abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 753 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Týden na ScienceMag.cz: Mohou člověka zabít neutrina?

    17. 7. 2020 | Redakce | Různé | 1652×

    Manipulace s fotony pomocí elektromagnetických polí. Mrtvá voda, kde lodě stojí. Elon Musk tvrdí, že skutečně samořízené auto bude ještě letos. Rychlé změny magnetického pole Země. Primordiální černé díry, planeta č. 9, mohou být neutrina svými antičásticemi?

    Mohou se fotony chovat jako elektrony?

    Prototypy optických počítačů i některých typů kvantových počítačů využívají jako základní jednotku pro reprezentaci informace namísto elektronů fotony. Problém je, že s fotony, které nemají elektrický náboj, je mnohem složitější manipulovat. Na Stanfordu nyní přišli s něčím, co označují jako pseudomagnetickou sílu; měla by působit právě i na fotony.

    Jak určit, zda planeta Devět je primordiální černá díra

    Devátá planeta Sluneční soustavy je pouze hypotéza. Verze, že jde o černou díru (prý asi velikosti grapefruitu a hmotnosti 5–10 Zemí), je tudíž hypotéza uvnitř jiné hypotézy. Nyní byl nicméně navržen způsob, jak by se přítomnost podobného objektu ve vnějších částech Sluneční soustavy dala zaznamenat.

    Nedestruktivní testování čipů na urychlovačích odhalí padělky i podvodné úpravy

    Jak poznat, zda počítačový čip odpovídá své specifikaci/návrhu, tj. nejsou v něm chyby nebo záměrné zásahy (backdoory apod.)? V rámci rozsáhlých dodavatelských řetězců se samozřejmě jedná o citlivý problém. Základem nově navržené nedestruktivní metody je využití rentgenového záření, tzv. ptychografická rentgenová laminografie.

    Jak funguje mrtvá voda

    Mrtvou vodou se zde nemyslí voda bez života či voda jedovatá, ale stav, kdy kapalina jakoby brání pohybu plavidla, často i libovolným směrem (nejde jen o protiproud), a to bez zřejmé příčiny. Uvádí se, že do podobného problému se dostaly lodě Antonia a Kleopatry v bitvě u Actia r. 31. př. n. l. Za celý mohou zřejmě vlny vznikající a pohybující se pod povrchem na rozhraní mezi slanou a sladkou (méně slanou) vodou.

    Mohou člověka zabít neutrina?

    Může někdo schytat smrtelnou dávku neutrinového záření? Otázka je na první pohled nesmyslná. Neutrina jsou všudypřítomná, ale s běžnou hmotou prakticky neinteragují. Máme velký problém, abychom je vůbec dokázali zachytit, a musíme za tímto účelem budovat sofistikovaná zařízení. Jak by nám potom neutrina mohla jakkoliv ublížit? Jenže na druhé straně, taková supernova představuje velmi extrémní zdroj energie a vlastně všeho.

    Tesla má mít plně autonomní auto už do konce roku

    Elon Musk prohlásil, že do konce roku by Tesla měla nabízet vozidlo plně autonomní, tedy tzv. úroveň 5. Takové auto by již vůbec nevyžadovalo lidského řidiče, protože lidské zásahy by bezpečnost jízdy pouze snižovaly. Musk nicméně nezamýšlí zatím z aut odstraňovat volant – hardware může zůstat stejný a vše má zvládnout upgrade stávajících aut Tesla na úrovni softwaru.

    Krátce

    Ze světa koronaviru – jak se liší mutace G a D a imunita pomocí T buněk. Z dárců krve ve Švédsku mělo až 30 % T buňky specifické pro COVID-19. Zmutovaný koronavirus D614, který se šíří světem, se rychleji replikuje, ale nemá vyšší smrtnost.

    Magnetické pole Země se může měnit rychleji. Rychlé změny byly spojeny s oslabováním magnetického pole, což mj. může znamenat i období, kdy se blíží přepólování, a dále pak tzv. exkurze.

    Vědci navrhují beta rozpad bez vzniku neutrin. Pokud by mohlo docházet k této reakci, znamenalo by to, že neutrina jsou současně svými vlastními antičásticemi.

    Prehistorické skalní umění. Vývoj skalního umění začíná v hlubokých a temných jeskyních mladého paleolitu, ale naplno a celosvětově se skalní umění rozvíjí a rozšiřuje až v holocénu. (úryvek z knihy Jiří A. Svoboda: Počátky umění II)

    Rozervaná neutronová hvězda odhalí exotickou hmotu ve svém nitru. Neobvyklá dvojice neutronových hvězd by mohla fungovat i jako další metoda pro určení Hubbleovy konstanty.

    Unikátní objev: exoplaneta TOI-849 b je svlečeným masivním jádrem. Pokud planeta překročí hmotnost asi 10 Zemí, začne vysávat plyn ze svého okolí. Stane se z ní obr.

    Proč savčí vajíčka obsahují zdánlivě nepotřebné řetězce mikroRNA. Vajíčko svým růstem vypne aktivity mikroRNA v podstatě automaticky.

    Astrofoto: rudí skřítci z bouřkových oblaků. Titul Česká astrofotografie měsíce za červen 2020 získal snímek Tatranští skřítci.

    Buňky si značkují opravená místa DNA. Chromatinové jizvy jsou pro buňky patogenní a mohou následně způsobovat jejich smrt.

    České zkameněliny změnily pohled na počátek evoluce zubů. Za evolučně nejstarší byly dlouho považovány čelistní zuby u jedné podskupiny pancířnatých ryb.

    Pavel Houser

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    23.7.2020 12:16 yy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden na ScienceMag.cz: Mohou člověka zabít neutrina?
    Musk si koleduje o další trest za manipulaci cenami akcií.
    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.