své chování zdůvodnit. Rozum se snaží dosáhnout souladu našeho chování s našimi morálními postoji. Jenže na rozdíl od reakcí limbického systému si naše morální postoje upravíme rozumem poměrně snadno. Jinak řečeno: zásady se odvíjejí od toho, jak se chováme v praxi, ne naopak.

    Řízení auta na 30 kilometrů

    Firmy Huawei, China Mobile a SAIC Motor předvedly první dálkové řízení automobilu založené na 5G. Několik videokamer s vysokým rozlišením, nainstalovaných ve vozidle, posílalo řidiči několik HD videí v reálném čase a poskytlo mu 240stupňový pohled na okolí vozidla skrze širokopásmovou síť 5G (včetně periferního vidění bez jakéhokoliv otáčení hlavy, přičemž průměrný člověk má binokulární zorné pole okolo 180–190 stupňů). Řídící povely pro volant, plynový pedál a brzdy byly rovněž přenášeny skrze síť 5G, která zajistila minimální latenci.

    Krátce

    První český nanosatelit VZLUSAT-1 letí do vesmíru. Cílem mise je testování několika unikátních českých technologií, např. rentgenové optiky na principu račího oka.

    Zařízení z rodiny CzechLight získalo americký patent. Patentově chráněné zařízení Cesnetu umožňuje využít spektrálních pásem, která jsou v telekomunikačních vláknech dosud nevyužívána.

    Archaická Sardinie: geny v izolaci. Obyvatelé Sardinie se od okolních populací dost odlišují; když se zkoumal genom Ötziho, slavného muže z ledovce, vyšlo z toho, že se podobá právě současným obyvatelům Sardinie…

    Opalovací krém ze syntetického melaninu. Nově připravené nanočástice se dokáží chovat jako živé buňky: revoluční řešení pro opalování i pro lidi postižené nedostatečnou produkcí vlastního melaninu?

    Bizarní: Dvě exoplanety obíhají okolo sebe. Planety obíhají hnědé trpaslíky, pulsary, potulují se samy vesmírem… o různorodosti planetárním systémů ani nemluvě.

    Odkud pocházejí Skythové? Hérodotos ani další antičtí historikové nezaznamenali, kde se Skythové v severním Černomoří vzali.

    Pavel Houser

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.