abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:22 | IT novinky

    Evropský parlament dnes přijal směrnici týkající se tzv. práva spotřebitele na opravu. Poslanci ji podpořili 584 hlasy (3 bylo proti a 14 se zdrželo hlasování). Směrnice ujasňuje povinnosti výrobců opravovat zboží a motivovat spotřebitele k tomu, aby si výrobky nechávali opravit a prodloužili tak jejich životnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 17
    včera 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 25
    včera 13:33 | Komunita

    Byla založena nadace Open Home Foundation zastřešující více než 240 projektů, standardů, ovladačů a knihoven (Home Assistant, ESPHome, Zigpy, Piper, Improv Wi-Fi, Wyoming, …) pro otevřenou chytrou domácnost s důrazem na soukromí, možnost výběru a udržitelnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 713 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Týden na ScienceMag.cz: Neuronová síť hádá děj Hry o trůny

    31. 7. 2017 | Redakce | Různé | 3170×

    Elektronika z antiaromatických molekul? Jak rychle dorazí autonomní auta? Nejrychlejší auto světa. Uchovávání šifrovacích klíčů. Malé jaderné reaktory. Uhlík stokrát jinak. Editování genů CRISPR. Jsou si partneři podobní a v čem?

    Algoritmus předvídá pravděpodobnost smrti hrdinů ze Hry o trůny

    Seriál se modeloval pomocí teorie grafů, kdy uzly grafu byly jednotlivé postavy/scény a hrany jejich interakce (zda spolu hrdinové mluví, vyskytují se v jedné scéně apod.). Z pozice postavy v rámci grafu má pak nějak vyplývat i pravděpodobnost její smrti, např. i s ohledem na to, zda má vztah spíše k živým nebo mrtvým postavám, jaký má vztah k hlavním (nejčastěji se vyskytujícím) hrdinům apod. Pak se nasadí strojové učení, neuronová síť. A výsledná předpověď?

    První měření vodivosti anti-aromatických molekulárních obvodů

    Anti-aromatické molekuly obsahují 4n elektronů v elektronovém π systému na rozdíl od aromatických molekul s 4n+2 elektrony, ale vykazují vyšší elektrickou vodivost. Jedno-molekulární obvody jsou tvořené právě jednou organickou molekulou (aktivní elektronická složka), která přemosťuje dvě kovové nano-elektrody. Problém je ovšem už se samotnou syntézou a udržením stability antiaromatických molekul. Budou jednou součástí elektroniky?

    Editování genů CRISPR a boj s automatickým korektorem

    Nástroj, který dokáže předvídat chyby vznikající při metodě editování genů CRISPR, otevírá cestu k úpravě individuálních genomů. Dosud hrozilo, že tímto způsobem se opraví i jiné geny, než chceme, podobně jako při zapnuté automatické opravě pravopisu.

    Bod zlomu – vlastní auta prý začnou mizet už za 4 roky

    Think tank RethinX tvrdí, že autonomních aut se dočkáme mnohem dříve, než se předpokládá, a že technologie mnohem více naruší stávající modely/systémy (bude disruptivní). Konkrétně prý v roce 2030 budou autonomní auta představovat 95 % amerického „trhu“ – v tom smyslu, že ujedou 95 % vzdálenosti.

    Jaderný průmysl obrací pozornost k malým reaktorům

    Přestože se malé reaktory využívají např. v ponorkách či ledoborcích již desítky let, o jejich větším nasazení do energetiky se začalo uvažovat až počátkem tisíciletí, i když i nadále představovaly jen okrajovou záležitost. Zlom nastal po havárii v japonské Fukušimě… O vlastním projektu uvažuje i česká ÚJV Řež.

    Uhlík stokrát jinak

    Jednotlivé modifikace uhlíku lze spolu kombinovat. Připraven byl „sendvič“, kdy je fulleren (známý „míč“ buckyball, molekula C60) vložen mezi dvě vrstvy grafenu. Zajímavé to má být mj. i proto, že v příslušném uspořádání lze detailně sledovat chování molekul C60 pomocí transmisní elektronové mikroskopie (TEM).

    IBM patentovala systém zabezpečující kryptografické klíče

    IBM oznámila, že její inženýři získali patent na systém, který využívá vlastní struktury desky plošných spojů k ochraně kryptografických klíčů a kódů. Systém je navržen tak, aby byl vysoce odolný vůči neoprávněné manipulaci. Patentovaný systém nevyžaduje velké množství pryskyřice nebo jiných materiálů pro zapouzdření modulu nebo obalu obsahujícího klíče a kódy.

    Krátce

    Dokážou psi poznat podvodníka? Vědci se mj. rozhodli otestovat smysl psů pro spravedlnost pomocí odměňování za podání packy.

    Evoluce ve slepé uličce: Proč samci se superspermiemi nikdy nepřeváží. Na evoluci je často pohlíženo jako na geniálního designéra, který svými pokusy směřuje k ideálnímu modelu. Vždy to tak ale dopadnout nemusí.

    Zoo Praha představila projekt chovu koní Převalského na Dívčích hradech. Za dva roky se na Dívčích hradech budou prohánět poslední divocí koně, kteří přežili do našich dob – koně Převalského.

    Jak masožravé rostliny poznají, co se chytilo do pasti? Jak se přenášejí signály, když rostliny nemají nervový systém?

    Oracle podporuje vývoj nejrychlejšího auta světa. Vůz Bloodhound SSC má za cíl překonat rychlost 1 600 km/h.

    Úspěšné léčba hepatitidy C – první výsledky. Od roku 2014 jsou pacienti s chronickou hepatitidou C po transplantaci jater v IKEMu léčeni zcela novými léky, tzv. přímo působícími antivirotiky, která zastavují množení viru v játrech.

    Vrána k vráně sedá vs. Protivy se přitahují. Vybírají si lidé partnery spíše podobné nebo opačné? V jakých vlastnostech je podobnost největší, jak je tomu u homosexuálů a závisí to nějak na kultuře?

    Pavel Houser

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    31.7.2017 09:24 ente
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden na ScienceMag.cz: Neuronová síť hádá děj Hry o trůny
    Je načase postavit ai mimo zákon a ai proponenty mimo spolecnost
    Blaazen avatar 1.8.2017 03:18 Blaazen | skóre: 24 | blog: BL
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden na ScienceMag.cz: Neuronová síť hádá děj Hry o trůny
    Umělou inteligenci už asi nebavilo předpovídat, tak si to zjistila jinak :).
    1.8.2017 03:45 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden na ScienceMag.cz: Neuronová síť hádá děj Hry o trůny
    Děj GoT je jasnej tak od 6 série kdy vzkřísili Jona. Zkusím si tipnout (SPOILER) Jon si vezme Dany a společně budou vládnout westerosu a essosu (klasická pohádka princ a princezna :-P ).
    2.8.2017 10:03 Honz
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden na ScienceMag.cz: Neuronová síť hádá děj Hry o trůny
    Je načase postavit mimo zákon idiotské emerické ser-ijály...
    Vykook avatar 8.8.2017 16:30 Vykook | skóre: 23 | blog: Tomas
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden na ScienceMag.cz: Neuronová síť hádá děj Hry o trůny
    A české idioty. Na ty bych rozhodně nezapomínal.
    Nejde nám o dobro druhých. Nejde nám o bohatství. Jde o čisté opojení mocí.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.